Widok

CZERWCOWE MAMUŚKI 2010, cz. 23

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam w nowym wątku.

Mam nadzieje, że to najbardziej aktualna lista :)

18.05 - Mimii ~ chłopczyk Borys
28.05 - *Iza* ~ dziewczynka Pola (Zaspa)
30.05 - wiper ~ chłopczyk Marcin/Marcel? (Gliwice)
31.05 - aniami ~ chłopczyk~Mikołaj
01.06 - Julka82 ~ chłopak Hubert
04.06 - sylver ~ dziewczynka Anna/Zaspa
4/6.06 - 3oko ~ chłopczyk (Redłowo)
06.06 - kamila101 ~ chłopczyk Oliwier ~ Zaspa
07.06 - Aniouka ~ dziewczynka Zuzia (Zaspa)
07.06 - Daria_982 ~ dziewczynka Magdalenka (Redłowo)
10.06 - goniau
11.06 - dorcis - dwojaczki :) dziewczynka -Weronika, chłopczyk-Wojtuś
12.06 - inka.ja ~ dziewczynka - Zosia :)
12/13.06 - IG
16.06 - czerwcoweczka
16.06 - bauaganiarka ~ dziewczynka Martynka
17.06 - kamyk ~ chłopczyk Karol
20.06 - okruszek_ ~ dziewczyneczka Ania (Kliniczna)
22.06 - mammamia ~ dziewczynka - Gabrysia :)
21/24.06 - Myszka ~ dziewczynka
25.06 - grab85 ~ dwojaczki :)
25.06 - askomcio1 ~ dziewczynka
27.06 - Liluś - dziewczynka ~ Wiktoria
28.06 - magda81 - dziewczynka Liwia lub Oliwia (Szpital Wojewódzki)
28.06 - perła ~ chłopczyk
29.06 - lestek ~ chłopiec
29.06 - aniuko ~ dziewczynka Alicja (Szpital Wojewódzki Gdańsk)
30.06 - jolla ~ chłopczyk Marcin (Szpital Redłowo)
30.06 - baskasl ~ chłopczyk (Redłowo)
01.07 - cecha ~ chłopczyk

Z nami już na świecie:) :
Nataluś- chłopczyk Maksymilian, 2970g, 52cm, swissmed.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny rodzące na Zaspie, dodam jeszcze że najlepiej do szpitala dla dziecka wziąć same kaftaniki. Jak rodziłam Zuzię to było tak, że dziecię ma ubrany kaftanik, pampersa a nóżki i całe ciałko ma zawinięte najpierw w pieluszkę tetrową a później w rożek. Tak jest najwygodniej, bo co kilka godzin przychodzi jakiś doktor i każe rozbierać maleństwo, więc 3 lub 4 razy dziennie ścągać i nakładać body, spiochy itp jest uciążliwe :-)
Pieluszki na Klinicznej mają Happy :) i dają raczej tylko kilka sztuk na początek a potem juz raczej trza mieć swoje...
Mimii dobrze wymyśliłaś z tym plecakiem i torbą bo ja własnie nie wiedziałam jak tu sie zabrac do tego... a w wielką walizkę tez nie chce sie pakowac :)
Iza pamiętam że na Zaspie nie pozwalają nakładać czapeczek na głowę dziecka, więc nie musisz zabierać.
Dziękuję Wam badzo za życzenia. :-)))

Aż mi głupio bo tak mało się udzielam a życzeń tak dużo dostałam :-) ale za to skrupulatnie czytam :-)

Ja już od tygodnia mam wszystko poprane i poprasowane dla małego (była u mnie mama i za mnie wszystko zrobiła), kilka dni temu spakowałam torbę ale jeszcze nie do końca, bo czekam na szlafrok z allegro i na końcu spakuję kosmetyki dla siebie. Dla małego też praktycznie nic nie biorę oprócz paru ubranek, rożka i pampersów. Co prawda na Zaspę nie trzeba wiele zabierać ale ja wolę mieć kilka swoich rzeczy dla synka. Co do akcesoriów do pępka to na Zaspie o ile dobrze pamiętam 2 lub 3 razy dziennie położne zmieniają opatrunek i nie trzeba samemu go przemywać , dopiero po powrocie do domu.
Lestek spakowalam rożek, a jak wyjdziemy ze szpitala to go wygotuje i dodatkowo wypiore w dzieciecym proszku. Nie wiem ale jakos te szpitalne i ubranka i akcesoria uwazam ze beda mialy wlasnie duzo bakterii.
Tych rzeczy jest duzo, ale wole miec wiecej niz mniej. Z reszta jestem tez w majówkach i dziewczyny pisały co potrzebne im bylo jak juz trafily do szpitala. I tak wyelam np spirytus itd. z podkl poporodowymi jest tak ze czasem sa a czasem nie, wole by rew nie leciala mi po kolanach;>A z pampkami to na SR mowila polozna ze dają, okazalo się ze nie dali jednej z forumek ktora kilka dni temu spedzila na poloznictwie troszke czasu. A poza tym maja pewnie z tych najtanszych pieluszek i kto wie czy nie uczulą małego, wiec wole mieć swoje. Na poczatek spakowałam ich z 15 szt ale potem dopakowałam,zgodnie z sugestią dziewczyn.

