Widok
Całkowity koszt??
Witajcie,
To mój pierwszy dzień na weselniku ;)
Wczoraj przeliczyłam ile bedzie nas kosztowało wesele (na 90 osob) i wyszla mi przerazajaca suma - 20 tysiecy ;(( załamałam się!
Powiedzcie mi prosze jeśli to nie jest jakaś tajemnica ile wy wydaliście badz zamierzacie wydać na ślub?
pozdrawiam Rozi
To mój pierwszy dzień na weselniku ;)
Wczoraj przeliczyłam ile bedzie nas kosztowało wesele (na 90 osob) i wyszla mi przerazajaca suma - 20 tysiecy ;(( załamałam się!
Powiedzcie mi prosze jeśli to nie jest jakaś tajemnica ile wy wydaliście badz zamierzacie wydać na ślub?
pozdrawiam Rozi
planujecie na wakacje?
oj ciezko bedzie z salą i zespołem,
już troche późno,
ja chciałam w czerwcu 2006, zaczęłam organizację we wrześniu 2005,
było za późno, poważnie, nic nie mogłam zalatwić,
przełozyliśmy slub na 19 sierpnia2006, i juz było ciasno z terminami...
ale..... życzę szczęścia, jak załatwisz, daj znać na forum
Pozdrawiam, Beata
oj ciezko bedzie z salą i zespołem,
już troche późno,
ja chciałam w czerwcu 2006, zaczęłam organizację we wrześniu 2005,
było za późno, poważnie, nic nie mogłam zalatwić,
przełozyliśmy slub na 19 sierpnia2006, i juz było ciasno z terminami...
ale..... życzę szczęścia, jak załatwisz, daj znać na forum
Pozdrawiam, Beata
My robimy na 60 osób i wyjdzie około 22 tysiące. To są normalne kwoty i w żaden sposób nie da się tego zredukować. Chce ostrzec wszystkic przed nadmierny oszczędzaniem gdyż dzień po ślubie może sami zobaczycie, iż warto było dodać tysiąc lub dwa aby było lepiej. Tak było u kolegi, ale w myśl powiedzenia mądry ........Pozdrawiamy kwietniowe pary.Pozostałe także.
witam serdecznie
Może już nie jestem taką świeżą mężatka, ale brałam ślub 6 sierpnia tego roku, i nie dawno podliczyliśmy nasze wspólne wydatki i wyszło....18 tysięcy. Salę mieliśmy wynajętą, a kucharki i jedzenie swoje.
To zależy ile możecie przeznaczyć na własne wesele, z z mężem musieliśmy sami zbierać na swoje wesele, rodzice pomogli ile mogli.
Ale wszystko pięknie wyszło:))) Powodzenia
Może już nie jestem taką świeżą mężatka, ale brałam ślub 6 sierpnia tego roku, i nie dawno podliczyliśmy nasze wspólne wydatki i wyszło....18 tysięcy. Salę mieliśmy wynajętą, a kucharki i jedzenie swoje.
To zależy ile możecie przeznaczyć na własne wesele, z z mężem musieliśmy sami zbierać na swoje wesele, rodzice pomogli ile mogli.
Ale wszystko pięknie wyszło:))) Powodzenia
Hej ja mam tez wesele w czerwcu przyszlego roku i kwota w jakiej "chcemy sie zmiescic" to 28tys. Tak jak napisal ktos wczesniej tego nie da sie zredukowac! Moze tylko o 1 czy 2 tys zl. To by bylo na mojej sukni i na noclegach (musimy przenocowac jakies 60osob). Wszystkie nasze koszta sa przystepne a wesele bedzie na 80 osob.
Wesele na 60 osob
sala - 9300 zl + 400 zl orkiestra
kosciol - 500 zl
orkiestra - 1200 (samo wesele)
dj - 400 zl poprawiny
fotograf - 300zl - 400zl (zalezy ile bedziemy chcieli zdjec - sam plener)
kamerzysta - 600 zl
obraczki - 800 zl
suknia + dodatki - 1400zl
stroj pana mlodego - 1000zl
Jak narazie wychodzi 16000 bez alkoholu, sokow i samochodu.
