Widok

Całkowity koszt??

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie,

To mój pierwszy dzień na weselniku ;)
Wczoraj przeliczyłam ile bedzie nas kosztowało wesele (na 90 osob) i wyszla mi przerazajaca suma - 20 tysiecy ;(( załamałam się!
Powiedzcie mi prosze jeśli to nie jest jakaś tajemnica ile wy wydaliście badz zamierzacie wydać na ślub?
pozdrawiam Rozi
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witaj.. ja nie robię dużego wesela, będzie około 30-35 osób... ceny w restauracjach są najróżniejsze.. zaczynają się już od 110.. są i wyższe.. staram się rozsądnie wydawać pieniądze..ogólnie i tak skończy się na około 10 tysiącach..

Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
sam fotograg, dj, opłaty w kościele, obrączki, alkohol i napoje... to już 4000,-... do tego ubranie naszej dwójki wyszło jakieś 1500,- no i samo wesele 4500,00 ..a może się jeszcze pojawić kilka nieprzewidzianych wydatków...

Na początku miało być 12tys. ale już sporo kupilismy, a kwota nadal nie chce zejść poniżej tych 12tys, a nawet podskoczyła do 13tys. Też sie podłamaliśmy, doszło sporo nieprzewidzianych wydatków :(

Gwisia a gdzie robisz wesele i na ile osób??
Na 48 osób, a miało być na 40. W Skarpowej. Doszły poprawiny, hotele, samochód, rzeczy bez których mysśeliśmy że się obejdziemy, ale jednak chyba sie nie obejdziemy ;) No i koszty niektórych usług okazały sie bardzo wysokie, wyższe niż początkowo przypuszczalismy.

W skarpowej jest bardzo fajnie ;) bylam tam niedawno na weselu kuzynki i super sie bawilam ale niestety sala malutka wiec na moje 90 osobowe wesele jest za mala:( a czy moglabys napisac jaki tam jest koszt od osoby??
pozdrawiam serdecznie ;*
Odpowiedź wysłałam na maila.

Dziekuje bardzo;)
Planujemy sie pobrac w przyszle wakacje ale narazie nie mamy jeszcze konkretnej daty.
planujecie na wakacje?
oj ciezko bedzie z salą i zespołem,
już troche późno,
ja chciałam w czerwcu 2006, zaczęłam organizację we wrześniu 2005,
było za późno, poważnie, nic nie mogłam zalatwić,
przełozyliśmy slub na 19 sierpnia2006, i juz było ciasno z terminami...
ale..... życzę szczęścia, jak załatwisz, daj znać na forum
Pozdrawiam, Beata
my robimy na 90 osób i wyjdzie jakieś 27 tysięcy ze wszystkim
łojeju to bardzo duzo:( ja jestem załamana tymi 20 tysiacami ;( mam duza prosbe czy moglabys napisac mi na maila ile na co przeznaczacie? prosze bo ja nie mam pojecia zielonego w tych sprawach i bardzo chcvialabym sie zorientowac w kosztach :(
ok, napisze na maila
poszło....
My robimy na 100 osob to bedzie jakies 30 tyś, oby tylko tyle...
My robimy na 60 osób i wyjdzie około 22 tysiące. To są normalne kwoty i w żaden sposób nie da się tego zredukować. Chce ostrzec wszystkic przed nadmierny oszczędzaniem gdyż dzień po ślubie może sami zobaczycie, iż warto było dodać tysiąc lub dwa aby było lepiej. Tak było u kolegi, ale w myśl powiedzenia mądry ........Pozdrawiamy kwietniowe pary.Pozostałe także.
Nasza impreza (rok temu) po podliczeniu wszystkiego (ciuchy, wesele, autobus, noclegi dla przyjezdnych gości, obrączki, wiązanka, pieniądze dla księdza i organistki, fryzjer itp.) na 43 osoby kosztowała 13,5 tysiąca. Ale sporo zaoszczędziliśmy na drobiazgach.
Wesele to jednak spory wydatek.
witam serdecznie

Może już nie jestem taką świeżą mężatka, ale brałam ślub 6 sierpnia tego roku, i nie dawno podliczyliśmy nasze wspólne wydatki i wyszło....18 tysięcy. Salę mieliśmy wynajętą, a kucharki i jedzenie swoje.
To zależy ile możecie przeznaczyć na własne wesele, z z mężem musieliśmy sami zbierać na swoje wesele, rodzice pomogli ile mogli.

