Re: Co dzisiaj szykujecie na obiad część 20
przepis na racuchy mozna dodac do nich jablka lub banany lub tez bez niczego :)
Składniki
1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta...
rozwiń
przepis na racuchy mozna dodac do nich jablka lub banany lub tez bez niczego :)
Składniki
1/2 kg. mąki pszennej
50 g. świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki drobnego cukru
jajko
1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
3-4 jabłka
Są pulchniutkie i miękkie w środku. Są przepyszne, niestety szybko znikają z talerza :)
Etapy przygotowania
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ja połową szklanki mleka i odstawić na 15 min. Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Cisto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju racuchy będą miały lepszy smak
Najlepiej smakują opruszone cukrem pudrem lub z konfiturami.
zobacz wątek