Widok
Ja zrobiłam dzisiaj gulasz wołowy :)
to ja zapytam o przepisy na dania z Halogen Oven ;) kupiłam książeczkę z przepisami - ale może macie coś wypróbowanego? u nas póki co hiciorem są pieczone ziemniaczki :)
http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=parowar&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2= tu znalazłam 2 przepisy na dania z parowaru :)
http://www.wielkiezarcie.com/search.php?advanced=1&allWords=parowar&search=Szukaj&anyWord=&withoutWords=&author=&where=0&branch=5&date=0&date1=&date2= tu znalazłam 2 przepisy na dania z parowaru :)
A proszę bardzo :)))
2 woreczki ryżu
majonez
ketchup
żółty ser
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros ( ja dodaje całe lubimy dobrze przyprawione)
ogórek konserwowy
cebula
1 papryka świeża
1.Ryż gotujemy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy majonezem i ketchupem posypujemy 1/3 startym serem
2.Filety i cebule kroimy w kostkę podsmażamy na patelni dodając przyprawę gyros następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy 1/3 sera startego
3.Układamy plasterki ogórka i pokrojoną paprykę w paseczki przykrywamy pozostałym serem i smarujemy majonezem i ketchupem.
zapiekamy w ok.175 stopniach 30 min.
PYYYCHAAAAA
2 woreczki ryżu
majonez
ketchup
żółty ser
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros ( ja dodaje całe lubimy dobrze przyprawione)
ogórek konserwowy
cebula
1 papryka świeża
1.Ryż gotujemy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy majonezem i ketchupem posypujemy 1/3 startym serem
2.Filety i cebule kroimy w kostkę podsmażamy na patelni dodając przyprawę gyros następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy 1/3 sera startego
3.Układamy plasterki ogórka i pokrojoną paprykę w paseczki przykrywamy pozostałym serem i smarujemy majonezem i ketchupem.
zapiekamy w ok.175 stopniach 30 min.
PYYYCHAAAAA
z wołowiną :
cebula, pomidory w puszce, 200g miesa mielonego, jogurt nat, 1 jajko, 50g sera tartego.
podsmazyc cebulę , dodac mięso plus sól i pieprz. potem dodaj pomidory.
przełozyc wszystko do zaroodpornego naczynia.
w szklance rozmącić jajko, 3 łyzki jogurtu.polac mieszanką jajeczną mieszankę mięsną. posypac tarym serem.
piec 40 min 1 180 stopniach.
cebula, pomidory w puszce, 200g miesa mielonego, jogurt nat, 1 jajko, 50g sera tartego.
podsmazyc cebulę , dodac mięso plus sól i pieprz. potem dodaj pomidory.
przełozyc wszystko do zaroodpornego naczynia.
w szklance rozmącić jajko, 3 łyzki jogurtu.polac mieszanką jajeczną mieszankę mięsną. posypac tarym serem.
piec 40 min 1 180 stopniach.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
no i z parówkami ( moj maż ja bardzo lubi- ja przełknę parówki tylko w tej postaci :)
puszka pomidorów, 5 parowek, 100g mąki i troszkę proszku do pieczenia, 25 g masła, 4 łyzki mleka, sol
zawartosc puszki pomidorowej przelac do zarodopornego naczynia, ułozyc na pomidorach pokorjone parówki.
do miski wsypac make, proszek do pieczenia, sól, kilka kawałeczkow masła i wymieszaj palcami. dodaj ser pokrjony w kosteczkę.powoli wlac mleko i wymieszac wszystko az powstanie ciasto. ciasto rozwałkować na 6mm grubości.Szklanką wyciąć krązki ciasta.poukladać na parówkach, mogą zachodzić na siebie. piec 30 min w 190 st.
puszka pomidorów, 5 parowek, 100g mąki i troszkę proszku do pieczenia, 25 g masła, 4 łyzki mleka, sol
zawartosc puszki pomidorowej przelac do zarodopornego naczynia, ułozyc na pomidorach pokorjone parówki.