Ale wszystko pięknie wyszło:))) Powodzenia
Hej ja mam tez wesele w czerwcu przyszlego roku i kwota w jakiej "chcemy sie zmiescic" to 28tys. Tak jak napisal ktos wczesniej tego nie da sie zredukowac! Moze tylko o 1 czy 2 tys zl. To by bylo na mojej sukni i na noclegach (musimy przenocowac jakies 60osob). Wszystkie nasze koszta sa przystepne a wesele bedzie na 80 osob.
Jeszcze jedno tak sobie myslalam, ze sa to ogromne sumy i jestem pewna, ze jest wiele mlodych par ktore po prostu na to nie stac! To jest chore!!!
wesele na 60 osób ok. 7000 z poprawinami
suknia 2000
buty 200
ubiór pana młodego - 1500
orkiestra 1400
fotograf 1000
kamerzysta 1000
obrączki 1000

do tego wódka, napoje, kwiaty, fryzjer, makijaż, auto itp.

razem ok 20 000
Wesele na 60 osob
sala - 9300 zl + 400 zl orkiestra
kosciol - 500 zl
orkiestra - 1200 (samo wesele)
dj - 400 zl poprawiny
fotograf - 300zl - 400zl (zalezy ile bedziemy chcieli zdjec - sam plener)
kamerzysta - 600 zl
obraczki - 800 zl
suknia + dodatki - 1400zl
stroj pana mlodego - 1000zl

Jak narazie wychodzi 16000 bez alkoholu, sokow i samochodu.

Zgadzam sie z "monika 1 " i "aagaa". Tak mniej więcej rysują się koszta. U nas wychodzi podobnie.
a my mamy 55 osob i na pewno zmiescimy sie w 16 tysiacach ....... :) dla mnie to juz i tak jest mega duza suma .. ogolnie szukalismy jak najtanije ale nie moge powiedizec zebym musiała sobie czegos odmawiac .. za taka sume da sie spokojnie zrobic porzadne wesele trzeba tylko troszke sie postarac :)

aaggaa, mogłabyś przesłać mi (moze być na maila) jakiego masz kamerzyste, fotografa i dj? Powiem szczerze, że ceny bardzo do mnie przemawiają a my sporo przekroczyliśmy planowany budżet na sale i zespól. W końcu chciałaby na czymś zaoszczędzić. zespół nas wyszedł 2500 za noc a sala prawie 200zł/os. koszmar!
aaggaa ja takze prosze Cie o te dane... u mnie bedzie 110 osob i mam nadzieje ze sie zmieszcze w okolo 20 tys z tym ze nocleg zapewniamy u siebie wiec te koszta odejda...bede bardzo wdzieczna za informacje
pozdrawiam

marysia napisał(a):

>
> aaggaa, mogłabyś przesłać mi (moze być na maila) jakiego masz
> kamerzyste, fotografa i dj? Powiem szczerze, że ceny bardzo do
> mnie przemawiają a my sporo przekroczyliśmy planowany budżet na
> sale i zespól. W końcu chciałaby na czymś zaoszczędzić. zespół
> nas wyszedł 2500 za noc a sala prawie 200zł/os. koszmar!

Przykro mi marysia ale nie pomoge ci poniewaz ja slubowac bede w moich rodzinnych stronach. A to jest strasznie (ok 400 km)daleko.

hmmm, no my robimy wesele w czerwcu na ok 130osob i wyliczylismy, ze bez podrozy wyjdzie nas 35.000 zł. Suma duza, tym bardziej, ze sami sobie w 99% sponsorujemy wszystko :) no ale slub ma sie raz w zyciu, a my dodatkowo mamy bardzo liczne rodziny i w tych 130osobach sa naprawde sami najblizsi.
my robimy wesele na ok 60 osob i wyjdzie nas mniej wiecej 16 tys
My robimy wesele na ok 80 osob
Wesele z poprawinami (jedzonko, ciasta) ok 6000zl
Alkohol i napoje ok 2500zl
sala 1500zl
kucharze ok 1500zl
fotograf i kamerzysta 1500zl
orkiestra 1000zl
obraczki ok 120zl
kwiaty ok 250zl
moja sukienka i dodatki ok 2800zl
garnitur i dodatki ok 1000zl
dekoracja sali ok 200zl
kosciol 350zl
Razem wychodzi ok 19 tys zl
witam wszystkich!
na wstepie - wesele na okolo 120 osob - w Gdyni.
nasze wesele jest w swerze planow jesli chodzi o wiekszosc kosztow,ale moge sie podzielic mniej wiecej informacjami jakie dotad zdobylam :

