Widok
a ja miałam rosołek z wkładką mięsną i naleśniki z dźemem i śmietana :)
Proszę bardzo:)
1 podwójna pierś drobiowa
1/2 kg pieczarek
2 cebule
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
koncentrat pomidorowy
trochę kwaśnej śmietany
bulion Knorra
3/4 szkl drobnego makaronu (ja daję malutkie muszelki Lubelli)
Cebulę w kostkę zeszklic na oleju dodac pieczarki w plasterki poddusic dodac pierś w większą kostkę.Gdy razem się podsmaży przełożyc do garnka,zalac 1-1,5 litra bulionu z kostki rosołowej.Dorzucic kukurydzę,czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i wsypac makaron.
Od razu też dodaję koncentrat,tak na oko do smaku:) sól,pieprz i 2-3 łyżki kwaśniej gęstej śmietany.
Gotuję na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie.
Jeśli chodzi o bulion i makaron to dodaję tak by wyszła taka dosyc gęsta konsystencja.Czasami wlewam litr i potem w miarę potrzeby resztę jak widzę,że się robi za gęste.
Polecam Wam też te kotlety o których wcześniej pisałam,pyyycha a coś trochę innego niż zwykły schabowy:)
1 podwójna pierś drobiowa
1/2 kg pieczarek
2 cebule
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
koncentrat pomidorowy
trochę kwaśnej śmietany
bulion Knorra
3/4 szkl drobnego makaronu (ja daję malutkie muszelki Lubelli)
Cebulę w kostkę zeszklic na oleju dodac pieczarki w plasterki poddusic dodac pierś w większą kostkę.Gdy razem się podsmaży przełożyc do garnka,zalac 1-1,5 litra bulionu z kostki rosołowej.Dorzucic kukurydzę,czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę i wsypac makaron.
Od razu też dodaję koncentrat,tak na oko do smaku:) sól,pieprz i 2-3 łyżki kwaśniej gęstej śmietany.
Gotuję na wolnym ogniu aż wszystko będzie miękkie.
Jeśli chodzi o bulion i makaron to dodaję tak by wyszła taka dosyc gęsta konsystencja.Czasami wlewam litr i potem w miarę potrzeby resztę jak widzę,że się robi za gęste.
Polecam Wam też te kotlety o których wcześniej pisałam,pyyycha a coś trochę innego niż zwykły schabowy:)
Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z ziołami
50 dag wątróbek z drobiu
cebula
łyżka oleju
3 łyżki masła
2 łyzeczki musztardy
po pół łyżeczki suszonej bazylii i rozmarynu (lub świeżych)
3/4 szkl. śmietany kremówki
pół szkl. mleka
łyzeczka mąki
pieprz, sól
Wątróbki oczyścic, umyc, przekroic na pół. Na patelni rozgrzac tłuszcz, włożyc wątróbki oraz obraną, drobno pokrojoną cebulę i smażyc na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Mleko wymieszac z mąką, wylac na patelnię i mieszając zagotowac. Dodac przyprawy i dusic wątróbki pod przykrywką 10 minut. Wlac śmietanę, podgrzac, ewentualnie doprawic do smaku.
50 dag wątróbek z drobiu
cebula
łyżka oleju
3 łyżki masła
2 łyzeczki musztardy
po pół łyżeczki suszonej bazylii i rozmarynu (lub świeżych)
3/4 szkl. śmietany kremówki
pół szkl. mleka
łyzeczka mąki
pieprz, sól
Wątróbki oczyścic, umyc, przekroic na pół. Na patelni rozgrzac tłuszcz, włożyc wątróbki oraz obraną, drobno pokrojoną cebulę i smażyc na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Mleko wymieszac z mąką, wylac na patelnię i mieszając zagotowac. Dodac przyprawy i dusic wątróbki pod przykrywką 10 minut. Wlac śmietanę, podgrzac, ewentualnie doprawic do smaku.
takich wątróbek nie jadłam :)
kiedyś sprawdzałam różne przepisy na wątróbki - bo tradycyjne z cebulką mi się znudziły ;) i mam 3 swoje ulubione :) absolutny nr 1 to są panierowane, z czosnkiem - można jeść na zimno :) np. na chlebku :)
nr 2 - duszone z jabłkami, ananasem, cebulką, pieczarkami :)
nr 3 - z bananami i curry :)
muszę wypróbować wątróbki w sosie śmietanowym :)
do tej pory robiłam żołądki w sosie śmietanowym :)
dzisiaj na obiad miałyśmy młode ziemniaczki z koperkiem + kalafior polany zasmażaną bułeczką + maślanka :)
kiedyś sprawdzałam różne przepisy na wątróbki - bo tradycyjne z cebulką mi się znudziły ;) i mam 3 swoje ulubione :) absolutny nr 1 to są panierowane, z czosnkiem - można jeść na zimno :) np. na chlebku :)
nr 2 - duszone z jabłkami, ananasem, cebulką, pieczarkami :)
nr 3 - z bananami i curry :)
muszę wypróbować wątróbki w sosie śmietanowym :)
do tej pory robiłam żołądki w sosie śmietanowym :)
dzisiaj na obiad miałyśmy młode ziemniaczki z koperkiem + kalafior polany zasmażaną bułeczką + maślanka :)
surówka z kiszonej kapusty!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jeeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjuuuuuuuuuuuuuuu - jak ja dawno nie jadłam :P
myślicie, że jak jem gołąbki, colesława, młodą kapuchę na krótko, ogórki konserwowe i takąż paprykę - i Młody nie protestuje, to surówkę z kiszonej kapusty tez mogę zjeść?
myślicie, że jak jem gołąbki, colesława, młodą kapuchę na krótko, ogórki konserwowe i takąż paprykę - i Młody nie protestuje, to surówkę z kiszonej kapusty tez mogę zjeść?
