Widok
np.
http://www.zaradni.pl/porada/3414,jak_zrobic_faszerowane_skrzydelka_drobiowe
Z tym że w mojej wersji w środku jest tylko mięso drobiowe (mielony kurczak, albo sama pierś- jak kto lubi) i przyprawiam też przyprawami które lubię.
http://www.zaradni.pl/porada/3414,jak_zrobic_faszerowane_skrzydelka_drobiowe
Z tym że w mojej wersji w środku jest tylko mięso drobiowe (mielony kurczak, albo sama pierś- jak kto lubi) i przyprawiam też przyprawami które lubię.
znalazłam taki przepis - nawet opisali jak wytrybować ;) http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,4519656,title,Skrzydelka-faszerowane,index.html
dzięki wielkie za pomysł :D
dzięki wielkie za pomysł :D
ja mam super przepis na schab, zawsze wychodzi, jest pyszny a 15 minut roboty
ładny schab (z 40cm)
2-3 opakowania serka lazur niebieski
3-4 opakowania boczku wędzonego cieniutko krojonego (wg mnie kaminiarz jest lepszy niż morliny)
2-3 łyżeczki masła
nie trzeba solić ani pieprzyć
schab naciąć prawie do końca jak na kotlety, wsadzić do środka po plasteku boczku i trochę sera, owinąć boczkiem (tak dosyc porządnie, najlepiej w poprzek żeby dopóki boczek się nie spiecze ser nie wypływał), do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, na to schab w boczku i do pieca na +/- godzinę na jakieś 200'C-jeśli boczek się nie dopiecze to na końcu przygrillować, jak się spiecze za mocno to przykryć folią
kroić pod kątem 45'
albo kurczak na piwie-zaraz przepisu poszukam
ładny schab (z 40cm)
2-3 opakowania serka lazur niebieski
3-4 opakowania boczku wędzonego cieniutko krojonego (wg mnie kaminiarz jest lepszy niż morliny)
2-3 łyżeczki masła
nie trzeba solić ani pieprzyć
schab naciąć prawie do końca jak na kotlety, wsadzić do środka po plasteku boczku i trochę sera, owinąć boczkiem (tak dosyc porządnie, najlepiej w poprzek żeby dopóki boczek się nie spiecze ser nie wypływał), do naczynia żaroodpornego wrzucić masło, na to schab w boczku i do pieca na +/- godzinę na jakieś 200'C-jeśli boczek się nie dopiecze to na końcu przygrillować, jak się spiecze za mocno to przykryć folią
kroić pod kątem 45'
albo kurczak na piwie-zaraz przepisu poszukam
kiedyś pisałam, tu wklejam
kurczak(ja miałam 2kg)
2 piwa
5-6 cebul
ziemniaki (tak na oko)
przyprawy: papryka, majeranek, przyprawa do ziemniaków:) i jakie tam lubicie
kurczaka umyć, posypać papryką (tak sporo)
jedną butelkę od piwa umyć, odkleić naklejkę i klej
nadziać kurczaka na butelkę:)
postawić pionowo na blaszce piekarnikowej-takiej błębszej 3-4cm, obrać cebule, przekroić na pół, rozłożyć na tej blaszce, polać piwem-z 2 butelki(tak trochę, przez cały czaqs dolewa się to piwo)
teraz najważniejsze-delikatnie otworzyć to piwo na którym siedzi kurczak, wsadzić do piekarnika(termoobieg+pieczenie z góry) na 180*
przez cały czas podlewać wodą i piwkiem-ja w sumie wlałam tam z 1,5 litra wody
obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, posypać przyprawą do ziemniaków+majerankiem(sporo), włożyć na tą blaszkę, wlać resztę piwa
po pół godzinie wyjąć kurczaka(czyli w sumie był 1,5 godziny), piekarnik ustawić na 220 z turbogrillem i dopiec ziemniaki z 10 minut
pycha!
kurczak(ja miałam 2kg)
2 piwa
5-6 cebul
ziemniaki (tak na oko)
przyprawy: papryka, majeranek, przyprawa do ziemniaków:) i jakie tam lubicie
kurczaka umyć, posypać papryką (tak sporo)
jedną butelkę od piwa umyć, odkleić naklejkę i klej
nadziać kurczaka na butelkę:)
postawić pionowo na blaszce piekarnikowej-takiej błębszej 3-4cm, obrać cebule, przekroić na pół, rozłożyć na tej blaszce, polać piwem-z 2 butelki(tak trochę, przez cały czaqs dolewa się to piwo)
teraz najważniejsze-delikatnie otworzyć to piwo na którym siedzi kurczak, wsadzić do piekarnika(termoobieg+pieczenie z góry) na 180*
przez cały czas podlewać wodą i piwkiem-ja w sumie wlałam tam z 1,5 litra wody
obrać ziemniaki, pokroić w ćwiartki, posypać przyprawą do ziemniaków+majerankiem(sporo), włożyć na tą blaszkę, wlać resztę piwa
po pół godzinie wyjąć kurczaka(czyli w sumie był 1,5 godziny), piekarnik ustawić na 220 z turbogrillem i dopiec ziemniaki z 10 minut
pycha!