wesele (=menu)ok 140 zl od osoby plus alkohol plus ciasta
poprawiny ok 40 zl od osoby (plus ciasta i alkohol)
te 2 pozycje lacznie ocenilismy jako jakies 230-240 zl od osoby

orkiestra (z poprawinami) plus zdjecia (reportaz plus 2 plenery) plus film (rozwniez z 2 dni plenerow) -ok 5 600zl

ubrania nasze z butami bielizna i dodatkami (fryzura/makijaz)-
- pewnie ok 7 500 lacznie z ubraniami na poprawiny

oprawa slubu plus kasiadz plus organista itd - mam nadzieje,ze do 1000 zl

hotel dla ok 70 osob - ok 3 500

przewoz rodziny narzeczonego autobusem (ponad 650 km w 1 strone) - ok 1000

obraczki (mamy zlote kt. albo przetopimy albo sprzedamy i kupimy jakies gotowe) - max 500 zl

jedziemy swoim samochodem (nie wynajmujemy)

dekoracja kosciola plus sali - ??nie mam pojecia - moze 600 zl??

zaproszenia plus ich rozeslanie (plus wizytowki zawieszki menu itp itd)
- ok 1300 zl

do tego mozna doliczyc ksiege gosci, ksiegi - podziekowania dla rodzicow (razem ok 350 zl)

wiazanke dla mnie, nie wiem co jeszcze....(150?)

ogolnie to az sie boje podsumowywac...

no i moj strach byl uzasadniony - wyszlo ok 50 000

podzial jest taki, ze kazdy placi za swoich gosci - a jest praktycznie po rowno z kazdej strony.

wydatki wspolne typu ksiadz/orkiestra itp sa dzielone po rowno.
krotko mowiac rodzce nam sponsoruja impreze i wyjdzie im mniej wiecej po 25 000

(ze strony mojego przyszlego meza wiecej bo ma dodatkowe koszty typu hotel/przewoz gosci, ale za to moja "ścisła" rodzinka jest wieksza - i rodzice musza ubrac mnie, siebie i dwojke rodzenstwa - z czego moj brat bedzie swiadkiem... a narzeczony jest jedynakiem... wiec tesciowie ubieraja Jego i siebie... a jak znam zycie i moich rodzicow, to beda chcieli miec piekne ubrania - w koncu ich pierwsze dziecko wychodzi za maz;))) czyli ogolny rozrachunek wyjdzie mysle bardzo zblizony z obu stron.

zdajemy sobie sprawe z tego,ze dostajemy bardzo duzo - i tak samo bardzo jestemy wdzieczni...

zastanawiam sie tylko czy wszystko wyjdzie tak jak tu napisalam - czy na przyklad nie okaze sie, ze rodzice zaczna podliczac ile jest do wydania i nie poobcinaja nam niektorych z w/w punktow..???

i jeszcze chcialam tylko zaznaczyc, ze za niektore z tych punktow placimy sami - np za obraczki, za jeden z plenerow, za kwiaty, za ksiege gosci i ksiegi dla rodzicow, na pewno za bielizne, na pewno bizuteria (ktorej tu nie uwzgledilam) na pewno ja kupie Koszule mojemu mezczyznie ;) i pewnie dojdzie jeszcze sporo innych malych wydadkow ktore my sami zaplacimy ;))

juz nie moge sie doczekac jak to wszystko wyjdzie!! mam nadzieje ze slicznie, chociaz na pewno posypia sie komentarze, ze za 10% tej sumy tez byloby slicznie...

i pewnie by bylo.. ;)

pozdrawiam wszystkich i Zycze Wesolych Swiat - jutro wyprawiam urodzinki a w czw. rano wyjezdzamy z moja rodzinka, Tesciem i Narzeczonym na 2 tyg. na narty - wiec mnie tu nie bedzie!!
a!! no i udanego Sylwestra i w ogole wszystkiego naj naj naj!!!
buzka!!

komentarze są najróżniejsze..każdy z Nas robi wesele za tyle na ile go stać.. i dla każdego będzie to ten jedyny, wyjątkowy dzień :) .. już wcześniej pisałyśmy z UB, że nie jest ważne za ile tylko to jak się będziemy czuć tego dnia.. wszystkiego najlepszego i udanego wypadu na narty ;)

