Widok

Chrzest - ojciec dziecka nie był bierzmowany, czy to jest przeszkoda?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Mam pytanie,

Znajomi chcą ochrzcić dziecko, ale ojciec dziecka nie był bierzmowany. Czy mimo to dostaną chrzest?

Z tego co pamiętam u nas od rodziców żadnych dokumentów nie wymagali, zaświadczenia ze swoich parafii musieli przynieść tylko chrzestni. Wg mnie moga chrzest dostać, ale nie jestem pewna.
Może sie orientujecie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
od nas ksiądz tez nie chciał tylko od chrzestnych tylko chrzest nam udzielał ksiądz który udzielał na slub i jak sie go zapytalam co my mamy przynieść to mówił ze nic ze nas pamieta no i my jako rodzice nic nie przynosiliśmy tylko karteczki ze spowiedzi a mysle ze jak by była konieczność to tez by nam kazał przynieść zaświadczenia ze byliśmy bierzmowani.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Opinia została zablokowana przez moderatora
Opinia została zablokowana przez moderatora
U nas potrzebowaliśmy i my i chrzestni zaświadczenie o bierzmowaniu i karteczki ze spowiedzi
image
rodzice nie ale chrzestni obowiązkowo!- wyobraźcie sobie syt. przychodzą rodzice i prosza księdza o chrzest a ten pyta a bierzmowanie pan(ojciec biologiczny) ma a on że nie!a ksiądz - to zapraszam jak pan zrobi bierzmowanie- troszkę chore no nie?!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bierzmowania nie musi mieć, ksiądz tak daleko nie będzie sięgał, ale może zapytać się o ślub kościelny i jak jest nienormalny to zrobi z tego problem
image
No własnie - skoro ojciec dziecka nie ma bierzmowania to nie ma tez ślubu kościelnego i to może być problem....
imageimage
Bierzmowanie jest potrzebne dla chrzestnych.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
po pierwsze czy maja slub koscielny? bo jezeli maja to no problem, jezeli nie to jakj zwykle pytanie o wychowanie w duchu chrzescijanstwa, jezeli on "niewierzacy" a ona tak to po pierwsze nie powinien byc problem ze slubem ich, a co do chrztu roznie ksieza sie zachowuja. nie potepiam ani jednych ani drugich, ale moze lepiej dac dziecku wolna wole i nie chrzcic tylko niech samo zadecyduje jak bedzie dorosle?
bo uwazam ze wychownie w klamstwie wiary tylko odepchnie dziecko od wiary(nie od kosciola, to dwie rozne rzeczy)
albo poszukac wyznania chrzescijanskiego w ktorym rodzice sie odnajda
na pewno nie maja slubu skoro on nie ma bierzmowania, moga miec problem z chrztem dziecka.
usiadł, i wytrwale czekał...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
moja szwagierka miała podobną sytuacje. NIe mają ślubu więc w kościołach nie chcieli im ochrzcić dziecka.
Dlatego przyjechali tu z Warszawy i znaleźli jeden kościół w Gdańsku na Przymorzu, który zgodził się udzielić im chrztu pod warunkiem że ojciec dziecka jak najszybciej się "wybierzmuje", bo oczywiście bierzmowania gamoń też nie miał ;)
image
to nie prawda ze jego brak bierzmowania przeszkadza w slubie,
jezeli jedna strona uznaje ze jest nie wierząca to mozna wziasc slub jednostronny - jest wazny dla osoby wierzacej (nie wierzacej przecierz to bezróżnicy) a ta druga robi jej przysluge zeby wierzacy nie zył w grzechu jest to podobnie jak slub z innowierca - nie musi sie chrzcić, jedyne co musi sie zgodzic na wychowywanie przez wierzaca osobe dziecka w duchu chrzescijanskim -

wiec nie jest to oczywiste
Chrzestny bez bierzmowania nie będzie chrzestnym tylko świadkiem chrztu.
Od rodziców ksiądz nie wymaga bierzmowania.Po drugie rodzice nie muszą mieć ślubu bo teraz często tak bywa.Ale rodzice chrzestni muszą mieć bierzmowanie.Idą na plebanię i ustalają z księdzem /3 lekcje zaliczają ale wszedzie inaczej /.

Znajomi bez ślubu jakiegokolwiek ochrzcili syna bez problemu. Oboje podpisali tylko jakiś papierek, że wyrażają zgodę na chrzest.
Tu się nie zgodzę. Do ślubu kościelnego nie potrzebne jest bierzmowanie! Mój obecnie były mąż nie miał bierzmowania a ślub kościelny dostaliśmy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

krzywe ząbki (27 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

Położna środowiskowa Gdynia - którą wybrać? (15 odpowiedzi)

hej dziewczyny! Czy możecie mi polecieć jakąś sprawdzoną, zaufaną, i rzetelną położną...

do góry