może mało wystrzałowe ale polecam taki przepis:
Bombowe kotleciki mielone!!!!
mięso mielone przygotowujesz jak do kotlecików i dodajesz do tego drobno pokrojoną żółtą paprykę i czerwoną. tworzysz masę, robisz kuleczki i smażysz.
pomidorki koktajlowe myjesz i wsadzasz do piekarnika. nie powiem ci dokładnie na ile ale żeby zrobiły się takie lekko podsuszone.
podawać z młodymi ziemniakami i oczywiście z pieczonymi pomidorami.
jeżeli nie chce ci się bawić w pieczone pomidory można do tego dodać sałatkę z pomidorów, mozzareli i bazylii- tak zwane capressi
lub wariant drugi podawać na wykałaczce - mielona kulka i pieczony pomidor koktajlowy.
Smaczne
Bombowe kotleciki mielone!!!!
mięso mielone przygotowujesz jak do kotlecików i dodajesz do tego drobno pokrojoną żółtą paprykę i czerwoną. tworzysz masę, robisz kuleczki i smażysz.
pomidorki koktajlowe myjesz i wsadzasz do piekarnika. nie powiem ci dokładnie na ile ale żeby zrobiły się takie lekko podsuszone.
podawać z młodymi ziemniakami i oczywiście z pieczonymi pomidorami.
jeżeli nie chce ci się bawić w pieczone pomidory można do tego dodać sałatkę z pomidorów, mozzareli i bazylii- tak zwane capressi
lub wariant drugi podawać na wykałaczce - mielona kulka i pieczony pomidor koktajlowy.
Smaczne
Agusia, mogę Ci wrzucic przepis na skrzydełka zawijane w boczku ze śliwką, albo na galantynę z kurczaka, albo na kawałki kurczaka w cieście naleśnikowym w sosie ananasowo-jogurtowo-śmietanowym, albo pieczonego kurczaka podanego z warzywami i owocami z sosem... co Ci się spodobało?
Wszystko jest pyszne! a ostatnie pięknie wygląda. Tylko pierwsza propozycja jest na ciepło, a pozostałe na zimno.
Wszystko jest pyszne! a ostatnie pięknie wygląda. Tylko pierwsza propozycja jest na ciepło, a pozostałe na zimno.
SKRZYDELKA NA MIODZIE
1 kg skrzydelek - polecam mniejsze, lepiej "przechodzą smakiem"
Zalewa:
2 łyżki oleju
0,5 szklanki wody
1 kostka rosołowa z kury
2 łyżeczki imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
Skrzydełka obgotowac ok 15-15 min, Wrzucic do zalewy do odparowania. Następnie do piekarnika na 40 min lub dluzej, ja osobisbie w trakcie pieczenia polewam jeszcze skrzydła sosem
1 kg skrzydelek - polecam mniejsze, lepiej "przechodzą smakiem"
Zalewa:
2 łyżki oleju
0,5 szklanki wody
1 kostka rosołowa z kury
2 łyżeczki imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
Skrzydełka obgotowac ok 15-15 min, Wrzucic do zalewy do odparowania. Następnie do piekarnika na 40 min lub dluzej, ja osobisbie w trakcie pieczenia polewam jeszcze skrzydła sosem
Ninuska chcesz kluska?
Ewa - wszystko brzmi super pysznie :D dawaj przepisy ;)
co prawda na ten konkretny raz potrzebuję na gorące potrawy - konkretnie na obiad urodzinowy Gabrysia ;)
ale z pewnością wykorzystam innym razem :D
te kawałki kurczaka w cieście naleśnikowym, w sosie ananasowo-jogurtowo-śmietanowym - aż ślinotoku dostaję ;)
to też jako zimna zakąska? (coś jak moje ulubione krewetki w cieście piwnym z sosem czosnkowym)
ten sos owocowy od kurczaka mnie interesuje :D
tak się zastanawiam czy skrzydełek nie nafaszerować takim farszem, jak moja Mama robi kurczaka :) (mielone drobiowe, duuużo zielonej pietruszki, rodzynki, suszone żurawiny)
to taki sos owocowy byłby akurat :D
AnkaCyganka - lubię szpinak :D jak jest dobrze doprawiony ;) (robię naleśniki i makaron ze szpinakiem i innymi warzywami)
kiedyś jadłam fantastyczne dewolaje ze szpinakiem(kupne) w środku :] dzięki nim polubiłam szpinak ;)
Lipunia - polecam też udka po meksykańsku ;) podawałam kiedyś przepis :) takie słodko-winno-ostrawe :) tylko mi się już przejadły i dlatego szukam nowych pomysłów :]
(no i żeby Teściową maksymalnie zaskoczyć ;) bo moje udka już kilka razy robiła)
Karinkakk - imbir świeży, tarty czy sproszkowany?