do miski wsypac make, proszek do pieczenia, sól, kilka kawałeczkow masła i wymieszaj palcami. dodaj ser pokrjony w kosteczkę.powoli wlac mleko i wymieszac wszystko az powstanie ciasto. ciasto rozwałkować na 6mm grubości.Szklanką wyciąć krązki ciasta.poukladać na parówkach, mogą zachodzić na siebie. piec 30 min w 190 st.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
heh, raczej muszę odreagowywać stres w pracy gotowaniem :)
najlepiej mi idzie przy
http://www.youtube.com/watch?v=YjvCjo_REsg&feature=related
najlepiej mi idzie przy
http://www.youtube.com/watch?v=YjvCjo_REsg&feature=related
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
jak psy wierne pod nasz dom...
Ja dzisiaj zrobiłam SKRZYDEŁKA NA RYŻU
http://www.wielkiezarcie.com/recipe32844.html
nie dałam samych skrzydełek; dorzuciłam małe podudzia i cycki z kurczaka ;)
następnym razem dodam też marchewkę starta na dużych oczkach :)
http://www.wielkiezarcie.com/recipe32844.html
nie dałam samych skrzydełek; dorzuciłam małe podudzia i cycki z kurczaka ;)
następnym razem dodam też marchewkę starta na dużych oczkach :)
Dziewczyny my dziś mieliśmy makaron z brokułami w sosie śmietanowym
a więc tak
makaron penne rurki z biedronki ( 1,99 zł) on kosztuje
szynka w całości z indyka ( z biedronki)
cebula
brokuły mrożone
śmietana 30 %
Makaron ugotować
Na głębokie patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę z cebulką przyprawić ( sól,pieprz,czosnek granulowany)
Dodać śmietanę i na koniec mrożone brokuły wszystko dusić delikatnie na patelni tak aby brokuły były dobre ale żeby się nie rozciapały.
Na końcu wymieszać wszystko z makaronem można posypać startym serem :)))
Pyszne mówię wam. Taki sobie przepis ale w smaku bardzo dobry.
a więc tak
makaron penne rurki z biedronki ( 1,99 zł) on kosztuje
szynka w całości z indyka ( z biedronki)
cebula
brokuły mrożone
śmietana 30 %
Makaron ugotować
Na głębokie patelni podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę z cebulką przyprawić ( sól,pieprz,czosnek granulowany)
Dodać śmietanę i na koniec mrożone brokuły wszystko dusić delikatnie na patelni tak aby brokuły były dobre ale żeby się nie rozciapały.
Na końcu wymieszać wszystko z makaronem można posypać startym serem :)))
Pyszne mówię wam. Taki sobie przepis ale w smaku bardzo dobry.
naleśniki- to wiadomo ;) usmażyć wcześniej.
Farsz: puszka tuńczyka, pół puszki pomidorów z czosnkiem, serek topiony (taki w "kiełbasce") z czosnkiem, dużo oregano, trochę pieprzu, ziół prowansalskich, i trochę czerwonej fasoli z puszki.
Na naleśnika plasterek sera żółtego, trochę farszu- zawijamy i na chwilkę na patelnię do podgrzania (albo np. do mikrofali).
No i do tego sos czosnkowy i keczup :) Pachnący oddech po takim obiedzie murowany :P
Farsz: puszka tuńczyka, pół puszki pomidorów z czosnkiem, serek topiony (taki w "kiełbasce") z czosnkiem, dużo oregano, trochę pieprzu, ziół prowansalskich, i trochę czerwonej fasoli z puszki.
Na naleśnika plasterek sera żółtego, trochę farszu- zawijamy i na chwilkę na patelnię do podgrzania (albo np. do mikrofali).