"młodą kapuchę na krótko"
Mieszkam w Gdańsku 14 lat i dopiero w tym roku drugi raz spotykam się z określeniem "młoda kapusta na krótko" skąd taka nazwa?:) taka śmieszna dla mnie,bo krótko się gotuje czy krótko jest na talerzu taka pyszna?:)))
U mnie zawsze była i jest zresztą - na gęsto:)
Ale na krótko czy na gęsto pychotka jest:)
Mieszkam w Gdańsku 14 lat i dopiero w tym roku drugi raz spotykam się z określeniem "młoda kapusta na krótko" skąd taka nazwa?:) taka śmieszna dla mnie,bo krótko się gotuje czy krótko jest na talerzu taka pyszna?:)))
U mnie zawsze była i jest zresztą - na gęsto:)
Ale na krótko czy na gęsto pychotka jest:)
Asiula - u mnie w domu zawsze tak się mówiło ;) i mówi :) dlatego, że kapustę gotuje się krótko ;)
oto moje ulubione przepisy na wątróbki(drobiowe-innych nie uznaję):
mój absolutny nr 1:
***Wątróbka drobiowa w panierce***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć i oczyścić z błony, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach. Smażyć po cztery minuty z każdej strony. Ułożyć na liściach zielonej sałaty.
ponoć najlepiej smakuje z sałatką: puszka kukurydzy, majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, ogórek świeży, a w wersji ekskluzywnej również ananas. :)
ale ja robiłam bez tej sałatki i jest suuuuuuuuuper :) (tzn. podawałam z surówką z pekinki
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut
)
rada - jeśli nie zjecie wszystkiego, możecie pokroić w plasterki na kanapki (ale nie odgrzewajcie - bo dopiero wtedy twardnieje)
mój nr 2:
***Wątróbki z drobiu wykwintne***
Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia
Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.
Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.
Wcześniej osuszone wątróbki należy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską
(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokładnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam
mój nr 3:
***Wątróbka z bananami i curry ***
Składniki na 2 osoby:
60dkg wątróbki (jakakolwiek, mi najlepiej smakuje drobiowa)
2-3 banany
1 cebula
curry
Usuwamy z wątróbki żyłki (jak ktoś nie lubi) ;P myjemy i obsuszamy. Wrzucamy ją na patelnię z gorącym olejem i mieszamy. Muszą się zamknąć "pory". Gdy się obsmaży ze wszystkich stron (jej kolor będzie podobny do białego) wrzucamy pokrojoną w półtalarki cebulkę. Dusimy od czasu do czasu mieszając, jak cebulka będzie w miarę miękka (wystarczy jak będzie szklista) :)
wrzucamy banany pokrojone w kostki. Mieszamy i pod koniec smażenia dodajemy curry.
Trzeba uważać by za długo nie smażyć wątróbki bo będzie się robić twarda, wystarczy, że po jej spróbowania nie będzie krwista w środku (chyba, że ktoś taką lubi) ;P
oto moje ulubione przepisy na wątróbki(drobiowe-innych nie uznaję):
mój absolutny nr 1:
***Wątróbka drobiowa w panierce***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć i oczyścić z błony, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach. Smażyć po cztery minuty z każdej strony. Ułożyć na liściach zielonej sałaty.
ponoć najlepiej smakuje z sałatką: puszka kukurydzy, majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, ogórek świeży, a w wersji ekskluzywnej również ananas. :)
ale ja robiłam bez tej sałatki i jest suuuuuuuuuper :) (tzn. podawałam z surówką z pekinki
- kapusta pekińska
- marchewka
- cebula
- zielona pietruszka
- majonez
- sól + pieprz
Poszatkować liście kapusty, dodać drobno posiekaną cebulką, startą na grubych oczkach(ja dodatkowo siekam-ładniej wygląda) marchewkę i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem. Surowka musi odstać przynajmniej 30minut
)
rada - jeśli nie zjecie wszystkiego, możecie pokroić w plasterki na kanapki (ale nie odgrzewajcie - bo dopiero wtedy twardnieje)
mój nr 2:
***Wątróbki z drobiu wykwintne***
Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia
Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.
Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.
Wcześniej osuszone wątróbki należy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską
(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokładnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam
mój nr 3:
***Wątróbka z bananami i curry ***
Składniki na 2 osoby:
60dkg wątróbki (jakakolwiek, mi najlepiej smakuje drobiowa)
2-3 banany
1 cebula
curry
Usuwamy z wątróbki żyłki (jak ktoś nie lubi) ;P myjemy i obsuszamy. Wrzucamy ją na patelnię z gorącym olejem i mieszamy. Muszą się zamknąć "pory". Gdy się obsmaży ze wszystkich stron (jej kolor będzie podobny do białego) wrzucamy pokrojoną w półtalarki cebulkę. Dusimy od czasu do czasu mieszając, jak cebulka będzie w miarę miękka (wystarczy jak będzie szklista) :)
wrzucamy banany pokrojone w kostki. Mieszamy i pod koniec smażenia dodajemy curry.
Trzeba uważać by za długo nie smażyć wątróbki bo będzie się robić twarda, wystarczy, że po jej spróbowania nie będzie krwista w środku (chyba, że ktoś taką lubi) ;P
dziewczyny podziwiam was za te wątróbki , ja nie wezme do ust tego miesa, juz sam zapach mnie odstrecza:) ja dzisiaj zwnou dzika, tym razem kotelciki w panierce:) oooo zapomnialam o surowce...musze cos na szybkiego wymyslic
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
...smaku narobiłyście i kurcze jeść mi się chce..., ale mam pyt..., jak czytam te wszystkie przepisy i patrzę ile Wasze Maleństwa mają m-cy to się zastanawiam , skąd bierzecie na przyrządzanie (nieraz skąpliikowanego dania, które wymagają ślęczenia w kuchni) czas??? No chyba, że dzieciatkiem zajmuje się ktoś inny w danej chwili....
