Widok

CZY TO PRAWDA

CO SIE DZIEJE NA UNIWERSYTECIE GDAŃSKIM STUDENCI NIE MOGĄ POŻYCZAĆ KSIĄŻEK DO DOMU
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Adaś

Bardzo dawno już chciałem zapytać Ciebie o ten, często występujący w popularno-naukowej prasie, termin, mianowicie:
efekt cieplarniany, ale w skali globalnej.
Tak ogólnie.
Co o tym sądzisz, tak "prosto z mostu".
Chciałbym poznać Twoje zdanie na ten temat.

Ze swej strony dodam, że segreguję papier, szkło, plastik, metal. :))))
Odpady organiczne "idą na kompost"

Tak zupełnie na marginesie.
Rozwala mnie jak umalowana, na obcasie kobitka, wrzuca na jeden stos do pojemnika rozmemłane skorupki od jajek, butelkę Sauvignon blanc, opakowanie od cd i poezję Jima Morrisona. (czego byłem świadkiem ostatnio)
Ale chyba zbaczam z tematu...

...

Wyszło na to, że czasem daję nura do kontenera na śmieci.

Pewnie, że tak.

...

kochaj ją mocno...
ja poczekam...

MIKI-dementi

zdecydowanie MOGA.oczywiscie- musza byc spelnione pewne warunki. mianowicie:.trzeba byc studentem UG lub innej uczelni panstwowej z Trojmiasta.nie mozna miec na kacie przetrzymanych ksiazek
3.nie mozna przekraczac ustalonego limitu ksiazek
patrz.reg. BG UG
4.nie wypozycz sie ksiazek znajdujacych sie w czytelniach
...z grubsza-wszystko.wystarczy MIKI:))))

"Obracaj głową w lewo i w prawo"

Obracaj głową w lewo
a przy skłonie w prawo
do starego mów-kolego,
głośno bij mu brawo
i zawsze leć na niego.

Jeśli dziwnie patrzy
to jeszcze nic nie znaczy.

Grzegorz Rymopis

MAM WIELKIE UBAWY

Każdy ubaw jest dobry
tylko w swoich czasach
czym dawniej człowiek się gorszył
teraz sięga tylko do pasa.

Grzegorz Rymopis

C !

Co do umalowanej kobiety w szpilkach segregujacej opakowania...
Juz mam ten obraz przed oczami.
...Oczywiscie ze chodzi o opakowania bo smieci u niej nie ma. Smieci wynosimy My.
;)

C !

w(y)nosimy my

C1

Efekt cieplarniany prosto z mostu:
Lepiej zajmujmy sie bardziej wylawianiem plastikow z morz, rzek i jezior, bo przez nie gina zwierzeta.
Nie wspomne trucizn powstajacych w drobnoorganizmach przez zmielony plastik.

Ale np.: Wir Pacyficzny jest pelen toreb plastikowych, niezatapialnych butelek, nakretek(!) i kawalkow plastiku, ktorych szczegolnie ptaki nie odrozniaja od pozywienia.

Wielkopacyficzny Wir Smieci

Nazwa ma oczywiscie sens gdy chodzi o oczyszczanie lub jako smamoironia
;)

Adaś

Jestem tego samego zdania.

Przyroda, myślę, sobie sama poradzi, skoro największym światowym producentem CO2 są wybuchające wulkany.
Jak zapewne wiesz w średniowieczu była tak wysoka średnia roczna temperatura, że w Skandynawii uprawiano winorośl.
Teraz topnieją olbrzymie lodowce i opinia publ. krzyczy, że na przestrzeni 30 lat klimat się ocieplił.
Paranoja.
Być może się ocieplił, ale im większa lodowa pokrywa lodowca, tym większy czas "inercji", "bezwładności", od momentu poniesienia temperatury do jego topnienia.
Więc przyczyna leży raczej w średniowiecznym klimacie.
(na marginesie, słyszałem kiedyś, że temperatura wzrasta w Europie i Can., natomiast spada w nie zamieszkanych terenach Syberii i Greenland'i)

Regan i spółka, program gwiezdnych wojen, łatanie laserem dziury ozonowej.
Nic to nie dało i się wycofali.
Zawsze chodziło o kasę.