No i do tego sos czosnkowy i keczup :) Pachnący oddech po takim obiedzie murowany :P
Ale fajne pomysły na obiady:)
Potwierdzam,że racuchy z przepisu mjakmama pychotka bo też takie robię,Moja córcia się nimi zajada:)
A to moje niedawne odkrycie:)
1.STROGONOW DROBIOWY
2 filety z kurczaka
0,5 kg pieczarek
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1-1,5 szklanka bulionu
mała kwaśna śmietana
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki drobnego makaronu lub ryżu (ja wsypałam makaron Lubelli takie malutkie muszelki,nie robiłam z ryżem)
2 cebule
sól,pieprz
tłuszcz do smażenia
Cebulę w kostkę,pieczarki w plastry.Zeszlic cebulę,dodac pieczarki wszystko przesmażyc.Pierś pokroic w kostkę dorzucic do pieczarek - dusic.Włożyc do garnka,wlac bulion,dołożyc pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę z puszki oraz makaron.Gotowac aż wszystko zmięknie zwłaszcza makaron.Dodac koncentrat,śmietanę doprawic do smaku.
Dla mnie bardzo pyszne danie!
2.ZAPIEKANKA W ZUPIE CEBULOWEJ
Nie mam dokładnych proporcji i robię na "oko"
2 duże lub 3 filety z kurczaka
70 dag pieczarek
1,5 paczki zupy cebulowej Knorr
śmietana kremówka
Pierś pokroic w kostkę,lekko posolic, podsmażyc
Pieczarki w cwiartki - usmażyc dodac do kurczaka
Zupę cebulową rozrobic ze smietaną zalac wszystko i piec ok 0,5h w temp 170 stopni.Podawac z ryżem.
Potwierdzam,że racuchy z przepisu mjakmama pychotka bo też takie robię,Moja córcia się nimi zajada:)
A to moje niedawne odkrycie:)
1.STROGONOW DROBIOWY
2 filety z kurczaka
0,5 kg pieczarek
puszka kukurydzy
1 czerwona papryka
1-1,5 szklanka bulionu
mała kwaśna śmietana
3 łyżki koncentratu pomidorowego
pół szklanki drobnego makaronu lub ryżu (ja wsypałam makaron Lubelli takie malutkie muszelki,nie robiłam z ryżem)
2 cebule
sól,pieprz
tłuszcz do smażenia
Cebulę w kostkę,pieczarki w plastry.Zeszlic cebulę,dodac pieczarki wszystko przesmażyc.Pierś pokroic w kostkę dorzucic do pieczarek - dusic.Włożyc do garnka,wlac bulion,dołożyc pokrojoną w kostkę paprykę,kukurydzę z puszki oraz makaron.Gotowac aż wszystko zmięknie zwłaszcza makaron.Dodac koncentrat,śmietanę doprawic do smaku.
Dla mnie bardzo pyszne danie!
2.ZAPIEKANKA W ZUPIE CEBULOWEJ
Nie mam dokładnych proporcji i robię na "oko"
2 duże lub 3 filety z kurczaka
70 dag pieczarek
1,5 paczki zupy cebulowej Knorr
śmietana kremówka
Pierś pokroic w kostkę,lekko posolic, podsmażyc
Pieczarki w cwiartki - usmażyc dodac do kurczaka
Zupę cebulową rozrobic ze smietaną zalac wszystko i piec ok 0,5h w temp 170 stopni.Podawac z ryżem.
3.ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM
1-1,5 kg ładnych,nie przerośniętych żeberek
Sos
1 mały ketchup Włocławek
2 łyżki sosu sojowego
1 duża łyżka dżemu brzoskwiniowego
1 cebula - zetrzec
1-2 ząbki czosnku (przecisnąc przez praskę lub też zetrzec)
0,5 szkl oleju
wegeta
Zrobic sos,zalac nim mięso na noc.
Piec ok 1,5 h w 180 stopniach, po zrumienieniu przykrywam mięsko folią aluminiową aby się nie wysuszyło.
