Widok

Co dzisiaj szykujecia na obiad część 19

niektorzy uzywając w tel niemoga przesuwac tak długo dlatego zakładamy kolejny watek!! u nas dzisiaj do dietetycznej kalafiorowej robie takze filet z soli upieczony z ryzem w mleko 0,5!-moze bedzie smakowało??!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
u mnie dzis zapiekanka - makaron razowy, piersi kurze, papryka cukinia i pieczarki, a na gore ser oczywiscie:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u nas od pon udka z kurczaka z ziemniakami plus rozne surowki do wyboru, marchewka+jablko, seler z rodzynkami itp dpdatki wlasnej roboty.
wt pieczony losos z surowka z kiszonej kapuchy i groszek z majonezem plus ziemniaczki,
a dzisiaj zrazy z karkowki plus marynowane grzybki, marynowana papryka, sałata ze smietanka
jutro u nas gulasz z łopatki, kasza lub ziemniaki do wyboru i kalafior z bułką tartą.
dzisiaj wreszcie zebrałam się w sobie i zrobiłam naleśniki z keczupem, serem i parówkami ;)

na jutro i pojutrze - kurczak pieczony :] już się "przegryza" w lodówce :] tym razem nie generał - tylko normalnie pieczony na stojaku :]

do tego jutro surówka z buraczków - moje nowe odkrycie kulinarne ;) i ziemniaczki
pojutrze surówka z pekinki :) pewnie Gabrysiowa :]

powinnam przerobić też kalafiora - zrobić sałatkę :P ale jeszcze "nie dojrzałam" ;)
Ola - robiłaś? smakowała?
ja dzisiaj miałam pulpety w sosie pomidorowym i ziemniaczki z koperkiem do tego sałatka szwedzka z cukini.
Na jutro planuję polędwicę wieprzową z kaszą pęczak i brokuły, a na deser sernik (dzisiaj piekłam)
co to za sałatka szwedzka z cukinii? :] ja znam z ogórków :] taką do słoika :]

dzisiaj kurczak tak jak pisałam wyżej i właśnie gotuje żurek :] z jajkami na twardo i białą kiełbaską (musimy wcześniej zjeść obiad, żeby w typowo obiadowej porze jechać na cmentarze - żeby było luźniej ;) a kurczak będzie pieczony dopiero jak wrócimy)
właśnie gotują się też buraczki na surówkę :]
o mniam żurek, szkoda że nie mam białej kiełbasy, a bez niej to nie to samo...

u mnie dziś gulasz z renifera, a w razie porażki, abo gdyby nikomu nie smakowało (pierwszy raz przyrządzam to mięso) czeka zamarynowany kurczak, do tego kasza/ziemniaki i fasolka szparagowa
Wczoraj pieczony kurczak,kapusta czerwona zasmażana,marchewka z goszkiem,zostalo sporo kawałków na dziś więc dzis to samo plus sałatka Agusi,wszystkie składniki mam,wczoraj nie zdązyłam,gdyż późno za tego kurczaka sie zabralam.
mam jeszcze w planach zapiekane spagetti,ale nie wiem czy dziś czy jutro.
Sałatkę zrobię jak wrócilmy z cmentarza,mam jeszcze fajny przepis na danie z makaronu kokaredek,piersi z kurczaka,groszku,czosnku i parmezanu,można ciepło i zimno.
ja koncze reszte wczorajszej kalafoorowej dietetyczne a dzieciaczki i mąż maja de wolaje z ananaswm i masęłkiem i do tego domowe fryty z patalni bo z frytkownicy juz sie przejedli
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
my od poniedziałku dwa dni jedlismy zurek, właśnie z białą kiełbaską:)

dziś obiad u teściów pieczone udka, kotleciki z piersi, pieczony pasztet domowy i ciasto marchewkowe na deser.

dostaliśmy na wynos miesko, plus słoik ogórkowej, wiec na jutro jak znalazł.

mam tez 6 kg. dynie, wiec bedzie zupa krem z dyni i placki z dyni beda w sobote/niedziele:)
Wczoraj ziemniaki fasolka jajko sadzone.

Dzis curry z krewetkami i ryzem pelnoziarnistym.

Jutro ravioli z nadzieniem z dyni z cebula i peczarkami, do tego jakies warywa - zobaczymy co jutro z farmy dostarcza;)
jutro robie dziecia i męzowi rybke jakąś i pulki hehe juz dawno nie robiłam z koperkiem i masełkiem i szczypta soli a ja do pulek robie sobie krupniczek lub pomidorówke
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
AgusiaGda, salatke z cukini, robi sie tak samo jak ogorki)
U mnie dziś grochówka i reszta gołąbków bez zawijania z wczoraj:)
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
a mnie dzisiaj wzięło na sushiiii :P
ryż już dochodzi do siebie, pokrojone mam już ogóreczki, łosoś, awokado, surimi, kapusta pekińska... no to będzie wyżera!
co to są pulki? :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
a dla dzieciaczków mam kaszę gryczaną z gulaszem wieprzowym i buraczki:)

no i oczywiście deser - pierniczki (pierwsze przedświąteczne) mieliśmy mega radochę wycinając je w różne wzorki:)

pachnie nimi w całym domu:)))
a my jedziemy do ikei to dzis klopsiki beda, albo losos z warzywami:)
pulki-inaczej ziemniaki ugotowane w mundurkach
czyli pyry ;) hehe :D (my jadamy pyry z gzikiem - dzięki Kuchennym rewolucjom ;) )

za mną chodzą ciasteczka owsiane ale nie wiem czy mam płatki owsiane ;P muszę sprawdzić :] chyba zrobię wieczorem :] (zaraz idziemy do mojej Sis)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
zaraz wyjezdzamy do rodziców na taty urodzinki wiec mam nadzieje ze mama ugotuje mi cos pysznego!bo ja juz niemam pmysłow! udanego weekendu wszystkim
ciastek owsianych jednak nie zrobiłam ;) bo nie miałam kiedy :] ledwo wróciliśmy od mojej Sis jak dostałam telefon od Niej z radosną nowiną i wróciliśmy "uczcić" to ;) (tylko Młodego nakarmiliśmy i uśpiliśmy)

wczoraj byliśmy u Chrzestnej Gabrysia na obiadku - pieczona kaczka z jabłkami :] ziemniaczki :] i nasze 2 ulubione surówki (dostałam takie zadanie ;) przywieźć surówkę, bo jestem specjalistką ;) hehe) - Gabrysiowa z pekinki(zamiast natki był koperek) i buraczki(z marchewką, jabłkiem, sokiem z cytryny)
do tego sernik i ciasto z galaretką i truskawkami :)

dzisiaj zupka kalafiorowa :]
i kasza gryczana z twarogiem i szczypiorkiem + maślanka :) a że nie mam z czego zrobić skwarek - to będą podsmażone parówki pokrojone w półplasterki :]

na jutro kupiłam piersi z kurczaka, słodką śmietankę i rodzynki - zgadnijcie co z tego powstanie ;)
i pewnie dokończymy kalafiorówkę :]
o Agusia właśnie wczoraj mężowi marudziłam, że chcę ciasto z galaretką i truskawkami, ale już po południu truskawek nie było w sklepie, dostałam w zamian arbuza...
my wczoraj jedliśmy pizze, mąż zrobił (2 raz w życiu sam obiad zrobił:P) a dziś karkówka z grilla (a raczej z patelni:) ziemniaki pieczone i surówka z marchewki z jabłkiem

na jutro marynują się piersi kurze w jogurcie

i ciągle marzę o tym cieście z truskawkami:p
maż i dzieci dzisiaj maja schabowe i ziemniaczki z sosikiem do tego buraczki a ja cieniutki krupnik z perłową kasza jeczmienna
u nas kotleciki mielone z pietruszką i cebulką, ziemniaczki i mizeria

jutro powtórka z rozrywki
ziemniaczki, ogórki konserwowe i piersi z kurczaka w "białym sosie z rodzynkami" ;) czyli w beszamelu :]

Młody dzisiaj zjadł 4 biszkopty i 2 widelce ugotowanego i rozgniecionego ziemniaczka - rzyga dalej niż widzi :/

na jutro zostały jeszcze ugotowane i pokrojone piersi z kurczaka - może zrobię sałatkę? albo jeszcze raz beszamel? albo coś innego wymyślę.

poza tym chodzi za mną domowy pasztet :]
U nas dzis paluszki rybne, ziemniaki, brokul z oliwa i platkami migdalowymi, na deser After Eights i grzane wino - ale zimno na dworze brrr!!
zrobiłam piersi nadziewane szpinakiem, do tego ziemniaki i mizeria, jutro to samo.
dzisiaj bedzie chudy rosołek z makaronikiem nitki z Lidla a mąz dostanie parówki zapiekane z serem-na Jego zyczenie bo rosołu nie lubi
Ja dzisiaj zrobię rosół oraz kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią :)
ugotowałam ziemniaczki :] na patelni podsmażyłam na maśle cebulę pokrojoną w piórka, dodałam pieczarki, mrożoną włoszczyznę i zielony groszek :] podsmażyłam, później poddusiłam :] dodałam sosu sojowego, łyżkę miodu, troszkę wina, tymianek, zioła prowansalskie, cynamon, curry, kumin i mielony imbir :] do tego wrzuciłam pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka (wczoraj ugotowaną)

pyyyycha :] tyle warzyw było, że wyszła tego cała wielka patelnia :]

zaraz mam zamiar iść obsmażyć kurczaka i warzywka na pasztet :]
dzisiaj mieliśmy kopytka z gulaszem, a jutro będzie filet z dorsza z frytkami - dzieciaki się ucieszą:)
Ciag dalsy paluszkow, ziemniaki pieczone z tymiankeim, salatka z pomidorow, mozzarelli i czarnych oliwek.