Co do oceanów.
Jak mówią na niego idioci "magazyn Neptuna"
Z burty do oceanu lądują wolno stojące maszyny do kawy, kable 240mm2, świetlówki fluorescencyjne, beczki ze smołą (albo jakimś lepikiem) i cała masę plastiku, farb. itd. itp.
Ogólnie masakra i max. uwstecznienie

C!

Jo! :)
A to jest jeden z aspektow ekologii, ktore chcialbym dla naszego regionu sprawdzic, bo gdy po ok 14 latach znow bywalem czesciej na sopockiej plazy mialem wrazenie, ze plaza lezy wyzej wzgledem poziomu morza.
Wpierw myslalem ze chodzi o nasypywanie przez fale i prady no i dosypywanie przez homo sapiensy ;) i zapomnialem sprawdzic znaki na palach mola, pozatym chyba te juz tez zmieniono.
Wlasnie szukam faktyczne dane...

C!

Grenlandia byla okresami zielona stad jej nazwa. Ostatnie z naszego punktu widzenia znaczne ochlodzenie klimatu tam mialo miejsce w XIV wieku. Tak Czternasym wieku ! Wtedy Vikingowie i kilku innych niesfornych plywalo tam jak my se po Kaszubach. Ciekawe ze oni sciemniali jak mogli wymyslajac lady tu i tam i wprowadzali je na mapy uzywane przez Kroli i Krolewny! Hehe

Klasyk

Fajna strona popularnonaukowa dla dzieci ale byk tez tam jest...
pow. baltyku:
385 km2 zamiast
385 tys. km2
Na marginesie, ciekawe skad takie dokladne liczby i w kazdej encyklopedii inne ;)

:)

Adaś

Post-glacial rebound
Coś na rzeczy jest.

Jednak w Gdyni, parę dobrych lat temu, to piachu nawieźli bo plażę poszerzali.
Przypuszczam jednak, że powinny być gdzieś jakieś widoczne punkty odniesienia, dzięki którym, ktoś nanosi poprawki na plany.
Choć właściwie...

Wymiana linków - oferty

Oferuję wymianę linków, butonów, reklam. Moja strona to http://www.noclegi365.pl
Ma page rank=2 Drugi serwis ma też PR2. Wymiana może być dwustronna lub trójstronna. Jestem zainteresowany
stronami o tematyce: turystyka, agroturystyka, podróże, gastronomia, noclegi w górach, nad morzem, nad jeziorem, rozrywka, zdrowie, uroda, apartamenty,informacje regionalne, newsy i podobne. Zainteresowanych proszę o kontakt mailowy podany w serwisie.

Adaś

Pomiar powierzchni Bałtyku...
od razu nasunął mi się temat wysokości Mount Everest.
Ja się w podstawówce uczyłem się, że to 8848m n.p.m. ale to tak jak z pomiarem mocy biernej -wynik jest uzależniony od metody (definicji)pomiaru.

POKONAĆ RAKA

Dowiedz się, na przykładzie autentycznych wydarzeń, jak pokonać RAKA w 90 dni.

Przeczytaj, co ma do powiedzenia osoba, która pokonała nowotwór złośliwy.

ortopeda kogo poleciacie?

Witam od 3 lat borykam sie z powaznym problemem z kregoslupem leczenie w oradni rehabiitacyjnej nie daje efektow (masaze ,lampy naswietlanie,DD) rowniez tabletki ketonal ,nabuton niewiele pomagaja zostalem skierowany do ortopedy wybralem centrum zdrowia w nowym porcie lekarz powiedzial ze wyjsciem moze byc wstawienie blokady jednak wydawal sie byc dosc mloda osoba chcialbym zasiegnac opini rozniez innego specjalisty moze zna ktos ortopede godnego polecenia ktory ma doswiadczenie w sprawach zw z kregoslupem bede bardzo wdzieczny za kazde info bo juz naprawde niewiem co robic ;/ pozdrawiam

Inne tematy z forum Hydepark

Wiersz o Gdyni (9 odpowiedzi)

Pilnie poszukuję wiersza dotyczącego miasta Gdynia? Jeśli ktoś zna jakiś to bardzo prosze o...

Pierniki jako forma promocji (3 odpowiedzi)

Przychodzę z tematem pierników. Myślicie, że to dobry pomysł na promocję? Podrzućcie od razu...

Trójmiasto do bani (385 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

do góry