4.BURITO
0,5 kg mielonego mięsa
5-6 średnich cebul
2 papryki czerwone
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
Mix/Fix do potraw meksykańskich
ostra i słodka papryka w proszku,pieprz cayenne
Mięso dusic na małym ogniu,podlewac po trochu wodą.Dac świeży czosnek,podsmażoną cebulę,przyprawy,kukurydzę i fasolkę,pod koniec koncentrat pomidorowy i ketchup.Podawac w tortilli pszennej z dodatkiem sałaty lodowe,ryżu i polac kwaśną,gęstą śmietaną
5.DANIE CHIŃSKIE
1 kg piersi z kurczaka
1 kg papryki świeżej (żółta i czerwona)
1 słoik bambusa
2 sosy seczułańskie (Oncle Bens)
1 słoik kukurydzy marynowanej w kolbach (taka mała,biała)
5 ogórków kiszonych i 5 konserwowych
papryka chili,sól i pieprz
Mięso w kostkę,podsmażyc,dodac bambus,kukurydzę pokrojoną w kwiatki,ogórki w paseczki,dodac sos a na końcu paprykę (ja ją najpierw podsmażam) Dusic ok 1h,doprawic do smaku,podawac z ryżem.
To są moje obiadowe hity, gościom zawsze smakuje a o mężu nie wspomnę:)
Skorzystam z przepisu na zapiekankę Gyros - bo sałatkę uwielbiamy więc i to pewnie będzie nam smakowało:)
1-1,5 kg ładnych,nie przerośniętych żeberek
Sos
1 mały ketchup Włocławek
2 łyżki sosu sojowego
1 duża łyżka dżemu brzoskwiniowego
1 cebula - zetrzec
1-2 ząbki czosnku (przecisnąc przez praskę lub też zetrzec)
0,5 szkl oleju
wegeta
Zrobic sos,zalac nim mięso na noc.
Piec ok 1,5 h w 180 stopniach, po zrumienieniu przykrywam mięsko folią aluminiową aby się nie wysuszyło.
4.BURITO
0,5 kg mielonego mięsa
5-6 średnich cebul
2 papryki czerwone
puszka kukurydzy
puszka fasolki czerwonej
Mix/Fix do potraw meksykańskich
ostra i słodka papryka w proszku,pieprz cayenne
Mięso dusic na małym ogniu,podlewac po trochu wodą.Dac świeży czosnek,podsmażoną cebulę,przyprawy,kukurydzę i fasolkę,pod koniec koncentrat pomidorowy i ketchup.Podawac w tortilli pszennej z dodatkiem sałaty lodowe,ryżu i polac kwaśną,gęstą śmietaną
5.DANIE CHIŃSKIE
1 kg piersi z kurczaka
1 kg papryki świeżej (żółta i czerwona)
1 słoik bambusa
2 sosy seczułańskie (Oncle Bens)
1 słoik kukurydzy marynowanej w kolbach (taka mała,biała)
5 ogórków kiszonych i 5 konserwowych
papryka chili,sól i pieprz
Mięso w kostkę,podsmażyc,dodac bambus,kukurydzę pokrojoną w kwiatki,ogórki w paseczki,dodac sos a na końcu paprykę (ja ją najpierw podsmażam) Dusic ok 1h,doprawic do smaku,podawac z ryżem.
To są moje obiadowe hity, gościom zawsze smakuje a o mężu nie wspomnę:)
Skorzystam z przepisu na zapiekankę Gyros - bo sałatkę uwielbiamy więc i to pewnie będzie nam smakowało:)
Ja miałam dziś wyjątkowo wolny dzień :) to zaszalałam z tą zapiekanką.
Z reguły robię coś na szybko a lepiej gotuję w weekendy.Czasami gotuję popołudniu na następny dzień ale ostatnio coraz rzadziej bo wolę ten czas spedzic z dzieckiem.
Nie stac mnie na jedzenie w restauracji na co dzień,zresztą mąż jak ma wolne to musi też coś zjeśc a i dziecko mimo,że obiad zje w przedszkolu to ok 15 jest głodne:)
Z reguły robię coś na szybko a lepiej gotuję w weekendy.Czasami gotuję popołudniu na następny dzień ale ostatnio coraz rzadziej bo wolę ten czas spedzic z dzieckiem.
