Widok

Co chwilę umieram, by żyć...

Czy macie jakieś sposoby na zatrzymanie potoku myśli w Waszych głowach, na wyłączenie własnego ego i postrzeganie świata takim, jakim naprawdę jest - nie przez pryzmat myśli i całej tej przestrzeni nazw? Światek psychologiczny dopiero od kilkudziesięciu lat zajmuje się poważnie tym tematem, filozofia i kultury Wschodu znają problem od tysięcy lat. W najgorszych sytuacjach zwykły potok myśli może przerodzić się w kompulsywne zaburzenie, znacznie utrudniające funkcjonowanie w społeczeństwie. Ale nawet jeśli nie jest to jeszcze(sic!) zaburzenie z dziedziny psychiatrii, nie sądzicie, że taki niegroźny potok myśli to nic innego jak życie w Matrix-ie? ...z jedynie chwilowymi przebłyskami, w których naprawdę czujemy, że żyjemy, że jesteśmy tu i teraz?

Jestem ciekaw Waszych opinii :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
a przypomniało mi sie
osoby z okolic Gdyni spotykaja sie chyba w Sopocie..albo tez w Gdyni
jak ktos chce to wypytam
tez sympatyczna grupa:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja też żałuję Isztar
szkoda..
::)
Isztar...bardzo chętnie bym przyszła tylko dla mnie za daleko,poszukam w mojej okolicy:)
ego..ego ..ego
jego przesadzone przejawy dotkną kazdego!

to prawda
za mało refleksji --no i poco było sie tak wne..c
a głupoty zazwyczaj:)

Przyjdzcie na cwiczenia--zapraszam:):):)
Ponti....Dodałabym że w życiu potrzebny jest wzajemny szacunek o który jest coraz trudniej,niestety:(
pontianac!

sa sposoby na które potrzeba 5 minut,15 minut
tyle ile na cwiczenia
a nam jest to niezbedne
dla osławionej
równowagi
albo i nawet ,zeby nie zwariowac

tym co nie potrafia medytowac w siedzeniu namawiam na medytacje w ruchu
-tai chi,chi-kung, albo zapraszam na falun dafa
cwiczymy w niedziel o 10 na przymorzu ,obok waszego osławionego ogniska(mojego --od urodzenia :)

bardzo proste formy cwiczen--zadnej filozofii nie trzeba do tego
dla chrzescijanina tez dobre
ja wyprobowałam--jak nie robie tego regularnie -to jest zle

siedzenie w medytacji to jest nie dla kazdego,mozna zreszta posrednio zaczac od cwicxzen własnie
tai-chi-prowadzi bardzo miła Ania w domu "kolejarza" na przymorzu
tai-chi "otwiera stawy" i umysł-bo to jest powiazane ze soab
jak podejdzie sie do tego bez uprzedzen--to po pierwszym razie juz czuje sie inny umysł

polecam tez wszystkim którzy maja problemy ze stawami
wie, o Kim mówie?:)

albo wpadnijcie na Falun--nic nie kosztuje!
bo na dworzu:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wdr...sorry,strój króliczka zbyt ciasny w pewnych miejscach,kicać ni jak się nie da:(;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wiosna idzie, zwierzęta się budzą, zielono zaczyna się robić może byś wskoczyła w strój króliczka i pokicała trochę po parku wejherowskim zdając relację fotograficzną jak przyroda budzi się ze snu zimowego ;]
Ja uważam, że jestem maluczkim tego świata a jednak mam chwile, kiedy nie potrafię wyrwać się z potoku własnych myśli. Nie umiem medytować a chciałabym. Mam natomiast tak, że zaczynam zadawać sobie pytania i szukam na nie odpowiedzi. Myślę o czymś intensywnie a te myśli napędzają kolejne myśli. Czasem, tak jak autor wątku, nie potrafię tego przerwać, czasem nawet nie chcę, bo to bardzo wciąga i jak dotąd jedynym sposobem aby to się udało, jest otaczanie się ludźmi, którzy potrafią szybko człowieka sprowadzić na ziemię. Ja mam takich w swoim otoczeniu i śmiało mogę powiedzieć, że to oni pozwalają zachować mi równowagę.
Jedno jest pewne, w tym świecie potrzeby jest każdy i myśliciel i ten który nie marnuje czasu na takie pierdoły.
Pozdrawiam Was bardzo wiosennie :))
Inka od samego rana, piszę miłe rzeczy:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mów dziecię czego pragniesz,mrówka wysłucha ;)
Oho ktoś tu doświadczył transcendencji ;]

Inka na czym polega dzień dobroci - spełniasz może zachcianki maluczkich forumowiczów ? ;P
Niech ma,dzisiaj mam dzień dobroci;)
"Dfx....człowieku przez wielkie C, co ty tutaj robisz wśród maluczkich tego świata?"

Podnosi sobie samoocenę. 😁
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dfx....człowieku przez wielkie C,co Ty tutaj robisz wśród maluczkich tego świata?Twój wolny umysł nie powinien zaprzątać sobie głowy życiem i poglądami mrówek:)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
@Manson

Tak, o medytację m.in. chodziło, ale chciałem poznać opinię innych w tym temacie. Medytacja to dość szeroko pojmowane słowo.

Faktem jest, że ci ignoranci, którzy się tu nabijają, zwyczajnie nie są świadomi o co chodzi i co się dzieje w ich głowach. Jesteście typowymi małymi ludzikami, kontrolowanymi przez Wasze malutkie ego... hehe, teraz po latach, kiedy patrzę na takie podejście, zwyczajnie mi Was żal ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ha ha ha ale mnie gender złapałaś :-)
Brawo Ty :-))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
@Manson, pomyliłeś medytację z jogą ha,ha,ha.
Nie musisz odpisywać -właśnie rozmyślam sobie teraz o potoku,dżungli,kolejce SKM,...staję się wolna i radosna :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Twoje prawo.
Medytacja nie polega na myśleniu o rzeczonej atrakcji, lecz na powstrzymaniu się od myśli.
W komunikacji z Tobą nikomu nie przeszkadzam.
Możesz biegać we wszystkich kierunkach i myśleć o wszystkim, wolna wola :-)))

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (221 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (335 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry