Widok

Co do nauki picia?? kubek nie kapek? jaki??

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam dziewczyny!
Moja Werka ma 9mc. Chciała bym nauczyć ja żeby piła sama, trzymała butelkę (kubek) Kupiłam taki kubek niekapek póki co najprostszy z canpola i nie chce z niego pić ;-(
Jakiego wy używacie jaki możecie polecić?? z czego chcetnie pija wasze dzieci??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mieliśmy ogromny problem z piciem...

do jakiegoś momentu Gabryś pił soczki/wodę z butelki :)

później ogłosił strajk...

próbowaliśmy różnych sposobów/wynalazków :) łyżeczka, kubeczek Medeli, kubek treningowy Mam Baby :P

i nic :P

aż sam sobie wybrał :) piłam wodę z butelki z dzióbkiem :) Gabryś siedział mi na kolanach :) i tak Mu się spodobała butelka, że zaczął z niej pić :) później kupiliśmy w Akpolu 2 małe butelki(0,3l) Dobrawy i nakręcaliśmy dzióbki z innych butelek :)

a teraz (od ok 1-1,5m-ca) poje z kubka Lovi 360' :) rewelacyjne są te kubeczki :] (ma ten 250ml)

http://lovi.pl/produkty,kubek_360.html
Moja córcia pije od 9 miesiąca z aventowego z miękim dziubkiem po 2 dniach zakumała i pije z niego do dziś
image
Mój synek pije z niekapka firmy Nuby. Od razu zakumał o co chodzi. Ale niby powinno się uczyć dziecko picia z normalnego kubeczka. Tylko, ze wtedy wymiana koszulki po każdym picu chyba ;)
a z Canpola nie chce pewnie pić, bo ma twardy ustnik
no tak canpol ma twardy ustnik, ale mamy tez taka butelke nuby z miekkim i też nie chce (może za duży ten ustnik) bo przyznam że dość duzy jest. Mi sie dobrze z niego pije ;-)
my uzywamy kubka niekapka aventu
imageimage
Dziewczyny nie cieknie wam ten avent? Mi przez tę dziurkę co chyba jest odpowietrznikiem cieknie. Aż sie wkurzam, a naciągnąć se trzeba zeby coś poleciało... taki mam: http://www.tomi.pl/szczegoly/1333/avent_magiczny_kubek_niekapek_200_ml_z_uchwytem_warszawa

Nawkurzłam sie strasznie i wróciłam do zwykłych butelek. Mała niechce juz niekapków.buu
ja mam kilka róznych kubków i Liwia z zadnego nie chce pić:)
image
Mój Kacperek nie miał ochoty na picie z żadnego niekapka kiedyś w tesco moja mama kupiła taki fajny za 8 czy 9 zł (tescowy) z miękkim ustnikiem to trochę z niego pił i przy okazji masował dziąsełka bo gumowy a potem "olewka",czasami z butelki ze smokiem ale krótko,kupiłam w tesco bidon z chowaną słomką za 8 zł też rzadko z niego pił , teraz pije ze szklanki albo z butelki zwykłej bądz z dziubkiem ,jak daje mu w niekapku to protestuje i "każe" sobie odkręcać pokrywkę z ustnikiem,i wtedy dopiero pije.Ciężko dogodzić hehe czasami kupujemy różne kubeczki,bidoniki,buteleczki a dziecko woli np.ze zwykłej szklanki pić,czy butelki :)) wczoraj kupiłam sobie 7up w puszce i na chwilę odstawiłam na stolik zdążyłam się odwrócić a mały się dopadł i pił z tej puszki lepiej jak ja :D
polecam kubek do picia lovi 360

http://lovi.pl/produkty,kubek_360.html
image
image
my tak samo jak karolinka_kb korzystamy z Nuby z miekkim ustnikiem, moja córcia ma 6 m-cy i pije wodę z niekapka...
tt odradzam - leje sie z niego jak z wiadra i jest mega niewygodny ustnik (mimo, ze niby od 4 miesiaca). mojemu przypasowal avent - na razie pije z niego tylko sok bo mleko to jeszcze z butelki - wtedy sie bardzo uspokaja :)
image

image
Agusia spadłaś mi z nieba dziewczyno z tą odpowiedzią. Właśnie zamierzałam się do zakupu kubka (mam 2 ale każdy jakiś felerny, Młody nimi rzuci to to w środku co powoduje, że kubek nie kapie-odpada)...,
image

dodam tylko, że po ok tygodniu picia z kubeczka Lovi pojechaliśmy na dłuższe zakupy i zapomnieliśmy zabrać ze sobą kubeczek :P

i co?

kupiliśmy w Mapu(akurat jechaliśmy tam odebrać zamówiony pokrowiec do fotelika) soczek Gerbera i Gabryś napił się "z gwinta" :] nie oblewając się ani kropelką :]
AgusiaGda w tym MAPU są w miare ceny? czy drogo?
image
image
Ja dopiero niedawno nauczyłam moją pić z niekapka, bo nie chciała - za szybko jej leciało.
Wiedziałam wcześniej, że ona wie jak się napić, bo brała łyka i potem już nie chciała. Pewnego dnia więc schowałam butlę i dawałam picie tylko w niekapku. Pierwszego i drugiego dnia prawie nic nie wypiła (na szczęście wodę piła w kaszkach, więc nie usychała), trzeciego dnia próbowała po dwa łyki, ale to było dla niej za dużo picia w buźce - jakby nie łapała, że ma pić jak z butli. 4 dnia lepiej i piątego już po kilka łyków zaczęła wypijać bez krztuszenia się. Tak na prawdę jak bardzo jej się chciało pić, to zaczęła pić duszkiem. A zachciało się pić, bo jadła bułkę i się zatkała.
Aha, mamy Avent z miękkim ustnikiem.
nnacia - z tego co widzieliśmy to są tańsi od 2 wielkich gdańskich sklepów ;)

na pokrowcu do fotelika(maxi-cosi) zaoszczędziliśmy 20zł i minimum 2 tygodnie czekania :) tyle czasu miałam czekać w Akpolu, po zapłaceniu zaliczki..
w Mapu ściągnęli w ciągu 2 dni :)
odnoszę wrażenie, że w tym sklepie obsłudze "chce się chcieć" ;) nie to co w Akpolu...

wiem, że w tamtym czasie mieli np. promocję na fotelik którym była zainteresowana kumpela i wychodziło ok 200zł taniej niż w Gdańsku :]
HaniaB - tt po 4 miesiącu to nie jest niekapek. Zwykły kubek z ustnikiem i tyle. My go mieliśmy, kupiliśmy zaraz jak Inga skończyła 4 m-ce i piła z niego normalnie. Na początku była zawsze oblana ale po paru dniach nauczyła się ładnie połykać nadmiar wody. Z tym kubkiem trzeba uważać u małych dzieci, bo z niego "płynie" jak ze szklanki ;)

Teraz mamy tt po 6 m-cu i ten jest także super. Na początku go gryzła, bo z tego kubka trzeba ciągnąć a w tamtym samo leciało.

Właśnie chcemy kupić lovi 360, też słyszałam, że jest b.dobry.
http://www.bangla.pl/karmienie-dzieci/kubki-niekapki-bidony/lovi-kubek-lovi-360-junior-p3712.htm opinie o tym kubeczku :)
kurczę, a moja nie wiedziała co robić z tym lovi... Z resztą ja sama próbowałam jak to z niego leci i powiem Wam, że jakiś ciężko... Musiałam nieźle zassać, żeby poleciało. Może ja kupiłam jakiś zepsuty???
Ewwa - ale to chyba właśnie o to chodzi żeby nie lało się do buzi :P też próbowałam z niego pić ;) Gabryś załapał po kilku dniach :) i teraz pięknie z niego pije sam :) tylko nie zawsze chce go trzymać ;P
AgusiaGda ja własnie nie lubie jezdzic do akpolu, bo tam "łaska" żeby cos pokazac, doradzic..

a do tego MAPU to musze sie w takim badz razie przejsc piechotka, znalazlam ich stronke, fajnie maja :))
dziekuje za info

mojemu tez kupilam TT od 4m+ i caly oblany nim był, ale wkoncu zalapal o co chodzi i jest ok.. :)
image
image
Crazy moj pomysl moze Ci sie wydac "crazy" ale ja proponuje bidon ze slomka.Tomus w wieku Twojej corci pil wlasnie z takiego http://www.tommeetippee.pl/viewproduct/parentcat/2/subcat/6/pageid/102/
i pije z niego do dzis, a wlasciwie z 2, bo jeden mamy do wody, a drugi do mleka ;)
Nie wiem na jakiej podstawie wymyslil,ze to 18miesiecy + , bo jak ogladalam wywiad z Zawitkowskim to powiedzial,ze to najlepszy sposob podawania dzieciom napoju (poza zwyklym kubkiem), a niekapki sa "fe" ;)
To, że niekapki są fe, to niestety prawda :( Logopeda na pierwszej wizycie od raz kazała porzucić myśli o niekapku...
Uczyłam z niego pić, bo chcę porzucić butelkę :)
NO to spróbujemy tego picia przez słomkę i kupię ten kubeczek lovi zobaczymy jak nam pójdzie :-) dzieki za opinie.
kubek lovi uważam za rewelacyjny, pierwszy jaki kupiłam okazał się felerny bo kapał i to mocno, wymienili mi na inny i ten jest oka.
Wyleje się z niego troszkę jak Hani nim rzuci.
Jedyny minus to cena
image
image
kilka dni temu napisałam do Lovi z pytaniem czy kubek 360' to "kapek" czy "niekapek" :) bo nam też przecieka(nawet w aucie w czasie jazdy)

"W celu wyjaśnienia informuję, iż nie jest to kubek niekapek i kilka
kropli może się z niego wydostać. Cała niezwykłość tego kubeczka polega na fakcie iż uczy on dziecko picia ze szklanki. Proszę wyobrazić sobie fakt iż dziecko używając szklanki przewraca ją i cała zawartość wylewa się na stół, dywan meble itp. Używając kubeczka 360° dziecko korzysta tak samo jak ze szklanki, ale przy przewróceniu kubeczka nie wylewa się z niego cała zawartość a jedynie kilka kropel. Kubeczek pozwala na picie dziecku z każdej strony tak jak ma to miejsce w przypadku szklanki, natomiast uszczelka nie może być zbyt szczelna, ponieważ gdyby tak było to dziecko nie miałoby siły pociągnąć napoju i nie mogłoby się napić."

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

kiedy lekcje angielskiego dla dziecka? (34 odpowiedzi)

Moja Maja w tym roku konczy 3 latka zastanawiam sie czy to juz czas zeby poslac ja na lekcje...

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

Gdzie się fajnie ubrać w rozmiarze xxl? :-( (47 odpowiedzi)

Mam dwoje dzieci. Przed drugą ciążą mocno przytyłam. Teraz młodsze dziecko ma prawie 6 miesięcy....

do góry