Nie stac mnie na jedzenie w restauracji na co dzień,zresztą mąż jak ma wolne to musi też coś zjeśc a i dziecko mimo,że obiad zje w przedszkolu to ok 15 jest głodne:)
Asiek, kopiuję Ci wpis Dziewczyn :)
2 woreczki ryżu
majonez
ketchup
żółty ser
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros ( ja dodaje całe lubimy dobrze przyprawione)
ogórek konserwowy
cebula
1 papryka świeża
1.Ryż gotujemy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy majonezem i ketchupem posypujemy 1/3 startym serem
2.Filety i cebule kroimy w kostkę podsmażamy na patelni dodając przyprawę gyros następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy 1/3 sera startego
3.Układamy plasterki ogórka i pokrojoną paprykę w paseczki przykrywamy pozostałym serem i smarujemy majonezem i ketchupem.
zapiekamy w ok.175 stopniach 30 min.
PYYYCHAAAAA
*
2 woreczki ryżu
majonez
ketchup
żółty ser
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros ( ja dodaje całe lubimy dobrze przyprawione)
ogórek konserwowy
cebula
1 papryka świeża
1.Ryż gotujemy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego polewamy majonezem i ketchupem posypujemy 1/3 startym serem
2.Filety i cebule kroimy w kostkę podsmażamy na patelni dodając przyprawę gyros następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy 1/3 sera startego
3.Układamy plasterki ogórka i pokrojoną paprykę w paseczki przykrywamy pozostałym serem i smarujemy majonezem i ketchupem.
zapiekamy w ok.175 stopniach 30 min.
PYYYCHAAAAA
*
Kreska333 proszę łatwy przepis i smaczne ciasto:)
2 śmietanki w proszku dr Oetkera
0,5 l śmietany kremówki 30% (ja preferuję łowicką)
3 galaretki brzoskwiniowe
puszka brzoskwiń
herbatniki
Jeśli chcemy zrobic z truskawkami to oczywiście 3 galaretki truskawkowe plus świeże truskawki:)
Śmietanę ubic ze śmietanką w proszku i dodac 2 galaretki ostudzone (rozpuszczone w 0,5 l wody!).Wylac na wyłożoną herbatnikami blachę i wstawic do lodówki.Ułożyc na wierzch brzoskwinie (truskawki) i zalac trzecią galaretką rozpuszczoną w 0,5 l wody.
I jeszcze druga wersja
0,5 l śmietany 36%
3/4 szkl cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 galaretki (do środka,stężałe pokrojone w kosteczkę)
1 galaretka na wierzch
Ubic śmietanę,rozpuścic żelatynę,dodac do śmietany,plus galaretka w kostkę.Na spód biszkopty (lub herbatniki) a wierzch zalac galaretką.
Obydwa jadłam,są pyszne!
2 śmietanki w proszku dr Oetkera
0,5 l śmietany kremówki 30% (ja preferuję łowicką)
3 galaretki brzoskwiniowe
puszka brzoskwiń
herbatniki
Jeśli chcemy zrobic z truskawkami to oczywiście 3 galaretki truskawkowe plus świeże truskawki:)
Śmietanę ubic ze śmietanką w proszku i dodac 2 galaretki ostudzone (rozpuszczone w 0,5 l wody!).Wylac na wyłożoną herbatnikami blachę i wstawic do lodówki.Ułożyc na wierzch brzoskwinie (truskawki) i zalac trzecią galaretką rozpuszczoną w 0,5 l wody.
I jeszcze druga wersja
0,5 l śmietany 36%
3/4 szkl cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 galaretki (do środka,stężałe pokrojone w kosteczkę)
1 galaretka na wierzch
Ubic śmietanę,rozpuścic żelatynę,dodac do śmietany,plus galaretka w kostkę.Na spód biszkopty (lub herbatniki) a wierzch zalac galaretką.
Obydwa jadłam,są pyszne!