;)
pewnie!
ale napisalam o swoim przykladzie na prawde w dobrej wierze i po to,zeby osoby ktore robia "drogie" wesele nie mialy wyrzutow sumienia.
a osoby ktore beda mialy wesele za mniej - i tak beda najszczesliwsze na swiecie - a o to wlasnie chodzi!
pozdrawiam wszystkich i wierze,ze powodzeie w tym dniu nie powinno zalezec od ilosci pieniedzy wlozonych na przygotowanie wszystkiego!

ps - jeszcze tylko taka uwaga mi sie nasunela: u nas duzym kosztem jest fakt przenocowania ponad polowy gosci, ich dowoz z drugiego konca kraju no i oczywiscie zobienie poprawin (uznalismy ze sa lepsze niz wykupywanie posilkow dla gosci przyjezdnych - np w drodze powrotnej) gdyby wesele bylo dla wszystkich na miejscu - to na pewno wyszloby ok 10-15 000 taniej (jak nie jeszcze taniej)...
to tylko male usprawiedliwienie ;)

jeszcze raz wszytkiego naj naj na swieta i nowy rok!
sciskamy Was!!!

U mnie było w 2001 tak:
1. Wesele w Gospodzie pod Młynem (koło Mikołaja taka willa na wodzie) ok. 10.000 (za osobę ok 170 zł plus alkohol i tort). Gotowała Basia Kruszewska - rewelacja
2. DJ 1000 zł
3. Film plus kopie 1500 zł
4. Fotograf 1500 zł (z odbitkami)
5. Suknia i dodatki 6000 zł, garnitur 2000 zł
6. fryzjer (Dorota z Klifu rewelacja) 130 zł
7. Makijaż - koleżanka wizażysta za darmo
8. Samochód teścia
9. Kościół Mikołaj 500 zł
10. Kwiaty w kościele 1000 zł
11. Obrączki 800 zł
12. Przewozu gosci nie było - spacer od Mikołaja do gospody w sierpniu, słońce i 4 minuty.
13. Zaproszenia ok. 1500 zł
14. wiżanka 350 zl

Łącznie wyszło ok. 30 tys plus podróż poślubna 26 tys.

W roku 2005 był uroczy obiad dla rodziców, dziadków i świadków w Dworze Oliwskim i slub w Pałacu Opatów. Łącznie wydaliśmy 5.000 zł, a wszyscy znajomi i rodzina mówili, że było slicznie i uroczo i o wiele lepiej niż ten pierwszy slub:)
Dltego czasem warto się zastanowić....
czy mogalbym prosic o jakies namiary na ta gospode??

dzieki

Byłaś zadwolona z Doroty z Klifu? Ja chybą też ją wybiorę.
PS. Basia Kruszewska - rewelacja, niestety jej Baola jest już zamknięta.
Dorota w Klifie rewelacja. 3,5 godziny robiła fryzurę, z lokami do psa i wszystko trzymało się do rana!
Basia robi cudne carpaccio z łososia.
Cieszę się, że Dorota jest ok. Co do Basi i gotowania, to wiem dobrze. Ja najbardziej lubiałm u niej kaczkę.
Czy mogłabym prosić namiary na koleżankę wizażystkę? Szczególnie maila
My ostatnio tez liczyliśmy i na 80 osób chcemy się zmieścić w 20 tys ale zobaczymy jak to będzie jak narazie wiemy że lokal będzie nas kosztować 140/os, w sumie nawet normalna stawka ale z 80 osób przejeznych jest ponad 60 bo nie jesteśmy oboje 3-city i tu nas po kieszeni pociągnie. Planujemy iść na targi ślubne i tam przejrzeć oferty może cosik ciekawego i taniego się trafi ;o).
150osób=45000okolo
UUUUU to zwała..... dla mnie tylko chorzy ludzie zaprawszaja tyle osob i wydaja tyle siana;/ opamietajcie sie bezmozgie yeti;/
ciekawa opinia , jak widac nie ciekawego czlowieka. :|
ty sama jesteś nieciekawa małpo...weś troche pomyśl deklu;/
głupota bije po gałach;/
po co takie dekle wchodzą na ślubne forum????

na pewno nie po to bysię czegoś dowiedzieć w temacie, albo podzielić sie swoimi doświadczeniami.

idź matołku na jakieś forum pod tytułem"jestem poj###ny"
i tam się wypowiedz
.
nie skomentuje tego. Zal mi ciebie UUUUUU.
pod uuuuuu kryje sie monika 1,he he
odktywco, a jak do tego doszedłes? Pytam ot tak z ciekawości, moze sie czegos nauczę? Pozdrawiam
do góry