Widok

Ciągłe parcie na pęcherz w 17 tyg.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny po krótce opiszę mój przypadek. Być może któraś też tak miała i pomoże.
Niecałe dwa tyg temu byłam u gina na kontroli (badanie na fotelu+kontrola tętna dziecka, bez USG) i wszystko było ok. Zrobiłam standardowe badania krwi i moczu. Wyszły dość liczne bakterie w moczu więc lekarz poradził brać Furaginum. Czułam się ok i nie odczuwałam żadnych oznak zakażenia układu moczowego. Po ok tyg brania Furaginum zaczęłam odczuwać ciągle parcie na mocz. Nic mnie nie boli ani na szczypie przy oddawaniu moczu ale też wizyta w toalecie nie przynosi większej ulgi i tak od kilku dni. Skontaktowałam się z Panią dr i poleciła ponowne badanie moczu. Zrobiłam i nie ma już bakterii, wyniki bardzo dobre, tylko wyszły ketony ale pani dr mówi, że musiałam jeść coś tłustego i tak rzeczywiście było, poza tym mało piłam więc się zgadza. Zdaniem lekarza ucisk na pęcherz może być spowodowany tym, że dziecko się tak ułożyło i jak podrośnie to podejdzie do góry. Tylko, że jak czytam to wychodzi na to, że tak może być na wcześniejszym etapie ciąży a ja mam dopiero teraz - w 17 tyg ciąży :(
W najbliższy wtorek mam USG ale chciałam Was podpytać czy może miałyście podobnie? Nie chce panikować i jeździć po szpitalach jeśli to nie jest konieczne, wolę zrobić USG u sprawdzonego lekarza, który zna moją historię niż porady przypadkowego lekarza na IP.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dziękuje za Wasze opinie. Badanie krwi robiłam 2 tyg temu ale może rzeczywiście powtórzę, na pewno nie zaszkodzi :(

Ja jestem w 28tc i uważam,że skoro mocz wyszedł już prawidłowy to jest ok. Dziadzia też może Ci uciskać pęcherz. Mi teraz na tym etapie też uciska a czasem nie. Nie masz glukozy w moczu więc cukrzycy raczej też nie.

Może warto by było powtórzyć badanie krwi. Częste parcie na pęcherz może występować przy podwyższonym poziomie glukozy (tzw. cukrzyca ciążowa) i może być konieczne włączenie odpowiedniej diety/leczenia. Mnie dotyczy akurat stan przedcukrzycowy i ginekolog na każdej wizycie dopytuje, czy mam tego typu objawy. Na szczęście nie mam, ale jestem ,,uświadomiona" ; ) Cukrzycy ciążowej nie można bagatelizować, bo nieleczona rzutuje na stan zdrowia nie tylko mamy, ale i dziecka (może np. upośledzać wzrok, pracę nerek itd.). Radzę skonsultować się z kompetentnym lekarzem. Pozdrawiam i życzę zdrówka : )

Przecież autorka wątku wyraźnie napisała, że robiła ponowne badania moczu i nic nie wyszło. Nie zauważyłaś tego zdania?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Idź do lekarza rodzinnego w przychodni. Może masz infekcję układu moczowego. Może trzeba zrobić posiew moczu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja bardziej latałam siku w 2 trymestrze niż w 1 i 3.
W nocy potrafiłam wstawać po 5 razy

Ja dopiero po 20 tc przestałam tak nałogowo latać do kibelka. W każdej ciąży tak miałam :) Za to na końcu ciąży mimo wielkiego brzucha nie miałam problemu z ciągłym sikaniem ;p

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

do góry