Widok

Chrzest w Kościele Ojca Pio na Ujeścisku

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś wie czy robią problemy jeśli rodzice są bez ślubu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wydaje mi się, że księża tam są w porządku i z reguły są bezproblemowi... są młodzi i życiowi:) przynajmniej ja dzisiaj załatwiając chrzest na takiego trafiłam:):):)

image

image
my jedno dziecko tam ochrzciliśmy... bez ślubu
troszkę proboszcz pogadał- ale nie było źle
teraz ide prosić o chrzest dla drugiego dziecka...sama ciekawa jestem co będzie
byłam tam chrzestną u synka mojego brata, brat nie ma ślubu kościelnego,a chrzestny rozwodnik i jakoś nie było problemu
Tak się zastanawiam, iga, po co Ci ten chrzest? Czy zamierzasz wychowac dziecko w wierze katolickiej? Jaka to będzie wiara???
A ja mam pytanko do dziewczyn w temacie. Zastanawiam się czy księża robią problemy jeśli chciałabym aby chrzestnym była osoba po rozwodzie (ślub cywilny kościelnego nie było), teraz żyje z 2 żoną i ma również tylko ślub cywilny.

I druga sprawa od jakiego wieku można być chrzestnym ? Chodzi mi o 14 latka
image
image

image
nie odpowiem ci na pierwsze pytanie, bo nie wiem.
natomiast jeśli chodzi o wiek chrzestnych, nie jest on tak ważny. najważniejsze, żeby był już bierzmowany.
mój mąz po cywilnym nie dostał zgody na bycie chrzestnym,w naszej parafi rządzi proboszcz i jest nieugiety tak samo jak nam nie chce ochrzcic córki bo jestesmy po cywilnym;(
ale załatwimy to inaczej:) wezmiemy koscielny i w tym samym dniu ocxhrzcimy córke ;)
mój brat jest chrzestnym mojego synka, ma tylko ślub cywilny, wyczytałam gdzieś,że jest coś takiego jak świadek chrztu i tak powiedziałam proboszczowi, jedyna różnica, że w papierach kościelnych jets napisane świadek chrztu,a nie chrzestny, wszystko chyba zależy od proboszcza,choć przepisy powinny być przecież wszędzie takie same
Witam. Chciałem odświeżyć wątek. Czy może ktoś ostatnimi czasy załatwił chrzest w tej parafii. Nie mamy ślubu, ale planujemy go wziąć. Chrzestnego mamy bez skazy, ale chrzestna nie ma ślubu kościelnego ( tylko ślub koscielny). Może ktoś wie od czego zależy czy chrzest jest na Mszy Świętej czy po niej. Z góry dziękuję za info. Przed wizytą chciałabym jakoś się nastawić :-)
Nie powinno być problemu, zwłaszcza że planujesz ślub. Ja chrzciłam córeczkę u Ojca Pio w 2014 r. i nikt nie wnikał w sytuację życiową chrzestnych - chrzestna mojego dziecka jest po rozwodzie. Faktycznie czuje się, że Ksiądz Proboszcz (piszę z wielkiej litery, bo to naprawdę człowiek godny szacunku) ma misję namawiania par po cywilnym na ślub kościelny, ale to sympatyczny gość.
Dzięki za info. Może ktoś ma jeszcze jakieś informacje w tym temacie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pająki pomocy (25 odpowiedzi)

Dziewczyny dostalśmy od znajomych choinkę i co dziś wstawiamy jado mieszkania ubieramy a plaga...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (134 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

do góry