A co do kotlecikow ze szpinaku to robie tak:
szpinak swiezy ( kupuje np na rynku wielka kope za 2.50) - blanszuje , odcedzam , rozdrabniam w misce , nie chce mi sie brudzic deski;), dodaje make, troche bulki tartej i jajko - doprawiam , masa musi byc bardziej gesta niz rzadka - i klade na patelnie placuszki - bardzo proste
mozna tez podsmazyc z cebulka wczesniej i dopiero dodac reszte skladnikow
podobnie robie kotleciki z cukini , tre na tarce ale na duzych oczkach - dodaje jedna mala cebulke - tez ja tre , jajko, maka , bulka tarta - wiecej bulki niz maki , doprawiam i rowniez klade na patelke male placuszki
moja corcia je uwielbia :)
mozna dodac do kotlecikow troche startego sera zoltego
a dzis na poznaa kolacje mialam crumble z rabarbarem i jablkami - na cieplo polane jeszcze jagodowym jogurtem - no pychotaa!!! :):):) pyszne i malo kaloryczne
szpinak swiezy ( kupuje np na rynku wielka kope za 2.50) - blanszuje , odcedzam , rozdrabniam w misce , nie chce mi sie brudzic deski;), dodaje make, troche bulki tartej i jajko - doprawiam , masa musi byc bardziej gesta niz rzadka - i klade na patelnie placuszki - bardzo proste
mozna tez podsmazyc z cebulka wczesniej i dopiero dodac reszte skladnikow
podobnie robie kotleciki z cukini , tre na tarce ale na duzych oczkach - dodaje jedna mala cebulke - tez ja tre , jajko, maka , bulka tarta - wiecej bulki niz maki , doprawiam i rowniez klade na patelke male placuszki
moja corcia je uwielbia :)
mozna dodac do kotlecikow troche startego sera zoltego
a dzis na poznaa kolacje mialam crumble z rabarbarem i jablkami - na cieplo polane jeszcze jagodowym jogurtem - no pychotaa!!! :):):) pyszne i malo kaloryczne
kopiuję, bo już kiedyś pisałam ;)
***MOJA WERSJA PLACKA PO CYGAŃSKU***
zamiast gulaszu robisz mięsko mielone z warzywami(im więcej i bardziej kolorowo-tym lepiej) ;)
podsmażasz mięsko, dodajesz różne warzywa (cebulę, pieczarki, marchewkę, kukurydzę, groszek, paprykę, seler, zieloną pietruszkę itp.) i dusisz razem, doprawiasz do smaku czym lubisz :)
do tego smażysz duuuże placki ziemniaczane(na całą patelnię) - a jeśli boisz się smażyć takich dużych, to zrób 4 takie na pół patelni(dla 2 osób) :P
w środek placka/między placki dajesz farsz mięsno-warzywny z góry placek polewasz odrobiną śmietany i keczupu do tego jakieś surówki :)
***MOJA WERSJA PLACKA PO CYGAŃSKU***
zamiast gulaszu robisz mięsko mielone z warzywami(im więcej i bardziej kolorowo-tym lepiej) ;)
podsmażasz mięsko, dodajesz różne warzywa (cebulę, pieczarki, marchewkę, kukurydzę, groszek, paprykę, seler, zieloną pietruszkę itp.) i dusisz razem, doprawiasz do smaku czym lubisz :)
do tego smażysz duuuże placki ziemniaczane(na całą patelnię) - a jeśli boisz się smażyć takich dużych, to zrób 4 takie na pół patelni(dla 2 osób) :P
w środek placka/między placki dajesz farsz mięsno-warzywny z góry placek polewasz odrobiną śmietany i keczupu do tego jakieś surówki :)
Rozbijam piers z kurczaka, kupuje boczek juz pociety w dosc szerokie plastry, ja biore parzony a nie wiem jak smakuja inne, ale można jak kto woli, wkładam go do środka piersi i zawijam jak zrazika. Obsypuje przyprawami i podsmażam. Potem wlewam troszkę wywaru mięsnego, np z kostki i duszę ok 20 min. Przepyszne, proste i szybkie danie, a jak jest dobry boczek to smakuje wyśmienicie. Mąż to uwielbia :)
Zupka serowa: Tortellini kupuje, nie robie sama, chyba bym krozenie zapuściła w kuchni :D No ale wiec tak: Wywar ok 1,5 litra, do tego wrzucam 4 serki topione śmietankowe Hochland 100 g, cebulkę podsmażaną i podsmażaną szyneczkę lub boczek, nie dużo i to wszystko. Zalewam zupką tortellini i gotowe :)
wczoraj robiłam pierwszy raz ;) z tego przepisu http://www.wielkiezarcie.com/recipe16226.html :)
U nas dzisiaj na obiadek zapiekanka z cukinii, mięska mielonego i szpinaku.
