Re: Ciasta, ciacha - jak piec? :) porady i podpowiedzi
opadający sernik...
z mojego ulubionego przepisu ciasto przed pieczeniem ma bardzo płynną konsystencję, i po umieszczeniu w blaszce 'odpowietrzam go' uderzając blachą o blat...
rozwiń
opadający sernik...
z mojego ulubionego przepisu ciasto przed pieczeniem ma bardzo płynną konsystencję, i po umieszczeniu w blaszce 'odpowietrzam go' uderzając blachą o blat (słyszałam, że powinno się zrzucić na podłogę, ale aż takim hardcorem nie jestem ;)))))
w necie piszą, że zależy od studzenia
http://kotlet.tv/idealny-sernik-jak-zrobic
Aby zrozumieć mechanizm opadania ciasta trzeba wiedzieć dlaczego rośnie.
Drożdże lub proszek do pieczenia powodują powstawanie w cieście dwutlenku węgla w postaci gazowej. Gaz wydatnie zwiększa swoją objętość w funkcji temperatury. Gorące ciasta są plastyczne tzn. mało sprężyste a sernik dodatkowo jest jeszcze ciężki, kiedy więc wyjmiesz ciasto z piekarnika z 200*C.... temperatura zaczyna raptownie spadać.
Wtedy bąbelki gazu tracą swoją objętość, a ciasto z powodu braku sztywności opada. Żeby nie opadało należy uważać żeby nie przeziębić ciasta, łagodnie zmniejszać temp. aż do całkowitego wyrównania z otoczeniem.
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?93614-Co-zrobi%C4%87-%C5%BCeby-sernik-po-upieczeniu-nie-opad%C5%82
zobacz wątek