Re: Co dzisiaj szykujecia na obiad część 19
Oliwkaa - tu masz przepis :)))
***** GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Z WARZYWAMI *****
żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać...
rozwiń
Oliwkaa - tu masz przepis :)))
***** GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW INDYCZYCH W SOSIE ŚMIETANOWO-KOPERKOWYM Z WARZYWAMI *****
żołądki umyć, zalać wodą, zagotować. wodę zlać, nalać czystą, dodać ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy sól lub jarzynkę. Gotować na małym ogniu aż będą miękkie. Ostudzić, pokroić w plasterki.
średnią cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do tego startą na tarce marchewkę (ja daję 1-2 garści mrożonej włoszczyzny w paskach), podsmażyć, oprószyć mąką.
Do podsmażonych warzyw dodawać wywar (może być z kostki rosołowej, albo ten po gotowaniu żołądków) - cały czas mieszając, żeby nie było grudek.
Gotować na małym ogniu 15 minut.
Posiekać koperek, wymieszać z 4 łyżkami kwaśnej śmietany. Do tego dodać 2-3 łyżki gorącego sosu, wymieszać. Następnie cały czas mieszając wlewamy śmietanę z koperkiem do sosu. Doprawiamy do smaku (dałam pieprz biały i ziołowy, świeżo startą gałkę muszkatołową).
Wrzucamy pokrojone żołądki żeby się podgrzały.
_______________________________
Koza - baaaardzo chętnie ;) tylko ta kiełbaska jest surowa i nie pakowana próżniowo :P czyli na tacce owinięta folią spożywczą :] więc nie da rady z wysyłką, bo się zepsuje zanim dojdzie ;)
ale daj znać kiedy przyjedziesz to podjadę i Ci kupię :))))
hehe :))))
________________
Yv - narobiłaś mi ochoty na tartę z cebulą :))) jak się pozbędę najbliższych obiadów ;) to zrobię :]
____________________
jutro będzie gotowany wielki gar mega rosołku ;) którego część będzie jako smak na żurek :] a część do flaków :))) moja Mama zrobi flaki - już na święta i sylwestra :]
a mięsko, na którym będzie gotowany rosół wykorzystamy do naleśników :] może jeszcze sałatkę jarzynową zrobię z rozpędu? (duuuużo warzyw wrzucę żeby były do farszu naleśnikowego i na sałatkę)
zobacz wątek