sala - 9300 zl + 400 zl orkiestra
kosciol - 500 zl
orkiestra - 1200 (samo wesele)
dj - 400 zl poprawiny
fotograf - 300zl - 400zl (zalezy ile bedziemy chcieli zdjec - sam plener)
kamerzysta - 600 zl
obraczki - 800 zl
suknia + dodatki - 1400zl
stroj pana mlodego - 1000zl
Jak narazie wychodzi 16000 bez alkoholu, sokow i samochodu.
aaggaa, mogłabyś przesłać mi (moze być na maila) jakiego masz kamerzyste, fotografa i dj? Powiem szczerze, że ceny bardzo do mnie przemawiają a my sporo przekroczyliśmy planowany budżet na sale i zespól. W końcu chciałaby na czymś zaoszczędzić. zespół nas wyszedł 2500 za noc a sala prawie 200zł/os. koszmar!
marysia napisał(a):
>
> aaggaa, mogłabyś przesłać mi (moze być na maila) jakiego masz
> kamerzyste, fotografa i dj? Powiem szczerze, że ceny bardzo do
> mnie przemawiają a my sporo przekroczyliśmy planowany budżet na
> sale i zespól. W końcu chciałaby na czymś zaoszczędzić. zespół
> nas wyszedł 2500 za noc a sala prawie 200zł/os. koszmar!
Przykro mi marysia ale nie pomoge ci poniewaz ja slubowac bede w moich rodzinnych stronach. A to jest strasznie (ok 400 km)daleko.
>
> aaggaa, mogłabyś przesłać mi (moze być na maila) jakiego masz
> kamerzyste, fotografa i dj? Powiem szczerze, że ceny bardzo do
> mnie przemawiają a my sporo przekroczyliśmy planowany budżet na
> sale i zespól. W końcu chciałaby na czymś zaoszczędzić. zespół
> nas wyszedł 2500 za noc a sala prawie 200zł/os. koszmar!
Przykro mi marysia ale nie pomoge ci poniewaz ja slubowac bede w moich rodzinnych stronach. A to jest strasznie (ok 400 km)daleko.
My robimy wesele na ok 80 osob
Wesele z poprawinami (jedzonko, ciasta) ok 6000zl
Alkohol i napoje ok 2500zl
sala 1500zl
kucharze ok 1500zl
fotograf i kamerzysta 1500zl
orkiestra 1000zl
obraczki ok 120zl
kwiaty ok 250zl
moja sukienka i dodatki ok 2800zl
garnitur i dodatki ok 1000zl
dekoracja sali ok 200zl
kosciol 350zl
Razem wychodzi ok 19 tys zl
Wesele z poprawinami (jedzonko, ciasta) ok 6000zl
Alkohol i napoje ok 2500zl
sala 1500zl
kucharze ok 1500zl
fotograf i kamerzysta 1500zl
orkiestra 1000zl
obraczki ok 120zl
kwiaty ok 250zl
moja sukienka i dodatki ok 2800zl
garnitur i dodatki ok 1000zl
dekoracja sali ok 200zl
kosciol 350zl
Razem wychodzi ok 19 tys zl
witam wszystkich!
na wstepie - wesele na okolo 120 osob - w Gdyni.
nasze wesele jest w swerze planow jesli chodzi o wiekszosc kosztow,ale moge sie podzielic mniej wiecej informacjami jakie dotad zdobylam :
wesele (=menu)ok 140 zl od osoby plus alkohol plus ciasta
poprawiny ok 40 zl od osoby (plus ciasta i alkohol)
te 2 pozycje lacznie ocenilismy jako jakies 230-240 zl od osoby
orkiestra (z poprawinami) plus zdjecia (reportaz plus 2 plenery) plus film (rozwniez z 2 dni plenerow) -ok 5 600zl
ubrania nasze z butami bielizna i dodatkami (fryzura/makijaz)-
- pewnie ok 7 500 lacznie z ubraniami na poprawiny
oprawa slubu plus kasiadz plus organista itd - mam nadzieje,ze do 1000 zl
hotel dla ok 70 osob - ok 3 500
przewoz rodziny narzeczonego autobusem (ponad 650 km w 1 strone) - ok 1000
obraczki (mamy zlote kt. albo przetopimy albo sprzedamy i kupimy jakies gotowe) - max 500 zl
jedziemy swoim samochodem (nie wynajmujemy)
dekoracja kosciola plus sali - ??nie mam pojecia - moze 600 zl??
