Widok
http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-z-brzoskwiniami to moje ulubione :) nie powiem bo ostatnio zrobiłam ciasto bez pieczenia z kaszy manny :) wszyscy byli zachwyceni jakby nie wiadomo co jedli hehe ale było pyszne takie mokre :) ostatnio jestem królową ciast co chwilę jakieś albo piekę albo robie szybkie bez pieczenia :) http://niebieskapistacja.blox.pl/2010/06/Bajaderka-II.html to jest to z kaszy ja dałam na wierzch polewe... http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-bananowe-z-karmelem-bez-pieczenia-7 i jeszczce np takie z tym że ja zamiast mleka skondensowanego dałam masę krówkową bo nic innego nie miałam,odrazu mówię jest bardzo dobre ale też i bardzo słodkie :)
RAFAELLO bez pieczenia ostatnio robiłam kilka razy i wszyscy sa zachwyceni:)
2 smietany 36% 500 ml
2 biale czekolady milka
2 duze op. herbatnikow petit buere
1 op. biszkoptow okraglych 120 gr.
1 op. wiorek kokosowych 100 gr.
cukier waniliowy duzy
2 smietan-fixy
płatki migdałowe 1op.
U łozyc 1 warstwe herbatnikow na blache wyłozona papierem,
Do garnka wlac 1 smietanke, wkruszyc 2 czekolady i zagotowac chwilke do rozpuszczenia czekolad, zdjac z ognia, wkruszyc biszkopty, wsypac wiorki kokosowe, wymieszac razem i gorace wylac na herbatniki, na wierzchu ulozyc druga warstwe herbatnikow, przykryc folia i do lodowki zeby sie schlodziło.
Płatki migdałowe uprazyc na suchej patelni i ostudzic.
1smietanke kremowke ubic z cukrem waniliowym i smietan-fixami, wyłozyc na schłodzone ciasto, posypac płatkami migdałowymi i woala:)
ciasto do lodowki najlepiej na noc. mozna poukładac na wierzchu polowki cukierkow rafaello. Proste i naprawde przepyszne, smacznego dziewczyny:)
2 smietany 36% 500 ml
2 biale czekolady milka
2 duze op. herbatnikow petit buere
1 op. biszkoptow okraglych 120 gr.
1 op. wiorek kokosowych 100 gr.
cukier waniliowy duzy
2 smietan-fixy
płatki migdałowe 1op.
U łozyc 1 warstwe herbatnikow na blache wyłozona papierem,
Do garnka wlac 1 smietanke, wkruszyc 2 czekolady i zagotowac chwilke do rozpuszczenia czekolad, zdjac z ognia, wkruszyc biszkopty, wsypac wiorki kokosowe, wymieszac razem i gorace wylac na herbatniki, na wierzchu ulozyc druga warstwe herbatnikow, przykryc folia i do lodowki zeby sie schlodziło.
Płatki migdałowe uprazyc na suchej patelni i ostudzic.
1smietanke kremowke ubic z cukrem waniliowym i smietan-fixami, wyłozyc na schłodzone ciasto, posypac płatkami migdałowymi i woala:)
ciasto do lodowki najlepiej na noc. mozna poukładac na wierzchu polowki cukierkow rafaello. Proste i naprawde przepyszne, smacznego dziewczyny:)
polecam 3Bit Szwgra :] (znany już na forum ;) kilka Forumek na stałe wprowadziło do swojego słodkiego menu) http://www.wielkiezarcie.com/recipe43149.html zamiast herbatników można użyć słonych krakersów ;)
i świetne RAFAELLO NA KREKERSACH :)
przepis Forumki Mayasun :)))
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego mleka zagotować i wymieszać. Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek.
Masę nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę:
krakersy,
masa,
krakersy,
masa,
krakersy,
cienka warstwa masy na wierzch.
Na wierzchnia masę nasypać resztę wiórek przyrumienionych na patelni. Włożyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spożyć następnego dnia, a jeszcze lepiej po 2 dniach, wówczas ładnie przesiąknie.
Smacznego!!!
____________
(ja nie daję żółtka i też jest ok)
latem swego czasu furorę robił sernik z bitą śmietaną :]
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt , na to połowa masy , na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
________
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji , do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech.
