Widok

Cesarka na Zaspie - kilka pytan

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czesc dziewczyny. Niestety na forum nie moge znalezc aktualnych informacji wiec stworzylam nowy watek. Mam wskazanie do cc. Jest to moja pierwsza ciaza a malenstwo jest ulozone posladkowo.Mam kilka pyt.odnosnie cesarki na Zaspie najlepiej do dziewczyn,ktore rodzily w tym roku
1) czy mozna umowic sie na termin na Zaspie czy trzeba czekac az rozpocznie sie akcja?
2) jak zapakowac torbe w przypadku cesarki, czy np.podreczna wziac na porodowke a do duzej torby spakowac siebie i malenstwo juz na oddzial poporodowy
3) czy polozne proponuja zrobienie lewatywy przed cc?
4) po jakim czasie od cc dostaje sie malenstwo?
Z gory bardzo dziekuje za odp.i za cenne uwagi, których nie uwzglednilam w pytaniach :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na Zaspie nie umawiają terminów, z tego co mi wiadomo... przy cc nie robią lewatywy bo i po co ;) dziecię, po wyjęciu z brzucha jest pokazane mamie i przytulane policzek do policzka.Potem zabierają na wazenie, mierzenie itd - tam może być tata. Jak mamę zaceruja to przewożą na salę pooperacyjna i tam od razu dostajesz maluszka. Polozna pomoże przystawic do piersi. Mąż może być chyba do 2h z Wami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja co prawda nigdy nie miałam CC, ale moja przyjaciółka miał latem drugą cesarkę znowu na Zaspie. Co to wyżej napisano wszystko sie zgadza. Poza tym, że ona miała i w tym roku i 2 lata temu umówiony konkretny termin CC wyznaczony na tydzień przed terminem porodu. Może to dlatego, że jej lekarz prowadzący ciążę pracuje na Zaspie.

A po jakim czasie od cc polozne kaza wstac?

Po 8 godzinach.

ja miałam cc nagłe i nie dostałam dziecka od razu. Tylko przyłożono go do policzka i zabrali na oddział noworodkowy. Ale to przez infekcję wywołaną zielonymi wodami :/ Ale sąsiadka z łóżka obok, która miała cc tuż przede mną maluszka miała od razu na piersi.
Operacja była o 18:30 a o 1 w nocy przyszła połozna i kazała usiąść i wstać. O 6 rano, czyli po około 12 godzinach kazała wziąć worek na mocz do ręki i iść pod prysznic. Na szczeście się udało.
Ogólnie cesarkę wspominam bardzo źle, bo dziecko ze mnie wyduszano (synek był baaaardzo duży), a operowali mnie państwo Szemryk.
Ja miałam najpierw poród wywoływany oksytocyną i połozna mi powiedziała, że oni nie robią lewatywy nawet przy porodzie naturalnym, że może mi dac czopek jeśli chcę. Przy cc to już w ogóle lewatywa nie ma sensu.
Na poporodowej za to CUDOWNA OPIEKA POŁOŻNYCH. Najsympatyczniejsze były te młodziutkie, ale inne tez w porządku. Ja osobiście na żadną położną nie mogłam złego słowa powiedzieć.

Polecam opiekę na zaspie. Rodziłam przez cc w lutym, torbę z rzeczami dziecka miał ze soba Tata i od razu po porodzie lekarz poprosić o ubranka i rożek. miałam dziecko przy sobie po przewiezieniu na salę cały czas - po cesarce tylko mi pokazali i dali pocałować, potem lekarz zabrał dziecko do ubrania, i dał tatusiowi który przewiózł na salę zaraz za mną. lewatywy nie proponowali, (ani przed wywołaniem porodu który miałam ani przed cc), szybko każą wstać - cc o 22 już ok 8 rano zdjęli cewnik i kazali iść pod prysznic. powodzenia

w którym tygodniu jesteś? bo moje dziecko też było ułożone pośladkowo, ja nie chciałam cesarki, znalazłam ćwiczenia w internecie jakiegoś profesora (do dziś pamiętam kręcenie pupą podczas mycia podłogi) i mi się dziecko przekręciło w 38 tygodniu; tak więc - dziecko może się przekręcić,

Zaczal sie 37 tydz. Cwiczenia na obrot stosuje od dwoch tygodni, niestety corcia na razie jest uparta. Ale jak cos to poprosze o link do cwiczen.
Mam jeszcze jedno pyt.po jakim czasie wypuszczaja do domu po cesarce?

Witam, jeśli wszystko przebiega prawidłowo, dziecko nie ma infekcji czy żółtaczki wypis jest po 3 dobach (urodziłam w poniedziałek, we czwartek wyszliśmy do domu)

Obrót zalezy tez,od wielkości dziecka, moja się obróciła w 38tyg nagle na miescie.
Co do cc na zimno, umówionej, bo lekarz pracuje, moja znajoma miała tak miec i co? Leży na patologii i czeka na skurcze od tygodnia :/ nawet przez lekarza prowadzącego sie nie da przyspieszyc, a Ona ma duże dziecko i cukrzyce i wg norm powinna juz w zeszłym tyg miec rozwiazana ciaze :/
image image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Chyba, że ciążę się prowadzi u ordynatora, wtedy zawsze sie wszystko da ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

odbiór mieszkania - na co zwracać uwagę? (15 odpowiedzi)

witam:) (piszę na tym forum, bo więcej osób zagląda, więc może Ktoś mi doradzi) za kilka dni...

Rodzina zastępcza ??? (16 odpowiedzi)

Witam, Mam sprawę do osób prowadzących rodziny zastępcze. Nagle oszalałam! Znalazłam dla...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

do góry