Widok

Co chwilę umieram, by żyć...

Czy macie jakieś sposoby na zatrzymanie potoku myśli w Waszych głowach, na wyłączenie własnego ego i postrzeganie świata takim, jakim naprawdę jest - nie przez pryzmat myśli i całej tej przestrzeni nazw? Światek psychologiczny dopiero od kilkudziesięciu lat zajmuje się poważnie tym tematem, filozofia i kultury Wschodu znają problem od tysięcy lat. W najgorszych sytuacjach zwykły potok myśli może przerodzić się w kompulsywne zaburzenie, znacznie utrudniające funkcjonowanie w społeczeństwie. Ale nawet jeśli nie jest to jeszcze(sic!) zaburzenie z dziedziny psychiatrii, nie sądzicie, że taki niegroźny potok myśli to nic innego jak życie w Matrix-ie? ...z jedynie chwilowymi przebłyskami, w których naprawdę czujemy, że żyjemy, że jesteśmy tu i teraz?

Jestem ciekaw Waszych opinii :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ooooo, ja pitolę-masz chyba bardziej namieszane w łepetynie ode mnie. Czyżby zbyt wiele czasu wolnego? ....... Filozofia, kultura wschodu i potoki. Poproszę pół dawki tego co bierzesz (oczywiście w weekend)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
normalne:)
i ty jestes tego swiadomy
schizofrenik nie:)

z tym,ze ty masz potoczek
a on solidna tamę moze rozerwać:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wyobrażam sobie życia bez medytacji.
Jeśli praktykujesz, wiesz o czym mówię, jeżeli jeszcze nie, koniecznie spróbuj.

A Ty gender się nie nabijaj, bo na Twoje stany kontrola umysłu jest akurat najlepszym lekarstwem :-)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
otoja- niektórzy maja horyzont bez ograniczen
sa tacy co od kosmetyczki po solarium i pomiedzy reseved-
łuk tego,co im inni wcisna!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
tzn:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Manson (jakiśtam) skoro nie wyobrażasz sobie życia bez medytacji- to idź medytuj....a nie siedzisz tu i normalnym ludziom przeszkadzasz w komunikacji

.....A Ty gender się nie nabijaj, bo na Twoje stany kontrola umysłu jest akurat najlepszym lekarstwem :-)))....wolę jednak inne lekarstwa, niż siedzieć w bezruchu i myśleć o d.pie Maryni :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Twoje prawo.
Medytacja nie polega na myśleniu o rzeczonej atrakcji, lecz na powstrzymaniu się od myśli.
W komunikacji z Tobą nikomu nie przeszkadzam.
Możesz biegać we wszystkich kierunkach i myśleć o wszystkim, wolna wola :-)))
@Manson, pomyliłeś medytację z jogą ha,ha,ha.
Nie musisz odpisywać -właśnie rozmyślam sobie teraz o potoku,dżungli,kolejce SKM,...staję się wolna i radosna :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ha ha ha ale mnie gender złapałaś :-)
Brawo Ty :-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Manson

Tak, o medytację m.in. chodziło, ale chciałem poznać opinię innych w tym temacie. Medytacja to dość szeroko pojmowane słowo.

Faktem jest, że ci ignoranci, którzy się tu nabijają, zwyczajnie nie są świadomi o co chodzi i co się dzieje w ich głowach. Jesteście typowymi małymi ludzikami, kontrolowanymi przez Wasze malutkie ego... hehe, teraz po latach, kiedy patrzę na takie podejście, zwyczajnie mi Was żal ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dfx....człowieku przez wielkie C,co Ty tutaj robisz wśród maluczkich tego świata?Twój wolny umysł nie powinien zaprzątać sobie głowy życiem i poglądami mrówek:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Dfx....człowieku przez wielkie C, co ty tutaj robisz wśród maluczkich tego świata?"

Podnosi sobie samoocenę. 😁
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niech ma,dzisiaj mam dzień dobroci;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oho ktoś tu doświadczył transcendencji ;]

Inka na czym polega dzień dobroci - spełniasz może zachcianki maluczkich forumowiczów ? ;P
Mów dziecię czego pragniesz,mrówka wysłucha ;)
Inka od samego rana, piszę miłe rzeczy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja uważam, że jestem maluczkim tego świata a jednak mam chwile, kiedy nie potrafię wyrwać się z potoku własnych myśli. Nie umiem medytować a chciałabym. Mam natomiast tak, że zaczynam zadawać sobie pytania i szukam na nie odpowiedzi. Myślę o czymś intensywnie a te myśli napędzają kolejne myśli. Czasem, tak jak autor wątku, nie potrafię tego przerwać, czasem nawet nie chcę, bo to bardzo wciąga i jak dotąd jedynym sposobem aby to się udało, jest otaczanie się ludźmi, którzy potrafią szybko człowieka sprowadzić na ziemię. Ja mam takich w swoim otoczeniu i śmiało mogę powiedzieć, że to oni pozwalają zachować mi równowagę.
Jedno jest pewne, w tym świecie potrzeby jest każdy i myśliciel i ten który nie marnuje czasu na takie pierdoły.
Pozdrawiam Was bardzo wiosennie :))
Wiosna idzie, zwierzęta się budzą, zielono zaczyna się robić może byś wskoczyła w strój króliczka i pokicała trochę po parku wejherowskim zdając relację fotograficzną jak przyroda budzi się ze snu zimowego ;]
Wdr...sorry,strój króliczka zbyt ciasny w pewnych miejscach,kicać ni jak się nie da:(;p

Inne tematy z forum Hydepark

Vibracje (42 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Hotel w Raciborzu (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim, zwracam się do Was z prośbą o pomoc i doświadczenia, bo planuję krótki wyjazd...

gdzie warto studiowac (4 odpowiedzi)

Osoby szukające uczelni z przyjaznym podejściem powinny zainteresować się Uczelnią...

do góry