spaghetti cukiniowo-serkowe :)
pociąc w kostkę cukinie, wrzucic na patelnię,dodać czosnek,zalać wywarem z kostki rosołowej (250ml)-dusic aż czesc rosołu odparuje a cukinia zrobi się miękka. potem zalać kubkiem mascarpone i podusić chwilę. wyłożyć na makaron i się delektować :)
proste, a bardzo smaczne :)
pociąc w kostkę cukinie, wrzucic na patelnię,dodać czosnek,zalać wywarem z kostki rosołowej (250ml)-dusic aż czesc rosołu odparuje a cukinia zrobi się miękka. potem zalać kubkiem mascarpone i podusić chwilę. wyłożyć na makaron i się delektować :)
proste, a bardzo smaczne :)
pyszna jest cukinia grillowana :)
trzeba wybrać te młode, małe cukinie :) umyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż w plastry o grubości maksymalnie 1 cm, natrzeć oliwą/olejem z obu stron, posolić, posypać tymiankiem i miętą (mogą być świeże, drobno posiekane lub suszone)
grillować po kilka minut z każdej strony :)
super z sosem tzatziki ;)
trzeba wybrać te młode, małe cukinie :) umyć, odciąć końcówki, pokroić wzdłuż w plastry o grubości maksymalnie 1 cm, natrzeć oliwą/olejem z obu stron, posolić, posypać tymiankiem i miętą (mogą być świeże, drobno posiekane lub suszone)
grillować po kilka minut z każdej strony :)
super z sosem tzatziki ;)
Ja dzis jako, ze meza nie ma :) to po ostatnich obzarstwach zrobie dla siebie i Mlodej salatke z kalafiora, fasolki, ogorki i pomidory z jog. naturalnym i koperkiem :)
A jutro na obiad kolezanka przychodzi wiec poczynie nalesniki z porem, pieczarkami i boczkiem :) zapiekane z serem, dawno juz nie jadlam, a bardzo lubie :)
I jeszcze chodzi za mną po prostu ryz ze smietana, cukrem i cynamonem :) juz widze jak reszta rodziny bedzie pluła :)
A jutro na obiad kolezanka przychodzi wiec poczynie nalesniki z porem, pieczarkami i boczkiem :) zapiekane z serem, dawno juz nie jadlam, a bardzo lubie :)
I jeszcze chodzi za mną po prostu ryz ze smietana, cukrem i cynamonem :) juz widze jak reszta rodziny bedzie pluła :)
Ewa7777 pytałaś o przepis na Enchilade, wrzucam przepis koleżanki
Enchilada wegetariańska z warzywami wg Tripki :)
Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
0,75 szklanki żółtego sera,
75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
pół dużej cukinii,
2 małe marchewki,
czerwona papryka,
garść czerwonej fasoli z puszki,
0,25 puszki kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
papryczka chili (opcjonalnie),
sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
1,25 szklanki wywaru z warzyw,
2 małe cebule lub szalotki,
ząbek czosnku,
łyżeczka cukru,
mielone chilli.
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Mozna przepis oczywiscie modyfikowac, do sosu mozna dodac troche mniej tego chilli jesli ktos nie lubi na ostro, ja osobiscie jeszcze dodalam sos sojowy do sosu i do farszu no i dodalam wiecej szpinaku, ta ilosc podana w przepisie to moim zdaniem za malo :)
Smacznego!
a kapusta na krótko, bo się krótko gotuje :)
mój mąż z Polski centralnej też nie znał tej nazwy :)
Enchilada wegetariańska z warzywami wg Tripki :)
Składniki potrzebne do zrobienia enchiladas:
4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy),
0,75 szklanki żółtego sera,
75 g szpinaku (świeży lub mrożony),
pół dużej cukinii,
2 małe marchewki,
czerwona papryka,
garść czerwonej fasoli z puszki,
0,25 puszki kukurydzy,
2 ząbki czosnku,
papryczka chili (opcjonalnie),
sól, pieprz.
Składniki potrzebne do przygotowania sosu pomidorowego do enchiladas:
1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki,
1,25 szklanki wywaru z warzyw,
2 małe cebule lub szalotki,
ząbek czosnku,
łyżeczka cukru,
mielone chilli.
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Mozna przepis oczywiscie modyfikowac, do sosu mozna dodac troche mniej tego chilli jesli ktos nie lubi na ostro, ja osobiscie jeszcze dodalam sos sojowy do sosu i do farszu no i dodalam wiecej szpinaku, ta ilosc podana w przepisie to moim zdaniem za malo :)
Smacznego!
a kapusta na krótko, bo się krótko gotuje :)
mój mąż z Polski centralnej też nie znał tej nazwy :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
"dziewczyny macie jakiś przepis na żeberka???"
Ja mam,żeberka są naprawdę smaczne:)
1-1,5 kg żeberek
Sos:
1 mały ketchup włocławek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka dżemu brzoskwiniowego
1 cebula - zetrzec
1-2 ząbki czosnku - zetrzec
1/2 szklanki oleju
wegeta
Wymieszac składniki (ja zazwyczaj daję wszystkiego ciut więcej bo lubię dużo tego sosu) zalac nim mięso od razu na blaszce i najlepiej zostawic na noc lub na 2-3h.
Piec ok 1,5h w 180 stopniach.
Jak się troszkę podpieką najlepiej przykryc folią aluminiową i piec na 150 stopni tak długo aż będą miękkie.Wtedy mięso się nie spiecze i nie będzie suche.
Ja mam,żeberka są naprawdę smaczne:)
1-1,5 kg żeberek
Sos:
1 mały ketchup włocławek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka dżemu brzoskwiniowego
1 cebula - zetrzec
1-2 ząbki czosnku - zetrzec
1/2 szklanki oleju
wegeta
Wymieszac składniki (ja zazwyczaj daję wszystkiego ciut więcej bo lubię dużo tego sosu) zalac nim mięso od razu na blaszce i najlepiej zostawic na noc lub na 2-3h.
Piec ok 1,5h w 180 stopniach.
Jak się troszkę podpieką najlepiej przykryc folią aluminiową i piec na 150 stopni tak długo aż będą miękkie.Wtedy mięso się nie spiecze i nie będzie suche.
Salambo, wielkie dzięki za przepis na Enchiladę :-)
dziś miałam spaghetti z mięskiem, papryką, pieczarkami i sosem bolonese, a na deser truskawki ze śmietaną i cukrem :-)
Mam pytanie do dziewczyn, które robią sałatkę z makaronów z zupek chińskich (wszystkie przepisy dodałam do mojego zeszytu). Ile tych zupek do jednej sałatki i ile reszty składników. Na ile osób taka proporcja?
dziś miałam spaghetti z mięskiem, papryką, pieczarkami i sosem bolonese, a na deser truskawki ze śmietaną i cukrem :-)
Mam pytanie do dziewczyn, które robią sałatkę z makaronów z zupek chińskich (wszystkie przepisy dodałam do mojego zeszytu). Ile tych zupek do jednej sałatki i ile reszty składników. Na ile osób taka proporcja?