Smacznego
__________
___________
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;) (wpis skopiowany z upalnego czerwca 2010 ;))
tu kilka moich ulubionych ciast ;) http://forum.trojmiasto.pl/Szybkie-i-latwe-ciasto-t193108,1,16.html
i świetne RAFAELLO NA KREKERSACH :)
przepis Forumki Mayasun :)))
Składniki
2 paczki krakersów-na małą blaszkę
3 paczki krakersów - na dużą blachę
1 litr mleka
3 łyżki maki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 1/2 kubeczka masła roślinnego
1 żółtko
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
2-3 paczki wiórek kokosowych po 100 gram
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka rozrobić z maka ziemniaczaną i pszenną. Wlać do gotującego mleka zagotować i wymieszać. Po ostudzeniu zmiksować z masłem żółtkiem i cukrem waniliowym dodać 2 1/2 paczki wiórek.
Masę nakładać na krakersy w dużej blasze na zmianę:
krakersy,
masa,
krakersy,
masa,
krakersy,
cienka warstwa masy na wierzch.
Na wierzchnia masę nasypać resztę wiórek przyrumienionych na patelni. Włożyć ciasto razem z blaszka do lodówki, najlepiej spożyć następnego dnia, a jeszcze lepiej po 2 dniach, wówczas ładnie przesiąknie.
Smacznego!!!
____________
(ja nie daję żółtka i też jest ok)
latem swego czasu furorę robił sernik z bitą śmietaną :]
***** SERNIK NA BISZKOPCIE Z BITĄ ŚMIETANĄ *****
Biszkopt z 4 żółtek, 4 łyżek mąki, łyżki cukru, proszku do pieczenia
Ma być cienki placek biszkoptowy
Na dużą blachę 1 kg twarogu w wiaderku i do 0,5 litra śmietany kremówki koniecznie 36 % bo te z niższym procentem się nie ubijają
Śmietanę ubić a do niej dodać 2 łyżki cukru
Do ubitej śmietany dodawać twaróg i ubijać dalej.
4 pełne łyżeczki żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości wody - wrzątku, po ostudzeniu dodać troszkę masy żeby nie było grudek a później żelatynę wrzucić do reszty masy .
Pół słoika dżemu wiśniowego wysmarować na biszkopt , na to połowa masy , na masę biszkopty wiśniowe (duża paczka z Biedronki idealnie pasuje do dużej blachy). Na delicje resztę słoiczka dżemu i na koniec znów masa .
Zwieńczeniem jest polewa czekoladowa dla ozdoby .
________
Zamiast blachy można zrobić tortownice :
Tu potrzeba mniej twarogu wystarczy 0,5 kg wiaderka i normalna paczka delicji , do masy dodać tylko 2 łyżeczki żelatyny zamiast czterech.
Smacznego
__________
___________
Ja zrobiłam biszkopt z przepisu Martek :) w tortownicy :) i ser+bita śmietana z połowy ;)
dochodzę do wniosku, że lepsza jest wersja z drugą warstwą biszkoptu zamiast delicji(tak jadłam u Teściowej - bo akurat nie miała delicji)
i na połowę masy dałam dzisiaj 3 łyżeczki żelatyny - sernik trzymał się dzielnie przez cały dzień bez lodówki!!! w tym jakieś 30 minut jazdy autem w południe ;) (wpis skopiowany z upalnego czerwca 2010 ;))
tu kilka moich ulubionych ciast ;) http://forum.trojmiasto.pl/Szybkie-i-latwe-ciasto-t193108,1,16.html
i zapomniałam o "cieście z niespodzianką" ;)
bardzo fajne, proste i efektowne ciasto :] wg przepisu mojej Teściowej ;P
***** CIASTO Z NIESPODZIANKĄ *****
upiec dużą blachę biszkoptu - nie musi być wysoki ;) potrzebna 1 warstwa :]
na to krem karpatkowy(może być z proszku - zrobiony wg przepisu na opakowaniu), na tym kremie poukładane pionowo ciepłe lody z Lidla(miniaturowe, niemieckie), całość dopełniona śmietaną kremówką (lepiej 36% i można dodać trochę rozpuszczonej i wystudzonej żelatyny)ubitą na sztywno :) i na samej górze "mazaje" z polewy czekoladowej :) pyyyyyyyyycha :)
ostatnio Teściowa dała jeszcze warstwę dżemu pod krem karpatkowy :) było jeszcze lepsze ;)
o takie ciepłe lody - tylko w 1 polewie :] http://allegro.pl/grabower-mini-pianki-lody-cieple-mix-czekolad-x32-i2937317117.html
kroisz tak, żeby każdy dostał po 1 lodzie ukrytym w bitej śmietanie ;)
bardzo fajne, proste i efektowne ciasto :] wg przepisu mojej Teściowej ;P
***** CIASTO Z NIESPODZIANKĄ *****
upiec dużą blachę biszkoptu - nie musi być wysoki ;) potrzebna 1 warstwa :]
na to krem karpatkowy(może być z proszku - zrobiony wg przepisu na opakowaniu), na tym kremie poukładane pionowo ciepłe lody z Lidla(miniaturowe, niemieckie), całość dopełniona śmietaną kremówką (lepiej 36% i można dodać trochę rozpuszczonej i wystudzonej żelatyny)ubitą na sztywno :) i na samej górze "mazaje" z polewy czekoladowej :) pyyyyyyyyycha :)
ostatnio Teściowa dała jeszcze warstwę dżemu pod krem karpatkowy :) było jeszcze lepsze ;)
o takie ciepłe lody - tylko w 1 polewie :] http://allegro.pl/grabower-mini-pianki-lody-cieple-mix-czekolad-x32-i2937317117.html
kroisz tak, żeby każdy dostał po 1 lodzie ukrytym w bitej śmietanie ;)
impreza dziecięca? http://kwejk.pl/obrazek/1640031
jaki suuuuuuuuuper żółw!!!!!!!
ostatnio na wp był fajny przepis na tort zawijany :] http://przepisymajki.bloog.pl/id,332888782,title,Torcik-Zawijany,index.html - jeszcze nie robiłam :] ale wygląda fajnie :]
i fajna zakręcona czekolada ;P http://tastefully.bloog.pl/id,332970998,title,Zakrecona-czekolada,index.html?ticaid=6ff8c
ostatnio na wp był fajny przepis na tort zawijany :] http://przepisymajki.bloog.pl/id,332888782,title,Torcik-Zawijany,index.html - jeszcze nie robiłam :] ale wygląda fajnie :]
i fajna zakręcona czekolada ;P http://tastefully.bloog.pl/id,332970998,title,Zakrecona-czekolada,index.html?ticaid=6ff8c
nie mam przepisu na ciasto z kiwi - raczej zdjęcie ma być inspiracją. normalnie biszkopt odpowiednio pocięty, z kremem (wszystko dowolne) i ozdobiony...
inne zachwycające ciasto http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-sernik
inne zachwycające ciasto http://www.mojewypieki.com/przepis/teczowy-sernik
''Na tortownicę 24 cm:
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g serka kremowego
1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
15 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
Zawartość obu misek łączymy na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.
W międzyczasie krem. Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Mi zajęło to około 5 minut. Mieszamy z kawałkami ciasteczek.
Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem.
Jeśli macie ochotę na dekorację taką jak ta, wystarczy obłożyć boki tortu batonikami typu WW lub KitKat (te małe), a wierzch posypać M&Ms-ami lub innymi drażetkami.''
sprawdzony kilkakrotnie przepis, nie dość że ciasto jest śliczne to i smaczne że hohoho :D ja biszkopt smaruję jeszcze dżemem porzeczkowym żeby nie było za słodkie :)
1 3/4 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 jaja
3/4 szklanki kakao
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
1 szklanka maślanki
1 szklanka gorącej, świeżo zaparzonej kawy (zastąpiłam gorącą czekoladą)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Krem:
500 g serka kremowego
1 1/2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
1 1/4 szklanki cukru pudru
15 ciasteczek Oreo, pokruszonych na kawałki
Mąkę przesiewamy z kakao, mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami, wanilią i olejem.
Zawartość obu misek łączymy na niskich obrotach miksera, lub ręcznie. Dodajemy kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia, a na bokach wysmarowanej masłem. Pieczemy w 180 stopniach około 60 minut, lub dłużej. Patyczek wbity w środek ciasta powinien wychodzić nieoblepiony. Uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy ciasto kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy do końca. Przed przekrojeniem najlepiej odczekać min. kilka godzin.
W międzyczasie krem. Serek ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/4 szklanki śmietanki i miksujemy. Stopniowo dodajemy resztę śmietanki, miksując do czasu uzyskania lekkiej, puszystej konsystencji. Mi zajęło to około 5 minut. Mieszamy z kawałkami ciasteczek.
Ciasto przekrajamy na 3 warstwy. Przekładamy je kremem.
Jeśli macie ochotę na dekorację taką jak ta, wystarczy obłożyć boki tortu batonikami typu WW lub KitKat (te małe), a wierzch posypać M&Ms-ami lub innymi drażetkami.''
sprawdzony kilkakrotnie przepis, nie dość że ciasto jest śliczne to i smaczne że hohoho :D ja biszkopt smaruję jeszcze dżemem porzeczkowym żeby nie było za słodkie :)