Widok

Co chwilę umieram, by żyć...

Czy macie jakieś sposoby na zatrzymanie potoku myśli w Waszych głowach, na wyłączenie własnego ego i postrzeganie świata takim, jakim naprawdę jest - nie przez pryzmat myśli i całej tej przestrzeni nazw? Światek psychologiczny dopiero od kilkudziesięciu lat zajmuje się poważnie tym tematem, filozofia i kultury Wschodu znają problem od tysięcy lat. W najgorszych sytuacjach zwykły potok myśli może przerodzić się w kompulsywne zaburzenie, znacznie utrudniające funkcjonowanie w społeczeństwie. Ale nawet jeśli nie jest to jeszcze(sic!) zaburzenie z dziedziny psychiatrii, nie sądzicie, że taki niegroźny potok myśli to nic innego jak życie w Matrix-ie? ...z jedynie chwilowymi przebłyskami, w których naprawdę czujemy, że żyjemy, że jesteśmy tu i teraz?

Jestem ciekaw Waszych opinii :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ooooo, ja pitolę-masz chyba bardziej namieszane w łepetynie ode mnie. Czyżby zbyt wiele czasu wolnego? ....... Filozofia, kultura wschodu i potoki. Poproszę pół dawki tego co bierzesz (oczywiście w weekend)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
normalne:)
i ty jestes tego swiadomy
schizofrenik nie:)

z tym,ze ty masz potoczek
a on solidna tamę moze rozerwać:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wyobrażam sobie życia bez medytacji.
Jeśli praktykujesz, wiesz o czym mówię, jeżeli jeszcze nie, koniecznie spróbuj.

A Ty gender się nie nabijaj, bo na Twoje stany kontrola umysłu jest akurat najlepszym lekarstwem :-)))
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
otoja- niektórzy maja horyzont bez ograniczen
sa tacy co od kosmetyczki po solarium i pomiedzy reseved-
łuk tego,co im inni wcisna!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
tzn:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Manson (jakiśtam) skoro nie wyobrażasz sobie życia bez medytacji- to idź medytuj....a nie siedzisz tu i normalnym ludziom przeszkadzasz w komunikacji

.....A Ty gender się nie nabijaj, bo na Twoje stany kontrola umysłu jest akurat najlepszym lekarstwem :-)))....wolę jednak inne lekarstwa, niż siedzieć w bezruchu i myśleć o d.pie Maryni :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5
Twoje prawo.
Medytacja nie polega na myśleniu o rzeczonej atrakcji, lecz na powstrzymaniu się od myśli.
W komunikacji z Tobą nikomu nie przeszkadzam.
Możesz biegać we wszystkich kierunkach i myśleć o wszystkim, wolna wola :-)))
@Manson, pomyliłeś medytację z jogą ha,ha,ha.
Nie musisz odpisywać -właśnie rozmyślam sobie teraz o potoku,dżungli,kolejce SKM,...staję się wolna i radosna :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ha ha ha ale mnie gender złapałaś :-)
Brawo Ty :-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Manson

Tak, o medytację m.in. chodziło, ale chciałem poznać opinię innych w tym temacie. Medytacja to dość szeroko pojmowane słowo.

Faktem jest, że ci ignoranci, którzy się tu nabijają, zwyczajnie nie są świadomi o co chodzi i co się dzieje w ich głowach. Jesteście typowymi małymi ludzikami, kontrolowanymi przez Wasze malutkie ego... hehe, teraz po latach, kiedy patrzę na takie podejście, zwyczajnie mi Was żal ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Dfx....człowieku przez wielkie C,co Ty tutaj robisz wśród maluczkich tego świata?Twój wolny umysł nie powinien zaprzątać sobie głowy życiem i poglądami mrówek:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Dfx....człowieku przez wielkie C, co ty tutaj robisz wśród maluczkich tego świata?"

Podnosi sobie samoocenę. 😁
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Niech ma,dzisiaj mam dzień dobroci;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oho ktoś tu doświadczył transcendencji ;]

Inka na czym polega dzień dobroci - spełniasz może zachcianki maluczkich forumowiczów ? ;P
Mów dziecię czego pragniesz,mrówka wysłucha ;)
Inka od samego rana, piszę miłe rzeczy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja uważam, że jestem maluczkim tego świata a jednak mam chwile, kiedy nie potrafię wyrwać się z potoku własnych myśli. Nie umiem medytować a chciałabym. Mam natomiast tak, że zaczynam zadawać sobie pytania i szukam na nie odpowiedzi. Myślę o czymś intensywnie a te myśli napędzają kolejne myśli. Czasem, tak jak autor wątku, nie potrafię tego przerwać, czasem nawet nie chcę, bo to bardzo wciąga i jak dotąd jedynym sposobem aby to się udało, jest otaczanie się ludźmi, którzy potrafią szybko człowieka sprowadzić na ziemię. Ja mam takich w swoim otoczeniu i śmiało mogę powiedzieć, że to oni pozwalają zachować mi równowagę.
Jedno jest pewne, w tym świecie potrzeby jest każdy i myśliciel i ten który nie marnuje czasu na takie pierdoły.
Pozdrawiam Was bardzo wiosennie :))
Wiosna idzie, zwierzęta się budzą, zielono zaczyna się robić może byś wskoczyła w strój króliczka i pokicała trochę po parku wejherowskim zdając relację fotograficzną jak przyroda budzi się ze snu zimowego ;]
Wdr...sorry,strój króliczka zbyt ciasny w pewnych miejscach,kicać ni jak się nie da:(;p

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (236 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (403 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

do góry