Jutro pizza na miescie i nowy James Bond;)
dla mnie dzisiaj makaron z klopsikami w sosie koperkowym a dzieciaczki i mąż makaron z kurczakiem w sosie smietanowo-ziołowym
na śniadanie zrobiłam pyszny paprykarz szczeciński :] (pierwszy raz)

na obiad chyba będą ziemniaczki i jajka - jeszcze nie wiem czy w sosie musztardowym czy sadzone? do tego kalafior polany bułeczką :)
u mnie dziś zupa krem ze szparagów i pieczony łosoś plus warzywa -mini marchewki, cukinia i papryka.
i gofry na deser jak będzie miejsce jeszcze:)

agusia z czego i jak robiłaś ten paprykarz?
robiłam z tego przepisu http://eksplozjasmaku.blox.pl/2011/04/Paprykarz-domowy.html :)))
i jak pachnie? Bo paprykarz szczeciński to mój koszmar zapachowy :p
szczerze mówiąc nie pamiętam czy kiedyś jadłam ten z puszki :P w każdym razie nie mam porównania :]

idę powąchać ;) (zrobiłam podwójną porcję więc mam na czym sprawdzić)
ja też nigdy nie jadłam, ale jak ktoś w promieniu kilometra jadł to czułam:)
tak wąchałam, że aż sobie kromkę razowca zrobiłam ;P przewaga zapachu lekko wędzonej ryby(nie taki mocny jak sama ryba), z lekką nuta pomidorów i przypraw :]

Mariusz rano poszedł do piekarni po chlebki :] kupił zwykły i razowy - nie wiem z którym smakuje lepiej :] Mamie i Mężowi z razowym :]
ja właśnie leżę w łóżku, jestem chora. ale robię rosół, bo tak mi się wczoraj zachciało... to mój pierwszy raz. robię z kurczaka i włoowiny z dużą ilością marchewki... musiałam przecedzić go przez sitko do mleka, bo nie mam nic do dokładnego zbierania szumowin.
1 raz robisz rosół???:)))

wołowo-drobiowy jest najlepszy
ja kiedys przecedzalam rosol przez gaze, az byl zupelnie czysty i klarowny:)
no, pierwszy raz sama... zawsze pomagałam Mamie i teorię mam obcykaną. gorzej z praktyką...
ale gotuje się od 11-tej i z każdym próbowaniem jest coraz lepszy... dałam ociupinkę kurkumy, bo mi coś za blado wyszło... zdjęłam skórę z kuraka.nawet przed chwilą skończyłam robić makaron do niego.

Agusia jutro robię ten paprykarz. już zleciłam kupno makreli mężowi...
Melduję, że rosół wyszedł pierwsza klasa. Makaron też.
U nas dziś ziemniaczki, pieczone pałeczki z kurczaka, kalafior plus surówka z białej kapusty.
Na jutro łazanki z kiszoną i białą kapustą (częściowo już przygotowane).
Dla Alicji łosoś pieczony w folii (z cytrynką, koperkiem i oliwą) na dziś i jutro z makaronem i surówką z marchewki i jabłka lub mizerią.
image
image
Asiunia - i jak paprykarz?

muszę się pochwalić - wczoraj zrobiłam przepyszny pasztet :)))) z kurczaka :))) z żurawinami :)))) tak aromatyczny, że będąc z Młodym u nas w pokoju czułam, że Mąż je kanapki z pasztetem w drugim pokoju ;) tak pachniał :)))

robiłam z tego przepisu http://homesweethome.blox.pl/2012/01/Pasztet-drobiowy-z-zurawina.html od siebie dodałam jeszcze marchewkę i korzeń pietruszki :] + garść mrożonej włoszczyzny

uzbierałam kilka fajnych przepisów na pasztety - jarskie i nie tylko :] i mam teraz zamiar piec ;)
Studia, jeszcze nie robiłam. Bo mąż zjadł ryż, który wczoraj ugotowalam. Jestem chora i Trochę źle.się czuje i na razie leżę.w.łóżku. Jak mi się poprawi to na pewno zrobię.
A Znalazłas stronę rewolucji na talerzu?tam jest pasztet z soczewicy z postaciami. Robiłam i jest pyszny.
dzisiaj mam zamiar zrobić domowe hamburgery :] od podstaw - łącznie z pieczeniem bułek hamburgerowych ;) i zmieleniem mięska na kotlety ;)

wcześniej jakaś zupa by się przydała :P może krupnik? bo dawno nie było :]
hehe Agusia my właśnie robimy hamburgery,tzn ja a B robi zapiekanki :)
Hamburgery super,dobre mięso wyszlo.
hehehe :D No to się "ściągnęłyśmy" myślami kulinarnie ;)

Gabryś jeszcze nigdy nie jadł hamburgera ;) a jęczy, że chce jak widzi w tv ;) więc postanowiłam sama zrobić taką kanapkę :D

pierwszy raz robiłam bułki z tego przepisu :D wyszło mi 9 wielkich bułek - piekłam na 2 wielkich blachach wsuwanych :] każda bułka większa od dłoni ;]

jak wstanie to pójdę mielić mięsko :) wysłałam Mężowi fotkę bułki - to już się nie może doczekać "cheesa" na kolację :]

Ola - co poza kotletem wkładasz do środka?
u mnie będzie posiekana pekinka, pomidor, cebulka, ogórek - jeszcze nie wiem czy surowy czy konserwowy :] majonez i keczup :P
właśnie wcinam drugiego,nie mogę się powstrzymać...
Ja daję ser,bo ja to właśnie cheese,sałatę lodową,cebulę,ogórka konserowego i pomidora,tak lubię najbardziej i ketchup i musztardę miodową,taki sos lubię najbardziej.

Lubię coś wcinać i podczytywać ten wątek.

A AGa Niko tez wcina cheesa tylko bez sosów,ale i sałatę i pomodora,ogórka je.
maaatko - ale te cheesburgery(jednak każdy dostał z plasterkiem cheddara) wyszły pyyyyszyne!!!!! jednak racja, że co domowe, to domowe :]
te bułki są REWELACYJNE :] http://szefkuchni.blox.pl/2012/05/Idealne-hamburgery-z-buleczkami-i-sosem-domowej.html

ale następnym razem zrobię trochę mniejsze :] wyszło mi 9 wielkich bułek :] (dałam trochę więcej mąki)
mniejsza bułka to i kotlety będzie łatwiej smażyć takie normalne wielkościowo ;P a nie na pół patelni ;)

Gabryś zjadł pół tego wielkiego cheesa :)

u nas właśnie domowy hot-dog albo tortilla gwarantuje, że moje dziecko zje surowe warzywa ;) bo tak to różnie bywa :/

dzisiaj wczorajsza zupka :] może zrobię kotlety kalafiorowe? bo tak kalafior leży i czeka ;P

jutro gulasz i kasza(nie wiem czy gryczana czy jęczmienna) :] do tego surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i rodzynkami :]

w niedzielę pieczony łosoś, surówka z buraczków i druga z pekinki :] do tego ziemniaczki :]

na jutro będą też francuskie ciasteczka cynamonowe i ciasto bananowo-czekoladowe :]

na pn. i wt. zaplanowane domowe ruskie pierogi :)))

pewnie gdzieś "po drodze" powstanie też jakaś zupa :]
Agusia, normalnie powinnaś otworzyć biznes gastronomiczny :)))))

u mnie dziś zupa rybna :)
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
Diewczyny ale pichcicie!!

U mnie malo gotowania bo zabiegany tydzien w pracy - prezentacje dla klientow, wyjazd na konferencje, wczoraj i dzis probne produkcje w fabryce w Austrii - wszystko poszlo b. dobre, ale stres byl!