Każda z nas wezmie to co uważa za słuszne. Chcialyscie liste wiec wpisalam co wzielam, a co zrobicie i co wezmeicie Wasza sprawa:)

Kamila rowniez zyczymy wszystkiego co najlepsze:)
Ulotki nie czytałam bo jeszcze go nie mam. Zapytam w aptece czy czyms moge smarować brzuch ( bo to swędzenie jest straszne :( )

Ostatnio morfologie robiłam 6tyg temu i właśnie hemoglobina była cos na poziomie 10,3 od tego czasu biore żelazo dwa razy dziennie. We wtorek robie morfologie, mocz i glukoze 75 - zobaczymy co wyjdzie.
Zawroty głowy za dnia mniewałam ale w nocy (na leżąco) pierwszy raz. Zobacze jak dzisiaj będe się czuła.
Magda ja bym nie używała fenistilu. ulotke czytałaś? nie wiem, może można...
a jak Twoja hemoglobina? miałam straszne zawroty głowy jak mocno mi spadła, tzn. do ok.10. teraz mam 11,5 i jest juz git.
Mammamia, pocieszę cię - ja jestem starsza (rocz.76). Na pewno poprawi ci to humor;)

Kamila - wszystkiego najlepszego!

Magda, prałam wszystko, ochraniacz też. Teraz wietrzę rożek, bo pachnie matą kokosową i potem oczywiście do pralki.

Mimii, czy bierzesz na kliniczną też rożek? Wolałabym zostawić swój w domu, żeby nie przywozić w nim szpitalnych bakterii. No, chyba że trzeba.

Miłej niedzieli...
wszystkiego naj... z okazji urodzin Kamilko :)))))

Jedna partia ciuszków już się wysuszyła, dzisiaj kolejne partie idą w ruch :) a jutro wielkie prasowanie!

Znowu wyskoczyło mi uczulenie na brzuszku (poniżej pępka) - kurcze nie mam pojęcia od czego to mam. Pije wapno, ale jakoś efektów nie widze. Myślicie, że moge posmarować brzusio fenistilem?

Aaaa i dzisiaj w nocy strasznie kręciło mi się w głowie :( dziwne...
witam niedzielnie:)
piszecie o pakowaniu torby a my dopiero wczoraj wyprawkę zrobiliśmy:) teraz pranie prasowanie a torbę to chyba będę pakować mając już skurcze:D ja teraz czekam tylko do wizyty w poniedziałek to sie dowiemy co i jak:)
ja tez mam komunie chrześniaka ale 29 maja:) wiec też będę 2 tygodnie przed terminem:) tylko mam ten komfort, że to blisko:) chociaż i tak się śmieję, że do kościoła będą musieli mi cewnik założyć:)
a! na Zaspie daja maść pośladkową więc nie trzeba zabierać swoich kremów. parafina do ciałka też jest. myją również swoimi kosmetykami
Dziewczyny które rodzą w Redłowie: wiecie co zabrać? Oni na stronie nie mają takiej listy jak Wejherowo. Bedą ubierali dzidzie w szpitalne ciuszki? Trzeba zabrać kosmetyki dla dzidzi?
haj :)

smerfne życzenia dla Kamilki!! :)

Na klinicznej nie ma sali poporodowej, jest taka salka "przejściowa" i tam będziemy leżeć (najprawdopodobniej :)). Prysznica można zażyć ale po 2h, jak juz bedziemy na położnictwie...Przez te 2h raczej się leży, karmi i odpoczywa...

a jedyne czego nie wyprałam to własnie ochraniacz :)
no własnie...mój szpital też ma wykaz co trzeba zabrać i jest tego duuużooo mniej...i całe szczęście ;)

ja biorę jedną torbę...poprzednio też miałam jedną i stykneło
podczas porodu korzystałam w sumie tylko z wody, którą i tak mój Małż osobno przywiózł
jesteście niesamowite, idziecie z tematami strasznie szybko :)

ja już też się spakowałam, ale będę musiała parę rzeczy zmienić bo zabrakło miejsca. i słyszałam że dobrze mieć osobną torbę na porodówkę, a każdy włoży to co uważa za stosowne. jeśli chodzi o Wejherowo szpital to z kosmetyków chcą tylko maść do pupy, resztę oni mają. te wielkie pieluchy też dają, ale mogą się szybko skończyć, także warto mieć swoje. Wogle to szpital w Wejherowie ma na swojej stronce napisane co spakować.

http://www.ceynowahosp.com.pl/pl2014.html
wow...Mimii...strasznie dużo rzeczy musicie brać

ja do szpitala potrzebuje w sumie tylko rzeczy dla siebie + pampki, chusteczki i rożek dla dzidzi, no i ewentualnie ciuszki
i nic więcej

u nas w szpitalu dzieci zawsze ubierają wpierw w szpitalne rzeczy wyjałowione itp. dopiero później można przebrać w swoje
hello :-)
też dzisiaj źle spałam. o 4 obudziłam się na tabletke i zasnąć nie mogłam :-/
Mimii rozm. 2 na pewno poużywasz dłuższy czas. Fajnie, że mówisz o tej promocji. muszę męża wysłać.

