Re: Co dziś na obiad? cz.34. Wakacyjna:-)
Ja sos robię zazwyczaj do mięsa duszonego, tzn. mięsko obsmażam na odrobinie oleju ( indyka lub kurczaka na maśle) obsmażam mięso, dolewam wody, listek laurowy, ziele ang. i duszę , można dorzucic...
rozwiń
Ja sos robię zazwyczaj do mięsa duszonego, tzn. mięsko obsmażam na odrobinie oleju ( indyka lub kurczaka na maśle) obsmażam mięso, dolewam wody, listek laurowy, ziele ang. i duszę , można dorzucic troszke startych warzyw . Jak się udusi mięso wyciągam , zielska też i zaprawiam odrobiną mąki ze śmietaną słodka i doprawiam solą, pieprzem, dorzucam natkę posiekaną i woala:) czasami pod koniec duszenia wrzucam pieczarki lub inne grzyby podduszone na maśle z cebulką sos ma wtedy fajny smak i nie trzeba dodawać dużo mąki. Jak duszę wieprzowe mięso to dodaje czasmi łyżkę chrzanu lub musztardy do sosu na koniec:)
zobacz wątek