Wcoraj byl makaron po bolonsku z pieczarkami. Dzis jestem padnieta po tym urwaniu glowy - wiec moze wyjde po Meza na stacje i pojdziemy cos zjesc na miescie?
Jutro i w niedziele a to postanowilam wyprobowac jakis nowy przepis - dostalam na tej konferencji dwie nowe ksiazki kucharskie, wiec dzis wieczorem przejze;)
robiłam ten pasztet drobiowy z żurawiną z homesweethome. rewelka po prostu!!! w ogóle zastanawiam się, czy jest sens kupowanie tych gotowych wędlin z chemią i wodą.... kiedyś myślałam, że takie wynalazki są wyższą szkołą jazdy, ale nie. prościzna i masz mięsko na cały tydzień do kanapek.
już się przymierzam do pieczeni z tego blogu tutaj http://homesweethome.blox.pl/2012/11/Pieczen-wieprzowa-pachnaca-bazylia.html
ale nie wiem co to ta semolina. podpowiecie please???
semoline mozna zastapic kasza manna - to prawie albo doslownie to samo..
ok, dzięki wielkie :)
Kuchareczka - no właśnie też zaczynam wymyślać, bo sklepowe wędliny mi się przejadły :P

zgromadziłam kilka przepisów z sieci i będę próbowała :]
- pasztet z pestek dyni
- pasztet sojowy z orzechami
- pasztet z żurawiną (jeden wersja z kurczakiem - pyyyycha, drugi z wieprzowiny, wątróbki i podgardla)
- pasztet z soczewicy i kaszy gryczanej
- pasztet z kaszy gryczanej i fasoli

no i jeszcze raz muszę zrobić pasztet z kaszą jęczmienną :] bo był pyszny :] http://dziendobry.tvn.pl/video/najsmaczniejsza-pomylka-aleksandry-szwed,1,newest,39475.html

muszę wprowadzić więcej produktów bogatych w magnez ;) stąd kasza, soja, soczewica, fasola, pestki i orzechy :]

Sylwia - myślę o tym :] ale nie wiem czy odwagi mi wystarczy ;)
dziś u nas na obiad ziemniaki z pietruszką, kotlety z piersi kurczaka, rzodkiewka i ogórek w śmietanie oraz domowy sos czosnkowy do miesa :)
AgusiaGda, a ten pasztet z kurczaka to robilas faktycznie z calego kurczaka podzielonego czy z jakichs udek samych?
Miranda - robiłam z prawie całego kurczaka :] Pani w Leclercu wybrała mi takiego przystojniaka o wadze 2,4kg ;) więc stwierdziłam, że za duży :] jedną pierś odkroiłam i zamroziłam :] resztę pokroiłam żeby było łatwiej go poddać obróbce cieplnej ;) wsadziłam do wielkiego Zeptera i poddusiłam na maśle tak jak w przepisie :]
od siebie dodałam jeszcze marchewkę i korzeń pietruszki :] plus trochę mrożonej włoszczyzny (sposób na przemycenie warzyw mojemu Dziecku) pasztet boski, dzisiaj go kończymy :]
Nowe ksiazki sa fajne - przepisy zupelnie inne, innowacyjne - cala konferencja zreszta byla na temat nowych trendow i innowacji! Wiec bede dzialac..

Dzis tradycyjne obiad - ziemniaki, filety z dorsza panierowane, do tego zrobie salatke z fenkula, jablka, czerwonej papryki i gorgonzoli. Na deser upieke brownies - beda na kilka dni.

Jutro chyba kapusniak, chlebki pitta, salatka z cykorri, gruszki, gorgonzoli i orzechow wloskich.

dzis jeszcze bede grillowala karczochy na risotto we wtorek.. juz je oprawilam i czekaja w lodowce;)

W poniedzialek chce zrobic filety z ryby (moga byc z halibuta lub innej bialej) z bananami - to typowe danie kuchni portugalskiej, jedlismy na Maderze - pycha, proste, zdrowe, lekkie i latwe (teoretycznie!) do przyrzadzenia.
Agusia, nie wiem, jak tam u Ciebie z odwagą,
ale widzę, jak kochasz gotowanie i inspirujesz innych... ;))))

Yvonne - dzięki za podpowiedź, co można zrobic z fenkuła - dziś patrzyłam na niego w sklepie i zastanawiałam się "z czym to sie je" :)) juz wiem :P
"Dobre rodzicielstwo to w dużej części umiejętność radzenia sobie z własną bezradnością. (..) Trzeba rozstać się z wyobrażonym i wymarzonym dzieckiem po to, by spotkać się z tym, które ma się we własnym domu." A. Stein
Ale wczoraj zaszalalam w kuchni - powstala wyzej opisana salatka z fenkula, brownies, grillowane karczochy, kapusniak, domowych chleb oraz tarta cebulowa.

Wiec dzis tylko zrobie swieza porcje salatki i obiad z glowy;) Jutro rowniez. We wtorej risotto z karczochami.

Milej niedzieli;)
a ja mam niedzielnego lenia i aż podgrzałam sobie na patelni krokiety z kapustą i grzybami z Biedry :) dla dzieci wysiliłam się i ugotowałam im rosół z kaszką manną.
u mnie dziś domowe hamburgery :)
a ja postanowiłam strajkować i cały dzień nie zrobiłam NIC ;] wstałam sobie ok 13, zrobiłam sobie kanapki i ok 14 poszłam dalej spać z Młodym. wstałam 15 minut temu i dalej mam zamiar strajkować :] nie kiwnę palcem :]
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
dziś w menu pieczone faszerowane bakłażany z wołowiną :)
u mnie dziś spaghetti carbonara
Mam ponad kg mielonego i nie wiem co z tym zrobić,dajcie jakiegoś pomysła.
Kotlety odpadają,myślałam by upiec takiego wielkiego klopsa,jakby pieczeń na kanapki ale czy to się uda,tzn czy mieso się nie rozwali?
możesz mielonym nafaszerować paprykę/bakłażany/cukinie
zapiekanka z mielonym to u nas hit obiadowy
klopsiki w sosie koperkowym/pomidorowym/pieczarkowym
chilli con carne też z mieloną wieprzowiną "ujdzie":)
golabki
a klopsa, a raczej pieczen rzymska moja mama zawsze robiła ale w takiej foremce jak do chleba, mysle ze bez niej wlasnie by sie rozpadla
Ola - możesz porobić coś i pomrozić :] pulpeciki w różnych sosach :] sos boloński :] kotlety mielone - wyciągasz, wrzucasz do sosu i obiad gotowy ;)

albo spróbować zrobić pasztet :] zamiast duszenia mięsa w kawałkach - udusisz mielone, a później i tak przemielisz :P

ja teraz będę robiła drugi pasztet :] (jutro albo pojutrze) - tym razem z tego przepisu http://eksplozjasmaku.blox.pl/2010/12/Pasztet-z-zurawina.html

poza tym znowu kupiłam makrele na pastę ;P paprykarz jeszcze był w domu jak już moja Mama za makrelą patrzyła w sklepie ;) nie wiem czy teraz zrobię paprykarz czy inną pastę :] mam 7 przepisów ;) coś wybiorę :]

kupiłam też mięsko do zmielenia na kotlety :] żeby znowu zrobić domowe hamburgery ;) będę miała pewność, że Dzieć zje wszystkie warzywa, które będą w środku ;) tym razem bułki zrobię mniejsze :]
Ola, popieram wypowiedzi powyzej - faszerowane baklazany, cukinia, papryka.
Makaron po bolonsku.
Lazania.
Klopsy, kotlety mielone.
Pieczen rzymska.

poporcjuj i zamroz.
Albo zrob wiecej np sosu bolonskiego i tez zamroz.

Chilli con carne
I wiele innych...

Agusia co sie stalo ze mialas strajk?
Yv - Mąż nabroił ;) i to ostro :] o mało nie doprowadził mnie do zawału swoim bezmyślnym i nieodpowiedzialnym zachowaniem :] w związku z czym było 1,5 doby ciszy w domu ;P i strajk kuchenny :]

zarzućcie fajne przepisy(sprawdzone) na wędzonego łososia :] kolega przywiózł nam z Norwegii paczkę prawie kg :] więc jak już otworzę, to będzie trzeba przerobić :]

poza tartą ze szpinakiem i łososiem i makaronem (z mascarpone i łososiem) :]

pierogi dopiero dzisiaj będą robione :]
hehe to u ciebie jak u mnie - jak nie ma obiadu wiadomo, że mąż nabroił:)))

z łososiem robię jeszcze sałatkę, no i kanapki z rukolą i łososiem. Alle jak ci zostanie i nie będziesz wiedziała co zrobić to można go śmiało zamrozić:)

ja dziś chyba zrobię gulasz
hehe - no u nas to Mąż pierwszy raz taki numer odwinął ;) w każdym razie to nie koniec kary ;) zapowiedziałam, że też Mu kiedyś odwinę taki nr :)))) nie zna tylko dnia ani godziny :]

a nie będzie mi zamrażalnik śmierdział wędzonym łososiem? :P inne rzeczy nie przejdą zapachem? :P

kanapki to bardzo chętnie :] i nawet "tatar" z wędzonego łososia :] robiłam raz sałatkę :] i jajka faszerowane :]

myślałam, że łosoś ma dłuższą datę, to otworzę na święta i zrobię takie jajca z łososiem :] ale ma datę do 9.12 :/
ja akurat ryb nie jem i śmierdzą mi nawet te zapakowane hermetycznie;) więc jak zamrażam to zawinięte w folie i włożone do pojemnika jeszcze:) ale myślę że i bez tego pojemnika zapach nie przejdzie na resztę jedzenia
u nasz na talerzach dziś i jutro ogórkowa
Ja robie takie danie z wedzonym lososiem - moj Maz uwielbia:

Na oliwie szkle posiekana cebule, po jakims czasie dodaje posiekanego/porwanego lososia (nie za drobno), dusze az zmieni kolor. Dodaje dwa/trzy posiekane w kostke dojrzale pomidory i dalej dusze. Doprawiam swiezym pieprzem (soli nie trzeba bo losos slony). Po ok 5min dodaje smiatne slodka ok 22% i posiekany koperek (nie duzo), zostawiam na malym gazie przez kolejne 7-8min. Podaje z gnocchi albo a makaronem, posypane lekko parmezanem, z listkiem bazylii.
U nas dzis dorsz w panierce pieczony, zielone szparagi, salatka z cykorii, gruszki, orzechow wloskich i gorgonzoli, maz zjadl rowniez miske kapusniaku, na deser brownies.
a ja robiłam tę pieczeń z semoliną i mogę polecić. nic się nie rozwalało. chyba ta semolina tak wszystko trzyma. ten przepis: http://homesweethome.blox.pl/2012/11/Pieczen-wieprzowa-pachnaca-bazylia.html
na kanapki poszło bardzo szybko. chyba nawet lepiej od kotletów mielonych smakowało.
też robię takiego łososia w sosie pomidorowo-śmietanowym. jest super i zawsze dwie porcje pochłaniam ;)
oooo - zrobię takiego łososia :]

dzisiaj poza pierogami ruskimi :] jest też zupa ogórkowa (z kiszonych ogórków)
oczywiście zupa na 2 dni ;)

też muszę zrobić jakąś pieczeń albo pasztet - bo od weekendu jedziemy na paście kawiorowej(też od Kolegi z Norwegii), żółtym serze i dzisiaj rano paście z makreli :] na jutro zrobię paprykarz ;)
a coś mnie ostatnio odrzuca od kupnych wędlin :/
u nas na powieczorek jabłka w cieście naleśnikowym :)
Jajka sadzone, ziemniaki pieczone, salatka z cykorii orzechow wloskich gruszki i gorgonzoli, plus resztka zupy dla chetnych.

Jutro Rogan Josh z krewetkami, cukinia i pieczarkami, ryz ciemny, moze jakis maly deser;)

Na weekend wyjezdzamy do znajomych - wiec pichcenie odpada!
rano upiekłam 2 pasztety z kaszą jęczmienną :)))) będziemy mieć do kanapek :)

obiad by "gwizdany" - wróciliśmy do domu o 17, w trasie zjedliśmy po chrupiącej kajzerce z Auchana ;) w domku poprawiliśmy wczorajszą ogórkową :]

kupiłam filety z flądry - ale będą na jutro + marchewka z groszkiem i ziemniaczki :) (wieeem - dziwne połączenie ;) Koleżanka mnie tego nauczyła)

pojutrze zaplanowana domowa pizza :)))
U nas gołąbki ze świeżej kapusty,B robił.Jeszcze dochodzą.
Wczoraj sos biały z kurczakiem i marchwką w paski i pietruszką,surówka z marchewki,pora i jabłka też B robił.
Jutro pewnie gołąbki,jeszcze jakąs salatkę wymodzę,bo mam ochotę na czosnkową bagietkę,a tylko z sałatką lubię bagietkę.

Dziewczyny zrobilam tą pieczeń z mielonego,zawinełam takiego wielkiego klopsa w folię aluminiową i upiekłam,nic sie nie rozwaliło,bardzo dobre na pieczywko.
hop dla Cytrynki ;)
czekoladka, a z jakiego przepisu robiłaś tę pieczeń?
dzieki Aga :)

ja mam mega smaka na barszcz czysty czerwony i nastawié juz duza ilosc kwasu buraczanego na Swieta

mam tez smaka na rosol, jutro rano nastawie to bedzie ze 3 godziny pyrkac sobie. Ja lubie z cieniutkim makaronikiem

zaraz na kolacje zrobie jaja na twardo z majonezem, sledzikiem solonym i szczypiorkiem

ide :)
dziecko zjadlo kanapeczki z jajem na twardo i majonezem, ale sie oblizywal i wolal, ze jeszcze chce bo jego brzuszek mu mowi ze jeszcze jest glodny :) hihihihi
u nas dzisiaj stanęło na barszczu białym z ziemniaczkami, białą kiełbaską leśną :] i jajkami :]

zaraz idę robić parówki w cieście francuskim ;)

jutro dalej barszczyk i domowa pizza :]

a na śniadanie jajecznica z jajek zbieranych przedwczoraj ;P prawdziwych wiejskich :)
wczoraj u Nas krupnik, gęsty, pożywny z dużą ilością kaszy i mięsa na którym się gotował ;)

dzis dalszy ciąg krupniku, bo zostało od wczoraj a na drugie danie ziemniaki z pietruszka, kotlety z piersi kurczaka, mini marchewka z groszkiem na ciepło a na deser fale dunaju :)))
Lunaa ,mozesz mi podac przepis na fale dunaju?Na necie tego pelno ale ja wole sprawdzony przepis.
pewnie że moge :)

przepis jest z opakowania po kremie karpatka "Delecty" ale robie go juz bardzo długo i zawsze mi sie udaje.

1.5 szkl. maki pszennej
250 gr margaryny
1 szkl cukru
6 jaj
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyzki kakao w proszku
2.5 łyżeczki proszku do pieczenia
wisnie bez pestek
polewa lub czekolada do rozpuszczenia do oblania ciasta
krem karpatka (ja uzywam gotowego bo według mnie pasuje idealnie ale równie dobrze mozna zrobić samemu)

1. miekka margaryne utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami.
2. dodać mąkę z proszkiem do pieczenia
3. ubic i dodac piane z białek
4. ciasto podzielic na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i 2 łyżki wody.
5. na wysmarowaną tłuszczem i wysypana mąką blachę o wymiarach ok 25 cm na 35 cm wyłożyć najpierw ciasto jasne a później ciemne.
6. na górze gęsto poukładać wiśnie.
7. wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w 180 stopniach ok 40 -45 minut.
8. na wystudzone ciasto nałozyc krem i wstwic ciasto na ok godzinke do lodówki
9. przygotowac polewę lub rozpuścic czekoladę i polac ciasto, wstawic do lodówki.

smacznego ;))))

ps. gdzieś mam przepis na domowa masę budyniową, później znajde to wstawię.
Chyba zrobie z tym kremem gotowym do karpatki,bo wiem ze jest dobry.
A jakie wisnie dodajesz mrozone czy ze sloika?
ania ja używam wiśni ze słoika :)
Pieczeń zrobiłam jak wielkiego klopsa,tzn mialam ponad 1kg mielonego i nie wiedziałam co z nim zrobić,to przyprawiłam,dałam cebulę,czosnek ulubione zioła,przyprawy uformowałam taki kształt pieczeni i zawinełam w solię aluminiową i do piekarnika.Wyszło b.dobre:)

U nas schab nadziewany szynką z wędzarni,pomidorami i serem,puure,surówka z kiszonej,z marchewki-pora.

Jutro ogórkowa na żeberkach,bagietka czosnkowa,może placki ziemniaczane.Zupę oczywiście B robi.
właśnie ciasto drożdżowe rośnie ;) na pizzę :] będzie z szynką, pieczarkami, kukurydzą i ananasem :] może jeszcze banana dorzucę? :P

w najbliższych dniach mam zamiar wypróbować 3 nowe przepisy :] skrzydełka z kurczaka w coca coli(pieczone), kurczak po żydowsku(pierś) i schab duszony w mleku :]

no i ciągnie mnie, żeby spróbować zrobić skrzydełka faszerowane :P tylko nie podchodzą mi farsze proponowane w sieci ;P wymyśliłam sobie, żeby skrzydełka wymoczyć w marynacie jak do krewetek ;) (sok pomarańczowy, sos sojowy, miód, czosnek) - ale utknęłam i zabrakło pomysłu czym to nafaszerować? macie jakiś pomysł?
Agusia może farsz z grzybów leśnych z serem feta?

czekolada-chili a ten klops to na kanapki może być? bo tez mam mielone i nie za bardzo pomysł na nie, ile czasu piekłas ta pieczen ?
ma ktoś dobry przepis na porządny pasztet świąteczny ? nigdy nie robiłam, a ostatnio często kupuję rózne pasztety i bardzo mi smakują
ach i żeby nie był zbyt suchy
czekolada, dzięki.
a to był już tutaj przepis na pasztet z kurczaka wypróbowany stąd
http://homesweethome.blox.pl/2012/01/Pasztet-drobiowy-z-zurawina.html
niezły jest też z boczku surowego mielonego http://www.wielkiezarcie.com/recipe26317.html, tylko bez wegety (ulubione przyprawy), ale ten to tak na co dzień bardziej, a od święta to ten z kurczaka
Tak na kanapki,z chrzanem czy musztardą bardzo dobre i dobrze się kroi,nic się nie rozlatuje.
Wiesz co z tym pieczeniem to tak około 1 godziny na 80stopni dałam,ae mój piekarnik jak ustawiam na 50-80 to piecze jakby było ze 150 stopni hehe,więc nastaw na 100 stopni i po 45 minutach sprawdz patyczkiem do szaszłyków,proponuję przed końcem pieczenia zdjać folie aluminiową i przypiec górę.
Najlepiej jak mięsko uformujesz i z przyprawami zostawisz na noc w lodówce,ale ile tego jest dużżżżo,jeszcze nie zjedzone.Ja dałam za mało soli,ale jak dodaję jakiś chrzan to jest ok.
ten pasztet z kurczaka z żurawiną jest pyyyszny :)))) dodałam do niego marchewkę, pietruszkę(korzeń) i garść mrożonej włoszczyzny :) dusiły się z mięskiem :) http://homesweethome.blox.pl/2012/01/Pasztet-drobiowy-z-zurawina.html

delikatny, słodkawy, wilgotny, nie rozpada się :]