co do torby to nadal nie mam spakowanej i nie chce mi się za to zabierać ;-)

Na Zaspę dla młodej zabieram pampki, chusteczki, czapeczkę, skarpetki, niedrapki. wzięłam tez bodziaka, kaftanik i pajacyk, ale raczej będę korzystać z ich ubranek. ciuchy na wyjście przywiezie mąż dzień wcześniej.
dla siebie nie biorę żadnych podpasek ani innych tego typu rzeczy, bo sa na miejscu. awaryjnie spakuje papier toaletowy. no i mam też gatki fizelinowe. jako, że czeka mnie na 90% cc, nie pakuję torby na porodówkę, bo i tak mi się nie przyda. mam nadzieję, że mój gin najpierw poda mi tam oksytocynę ale przed cc i tak nie pozwolą mi pić ani jeść także nie będę fisiować z dwiema torbami.

co to pościeli to prałam wszystko. i rożek i ochraniacze. ja mam lekkie zboczenie pod kątem alergii ze względu na młodego i to co przeszlismy, więc wszystko chcę mieć czyste.

u Was też taka mgła? do dupy z ta pogodą. młody jutro do przedszkola idzie ale martwię się, bo zdarza mu się nadal raz dziennie kaszleć. muszę iść do lekarza z nim i zastanawiam się czy to jakieś astmatyczne nie jest :-( kurna, martwię się tym strasznie

Kamila sto lat :-)

miłego dnia kobietki :-)
Dzis jakos zle spalam, wlasciwie bardzo zle... maakra jakas. Rano mialam bole typu miesiaczkowego, ale juz mineły. Chyba to po wczorajszym pastowaniu podłogi ;D

Troszke mi smutno dzis bo moja chrześnica ma dzis I Komunie Świętą i nie ma mnie na tej uroczystosci... No ale 300km w jedna strone to ja juz ryzykowac nie mogłam, za blisko do terminu... No ale moje dziecię jest ważniejsze...i nie mogłam jego i siebie narażać na taki wysiłek.

Zaraz zabieram sie do pieczenia szarlotki, bo spac mi sie nie chce:/ Potem sniadanko i jakis obiadek :)

Dla tych co mieszkają blisko Auchan- są Pampersy w promocji- 90szt za 42,50zl. Ja kupilam rozm.2 ale nie iwem czy nie będzie ich za duzo ;/ No nic potem się tym będę martwić. Przy okazji zakupu "podarowałam" 1 szczepionkę dla dziecka, bo wlasnie te pieluszki oznaczone są znaczkiem Unicefu :)

Udanej niedzielki :)
Dziewczyny zapomniałam dodać- dzięki mamamia- spakowany mam tez smoczek dla małego(choc krążą wieści ze nie należy za szybko go podawać, ale wzielam jakby chcial cały czs płakac ), tantum rosa do krocza, rożek ub kocyk,3 pieluszki tetrowe-1 do plecaka, 2 do torby, i jesli ktoras z was berze np. eutyrox to wezcie, ja spakowalam, bo moze sie okazac ze po porodzie nadal musisz go przyjmowac. Kupilam jeszcze podklady na sedes, ale równie dobrze można deskę w szpitalu wylozyc papierem toaletowym- bo na narciarza raczej nie da sie tych spraw załatwić.

Ja ubranka wzielam-duzo miejsca nie zajmują, bo są takie maleńkie. Położna na SR mowila,ze jak chcemy by ubrac dziecko w nasze ubranka trzeba powiedziec o tym poloznym wiec ja wziełam. I tak plecaka ani torby nie bede dzwigac ja:D a w co ubiorą, czas pokaże.

Skoro na klinicznej są sale z prysznicem wiec chyba bedzie mozna się umyć"po" bo tam sie zostaje przez jakies 2h po porodzie, ja wzielam zel pod rysznic takze to ez czas pokaże:)

Planuję jeszcze przygotować w domku to co ma tatus wziąć ze sobą jak będziemy już wychodzić. Sam swietnie by to zrobił, ale jak ma mi dzwonic i pytac gdzie co lezy wole to zrobic wczesniej:) On tylko wezmie nosidlo i niezbedne rzeczy i o nas przyjedzie:) Ot tak sobie to wymyśliłam :)

P.S.

Nie zapominajcie o szpilkach na porodówę i o sukni balowej :D Co by się ładnie prezentować :D
Mimii mam pytanie odnośnie torby: Czy na porodówke trzeba brać ciuszki dla dzidzi? Pytałam mamy marcowo/kwietniowe i podobno ubierają maluchy w swoje rzeczy więc te ciuszki wyjęłam. I czy na poporodowej można już wziąść prysznic "po" ?- bo koszuli na przebranie też nie brałam.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

do góry