Re: Co dzisiaj szykujecia na obiad część 19
Moge;)
Bardzo prosta: spod jak na quiche/kruche ciasto bez dodatku cukru. Albo wersja leniwca - spod z Biedronki;)
Cebule - duuuzo, kilka czerwonyc, kilka bialych, kilka...
rozwiń
Moge;)
Bardzo prosta: spod jak na quiche/kruche ciasto bez dodatku cukru. Albo wersja leniwca - spod z Biedronki;)
Cebule - duuuzo, kilka czerwonyc, kilka bialych, kilka szalotek, czosnek. Cebule kroisz tak aby powstaly "ksiezyce", dosc cienko: najpierw na pol od korzenia do natki, kladziesz polowki na plasko i kroisz na plastry (mam nadzieje ze dobrze tlumacze;). Czosnek posiekany lub przez praske.
Na oliwie podsmazasz czosnek i stopniowo dodajesz cebule 0 nie na raz zeby sie nie "dusily" a bardziej karmelizowaly. Dopraw sala, pieprzem do smaku, mozna dac np szalwie lub tymianek. Smaz az cebule beda miekkie, slodkie i brazowe (ale nie przypalone).
200ml creme fraiche mieszasz z 2 jajkami. Dodajesz do cebul jak nieco ostygna i dokladnie wymieszaj. Przeloz na podpieczony spod do tarty i piecz jeszcze ok 25 min. Mozna posypac parmezanem.
Dobra na cieplo i na zimno. Czesto na obiad mamy zupe, kawalek tarty i jakas salatke/surowke.
Czasem robie z blaszce prostokatnej i kroje na male kwadraty - na jeden-dwa gryzy na impreze.
zobacz wątek