_____

Lunaa - no właśnie nie lubię grzybów :))) więc wszelkie grzybowe farsze odpadają :P pieczarki jeszcze jem - ale nie pasują mi do mojej wizji ;)
ja myślałam o jakimś z wołowinką albo cielęcinką

znalazłam kilka przepisów, jak zrobię to podzielę się wrażeniami
ale ten kurczak po żydowsku dooobry :)))) na stałe zagości w mojej kuchni :] czemu nie wpadłam wcześniej na dodawanie cynamonu do marynaty do piersi z kurczaka? :P
dziewczyny z czego rolada na święta i jak robicie ?

zrobiłam z boczku chudego w zeszłym roku, ale mąż mnie z tym pogonił i musiałam sama jeść. Mówi, że za tłuste
Ja robię ze schabu i mielonego,cały schab rozkrajam,lekko rozbijam,smaruję mielonym,czasami wkładam jajka na twardo i zwijam i do pieca.Mięso przyprawiam tak jak lubimy.
Często robię pieczoną karkówkę nadziewaną czosnkiem.
Pieczoną szynkę,pieczoną gęś ale jemy ją na pieczywo.

U nas ogórkowa.
Jutro nie wiem co! Zjadłabym coś innego.
u nas jarzynowa z przewagą kalafiora i makaronikiem gwiazdeczkami.
jutro pewnie tez, bo cały gar mam.

a potem mam w planie ten sposóp na papirus....:) zobaczymy czy kurczak faktycznie taki smaczny
Asku ja tego papirusa robiłam,zarówno z knora jak i z winiary,mi bardziej z knora smakowała ta piers gdyż dalam mniej marynaty,bo robi się ją samaemu,a w winiary przyprawy są już w tym papierku.
Szału nie ma,ale tą pierś dają teraz do sałatek..

U nas dalej ogórkowa,a po południu coś wymyślę.
wczoraj była pierś po żydowsku + domowe frytki + surówka (pekinka, szczypior, kukurydza, majonez, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz)
________
dzisiaj mieliśmy objazdowe przedpołudnie, wpadliśmy do domu i na szybko zrobiłam po hot-dogu z kupnej bagietki ;) (z pekinką, pomidorem, ogórkiem i czerwoną cebulką, majonezem i kukurydzą dla dorosłych)

na obiad będą "nugetsy" marynowane tak jak nasze ulubione krewetki :] ziemniaczki i surówka do tego :)

na jutro zupka kartoflana z zacierkami :] i planuję skrzydełka w coca coli :] do tego ziemniaczki i może surówka z buraczków?

kupiłam dziś całego kurczaka i znowu zrobię pasztet z żurawiną :))))
no ja mam własnie z knorra...zobaczymy
agusia ty tak ładnie zawsze napiszesz o jedzeniu, że się człowiek głodny robi (a właśne zeżarłam pół paczki kokosanek:)

u mnie wczoraj risotto - dla mnie i męża ze szparagami a dla dzieci z kurczakiem
dzisiaj pieczona karkówka, ziemniaki i mizeria
U nas czoraj makaron z domowym sosem putanesca i stekiem z tunczyka. Dzis w planach bylo curry z kalafiora, slodkich ziemniakow, innych warzyw z mlekiem kokosowym i soczewica, ale juz po 20stej, a Meza nadal nie ma - mial zrobic po drodze zakupy! Wiec usmazylam dla siebie jajecznice i tyle na dzis z obiadu!
Proszę o jakiś pomysł na późny obiad, 18-19, który będzie szybki do zrobienia w miarę lekkostrawny(co by brzuch na noc nie zrobił się jak balon) i treściwy :)
A może ma któraś z Was sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe??
image
image
a maaam :)

"ciasto marchewkowe:

Składniki:
1 i 1/4 szklanki oleju, 4 jaja, 2 szkl. drobno utartej marchewki (z
doświadczenia= ok. 60dgk), 2 szkl. mąki, 2 szkl. cukru(daję 1-1,5), 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki sody, szczypta
soli, orzechy i rodzynki- według uznania.

Wykonanie:
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę (mikserem). Dodawać stopniowo
mąkę i olej, (dalej mieszać już ręcznie łopatką) na końcu marchew,
proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni.

Polewa:
4 łyżki cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżki zimnej wody.

Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do
rozpuszczenia cukru.
Smarować zimne ciasto.

albo polewa z serka Philadelphia :]
opakowanie serka + 1 łyżka miękkiego masła - utrzeć razem na puszystą masę :) do tego dodać cukier puder(partiami) - w przepisie było 400g - ale to było za dużo jak dla mnie ;) daję jakieś 250-300g i do tego sok z połówki cytryny dla przełamania słodkości ;)

Do ciasta dodaję też pestki dyni i słonecznika :) czasem pokrojone w kostkę banany :)

http://forum.trojmiasto.pl/marchewkowe-ciasto-Agusi-pytanie-t281736,1,16.html + http://forum.trojmiasto.pl/Sprawdzony-przepis-na-ciasto-marchewkowe-t185262,1,16.html
_________

jedno z najczęściej robionych ciast u mnie w domu ;)
_________

wczorajszych skrzydełek w Coli zostało jeszcze na dzisiaj :] troszkę surówki z buraczków też :] dorobię jeszcze z pekinki :]
jakaś zupa tez by się przydała :P

a jutro może placki ziemniaczane? bo daaawno nie było :] (oczywiście z cebulą, jabłkiem i marchewką :] nie wiem czy będzie mi się chciało iść po cukinię ;))

poza tym jutro piekę spody bezowe do tortu na sobotę ;) http://margarytka.blogspot.com/2011/02/tort-decquoise-z-orzechami-i-daktylami.html
@ Oposik - pozny obiad ok 18stej??

My zawsze jemy ok 20stej, czesto kolo 21szej!

O ktorej dziewczyny u Was jest obiad?
u nas obiado-kolacja (czyli drugie danie) ok 19 :] (między 18 a 20 zależy jak się wyrobię i co robimy ;))
u nas obiad o 15.30 jak wszyscy wroca z pracy/szkoly w weekendy troche szybciej
o 18/19 kolacja, z obiadem do tej pory nikt by nie wytrzymal, a drzwi od lodowki to chyba by sie w ogole nie zamykaly wtedy:)
U nas po 16 z reguły bo wracam w tych godzinach ale jak wracam później to obiadu nie ma wcale ,u nas nikt nie cierpi z tego powodu bo wszyscy tak kochają jeść że szkoda gadać .

Dzisiaj będzie obiad na słodko ,mam w palnie zrobić racuchy chyba z jabłkami .
U mnie, jak jest zupka na pierwsze to jemy koło 16.45-17.00, a drugie tak koło 17.30. Zależy jak szybko uda nam sie dojechać do domu z pracy i ile trzeba przygotować do obiadu- czy są jakieś półprodukty czy wszystko robimy od zera.
image
image
U mnie obiad 12_13, ostatnie jedzenie o 17_18, czyli ciepła kolacja
O 18 późny obiad, no ale wcześniej nic prócz jakiejś kanapki to raczej nie jemy, więc późny obiad :) no i kolacji już nie ma.

To co rzucicie jaką propozycję? :)
A chodzi Ci o potrawę robioną od podstaw?

U mnie na szybko to np kurczak z ryżem i warzywami:
Pierś z kurczaka kroję w kostkę, doprawiam sosem sojowym i smażę na oliwie, jak mięsko się podsmaży to wrzucam mieszankę warzyw chińskich (jak jest załaczona przyprawa to dodaję, jak nie ma to dorzucam np. łyżeczkę curry). Osobno gotuję ryż (można go też ugotowac dzień wcześniej i potem dorzucić na patelnie żeby sie podgrzał z warzywami). Wszystko zajmuje koło 25 minut.

