Widok
Chrzest - pytanie
Witam.
Mam nietypowe pytanie , chce ochrzcic dziecko w Gdansku ,lecz jest problem z chrzestna ktora nie ma ślubu koscielnego i zaden ksiadz nie godzi sie na chrzest dziecka .
Moze ktoras z mam zna kosciol ,w ktorym przymkna oko na chrzestna i jej braku slubu koscielnego ,zaznacze ze ma dziecko z partnerem .
Nie mam kogo wziasc za chrzestna , a z "ulicy"nie chce brac .
Jak to jeden ksiadz powiedzial mam szukac "pozadnej" chrzestnej ale takiwj w rodzinie niw posiadam ..
Proszw pomozcie ..
Mam nietypowe pytanie , chce ochrzcic dziecko w Gdansku ,lecz jest problem z chrzestna ktora nie ma ślubu koscielnego i zaden ksiadz nie godzi sie na chrzest dziecka .
Moze ktoras z mam zna kosciol ,w ktorym przymkna oko na chrzestna i jej braku slubu koscielnego ,zaznacze ze ma dziecko z partnerem .
Nie mam kogo wziasc za chrzestna , a z "ulicy"nie chce brac .
Jak to jeden ksiadz powiedzial mam szukac "pozadnej" chrzestnej ale takiwj w rodzinie niw posiadam ..
Proszw pomozcie ..
Za co te minusy? Chciałam uspokoić autorkę wątku, żeby sie nie stresowała, bo nie chcę brać chrzestnej "z ulicy". Wiem o takiej możliwości, bo w rodzinie mojego męża była taka sytuacja. Dziecko ma jednego chrzestnego. Myślę, że jak rodzice porozmawialiby z księdzem uczciwie, że będzie jeden chrzestny, bo nie chcą brać kogoś z przypadku, to ksiądz potraktowałby to jako sytuacją wyjątkową. Co więcej, jest duże prawdopodobieństwo, że w jego oczach taka postawa rodziców zasługiwałaby na szacunek - bo są uczciwi, nie chcą chrzestnego z przypadku.