Jeśli chodzi o moją sałatkę to biorę
2 zupki plus przyprawa (olej wyrzucam) zalewam wodą niecałe 2 szklanki tak 1 i drugiej 3/4
2 świeże ogórki
pęczek rzodkiewek - ok 7-8 sztuk
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
Wyjdzie tego taka spora miseczka ale to lekka sałatka więc szybko się ją zjada.Kiedyś zjedliśmy całą na kolację razem z mężem:)
W oryginalnym przepisie było żeby ten makaron zalac jogurtem naturalnym aż zmięknie (wtedy chyba bez przyprawy) ale ja nigdy tej wersji nie próbowałam.
2 zupki plus przyprawa (olej wyrzucam) zalewam wodą niecałe 2 szklanki tak 1 i drugiej 3/4
2 świeże ogórki
pęczek rzodkiewek - ok 7-8 sztuk
puszka kukurydzy
pęczek szczypiorku
Wyjdzie tego taka spora miseczka ale to lekka sałatka więc szybko się ją zjada.Kiedyś zjedliśmy całą na kolację razem z mężem:)
W oryginalnym przepisie było żeby ten makaron zalac jogurtem naturalnym aż zmięknie (wtedy chyba bez przyprawy) ale ja nigdy tej wersji nie próbowałam.
Do makaronu jak dasz tyle wody co napisałam to całą wciągnie i nie trzeba odcedzac.
Co do jogurtu nie wiem jak to będzie wyglądało bo nie robiłam ale tak jogurt na zimno.
Ogólnie to dobrze zjeśc taką sałatkę tego dnia co zrobiona bo warzywa puszczają wodę więc do stania się nie nadaje.Ja trzymałam maksymalnie do rana następnego dnia.
Co do jogurtu nie wiem jak to będzie wyglądało bo nie robiłam ale tak jogurt na zimno.
Ogólnie to dobrze zjeśc taką sałatkę tego dnia co zrobiona bo warzywa puszczają wodę więc do stania się nie nadaje.Ja trzymałam maksymalnie do rana następnego dnia.
Może lubicie hod dogi? Podaję przepis
1kg mąki
7 dag drożdży
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 szkl. mleka
cukier, sól
parówki
różne dodatki: papryka, ogórek korniszony, kiszona kapusta, pieczarki, sałatka warzyna
1. Rozpuscic 1/2 kostki margaryny
2. dodac mleko
3. dodac drożdże wymieszane z cukerm
4. wsypac częśc mąki i zostawic do wyrośnięcia- przykryc ściereczką (ma byc konsystencja gęstej śmietany)- czekamy aż zrobi się dwa razy więcej ciasta.
5. dodac żółtka i sól, wymieszac. Dodac resztę mąki i zostawic do wyrośnięcia - znowu 2 razy więcej
6. rozwałkowac ciasto, wykrajac prostokąty, ułożyc parówki i dodatki, zawinąc
7. po wierzchu posmarowac jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody
8. zostawic do wyrośnięcia
9.piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut
1kg mąki
7 dag drożdży
2 jajka
1/2 kostki margaryny
1 szkl. mleka
cukier, sól
parówki
różne dodatki: papryka, ogórek korniszony, kiszona kapusta, pieczarki, sałatka warzyna
1. Rozpuscic 1/2 kostki margaryny
2. dodac mleko
3. dodac drożdże wymieszane z cukerm
4. wsypac częśc mąki i zostawic do wyrośnięcia- przykryc ściereczką (ma byc konsystencja gęstej śmietany)- czekamy aż zrobi się dwa razy więcej ciasta.
5. dodac żółtka i sól, wymieszac. Dodac resztę mąki i zostawic do wyrośnięcia - znowu 2 razy więcej
6. rozwałkowac ciasto, wykrajac prostokąty, ułożyc parówki i dodatki, zawinąc
7. po wierzchu posmarowac jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody
8. zostawic do wyrośnięcia
9.piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut
Jeśli chodzi o moją sałatkę z zupek chińskich to:
- 2 zupki chińskie plus wszystko co w nich jest - przyprawy i olej - zalewam 3/4 szklanki do max 1 szklanką - tak żeby makaron był zalany ale nie przelany
- 5 jajek na twardo
- 2 duże ogórki kiszone lub 3-4 mniejsze
- 1 słoik mieszanki kukurydza groszek marchewka
- majonez na oko:)
- 2 zupki chińskie plus wszystko co w nich jest - przyprawy i olej - zalewam 3/4 szklanki do max 1 szklanką - tak żeby makaron był zalany ale nie przelany
- 5 jajek na twardo
- 2 duże ogórki kiszone lub 3-4 mniejsze
- 1 słoik mieszanki kukurydza groszek marchewka
- majonez na oko:)
Kachnat75 - znalazłam królikowy wątek ;) http://forum.trojmiasto.pl/Mieso-z-krolika-t167437,1,16.html?hl=kerfurze#hl
prosze bardzo :)
przepis na nalesniki z porem i boczkiem
nalesniki wiadomo jak robimy :) ja akurat do ciasta dodaje jeszcze troche kurkumy dla kolorku i przyprawy wg uznania (papryka slodka, bazylia, majeranek)
farsz: kilka porow kroimy tą białą częśc, pieczarki kroimy, boczus (lub w werski mniej tlustej szynka konserwowa)
boczek przysmazamy na patelni, dodajemy pokrojone pory i pieczarki i dusimy czas jakis az zmieknie, na koncu dodajemy odrobine tartego sera, ktory wszystko ladnie skleji :)
farsz kladziemy na nalesniki, zwijamy w ruloniki i ukladamy w naczyniu zarodpornym, posypujemy startym serem i zapiekamy chwile :)
Mozna podawac z ketchupem! Smacznego
przepis na nalesniki z porem i boczkiem
nalesniki wiadomo jak robimy :) ja akurat do ciasta dodaje jeszcze troche kurkumy dla kolorku i przyprawy wg uznania (papryka slodka, bazylia, majeranek)
farsz: kilka porow kroimy tą białą częśc, pieczarki kroimy, boczus (lub w werski mniej tlustej szynka konserwowa)
boczek przysmazamy na patelni, dodajemy pokrojone pory i pieczarki i dusimy czas jakis az zmieknie, na koncu dodajemy odrobine tartego sera, ktory wszystko ladnie skleji :)
farsz kladziemy na nalesniki, zwijamy w ruloniki i ukladamy w naczyniu zarodpornym, posypujemy startym serem i zapiekamy chwile :)
Mozna podawac z ketchupem! Smacznego
Naleśniki z kapustą.
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem szczypiorku smażymy naleśniki.
Farsz: kapusta gotowana do miękkości, kawałki marchewki wcześniej ugotowanej.
Sos: ser pleśniowy typu Lazur rozpuszczony w rondelku wymieszany z jogurtem nat. lub śmietaną.
Ciasto naleśnikowe z dodatkiem szczypiorku smażymy naleśniki.
Farsz: kapusta gotowana do miękkości, kawałki marchewki wcześniej ugotowanej.
Sos: ser pleśniowy typu Lazur rozpuszczony w rondelku wymieszany z jogurtem nat. lub śmietaną.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Zapiekanka.
Ciasto wyrabiamy: mąka, woda, jajko, masło, serek śmietankowy zawijamy w folię i na 30 min. do lodówki.
Blanszujemy szpinak, sparzamy pomidowy, obieramy ze skórki i kroimy na kawalki. Łączymy miąż pomidorowy z odsączonym szpinakiem, dodajemy 2 jajka, serek typu Mascarpone, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, rozkładamy na blasze wysmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem. Pieczemu 10 min. w temp. 220 stopni.
Wyjmujemy ciasto wykładamy farsz, pieczemy 30 min w temp. 180 stopni.
Ciasto wyrabiamy: mąka, woda, jajko, masło, serek śmietankowy zawijamy w folię i na 30 min. do lodówki.
Blanszujemy szpinak, sparzamy pomidowy, obieramy ze skórki i kroimy na kawalki. Łączymy miąż pomidorowy z odsączonym szpinakiem, dodajemy 2 jajka, serek typu Mascarpone, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy, rozkładamy na blasze wysmarowanej masłem i nakłuwamy widelcem. Pieczemu 10 min. w temp. 220 stopni.
Wyjmujemy ciasto wykładamy farsz, pieczemy 30 min w temp. 180 stopni.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
Zapiekanka z makaronu
3/4 paczki makaronu wg uznania ale najlepiej muszelki,świderki,kokardki,mogą byc kolorowe:)
1/2 kg pieczarek
puszka kukurydza
1 papryka czerwona
40 dag kiełbasy typu zwyczajna,podwawelska też wg uznania
1-2 cebule
Makaron ugotowac ale ma pozostac lekko twardy bo będzie się jeszcze zapiekał.
Pieczarki,cebulę,kiełbasę pokroic i podsmażyc (ja smażę wszystko osobno)
Wszystko wymieszac włożyc do blaszki i polac sosem.
Sos:
1 szklanka mleka
3 jaja
sól,pieprz i zioła prowansalskie
Wymieszac i wylac na zapiekankę
Piec w temp. 200 stopni przez ok 20-30 minut następnie wyjac z piekarnika i polac kolejnym sosem:
1/2 szkl wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
sól i pieprz
Posypac startym żółtym serem i piec jeszcze ok 10-15 minut.
3/4 paczki makaronu wg uznania ale najlepiej muszelki,świderki,kokardki,mogą byc kolorowe:)
1/2 kg pieczarek
puszka kukurydza
1 papryka czerwona
40 dag kiełbasy typu zwyczajna,podwawelska też wg uznania
1-2 cebule
Makaron ugotowac ale ma pozostac lekko twardy bo będzie się jeszcze zapiekał.
Pieczarki,cebulę,kiełbasę pokroic i podsmażyc (ja smażę wszystko osobno)
Wszystko wymieszac włożyc do blaszki i polac sosem.
Sos:
1 szklanka mleka
3 jaja
sól,pieprz i zioła prowansalskie
Wymieszac i wylac na zapiekankę
Piec w temp. 200 stopni przez ok 20-30 minut następnie wyjac z piekarnika i polac kolejnym sosem:
1/2 szkl wody
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki ketchupu
sól i pieprz
Posypac startym żółtym serem i piec jeszcze ok 10-15 minut.
Chłodnik brzoskwiniowy:
litrowy słoik kompotu z brzoskwin, 1 l naturalnego jogurtu, szczypta cukru do smaku, opakowanie galaretki owocowej o smaku brzoskwiniowym, sok z cytryny,
Galaretke rozpuszczamy w nieco mniejszej ilosci wody niz w przepisie, odstawiamy do stezenia. Brzoskiwnie odsaczamy z soku, rozbijamy w malakserze, doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Galaretke kroimy w drobna kostke, rozkaldamy na wychlodzonych talerzach. Do zmiksowanych owocow dodajemy jogurt, miksujemy przez minute. Gdy calosc dobrze sie spieni, rozlewamy na talerze.
litrowy słoik kompotu z brzoskwin, 1 l naturalnego jogurtu, szczypta cukru do smaku, opakowanie galaretki owocowej o smaku brzoskwiniowym, sok z cytryny,
Galaretke rozpuszczamy w nieco mniejszej ilosci wody niz w przepisie, odstawiamy do stezenia. Brzoskiwnie odsaczamy z soku, rozbijamy w malakserze, doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Galaretke kroimy w drobna kostke, rozkaldamy na wychlodzonych talerzach. Do zmiksowanych owocow dodajemy jogurt, miksujemy przez minute. Gdy calosc dobrze sie spieni, rozlewamy na talerze.
Chłodnik serowy.
opakowanie serka wiejskiego (granulowanego), 400 ml kefiru, ogórek sredniej wielkosci, peczek rzodkiewek, 2 male cebulki wraz ze szczypiorkiem, kopiasta lyzka posiekanego koperku, zabek czosnku, sol, bialy pieprz.
Pozbawiony skory ogorek, oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z duzymi otworami, przekladamy na sito, odsaczamy. Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Kefir laczymy z serkiem, dodajemy posiekany czosnek, cebulki, ogorek i rzodkiewki, koperek i przyprawy. Mieszamy, rozlewamy na wychlodzone talerze.
opakowanie serka wiejskiego (granulowanego), 400 ml kefiru, ogórek sredniej wielkosci, peczek rzodkiewek, 2 male cebulki wraz ze szczypiorkiem, kopiasta lyzka posiekanego koperku, zabek czosnku, sol, bialy pieprz.
Pozbawiony skory ogorek, oraz rzodkiewki ucieramy na jarzynowej tarce z duzymi otworami, przekladamy na sito, odsaczamy. Czosnek oraz cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Kefir laczymy z serkiem, dodajemy posiekany czosnek, cebulki, ogorek i rzodkiewki, koperek i przyprawy. Mieszamy, rozlewamy na wychlodzone talerze.
Chłodnik z zascianka:
1 l maslanki, szklanka kwasnej smietany, 2 duze, dojrzale pomidory, ogorek, pieczona piers z kurczaka, 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka posiekanej zieleniny (szczypiorek, sporo koperku), sol, bialy pieprz.
Miesko drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w polplasterki. Do wazy wkladamy miesko, jajka, pokrojone w drobna kostke pomidory bez skorki, calosc lekko oproszamy przyprawami i zalewamy maslanka spieniona ze smietana i wymieszana z utartym ogorkiem. Skladniki mieszamy, posypujemy obficie zielenina i podajemy natychmiast.
1 l maslanki, szklanka kwasnej smietany, 2 duze, dojrzale pomidory, ogorek, pieczona piers z kurczaka, 2 jajka ugotowane na twardo, szklanka posiekanej zieleniny (szczypiorek, sporo koperku), sol, bialy pieprz.
Miesko drobno siekamy. Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w polplasterki. Do wazy wkladamy miesko, jajka, pokrojone w drobna kostke pomidory bez skorki, calosc lekko oproszamy przyprawami i zalewamy maslanka spieniona ze smietana i wymieszana z utartym ogorkiem. Skladniki mieszamy, posypujemy obficie zielenina i podajemy natychmiast.
A ja robie tak:
2 mleka acidofilne naturalne
barszcz czerwony w kartonie Krakus
pęczek szczypiorku
pęczek lub dwa rzodkiewki
pęczek koperku
świeży ogórek duży
rzodkiewki i ogórek kroje w kosteczkę, siekam szczypior i koperek. Zalewam mlekiem i barszczem, doprawić sola i pieprzem wegług uznania, dodaję jajko na twardo pokrojone. Do lodówki na 2 godzinki.
Bomba witaminowa!
2 mleka acidofilne naturalne
barszcz czerwony w kartonie Krakus
pęczek szczypiorku
pęczek lub dwa rzodkiewki
pęczek koperku
świeży ogórek duży
rzodkiewki i ogórek kroje w kosteczkę, siekam szczypior i koperek. Zalewam mlekiem i barszczem, doprawić sola i pieprzem wegług uznania, dodaję jajko na twardo pokrojone. Do lodówki na 2 godzinki.
Bomba witaminowa!
Chlodnik pomiorowy:
2 szklanki swiezo wycisnietego soku z pomidorow, 2 szklanki niskoprocentowej smietany, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, lyzeczka swiezego tymianku lub szczypta suszu, sol, cukier, bialy pieprz.
Smietane roztrzepujemy z sokiem z pomidorow, dodajemy drobno posiekane jajka i zielenine, przyprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast np z grzankami.
2 szklanki swiezo wycisnietego soku z pomidorow, 2 szklanki niskoprocentowej smietany, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, lyzeczka swiezego tymianku lub szczypta suszu, sol, cukier, bialy pieprz.
Smietane roztrzepujemy z sokiem z pomidorow, dodajemy drobno posiekane jajka i zielenine, przyprawiamy do smaku. Podajemy natychmiast np z grzankami.
Chlodnik z botwinki.
1 l zsiadlego mleka lub kefiru, szklanka kwasnej smietany, peczek swiezej botwinki, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, swiezy ogorek, 2 jajka na twardo, cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, bialy pieprz.
Wymyta botwinke kroimi w niewielkie kawalki, zalewamy goraca woda z dodatkiem kwasku, gotujemy po przykryciem az bedzie miekka. Odstawiamy do wychlodzenia. Zsiadle mleko lub kefir ubijamy ze smietana, do spienionych skladnikow dodajemy koperek, rozdrobiony ogorek, zimna botwinke wraz z woda, w ktorej sie ogotwala, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.
1 l zsiadlego mleka lub kefiru, szklanka kwasnej smietany, peczek swiezej botwinki, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, swiezy ogorek, 2 jajka na twardo, cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, bialy pieprz.
Wymyta botwinke kroimi w niewielkie kawalki, zalewamy goraca woda z dodatkiem kwasku, gotujemy po przykryciem az bedzie miekka. Odstawiamy do wychlodzenia. Zsiadle mleko lub kefir ubijamy ze smietana, do spienionych skladnikow dodajemy koperek, rozdrobiony ogorek, zimna botwinke wraz z woda, w ktorej sie ogotwala, lekko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Chlodnik wiejski.
1 l maslanki, szklanka smietany, kopiasta lyzka posiekanych lisci swiezego szczawiu, duzy peczek rzodkiewek, peczek szczypioru z cebulka, 20 dag bialego sera, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, sol, pieprz.
Szczypior wraz z cebuolka drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie polplasterki. Maslanke lekko ubijamy ze smietana. Gdy sie spieni, dodajemy szczaw, rzodwkiewke, szczypior, cebulke, koperek, przyprawy i przez chwilke lekko ubijamy. Na talerzez rozkladamy kostki sera i zalewamy chlodnikiem.
1 l maslanki, szklanka smietany, kopiasta lyzka posiekanych lisci swiezego szczawiu, duzy peczek rzodkiewek, peczek szczypioru z cebulka, 20 dag bialego sera, 2 kopiaste lyzki posiekanego koperku, sol, pieprz.
Szczypior wraz z cebuolka drobno siekamy, rzodkiewki kroimy w cienkie polplasterki. Maslanke lekko ubijamy ze smietana. Gdy sie spieni, dodajemy szczaw, rzodwkiewke, szczypior, cebulke, koperek, przyprawy i przez chwilke lekko ubijamy. Na talerzez rozkladamy kostki sera i zalewamy chlodnikiem.
U nas byla dzis lasagne i saladka z mozzarella, pomidorami i rukola.... Mniaaaaaaaaam!
Ale tak naprawde to jedyne o czym jestem teraz w stanie myslec to golonka jak bede w przyszlym tygodniu w Polsce. Ach! Nic nie przebije dobrej polskiej golonki!
Ale tak naprawde to jedyne o czym jestem teraz w stanie myslec to golonka jak bede w przyszlym tygodniu w Polsce. Ach! Nic nie przebije dobrej polskiej golonki!
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
Znaczy samemu mozna zrobic taki kompocik. Znalazlam kiedys przepis.
brzoskwinie 1 kg
cukier 2 łyżki
woda 1/2 L
Dojrzałe owoce brzoskwiń umyj, zanurz we wrzątku, obierz ze skórki. Następnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane brzoskwinie włóż do słoików i zalej gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru. Pasteryzuj 20-25 minut.
brzoskwinie 1 kg
cukier 2 łyżki
woda 1/2 L
Dojrzałe owoce brzoskwiń umyj, zanurz we wrzątku, obierz ze skórki. Następnie przekrój na pół i wyjmij pestki. Tak przygotowane brzoskwinie włóż do słoików i zalej gorącym syropem przygotowanym z wody i cukru. Pasteryzuj 20-25 minut.
Agusia, ja ostatnio robiłam tortille tak po swojemu i wyszły bardzo smaczne :)
- mąka pszenna (można dodać też kukurydzianej), woda, olej, sól (trochę więcej tej soli) - no i wszystko trzeba zmiksować na ciasto naleśnikowe.
Dłużej się smażą niż zwykłe naleśniki (z jajkami i mlekiem), ale wychodza całkiem fajne :-)
- mąka pszenna (można dodać też kukurydzianej), woda, olej, sól (trochę więcej tej soli) - no i wszystko trzeba zmiksować na ciasto naleśnikowe.
Dłużej się smażą niż zwykłe naleśniki (z jajkami i mlekiem), ale wychodza całkiem fajne :-)
:) dostałam 3 słoiki od Babci Męża :) ale wiem, że z suszonych grzybów :)
pewnie w tym stylu :
ZUPA GRZYBOWA
(Z suszonych grzybów)
Składniki:
Suszone grzyby
Marchew
Pietruszka
Seler
Ziele angielskie
Pieprz
Liść laurowy
Bulion grzybowy
śmietana
Dzień wcześniej namocz grzyby.
Namoczone grzyby pokrój i gotuj w tej samej wodzie, co się moczyły.
Ugotuj wywar z jarzyn. Do wywaru wrzuć ugotowane grzybki z wodą. Dopraw zielem angielskim, solą, pieprzem i liściem laurowym. Dodaj bulionu. I zagęść śmietaną.
Żeby śmietana się nie ścięła to odlej troszkę zupki na talerz do ostygnięcia i rozcieńcz śmietanę w zupie, a potem dolej to do reszty zupy.
Zupę podawać z makaronem
pewnie w tym stylu :
ZUPA GRZYBOWA
(Z suszonych grzybów)
Składniki:
Suszone grzyby
Marchew
Pietruszka
Seler
Ziele angielskie
Pieprz
Liść laurowy
Bulion grzybowy
śmietana
Dzień wcześniej namocz grzyby.
Namoczone grzyby pokrój i gotuj w tej samej wodzie, co się moczyły.
Ugotuj wywar z jarzyn. Do wywaru wrzuć ugotowane grzybki z wodą. Dopraw zielem angielskim, solą, pieprzem i liściem laurowym. Dodaj bulionu. I zagęść śmietaną.
Żeby śmietana się nie ścięła to odlej troszkę zupki na talerz do ostygnięcia i rozcieńcz śmietanę w zupie, a potem dolej to do reszty zupy.
Zupę podawać z makaronem
gotując makaron, natknełam się na fajny przepis:
Łazanki z cukinią
400g makaronu łazanki
1 cebula
2 młode cukinie
oliwa
1 łyzeczka bazylii i 1 oregano
4 zabki czosnku
parmezan
gotujemy makaron.
na rozgrzaną oliwe na patelnii wrzucamy zabki czosnku, potem kostki cukinii i posiekaną cebulę.obsmażamy kilka minut i doprawiamy ziołami.
dodajemy makaron i dokladnie mieszamy z cukinią, posypujemy parmezanem.
brzmi pysznie:)
Łazanki z cukinią
400g makaronu łazanki
1 cebula
2 młode cukinie
oliwa
1 łyzeczka bazylii i 1 oregano
4 zabki czosnku
parmezan
gotujemy makaron.
na rozgrzaną oliwe na patelnii wrzucamy zabki czosnku, potem kostki cukinii i posiekaną cebulę.obsmażamy kilka minut i doprawiamy ziołami.
dodajemy makaron i dokladnie mieszamy z cukinią, posypujemy parmezanem.
brzmi pysznie:)
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
A już kiedyś wspominałam:)
Pierś z kurczaka moczymy w mleku przez godzinę.
Osuszamy i rozbijamy,jedną połówkę w całości to wyjdzie z tego taki mega kotlet:)
Kładziemy szynkę gotowaną (ta z Biedronki jest super) i żółty ser - taki żeby się dobrze rozpuszczał.Składamy ten kotlet na pół,panierujemy jak zwykłe schabowe (do jajka dodac pieprz i sól bo mięsa nie solimy no chyba,że ktoś lubi dużo solic ale naprawdę takiej potrzeby nie ma bo ta szynka i ser są słone) i smażymy na wolnym ogniu.
Pyyycha!!! :)
Pierś z kurczaka moczymy w mleku przez godzinę.
Osuszamy i rozbijamy,jedną połówkę w całości to wyjdzie z tego taki mega kotlet:)
Kładziemy szynkę gotowaną (ta z Biedronki jest super) i żółty ser - taki żeby się dobrze rozpuszczał.Składamy ten kotlet na pół,panierujemy jak zwykłe schabowe (do jajka dodac pieprz i sól bo mięsa nie solimy no chyba,że ktoś lubi dużo solic ale naprawdę takiej potrzeby nie ma bo ta szynka i ser są słone) i smażymy na wolnym ogniu.