Moze być też makaron z sosem pomidorowym- sos robię na bazie pomidorów z puszki (w lidlu często mozna dostać już takie nieco doprawione)- żeby było bardziej treściwe można dodać miesko mielone. Tutaj też potrzeba 20-25 minut.
image
image
Inny szybki sos do makaronu to: podsmażyć na patelni cebulkę i czosnek, do tego dodać 1/3 szkl mleka i dużą łyżkę majonezu, jak całosć zacznie wrzeć dodać puszkę tuńczyka w sosie własnym i szczypiorek. (mniej więcej 2 średnie porcje z tego wyjdą)
image
image
Oposik polecam łososia wędzonego z serkiem maskarpone.
Łososia rwiesz na kawałki,łososia podsmażasz z 5 min. zalewasz serkiem,przyprawiasz pieprzem i czym tam lubisz,ja czasmi dodaje szpinak ale nie zawsze,trochę koperku i na ulubiony makaron,sam sos z łosiem kilka minut i gotowe.
Szybko i dobre!
O dzięki :) makarony i ryby- lubimy :)

Ryż z warzywami i kurczakiem robiliśmy wczoraj :)
do tego łososia z mascarpone, o którym pisze Ola dodaję sok z cytryny, koperek i natkę pietruszki, podsmażoną cebulkę :)

u nas zmiana planów na dziś ;)

Młody przed spaniem zjadł Danio z chrupkami i owoce, moja Mama zrobiła sobie owsiankę ;) Mąż w pracy zjada kanapki z serem i domowym pasztetem z kurczaka z żurawiną(tym razem poza włoszczyzną dałam namoczony granulat sojowy, bo nie miałam czerstwej bułki ;)), a ja właśnie zrobiłam sobie zupkę chińską ;P (raz na ruski rok zjadam takie coś)

później dla dorosłych będą "kotlety schabowe" z boczniaków :] dla Gabrysia panierowana sola :] do tego ziemniaczki z koperkiem i sałatka z kiszonych ogórków z czerwoną cebulką :]
Aga, lubię rybkę i ogóreczkami, mniamm
ja wczoraj kupiłam dosłownie 2 kapelusze boczników i zrobiłam sobie na 1 porcję sosik z nich z cebulka i śmietaną
wzięłam mało tylko na spróbowanie, bo obawiałam się, że będę jakieś takie gumowe, ale dobrze wyszły bo je poddusiłam

dzisiaj będę przelewac do butelki kwas buraczany ktory robił się 5 dni, ale mam na niego smaka :))
w końcu z soli powstały paluszki rybne ;) a surówkę dzisiaj urozmaiciłam dodając jeszcze starte słodkie jabłko :))) pyyychota :]

Gosia - ja od kilku lat mam zamiar zrobić "flaczki" z boczniaków ;) ale jakoś ciągle o tym zapominam ;)

a sosik jak zrobiłaś? ze śmietaną słodką czy kwaśną?

u mnie w piekarniku studzą się bezowe spody na tort ;)
dodałam kwasnej, wcześniej roztartej z klarowanym masełkiem

oooj dzisiaj miałam właśnie sama na flaczki z dodatkiem wołowinki, mniammm
chyba jutro zrobię takie pikantne
Dzis u nas na obiad placek po cygańsku :)

jutro schabowe z kością , ziemniaki i kapusta czerwona na ciepło.

na deser dzis i jutro karpatka i pianka z serkow homogenizowanych :)
U nas botwinka z jajem,mam zamrożoną,puree z boczkiem i cebulką do tego.
Około 17nastej domowa pizza z kurczakiem.

Jutro nie wiem,pewnie jakieś mięso.Myslę:)
na dzisiaj miałam w planie placki ziemniaczano-cukiniowo-marcchewkowe ;) (z cebulą i jabłkiem)

ale Mąż ma dziś urodziny ;) i zażyczył sobie frytki ;) nawet ziemniaki obrał ;P więc będą frytki, faszerowane udka z kurczaka(kupne) i surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem kiszonym :]

na deser tort bezowy :] http://margarytka.blogspot.com/2011/02/tort-decquoise-z-orzechami-i-daktylami.html

już jeden "pomocnik" nie może się doczekać żeby świeczki zdmuchnąć ;P
witam po długiej szpitalnej dwu tygodniowej przerwie!!!!! widze ze cos niezaduzo z was gotowało hehe!!1 szpitalne jedzenie było w sumie nawet zjadliwe jak na moja dietke!!! ale dzisiaj juz sama gotuje wiec dla dzieci i męża schabowe i ziemniaczki z sosikiem ale z paczki i buraczki od mamusi a dla mnie klopsy gotowane z mielonego w włoszczyzna i do tego ziemniaczki
dzis u nas zmiana planów :)

będzie makaron, gulasz i czerwona kapusta na ciepło a na deser murzynek ;)
u nas piers z indyka pieczona z czosniem, jabłkami i rodzynkami, ziemniaczki z sosikiem z mieska i buraczki zasmazane...tez dietetycznie bo babcia chora...

jutro tez miesko zostanie z dzisiaj...a wtorek...beda klopsiki w sosie koperkowym, ziemniaczki i marcheweczka

ten knorr, do kurczaka w woreczku wyszedł ok, miesko megaaa soczyste, ale jak dla mnie za słone wyszło...musze sprobowac ten sam patent tylko z winiary...tego papirusa
u nas dzisiaj zupka pomidorowa z ryżem :] i domowe cheesburgery ;) te bułki są absolutnie boskie ;)

upiekłam bułki w 2 kształtach i na jutro mamy bułki do hot-dogów ;) także będzie jakaś zupka i hot-dogi :] dla Gabrysia mam jeszcze jednego kotleta mielonego :]

ogólnie coś moje Dziecko od tygodnia nie chce jeść mięsa ani ryb. Strajk totalny. Jedynie kotlet mielony w hamburgerze przejdzie albo parówka w hot-dogu(lub normalnie podgrzana). nie wiem o co Mu chodzi?

Pojutrze będzie gulasz z kaszą :] i może surówka z buraczków?

poza tym na słodko ciąg dalszy tortu ;) i jabłecznik na kruchym cieście :]

Luna - maaatko, faktycznie 2 tygodnie Ciebie tu nie było ;) a jakoś tam mi się wydawało, że dopiero co coś pisałaś :P jak się czujesz?
aguś jakos powoli chyba dochodze do siebie ale jest cięzko!!! mam podejrzenie tetniaka musze zrobic rezonans bo na tk cos wyszło,mam guzki na tarczycy-kolejna operacja i kamienie na nerkach i pare jeszcze!!! jakis koszmar normalnie!! jutro dla mnie reszta klopsików gotowanych a rodzinka spagetti bolonese-jak sie ucieszyli ze wreszcie beda normalne obiadki!!!!
luna, ale biedna jesteś, bardzo współczuję tych zmartwień zdrowotnych

trzymam kciuki za dobre wyniki :)
niewiem czy dziekowac bo to czasem przynosi pecha ale na Was zawsze mozna liczyć!!! normalnie mam tyle lekow do wykupienia a niewiem skąd mam na nie wziąść!!!! dwa tygodnie tak mnie przebadali ze w każdym badaniu cos jest nie tak!! mam cztery stron wypisu ze szpitala!!!
Luna - współczuję. I trzymam kciuki, żebyś wyzdrowiała i miała książkowe wyniki ;)
Mam jednego znajomego po usunięciu tętniaka i jednego z tykającą bombą w głowie... Obaj czują się dobrze, normalnie żyją :]
no ja w sumie gdyby nie ciagłe zmęczenie i straszny ból głowy to też okej ale głowe to mi chwilami rozsadza normalnie!!! dzieki Aguś!!! jednak spagetti nie bedzie tylko zarzyczyli sobie klopsy zieniaczane bo stwierdzili ze mam sie nie przemeczac więc beda klopsiki ziemniaczane z serem i do tego keczup lub majonez-tak im smakuje
u mnie dzisiaj flaczki, ostatnio mam smaka na pasztety i flaszki,

rrrrr jakie pikantne te flaczory :)
na pasztety i flaczki miało być hahahaha
U mnie spaghetti z krewetkami, cukinia i pomidorkami koktajlowymi i oczywiscie dzieciom nie smakuje bo makaron nie ten - jedyny sluszny makaron to swiderki...
Cytrynka - w Twoim "stanie" flaSzki nie są wskazane ;P hehehe :]

takie normalne flaki? :P czy jakieś oszukane?

wieki całe nie jadłam prawdziwych flaków :))) a moja Mama robi obłędne :)))

u nas dzisiaj zupka jarzynowa w wykonaniu mojej Mamy :] (mnie nie było pół dnia)
a zaraz idziemy robić hot-dogi :]
Hahahhaa nooo na flaszkę to sobie zaczekam kilka lat :)))

tak, takie prawdziwe flaczki z wołowinką gotowane i pikantne :)) mniamm
Aga ja jutro robię cheesburgery hehe,znowu się zmówiłysmy.Dasz przepis na te bułeczki?
Cytrynka - ślinotoku dostaję :]

Ola - robiłam wg tych przepisów - w zależności jakie miałam drożdże :]
http://szefkuchni.blox.pl/2012/05/Idealne-hamburgery-z-buleczkami-i-sosem-domowej.html
http://polkazprzyprawami.blox.pl/2010/11/Bulki-do-hamburgerow-lub-hot-dogow.html

w pierwszym przepisie zwiększ ilość cukru do 1 łyżki + 1 łyżeczki do rozpuszczenia z drożdżami i odrobiną mąki :] takie słodsze są jeszcze lepsze :] (w drugim przepisie jest łyżka i są super)
a w drugim też daję jajko (jak w pierwszym)
A propos flaczków :/ tydzień temu byłam w Polsce i moja mama chciała mi właśnie zrobić flaczki. Wysłała mojego brata do sklepu no i kupił. Wyjeła je z worka, a one śmierdziały Domestosem i piekły ją w ręce i miały podejrzanie biały kolor. Oczywiście flaki oddała, a właściciel mówił, że ma dwóch dostawców i nie wie od którego one są.
no w końcu musieli je czymś do bieli doprowadzić :)) hihihi w końcu domestos do czyszczenia rur jest
Dzis kielbaski wegetarianskie, pieczone ziemniaki (slodkie i normalne), pieczona marchewka, surowka z cykorii, gruszki, orzechow wloskich i gorgonzoli.