Najpierw kroje na 1 cm plastry cukinię , kładę na dno naczynia żaroodpornego, na to usmażone mięsko mielone już doprawione, na to szpinak (może być w liściach albo siekany) też już doprawiony z serkiem topionym lub almette ziołowym lub pleśniowym rokpolem lub gorgonzolą w zależności co mam w lodówce, solą i czosnkiem, na to wylewam całą puszkę pomidorów krojonych bez skórki i posypuję serem i do pieca na 20- 30 minut
PYCHOTKA
Najpierw kroje na 1 cm plastry cukinię , kładę na dno naczynia żaroodpornego, na to usmażone mięsko mielone już doprawione, na to szpinak (może być w liściach albo siekany) też już doprawiony z serkiem topionym lub almette ziołowym lub pleśniowym rokpolem lub gorgonzolą w zależności co mam w lodówce, solą i czosnkiem, na to wylewam całą puszkę pomidorów krojonych bez skórki i posypuję serem i do pieca na 20- 30 minut
PYCHOTKA
Ja też dziś miałam fasolkę po bretońsku:)
Co do gyrosowej zapiekanki to też przesadziłam z majonezem i z serem bo każdą warstwę mocno wysmarowałam i full sera dałam :)
A 2 dni temu robiłam karkówkę z pieczarkami i naprawdę polecam.
Ochoty narobiła mi koleżanka,powiedziała z grubsza co i jak i tak w zasadzie robiłam na oko trochę improwizujac ale efekt palce lizac,mąż był zachwycony:)
70 dag karkówki
1 kg pieczarek
2-3 cebule
przyprawa do karkówki i do grilla ja miałam Prymat
ketchup Włocławek
ocet,sól,pieprz,cukier
Mięso pokroiłam w kostkę ale taką większą,obtoczyłam przyprawami i solą,podsmażyłam na patelni,przełożyłam do garnka i podlałam szklanką bulionu.Dusiło się na wolnym ogniu.
Na oleju ,który został zesmażyłam cebulę,dodałam pieczarki i wszystko podsmażyłam,przełożyłam do karkówki i zalałam to takim sosem powiedzmy :)
szklanka ketchupu,3 łyżeczki cukru,2 łyżeczki octu i pół łyżeczki soli.
Wszystko dusiło się aż mięso było miękkie,jedliśmy z ziemniakami i surówką.
Pycha!:)
Co do gyrosowej zapiekanki to też przesadziłam z majonezem i z serem bo każdą warstwę mocno wysmarowałam i full sera dałam :)
A 2 dni temu robiłam karkówkę z pieczarkami i naprawdę polecam.
Ochoty narobiła mi koleżanka,powiedziała z grubsza co i jak i tak w zasadzie robiłam na oko trochę improwizujac ale efekt palce lizac,mąż był zachwycony:)
70 dag karkówki
1 kg pieczarek
2-3 cebule
przyprawa do karkówki i do grilla ja miałam Prymat
ketchup Włocławek
ocet,sól,pieprz,cukier
Mięso pokroiłam w kostkę ale taką większą,obtoczyłam przyprawami i solą,podsmażyłam na patelni,przełożyłam do garnka i podlałam szklanką bulionu.Dusiło się na wolnym ogniu.
Na oleju ,który został zesmażyłam cebulę,dodałam pieczarki i wszystko podsmażyłam,przełożyłam do karkówki i zalałam to takim sosem powiedzmy :)
szklanka ketchupu,3 łyżeczki cukru,2 łyżeczki octu i pół łyżeczki soli.
Wszystko dusiło się aż mięso było miękkie,jedliśmy z ziemniakami i surówką.
Pycha!:)