Pyyycha!!! :)
gołąbki ze swieżą kapustą w sosie pomidorowym i młode ziemniaczki z koperkiem :)
własnie zajadam, na szczęście młodym nic po kapuście nie jest :) Żołądki pancerne :)
A ja biorę chrzesniaczkę i ide w miasto zjeść obiadek a potem meeeega lody :)
Wiesz co Asiiek ja pizze robie na prawde b. szybko :)
Fakt, ze uzywam specjalnej maki do pizzy (super ciasto wychodzi) i najlepiej zeby polezalo sobie troche w lodowce i rozslo. Ja robie dzien wczesniej ciacho :)
A potem tylko pieczarki, cebulka (nie dusze) oliwki, papryka i ewentualnie jakas szyneczka, starty ser i 20 min w piekarniku :)
Jak masz zrobione ciasto to na prawde chwilka :))
Fakt, ze uzywam specjalnej maki do pizzy (super ciasto wychodzi) i najlepiej zeby polezalo sobie troche w lodowce i rozslo. Ja robie dzien wczesniej ciacho :)
A potem tylko pieczarki, cebulka (nie dusze) oliwki, papryka i ewentualnie jakas szyneczka, starty ser i 20 min w piekarniku :)
Jak masz zrobione ciasto to na prawde chwilka :))
Asiiek, z cukiniami mozesz wyprobowac taki przepis:
Wieprzowina lub piersi z kurczaka z ryzem i warzywami:
200g ryzu, duza marchewka, srednia cukinia (ja dalam 2), 2 czerwone papryki, 506 plastrow ananasa, 2 piersi z kurczaka, 1/2 szkl.soku pomaranczowego, 2 lyzki konc.pomidorowego, szczypiorek (chociaz ja zrobilam bez bo nie mialam).
Ryz ugotuj, marchewke pokroj w slupki, papryke w krazki, cukinie i ananay w nieduza kostke a mieso wczesniej doprawione i usmazone na patelni pokroj w cienkie plastry. Na patelni podsmaz z niewielka iloscia oleju marchew i papryke, nastepnie cukinie, kiedy warzywa beda miekkie dorzuc miesko i ananasa. Potem wlej sok pomaranczowy wymieszany z koncentratem. Podgrzewaj jeszcze ok. 8-10 minut. Podawaj z ryzem osobno lub mozna polaczyc. Przed podaniem mozna posypac szczypiorkiem
smacznego :)
Wieprzowina lub piersi z kurczaka z ryzem i warzywami:
200g ryzu, duza marchewka, srednia cukinia (ja dalam 2), 2 czerwone papryki, 506 plastrow ananasa, 2 piersi z kurczaka, 1/2 szkl.soku pomaranczowego, 2 lyzki konc.pomidorowego, szczypiorek (chociaz ja zrobilam bez bo nie mialam).
Ryz ugotuj, marchewke pokroj w slupki, papryke w krazki, cukinie i ananay w nieduza kostke a mieso wczesniej doprawione i usmazone na patelni pokroj w cienkie plastry. Na patelni podsmaz z niewielka iloscia oleju marchew i papryke, nastepnie cukinie, kiedy warzywa beda miekkie dorzuc miesko i ananasa. Potem wlej sok pomaranczowy wymieszany z koncentratem. Podgrzewaj jeszcze ok. 8-10 minut. Podawaj z ryzem osobno lub mozna polaczyc. Przed podaniem mozna posypac szczypiorkiem
smacznego :)
maryniu, a jak robisz sos czasnkowy? Mam naprawdę fajny przepis. (niestety proporcje na oko). Gdyby ktoś chcial się skusić - prosze bardzo:
- majonez (2 lyżki)
- śmietana (12 lub 18) - łyżka lub dwie
- czoesnek - 1 ząbek
- cukier - pół łyżeczki
- cytryna - wg uznania, najpierw dać koło 10 kropel, a jak będzie zbyt mdły to dodać jeszcze kilka.
- majonez (2 lyżki)
- śmietana (12 lub 18) - łyżka lub dwie
- czoesnek - 1 ząbek
- cukier - pół łyżeczki
- cytryna - wg uznania, najpierw dać koło 10 kropel, a jak będzie zbyt mdły to dodać jeszcze kilka.
zupa z cukini
ja mam juz wyprobowanych kilka werrsji
jedna ziemniaki, marchewka, cukinia i cebulka - gotuje wszystko na rosolku albo dorzucam potem kostke , jak sie ugotuje to miksuje na krem , zalewam warzywa tylko troche wiecej niz wystaja , doprawiam, tre ser zolty i posypuje zupke , mozna i bez sera, mozna dodac serek topiony, tylko marchewki nie mozna dac za duzo bo bedzie slodkawa, cukinie oczywiscie ze skorka
albo fasolka, cukinia, marchewka , ziemniak i cebulka - przewaza fasolka -
zupki sa przeyszne i lekkie moj maz je uwielbia
aaa i dosypuje odrobine curry , daje duzo ziol
ja mam juz wyprobowanych kilka werrsji
jedna ziemniaki, marchewka, cukinia i cebulka - gotuje wszystko na rosolku albo dorzucam potem kostke , jak sie ugotuje to miksuje na krem , zalewam warzywa tylko troche wiecej niz wystaja , doprawiam, tre ser zolty i posypuje zupke , mozna i bez sera, mozna dodac serek topiony, tylko marchewki nie mozna dac za duzo bo bedzie slodkawa, cukinie oczywiscie ze skorka
albo fasolka, cukinia, marchewka , ziemniak i cebulka - przewaza fasolka -
zupki sa przeyszne i lekkie moj maz je uwielbia
aaa i dosypuje odrobine curry , daje duzo ziol
gołąbki robiłam z tego przepisu
http://kolorowott.blox.pl/2007/06/Moje-golabki.html
ale z jednej główki kapusty, bo była duża. Wyszły bardzo smaczne.
Wczoraj zrobiłam chłodnik z zaścianka, z przepisu forumki. Bardzo nam smakował. Polecam!
http://kolorowott.blox.pl/2007/06/Moje-golabki.html
ale z jednej główki kapusty, bo była duża. Wyszły bardzo smaczne.
Wczoraj zrobiłam chłodnik z zaścianka, z przepisu forumki. Bardzo nam smakował. Polecam!
dzisiaj mieliśmy przepyszny obiadek :]
w zeszłym tygodniu kupiam na poczcie jakąś gazetkę z przepisami na grilla :]
i dzisiaj robiłam pstrągi w liściach kapusty, faszerowane cebulą, pomidorami, czosnkiem i zieleniną ;)
niebo w gębie!!!!!! jutro zrobię jeszcze raz :) nawet Gabrysiowi smakowała rybka :]
akurat do 7.07 jest w Realu promocja na patroszone pstrągi ;)
w zeszłym tygodniu kupiam na poczcie jakąś gazetkę z przepisami na grilla :]
i dzisiaj robiłam pstrągi w liściach kapusty, faszerowane cebulą, pomidorami, czosnkiem i zieleniną ;)
niebo w gębie!!!!!! jutro zrobię jeszcze raz :) nawet Gabrysiowi smakowała rybka :]
akurat do 7.07 jest w Realu promocja na patroszone pstrągi ;)