Jutro upieke tarte cebulowa - bedzie na dwa dni, zrobie rowniez zupe z soczewicy, w planach takze szparagi.
Yvonne a mozesz podac przepis na ta tartę :) ?
rodzinka dziisaj dostanie rosołek bo mąz i synek jacys przeziębieni troche a ja zjem makaron z cukrem bo niemam weny
Dzięki za przepisy :) Bardziej mi chodziło o coś "lekkiego", może być z gotowych produktów, bo makaron na noc to nie jest dla mnie najlepszy pomysł... Może przesadziłam z tym treściwym :)

Dziś mi chodzą po głowie tortille :)
u nas zgodnie z planem :]

kasza gryczana i gulasz(z warzywami) :] tylko surówka zmieniona ;) będzie marchewka z jabłkiem :]

dla chętnych jeszcze wczorajsza zupa :]
Moge;)

Bardzo prosta: spod jak na quiche/kruche ciasto bez dodatku cukru. Albo wersja leniwca - spod z Biedronki;)

Cebule - duuuzo, kilka czerwonyc, kilka bialych, kilka szalotek, czosnek. Cebule kroisz tak aby powstaly "ksiezyce", dosc cienko: najpierw na pol od korzenia do natki, kladziesz polowki na plasko i kroisz na plastry (mam nadzieje ze dobrze tlumacze;). Czosnek posiekany lub przez praske.

Na oliwie podsmazasz czosnek i stopniowo dodajesz cebule 0 nie na raz zeby sie nie "dusily" a bardziej karmelizowaly. Dopraw sala, pieprzem do smaku, mozna dac np szalwie lub tymianek. Smaz az cebule beda miekkie, slodkie i brazowe (ale nie przypalone).

200ml creme fraiche mieszasz z 2 jajkami. Dodajesz do cebul jak nieco ostygna i dokladnie wymieszaj. Przeloz na podpieczony spod do tarty i piecz jeszcze ok 25 min. Mozna posypac parmezanem.

Dobra na cieplo i na zimno. Czesto na obiad mamy zupe, kawalek tarty i jakas salatke/surowke.

Czasem robie z blaszce prostokatnej i kroje na male kwadraty - na jeden-dwa gryzy na impreze.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
spagetti bolonese
U nas dzis gulasz wolowy, kasza gryczana/ziemniaki i ogorki kiszone z polski - rarytas:-) :-) :-)

Mam takie pytanie - jak pieczecie skrzydelka z kurczaka? Macie jakis sprawdzony przepis? Moim chlopakom sie marza takie pikantne jak z kfc, ale bez panierki, ja zawsze robie w piekarniku z papryka, czosnkiem, majerankiem i odrobina miodu ale chcialabym sprobowac czegos innego.
Koza - ostatnio robiłam skrzydełka pieczone w Coli :)))) baaardzo dobre :] http://www.mniammniam.com/Skrzydelka_w_coli___-14056p.html (dałam mniej pieprzu ze względu na Młodego)

najczęściej robię jakąś tam mieszankę ziół, czosnek, trochę oleju :] w zależności od nastroju daję miód i/lub musztardę i/lub powidła i/lub keczup :]

czasem sięgnę po fix'a Knorr ;)

cały czas chodzą za mną skrzydełka faszerowane - ale jeszcze nie zebrałam odwagi na trybowanie ich ;)

fajny jest też przepis na skrzydełka w jogurtowej marynacie :] ogólnie robię je na grillu :] ale w piekarniku też da radę :]

*** SKRZYDEŁKA W JOGURTOWEJ MARYNACIE ***
24 skrzydełka, duży jogurt naturalny, 3 łyżki oleju, 4 ząbki czosnku, chili, 1,5 łyżki curry, 3 łyżki soku z cytryny, 1,5 łyżki przyprawy grillowej, sól i pieprz

skrzydełka obrać, umyć pokroić na mniejsze kawałki(jeśli są wielkie)
lekko podgotować w osolonej wodzie :)
zrobić marynatę, zalać ostudzone skrzydełka - wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
przed pieczeniem dobrze osączyć z marynaty, piec na tackach aluminiowych :)

takie jak z KFC też robię - ale smażone i z panierką ;) można też zrobić w cieście (naleśnikowym/imbirowym/piwnym/cytrynowym) :]

zobacz też tu http://forum.trojmiasto.pl/Przepis-na-wystrzalowe-danie-miesne-poszukiwany-t258608,1,16.html
Nie wyobrazam sobie trybowania skrzydelek;) juz raz prawie palec stracilam jak chcialam robic tego slynnego kurczaka po meksykansku:-) zreszta najlepsza zabawa jest w obgryzaniu kosci:-)
Moze sprobuje te z cola jutro
a widziałaś filmiki jak trybować udka? :))) wg mnie bardzo pomocne :] tzn. pokazują jak to się robi :] ogólnie trybowanie udek jest łatwe - tylko trzeba wiedzieć jak zacząć :] przecinasz mięso na kości z jednej strony i lecisz z koksem :) małym ostrym nożykiem ścinasz mięso z kości :]
gorzej ze skrzydełkami ;P

ostatnio kupiłam na spróbowanie faszerowane nogi z kurczaka :))) jakoś zdjęli całą skórę, bo mięso było przemielone ;) i tylko obciągnięte skórą :] same końcówki kostki na dole były włożone aby farsz nie wyleciał ;)
jutro chyba zrobie zurek z kiełbaska jajkiem i ziemniaczkami wole zawsze taki na syto by sie najedli a sobie kalafiorową
taki żurek to ulubiona zupa mojego Dziecka ;)

dzisiaj nie miałam pomysłu ani zbytnich chęci do gotowania :P zrobiłam placki ziemniaczane (z cebulką, marchewką, jabłkami, majerankiem) :]
U mnie dziś ziemniaki i gołąbki w sosie pomidorowym. A na jutro kotlety rybne (samorobne) z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. W weekend chyba też zrobie gar żurku z kiełbaską, ziemniakami i jajkiem. Część zjemy a część sobie zamroże na "gorszy" dzień.
image
image
U nas też żurek z białą kiełbasą i jajem.

A zapomniałam,tez mam zamrożone kotleciki rybna,B robił.
Jutro żeberka w sosie buraczki zasmażane swoje,sałatka z ogórków.

Dziś jeszcze naleśniki z nutellą,mam wiecie co hehe.
Jeny nie moge cztac o tym zurku bo mam slinotok:(

U nas dzis zapiekanka - brokuly, kalafior, marchewka, sos beszamelowy,ziemniaki i losos. To moja inwencja tworcza nie wiem co wyjdzie:)
mój synek uwielbia żurek, za każdą łyżką aż mruczy z rozkoszy :)
No wredoty:p dalej o tym zurku... moze zrobie chociaz z jajkiemi ziemniakami, bo tu gdzie mieszkam biala kielbasa wystepuje tylko pod postacia parowki:p

Ale na jutro mam skrzydelka:)))
na jutro zostało jeszcze troszke żurku dla chetnych a tak beda domowe fryty i jajeczko sadzone!!
z jakiej rybki robicie kotlety rybne samorobne???
a dla mnie jutro reszta kalafiorowej
ja kotlety rybne robię z dorsza :] czasem z łososia :] (ale to raczej do galarety na święta)

dzisiaj obiad mało zdrowy ale jaki dobry ;) jako, że 6 godzin byliśmy w trasie ;) to wjechaliśmy do Ikei na hot-dogi i zapiekanki ;P

w Auchanie kupiłam białą kiełbaskę leśną(uwielbiamy ją, taka cienka, ich wyrób, dobry skład) i w sobotę zrobię wielki gar żurku z ziemniakami, kiełbaską i jajkami :] na 2 dni :]

na jutro przewidziany gulasz z żołądków w sosie koperkowo-śmietanowo-jarzynowym :] ziemniaczki i surówka z pekinki :]

dziś na śniadanie otworzyliśmy tego prawdziwego łososia norweskiego, przywiezionego z Norwegii :] całkiem inny smak, zapach, konsystencja ;) no i kolor :))))
Ja dzisiaj ratatuja z makaronem fussilli - czyszczenie lodowki z warzyw, bo jutro jedziemy do Brugii na Jarmark Swiateczny;)
Agusia, a jak robisz taki gulasz z żołądków??
raz tylko takie coś jadłam i tak mnie zastanawia jak to się przyrządza :)
agusia ja caly karton lososia ci przysle za ta kielbase lesna do zurku
Oliwkaa - tu masz przepis :)))

***** GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Z WARZYWAMI *****

żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.

średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.

Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.

Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).

Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.

Koza - baaaardzo chętnie ;) tylko ta kiełbaska jest surowa i nie pakowana próżniowo :P czyli na tacce owinięta folią spożywczą :] więc nie da rady z wysyłką, bo się zepsuje zanim dojdzie ;)

ale daj znać kiedy przyjedziesz to podjadę i Ci kupię :))))

hehe :))))

Yv - narobiłaś mi ochoty na tartę z cebulą :))) jak się pozbędę najbliższych obiadów ;) to zrobię :]

jutro będzie gotowany wielki gar mega rosołku ;) którego część będzie jako smak na żurek :] a część do flaków :))) moja Mama zrobi flaki - już na święta i sylwestra :]

a mięsko, na którym będzie gotowany rosół wykorzystamy do naleśników :] może jeszcze sałatkę jarzynową zrobię z rozpędu? (duuuużo warzyw wrzucę żeby były do farszu naleśnikowego i na sałatkę)
o wlasnie salatka jarzynowa, miałam zapytać - jakie proporcje mniej więcej dajecie czego
chce zrobić taka prawdziwa polska, z groszkiem, marchewka, jabłkiem, tylko nigdy mi taka dobra jak u mamy czy babci nie wyszla - albo za dużo marchewki, albo pora i to zupełnie nie ten smak którego szukam...

agusia to następnym razem zrobimy podmianke:) w lutym będziemy w Polsce, dam ci znac ugotujesz nam cos dobrego za lososia:))) albo gulasz z renifera, ew. suszone zeberka barana:p
to jesteśmy umówione :)))

proporcje warzyw na sałatkę? daję na oko :P tak 3-4 duuuże marchewki, 2 średnie pietruszki, średni albo pół dużego selera, ze 2 jabłka, 4 średnie ziemniaki, puszka groszku i kukurydzy, biała część większego pora, kilka ogórków (kiszonych lub konserwowych, ilość zależna od wielkości), 5-6 jajek na twardo :]
majonez, musztarda, sól, pieprz koniecznie ziołowy :]

to tak mniej więcej :] majonezu nie daję za dużo, bo nie lubię sałatki pływającej w majonezie ;) wolę jak warzywa są nim posklejane ;)
mmm... a to ciekawe ;). Jak zrobię to dam znać. Ten co jadłam to w dziwnych okolicznościach, w szpitalu i to na patologii, heh ;)
ojej i ten łosoś norweski, taki prawdziwy mmm..., oj to musi być pycha :). Nie to co te nasze niby "norweskie" a to pewnie z bajora :O , ;)

gulasz z renifera, łał, fajnie
te prawdziwe:) norweskie tez sa farbowane i z hodowli, prawie jak polskie karpie:) hehe najlepsze sa takie ryby własnoręcznie złowione, dorsze, makrele i inne obrzydlistwa (nie cierpie ryb:P)
aha hehe ;), widać wszędzie kombinują :)
Koza - a w której części Norwegii mieszkasz? :)))

Kolega właśnie opowiadał jak sobie jeżdżą na połowy ryb(mieszka w gminie Finnmark) :) jakie wielkie dorsze łowią :) i nie pamiętam nazwy ryby... pierwszy raz słyszałam :P coś na "s"? podobne do soli? w każdym razie takie wielkie :] 1,5m :]

u mnie gulasz z żołądków gotowy, na jutro i pojutrze zrobiłam paprykarz do chleba :] rosół na 3 rodzajach mięsa dochodzi(warzywa na sałatkę już wyjęte)
Ja mieszkam w rogalandzie, konkretnie w stavanger. Twoj kolega to prawie na kole podbiegunowym mieszka co? Tam to jest ciezko, zimno, ciemno i daleko, do tego 2 drogi na krzyz:p a my 1,5 godziny wizzarem i jestesmy spowrotem w gdansku:-)
Nie znam sie na rybach, moje chlopaki lowia czasem bo tutaj naprawde same sie lapia nawet takie wielkie a jaka to radosc dla nich:-)
Ja kupilam slaska i frankfurterki bo byla dostawa w polskim sklepie i jutro bedzie zurek w koncu:) bez bialej/surowej ale polska kielbasa to zawsze rarytas:) warzywa do salatki jutro kupie, mam majonez winiary to bedzie wypas:)
I do rosolu makaron takie cienkie nitki kupilam, eh tak sie zawsze podniecam polskim jedzeniem ale uwielbiam.
fajnie, że za granica są polskie sklepiki, jednak rodacy tęskną za naszymi produktami :)
moj rodzina za granicą też przede wszystkim w polskim sklepie zaopatruje się
Bo co jak co, ale to jedzenie w no nie jest ich duma narodowa;p latem wszedzie grille z parowkami, zima gotowane parowki plus klopsiki plus zeberka, a najlepsza jest tu mrozona pizza;p no wiadomo jest duzo ryb, swieze krewetki, jest tania wolowina czy jagniecina, mnostwo owocow i warzyw, o ktorych w polsce nawet nie slyszalam:) ale to juz w sklepach pakistanskich:-) z drugiej strony czlowiek tak teskni za tym zurkiem, schabowym czy dobra wedzona szynka i rosolem z makaronem cienkimi nitkami:-) o ogorkach kiszonych nie wspomne - btw. Pyszne sa ogorki firmy victus, smakuja jak domowe, bo niektore to sam kwas albo sol, a te sa naprawde pyszne.
jutro będzie zapiekanka makaron podgotowany do tego sos smietanowo-ziołowy i piers z kurczaka pokrojona w kostke i podsmazona na wieszch posypane startym serem
Koza - czyli jak ja to określam na mapach - Ty całkiem na dole ;) a mój kolega na górze ;) dokładnie w Hammerfest :] to jest dla mnie całkowity koniec świata ;P hehe :D
Kolega skarżył się, że tam właśnie jest wielki problem z normalnym (czyli naszym) jedzeniem :] bo nawet trudno zrobić "podróbkę" ;) warzywa całkowicie bez smaku - mógłby równie dobrze wyciąć ze zdjęć poszczególne jarzyny i włożyć do garnka ;) smak ten sam ;)

Moja Ciocia z Niemiec ile razy przyjedzie do Gdańska - to wraca z całym bagażnikiem załadowanym produktami z Polski ;) pełno kiełbas, wędlin, soków do rozcieńczania itd. :] wręcz robi czystkę w sklepie mięsnym ;) kiedyś pamiętam jak przyjechali busem, to specjalnie do producenta pojechali do Pelplina ;)
zapiekanka wyszła pysznnnaaaaaaa!! jutro będzie gulasz z piersi kurczaka i ziemniaczki a na surówke niemam pomysłu jeszcze
u mnie zmiana planów :) jako, że przyjeżdża koleżanka(ciężarna), która ostatnio miała smaka na zupę z soczewicy ;) no wiec dzisiaj zupa soczewicowa :))) wspomnienie lata ;)

tak za mną chodzą słodkie, mleczne bułki drożdżowe :P nigdy nie robiłam :P muszę znaleźć jakiś przepis :P

Czekolada - jak bułki hamburgerowe?
wieczorem upiekłam szyneczkę na chleb, dobra wyszła, wilgotna :)

na obiad smażone mięsko z mizerią i ziemniakami , później zabawa mikołajkowa :)
u mnie dziś kurczak pieczony, ziemniaki, mizeria, rosół z makaronem do rosołu, sałatka jarzynowa, same pyszne rzeczy:) miały być jeszcze gofry, ale pojechaliśmy na mega spacer, napadało śniegu, lekki mróz jest a w centrum było uroczyste włączenie światełek na choince, cudownie było, atmosfera świąteczna w pełni:) i na deser było gorące kakao i obrzydliwe norweskie bułki z czekoladą w kawiarni;)
wiecie, że tu nawet w maku nie ma ciastek 'normalnych' są donuty z czekoladą lub bez...
hey

Jakos nigdy nie moglam sie zabrac za ten watek a czytania jest sporo moze ktoras podpowie mi jakis obiadek jakies miesko z sosikiem i dobra salateczka do tego :) by maz byl zachwycony obiadkiem i najedzony :)
dzisiaj pomidorowa, której jeszcze nigdy nie gotowałam :) nie wiem jak to się stało
u mnie wspomniany wyżej gulasz z żołądków :)
nie ma już wpisów ani nowego wątku ?
a czemu ma nie być :] jest część 20 ;)

Inne tematy z forum Kulinaria

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Przedstawiciel Thermomix (70 odpowiedzi)

Szukam przedstawiciela thermomix z Gdańska. Ktoś zna??

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry