Widok
A ja mam pytanko do dziewczyn w temacie. Zastanawiam się czy księża robią problemy jeśli chciałabym aby chrzestnym była osoba po rozwodzie (ślub cywilny kościelnego nie było), teraz żyje z 2 żoną i ma również tylko ślub cywilny.
I druga sprawa od jakiego wieku można być chrzestnym ? Chodzi mi o 14 latka
I druga sprawa od jakiego wieku można być chrzestnym ? Chodzi mi o 14 latka
mój brat jest chrzestnym mojego synka, ma tylko ślub cywilny, wyczytałam gdzieś,że jest coś takiego jak świadek chrztu i tak powiedziałam proboszczowi, jedyna różnica, że w papierach kościelnych jets napisane świadek chrztu,a nie chrzestny, wszystko chyba zależy od proboszcza,choć przepisy powinny być przecież wszędzie takie same
Witam. Chciałem odświeżyć wątek. Czy może ktoś ostatnimi czasy załatwił chrzest w tej parafii. Nie mamy ślubu, ale planujemy go wziąć. Chrzestnego mamy bez skazy, ale chrzestna nie ma ślubu kościelnego ( tylko ślub koscielny). Może ktoś wie od czego zależy czy chrzest jest na Mszy Świętej czy po niej. Z góry dziękuję za info. Przed wizytą chciałabym jakoś się nastawić :-)
Nie powinno być problemu, zwłaszcza że planujesz ślub. Ja chrzciłam córeczkę u Ojca Pio w 2014 r. i nikt nie wnikał w sytuację życiową chrzestnych - chrzestna mojego dziecka jest po rozwodzie. Faktycznie czuje się, że Ksiądz Proboszcz (piszę z wielkiej litery, bo to naprawdę człowiek godny szacunku) ma misję namawiania par po cywilnym na ślub kościelny, ale to sympatyczny gość.