zaproszenia plus ich rozeslanie (plus wizytowki zawieszki menu itp itd)
- ok 1300 zl
do tego mozna doliczyc ksiege gosci, ksiegi - podziekowania dla rodzicow (razem ok 350 zl)
wiazanke dla mnie, nie wiem co jeszcze....(150?)
ogolnie to az sie boje podsumowywac...
no i moj strach byl uzasadniony - wyszlo ok 50 000
podzial jest taki, ze kazdy placi za swoich gosci - a jest praktycznie po rowno z kazdej strony.
wydatki wspolne typu ksiadz/orkiestra itp sa dzielone po rowno.
krotko mowiac rodzce nam sponsoruja impreze i wyjdzie im mniej wiecej po 25 000
(ze strony mojego przyszlego meza wiecej bo ma dodatkowe koszty typu hotel/przewoz gosci, ale za to moja "ścisła" rodzinka jest wieksza - i rodzice musza ubrac mnie, siebie i dwojke rodzenstwa - z czego moj brat bedzie swiadkiem... a narzeczony jest jedynakiem... wiec tesciowie ubieraja Jego i siebie... a jak znam zycie i moich rodzicow, to beda chcieli miec piekne ubrania - w koncu ich pierwsze dziecko wychodzi za maz;))) czyli ogolny rozrachunek wyjdzie mysle bardzo zblizony z obu stron.
zdajemy sobie sprawe z tego,ze dostajemy bardzo duzo - i tak samo bardzo jestemy wdzieczni...
zastanawiam sie tylko czy wszystko wyjdzie tak jak tu napisalam - czy na przyklad nie okaze sie, ze rodzice zaczna podliczac ile jest do wydania i nie poobcinaja nam niektorych z w/w punktow..???
i jeszcze chcialam tylko zaznaczyc, ze za niektore z tych punktow placimy sami - np za obraczki, za jeden z plenerow, za kwiaty, za ksiege gosci i ksiegi dla rodzicow, na pewno za bielizne, na pewno bizuteria (ktorej tu nie uwzgledilam) na pewno ja kupie Koszule mojemu mezczyznie ;) i pewnie dojdzie jeszcze sporo innych malych wydadkow ktore my sami zaplacimy ;))
juz nie moge sie doczekac jak to wszystko wyjdzie!! mam nadzieje ze slicznie, chociaz na pewno posypia sie komentarze, ze za 10% tej sumy tez byloby slicznie...
i pewnie by bylo.. ;)
pozdrawiam wszystkich i Zycze Wesolych Swiat - jutro wyprawiam urodzinki a w czw. rano wyjezdzamy z moja rodzinka, Tesciem i Narzeczonym na 2 tyg. na narty - wiec mnie tu nie bedzie!!
a!! no i udanego Sylwestra i w ogole wszystkiego naj naj naj!!!
buzka!!
na wstepie - wesele na okolo 120 osob - w Gdyni.
nasze wesele jest w swerze planow jesli chodzi o wiekszosc kosztow,ale moge sie podzielic mniej wiecej informacjami jakie dotad zdobylam :
wesele (=menu)ok 140 zl od osoby plus alkohol plus ciasta
poprawiny ok 40 zl od osoby (plus ciasta i alkohol)
te 2 pozycje lacznie ocenilismy jako jakies 230-240 zl od osoby
orkiestra (z poprawinami) plus zdjecia (reportaz plus 2 plenery) plus film (rozwniez z 2 dni plenerow) -ok 5 600zl
ubrania nasze z butami bielizna i dodatkami (fryzura/makijaz)-
- pewnie ok 7 500 lacznie z ubraniami na poprawiny
oprawa slubu plus kasiadz plus organista itd - mam nadzieje,ze do 1000 zl
hotel dla ok 70 osob - ok 3 500
przewoz rodziny narzeczonego autobusem (ponad 650 km w 1 strone) - ok 1000
obraczki (mamy zlote kt. albo przetopimy albo sprzedamy i kupimy jakies gotowe) - max 500 zl
jedziemy swoim samochodem (nie wynajmujemy)
dekoracja kosciola plus sali - ??nie mam pojecia - moze 600 zl??
zaproszenia plus ich rozeslanie (plus wizytowki zawieszki menu itp itd)
- ok 1300 zl
do tego mozna doliczyc ksiege gosci, ksiegi - podziekowania dla rodzicow (razem ok 350 zl)
wiazanke dla mnie, nie wiem co jeszcze....(150?)
ogolnie to az sie boje podsumowywac...
no i moj strach byl uzasadniony - wyszlo ok 50 000
podzial jest taki, ze kazdy placi za swoich gosci - a jest praktycznie po rowno z kazdej strony.
wydatki wspolne typu ksiadz/orkiestra itp sa dzielone po rowno.
krotko mowiac rodzce nam sponsoruja impreze i wyjdzie im mniej wiecej po 25 000
(ze strony mojego przyszlego meza wiecej bo ma dodatkowe koszty typu hotel/przewoz gosci, ale za to moja "ścisła" rodzinka jest wieksza - i rodzice musza ubrac mnie, siebie i dwojke rodzenstwa - z czego moj brat bedzie swiadkiem... a narzeczony jest jedynakiem... wiec tesciowie ubieraja Jego i siebie... a jak znam zycie i moich rodzicow, to beda chcieli miec piekne ubrania - w koncu ich pierwsze dziecko wychodzi za maz;))) czyli ogolny rozrachunek wyjdzie mysle bardzo zblizony z obu stron.
zdajemy sobie sprawe z tego,ze dostajemy bardzo duzo - i tak samo bardzo jestemy wdzieczni...
zastanawiam sie tylko czy wszystko wyjdzie tak jak tu napisalam - czy na przyklad nie okaze sie, ze rodzice zaczna podliczac ile jest do wydania i nie poobcinaja nam niektorych z w/w punktow..???
i jeszcze chcialam tylko zaznaczyc, ze za niektore z tych punktow placimy sami - np za obraczki, za jeden z plenerow, za kwiaty, za ksiege gosci i ksiegi dla rodzicow, na pewno za bielizne, na pewno bizuteria (ktorej tu nie uwzgledilam) na pewno ja kupie Koszule mojemu mezczyznie ;) i pewnie dojdzie jeszcze sporo innych malych wydadkow ktore my sami zaplacimy ;))
juz nie moge sie doczekac jak to wszystko wyjdzie!! mam nadzieje ze slicznie, chociaz na pewno posypia sie komentarze, ze za 10% tej sumy tez byloby slicznie...
i pewnie by bylo.. ;)
pozdrawiam wszystkich i Zycze Wesolych Swiat - jutro wyprawiam urodzinki a w czw. rano wyjezdzamy z moja rodzinka, Tesciem i Narzeczonym na 2 tyg. na narty - wiec mnie tu nie bedzie!!
a!! no i udanego Sylwestra i w ogole wszystkiego naj naj naj!!!
buzka!!
komentarze są najróżniejsze..każdy z Nas robi wesele za tyle na ile go stać.. i dla każdego będzie to ten jedyny, wyjątkowy dzień :) .. już wcześniej pisałyśmy z UB, że nie jest ważne za ile tylko to jak się będziemy czuć tego dnia.. wszystkiego najlepszego i udanego wypadu na narty ;)
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.
;)
pewnie!
ale napisalam o swoim przykladzie na prawde w dobrej wierze i po to,zeby osoby ktore robia "drogie" wesele nie mialy wyrzutow sumienia.
a osoby ktore beda mialy wesele za mniej - i tak beda najszczesliwsze na swiecie - a o to wlasnie chodzi!
pozdrawiam wszystkich i wierze,ze powodzeie w tym dniu nie powinno zalezec od ilosci pieniedzy wlozonych na przygotowanie wszystkiego!
ps - jeszcze tylko taka uwaga mi sie nasunela: u nas duzym kosztem jest fakt przenocowania ponad polowy gosci, ich dowoz z drugiego konca kraju no i oczywiscie zobienie poprawin (uznalismy ze sa lepsze niz wykupywanie posilkow dla gosci przyjezdnych - np w drodze powrotnej) gdyby wesele bylo dla wszystkich na miejscu - to na pewno wyszloby ok 10-15 000 taniej (jak nie jeszcze taniej)...
to tylko male usprawiedliwienie ;)
jeszcze raz wszytkiego naj naj na swieta i nowy rok!
sciskamy Was!!!
pewnie!
ale napisalam o swoim przykladzie na prawde w dobrej wierze i po to,zeby osoby ktore robia "drogie" wesele nie mialy wyrzutow sumienia.
a osoby ktore beda mialy wesele za mniej - i tak beda najszczesliwsze na swiecie - a o to wlasnie chodzi!
pozdrawiam wszystkich i wierze,ze powodzeie w tym dniu nie powinno zalezec od ilosci pieniedzy wlozonych na przygotowanie wszystkiego!
ps - jeszcze tylko taka uwaga mi sie nasunela: u nas duzym kosztem jest fakt przenocowania ponad polowy gosci, ich dowoz z drugiego konca kraju no i oczywiscie zobienie poprawin (uznalismy ze sa lepsze niz wykupywanie posilkow dla gosci przyjezdnych - np w drodze powrotnej) gdyby wesele bylo dla wszystkich na miejscu - to na pewno wyszloby ok 10-15 000 taniej (jak nie jeszcze taniej)...
to tylko male usprawiedliwienie ;)
jeszcze raz wszytkiego naj naj na swieta i nowy rok!
sciskamy Was!!!
U mnie było w 2001 tak:
1. Wesele w Gospodzie pod Młynem (koło Mikołaja taka willa na wodzie) ok. 10.000 (za osobę ok 170 zł plus alkohol i tort). Gotowała Basia Kruszewska - rewelacja
2. DJ 1000 zł
3. Film plus kopie 1500 zł
4. Fotograf 1500 zł (z odbitkami)
5. Suknia i dodatki 6000 zł, garnitur 2000 zł
6. fryzjer (Dorota z Klifu rewelacja) 130 zł
7. Makijaż - koleżanka wizażysta za darmo
8. Samochód teścia
9. Kościół Mikołaj 500 zł
10. Kwiaty w kościele 1000 zł
11. Obrączki 800 zł
12. Przewozu gosci nie było - spacer od Mikołaja do gospody w sierpniu, słońce i 4 minuty.
13. Zaproszenia ok. 1500 zł
14. wiżanka 350 zl
Łącznie wyszło ok. 30 tys plus podróż poślubna 26 tys.
W roku 2005 był uroczy obiad dla rodziców, dziadków i świadków w Dworze Oliwskim i slub w Pałacu Opatów. Łącznie wydaliśmy 5.000 zł, a wszyscy znajomi i rodzina mówili, że było slicznie i uroczo i o wiele lepiej niż ten pierwszy slub:)
Dltego czasem warto się zastanowić....
1. Wesele w Gospodzie pod Młynem (koło Mikołaja taka willa na wodzie) ok. 10.000 (za osobę ok 170 zł plus alkohol i tort). Gotowała Basia Kruszewska - rewelacja
2. DJ 1000 zł
3. Film plus kopie 1500 zł
4. Fotograf 1500 zł (z odbitkami)
5. Suknia i dodatki 6000 zł, garnitur 2000 zł
6. fryzjer (Dorota z Klifu rewelacja) 130 zł
7. Makijaż - koleżanka wizażysta za darmo
8. Samochód teścia
9. Kościół Mikołaj 500 zł
10. Kwiaty w kościele 1000 zł
11. Obrączki 800 zł
12. Przewozu gosci nie było - spacer od Mikołaja do gospody w sierpniu, słońce i 4 minuty.
13. Zaproszenia ok. 1500 zł
14. wiżanka 350 zl
Łącznie wyszło ok. 30 tys plus podróż poślubna 26 tys.
W roku 2005 był uroczy obiad dla rodziców, dziadków i świadków w Dworze Oliwskim i slub w Pałacu Opatów. Łącznie wydaliśmy 5.000 zł, a wszyscy znajomi i rodzina mówili, że było slicznie i uroczo i o wiele lepiej niż ten pierwszy slub:)
Dltego czasem warto się zastanowić....
My ostatnio tez liczyliśmy i na 80 osób chcemy się zmieścić w 20 tys ale zobaczymy jak to będzie jak narazie wiemy że lokal będzie nas kosztować 140/os, w sumie nawet normalna stawka ale z 80 osób przejeznych jest ponad 60 bo nie jesteśmy oboje 3-city i tu nas po kieszeni pociągnie. Planujemy iść na targi ślubne i tam przejrzeć oferty może cosik ciekawego i taniego się trafi ;o).