Widok
Celiakia - dieta bezglutenowa
Witam mam 27 lat lekarz stwierdził że muszę wrócić do tej diety bo ponoć się z niej nie wychodzi ... A jak byłam mała od 6 do 12 mniej więcej wieku byłam na tej diecie wyniotowalam bolał mnie brzuch i krzywa jak mi robili była krzywa potem już prosta dlatego pow że można powoli wprowadzać produkty..teraz już mnie nic nie boli Ale gastrolog pow że się Noe wychodzi i czuł jakiś opur po gastroskopi niby potwierdził Ale pobrał wycinek i teraz czekam na wynik i idę do niego znów za 4,tyg.. Ale też byłam na diecie bezmlecznej może mu powiem żeby zrobić krzywa Ale czy jeszcze się roobi może ktoś jest tu kto ma podobny problem ?
Pozytywny wynik to znaczy, że jest celiakia. To jakie były te wyniki?
Jeżeli przez kilka lat w dzieciństwie przestrzegałaś diety to prawdopodobnie kosmki się zregenerowały i organizm nie wytwarzał przeciwciał, wyniki mogły być świetne, co nie znaczy, że nie ma celiakii. Objawy zanikają gdy się diety przestrzega.
Rozumiem, że miałaś teraz gastroskopię, która wykaże stan kosmków. Miałaś badanie przeciwciał?
Jeżeli przez kilka lat w dzieciństwie przestrzegałaś diety to prawdopodobnie kosmki się zregenerowały i organizm nie wytwarzał przeciwciał, wyniki mogły być świetne, co nie znaczy, że nie ma celiakii. Objawy zanikają gdy się diety przestrzega.
Rozumiem, że miałaś teraz gastroskopię, która wykaże stan kosmków. Miałaś badanie przeciwciał?
U mnie lekarz też podejrzewał celiakię ( bóle brzucha, anemia, osteoporoza, chudnięcie), ale wynik biopsji nie wykazał zaniku kosmków. Jednak,gdy odstawiłam gluten, skończyły się moje problemy jelitowe i gastrolog powiedział, ze widocznie mam nietolerancję glutenu i jeśli mogę, to żebym go unikała. W dzieciństwie też często miałam wymioty, biegunki, ale wówczas chyba nie diagnozowano alergii pokarmowych.
Jeśli lubisz pieczywo to pomyśl o zdrowszym zamienniku zamiast z niego rezygnować. Ja wymieniłam poranne kanapki na owsianke bo uwielbiam słodkie śniadania. Jesień lubisz pieczywo to popatrz na ciemniejsze chlebki, z zytniej lub pełnoziarnistej mąki. Dieta to nie kara a umiejętne jedzenie i zmiana nawyków żywieniowych.
https://12debow.pl/maka-kukurydziana-niezbednik-w-bezglutenowej-diecie/
Warto jest na pewno przekonać się do wypieków z mąki kukurydzianej.
https://12debow.pl/maka-kukurydziana-niezbednik-w-bezglutenowej-diecie/
Warto jest na pewno przekonać się do wypieków z mąki kukurydzianej.