co prawda na ten konkretny raz potrzebuję na gorące potrawy - konkretnie na obiad urodzinowy Gabrysia ;)
ale z pewnością wykorzystam innym razem :D
te kawałki kurczaka w cieście naleśnikowym, w sosie ananasowo-jogurtowo-śmietanowym - aż ślinotoku dostaję ;)
to też jako zimna zakąska? (coś jak moje ulubione krewetki w cieście piwnym z sosem czosnkowym)
ten sos owocowy od kurczaka mnie interesuje :D
tak się zastanawiam czy skrzydełek nie nafaszerować takim farszem, jak moja Mama robi kurczaka :) (mielone drobiowe, duuużo zielonej pietruszki, rodzynki, suszone żurawiny)
to taki sos owocowy byłby akurat :D
AnkaCyganka - lubię szpinak :D jak jest dobrze doprawiony ;) (robię naleśniki i makaron ze szpinakiem i innymi warzywami)
kiedyś jadłam fantastyczne dewolaje ze szpinakiem(kupne) w środku :] dzięki nim polubiłam szpinak ;)
Lipunia - polecam też udka po meksykańsku ;) podawałam kiedyś przepis :) takie słodko-winno-ostrawe :) tylko mi się już przejadły i dlatego szukam nowych pomysłów :]
(no i żeby Teściową maksymalnie zaskoczyć ;) bo moje udka już kilka razy robiła)
Karinkakk - imbir świeży, tarty czy sproszkowany?
Pierś z kurczaka w sosie majonezowo-ananasowym
2 piersi podwójne pokrojone w kostkę 2x2cm i posypane przyprawą do kurczaka
ciasto naleśnikowe:
3 całe jajka
1/2 pojemniczka kwaśnej śmietany
4 łyżki śmietany słodkiej lub mleka
maki - tyle, żeby ciasto było gęste jak kwaśna śmietana
sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksowac.
Do gotowego ciasta wrzucic pokrojone piersi kurczaka i wymieszac. Smażyc pojedyncze kawałki w głębokim oleju, wyjmowac i osączyc na papierowym ręczniku, ostudzic.
sos:
sredni słoik majonezu
2-3 łyżki ketchupu
sok z 1/3 puszki ananasa
Składniki wymieszac.
Usmażonego kurczaka wyłożyc na głęboki półmisek polac sosem i posypac pokrojonym ananasem.
Po prostu palce lizac!!! Miodzio!!!
2 piersi podwójne pokrojone w kostkę 2x2cm i posypane przyprawą do kurczaka
ciasto naleśnikowe:
3 całe jajka
1/2 pojemniczka kwaśnej śmietany
4 łyżki śmietany słodkiej lub mleka
maki - tyle, żeby ciasto było gęste jak kwaśna śmietana
sól, pieprz
Wszystkie składniki zmiksowac.
Do gotowego ciasta wrzucic pokrojone piersi kurczaka i wymieszac. Smażyc pojedyncze kawałki w głębokim oleju, wyjmowac i osączyc na papierowym ręczniku, ostudzic.
sos:
sredni słoik majonezu
2-3 łyżki ketchupu
sok z 1/3 puszki ananasa
Składniki wymieszac.
Usmażonego kurczaka wyłożyc na głęboki półmisek polac sosem i posypac pokrojonym ananasem.
Po prostu palce lizac!!! Miodzio!!!
Kurczak w owocach
upieczony kurczak
4 połówki brzoskwiń
2 gruszki
4-6 śliwek marynowanych
5 dag rodzynek
10dag łuskanych orzechów włoskich
pomarańcza
pomidor
nieduży ogórek
sproszkowana ostra papryka
pieprz,sól
Kurczaka podzielic na porcje i usunąc kości tak, by mięso pozostało nierozdrobnione. Posypac je ostrą papryką lub pieprzem, odstawic w chłodne miejsce. Owoce podzielic na cząstki, ogórek pokroic w plastry, pomidor w ósemki. Ułożyc kurczaka na półmisku, posypac rodzynkami i orzechami, na około kurczaka ułożyc owoce i warzywa. Osobno podac majonez wymieszany z koperkiem.
Pieknie wygląda i dobrze smakuje :-)
upieczony kurczak
4 połówki brzoskwiń
2 gruszki
4-6 śliwek marynowanych
5 dag rodzynek
10dag łuskanych orzechów włoskich
pomarańcza
pomidor
nieduży ogórek
sproszkowana ostra papryka
pieprz,sól
Kurczaka podzielic na porcje i usunąc kości tak, by mięso pozostało nierozdrobnione. Posypac je ostrą papryką lub pieprzem, odstawic w chłodne miejsce. Owoce podzielic na cząstki, ogórek pokroic w plastry, pomidor w ósemki. Ułożyc kurczaka na półmisku, posypac rodzynkami i orzechami, na około kurczaka ułożyc owoce i warzywa. Osobno podac majonez wymieszany z koperkiem.
Pieknie wygląda i dobrze smakuje :-)