Widok
Dla mnie to też był koszmar, myślałam, że nie dam rady wstać i iść na tę operację. Najpierw jest spoko, jak babka wkłada rurkę (myślałam sobie, ok, to nie aż takie okropne jak mówią), a potem powiększa się ten balonik w pęcherzu, to strasznie piecze, a potem zostaje takie przytłaczające uczucie, że zaraz się posikasz. Niby nie boli, ale ciężko cokolwiek zrobić, nawet zebrać myśli. Miałam jeszcze podłączoną oksytocynę przed cesarką i właśnie zaczęła działać, więc połączenie skurczy z cewnikiem rozłożyło mnie na łopatki. Ale to było w Wojewódzkim. Może bez oksytocyny nie byłoby aż tak strasznie, może nie wszędzie ją dają, ale to podobno lepsze dla dziecka.
Cewnik jest zakladany przed samym cc. Rurka jest smarowana zelem znieczulajacym, wiec odczuwalne jest jedynie lekkie pieczenie (porownywalne do zapalenia pecherza). Tez sie balam zakladania cewnik bardziej niz zabiegu, ale nie jest to nic strasznego. Jezeli sie rozluznisz i polozna ma wprawe, to tra to doslownie chwile,
miałam cc na klinicznej, miałam zakładany albo podczas cesarki(tuz po ) albo na sali pooperacyjnej, już nie pamiętam ale na pewno nie przed. Poród 2 lata temu.Z wiadomych względów nic nie czułam, wyjęcia tez nie, choc nie działało już znieczulenie. Nie stresuj się, lęk jest dużo gorszy niż to wszystko- nie jest to takir straszne, ból po cesarce tez da sie przzyc. Czasem mam gorszą jazdę jak mam migrenę. Serio.To wszystko nie boli aż tak bardzo.
O ile cewnik jest zakładany przez osobę, która się na tym zna, nie czuć żadnego bólu. :) Miałam dwukrotnie taką przygodę i ani razu nie cierpiałam z tego powodu. Wiadomo, że jest to niecodzienne uczucie, ale na pewno nie bolesne.
Wystarczy wziać głęboki wdech podczas wlożenia cewnika i nic nie czuć. Mnie czeka po raz 4 CC i mniej więcej wiem co mnie czeka, chociaż wiadomo każde cc inne tak samo jak poród sn. Mi założyli za każdym razem cewnik przed zejściem na blok operacyjny.
Ogólnie możecie zobaczyć sobie jak wyglada sprzęt używany do cewnikowania na tej stronie https://medycznie.com.pl/kategoria/do-gabinetu/worki-na-mocz/
Ogólnie możecie zobaczyć sobie jak wyglada sprzęt używany do cewnikowania na tej stronie https://medycznie.com.pl/kategoria/do-gabinetu/worki-na-mocz/