Widok

Co na mrówki?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam inwazje mrówek w domu odkąd otwieram drzwi do tarasu. Co skutecznie je pogoni?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A niech kupi np w Liroy preparat na mrówki w w formie granulatu.
Mrówki sobie go zbierają i wynoszą do mrowiska gdzie następuje zbiorowa śmierć całej populacji.
Tak więc nie mordujesz tylko tych , które wtargnęły na Twój teren, a wszystkie które są w pobliżu. Bestialskie i mało humanitarne, ale megaskuteczne.
Życzę powodzenia w likwidacji:)
I tak chyba zrobie :) Na razie probuje ocet, proszek do pieczenia i plyn do mycia naczyn ale wiem ze to jest tylko doraznie. Tylko musze cos nieszkodliwego dla dzieci znalesc bo maly wszystko z podlogi je...

Są domowe sposoby, ale z ich skutecznością bywa różnie. Wiadomo jednak, że tonący brzytwy się chwyta i gdy nie mamy pod ręką nic innego - sięgamy po wszystko, co może pomóc.

Na podstawek nałożyć miód - mrówki lgną do słodkiego, więc gdy uzbiera się na nim spora liczba owadów, należy je spłukać, a brak miodu uzupełnić.
W najczęściej uczęszczanych przez mrówki miejscach wysypać proszek do pieczenia.
Świeże liście pomidora - rozłożyć w najczęściej uczęszczanych miejscach, mrówki podobno nie znoszą tego zapachu.
Jeśli mrówki weszły do szafek, należy ułożyć w niej spleśniałą cytrynę.
Można również przetrzeć szmatką nasączoną octem miejsca z których wyłażą mrówki, powinno je to skutecznie odstraszyć.
W ogrodzie wokół warzyw można wysypać "granicę" cynamonem - mrówki nie powinny się wówczas do nich zbliżać.
image
mam ten sam problem istny koszmar wchodzą przez balkon w domu się zbierają blisko własnie dzrzwi balkonowych... wchodzą też przez drzwi wejsciowe z klatki..robiłam octem na klatce na balkonie wszedzie w domu smarowałam octem spokój był tylko na chwile i znowu przychodzą..nie wiem mają chyba jakąś dziure bo po wylaniu różnych domestosów na balkonie już przez niego nie wchodzą a i tak urzędują w mieszkaniu... kupię dziś coś żeby je wykończyć ale chyba najlepszy byłby jakiś proszek który rozpuszczca się w wodzie...będe próbować bo normalnie żyć nie idzie z taką plagą :(
Pułapki można pozastawiać.
Sprytna bestia zrobi tak.
Do butelki np. po piwie nalewamy ciut słodkości, miód, sok malinowy itp.
Mrówki czując zapach wchodzą do środka i toną w lepkiej cieczy.

Się nam sadystyczny watek trafił.
srylion sposobów na uśmiercenie mrówki:)
no mrówkowe szaleństwo! mrówki bójcie się!
image
Dziewczyny jestescie super. Siedzie i jak glupia sie usmiecham do komputera.
Takze rozpoczelam wojne z mrowkami.
Bojcie sie stwory!!!

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
oo nooł, żaden proszek do pieczenia ..
miałam mrówki 2 tygodnie! atakowały moją kuchnię, a że byłam sama to nie wiedziałam jak sobie z nimi poradzić ...
wyczytałam też o proszku, nasypywałam wszędzie za blat i dookoła blatu, tam gdzie mi chodziły i mam wrażenie , że się niestety naćpały tym proszkiem bo biegały tak szybko że czasem ledwo je zabijałam :)

ale teraz przyjechał Mąż, odsunął szafki i posypał takim preparatem expel się chyba nazywa, i od kilku dni zabiłam może ze 3 niedobitki :)
imageimage
image
u nas pomogły skórki ogórka jak robisz mizerie to łupiny zostaw na ziemi tam gdzie wchodzą i zginą tak kilka razy.
z tym miodem i proszkiem do pieczenai to lipa :/ nie pomaga za bardzo
Jednak granulat Arox czy jakos tak pomaga ;)

rok czy dwa lata temu mieliśmy na trawniku (w okolicy piaskownicy) mrowisko :P tzn. nie było widocznego kopca ale gdzieś tam wyłaziły spod trawy ;)
w sklepie ogrodniczym kupiłam jakiś środek z proszku - nie pamiętam nazwy. Ale podziałał już po 1 użyciu :]
My mamy taka specjalna płytkę.
Jedna postawiona w kuchni wygnała mrówki z całego mieszkania.
Do tej pory zastanawiam sie jak to możliwe ;)
image
Marciocha zdradz nam ten sekret jaka to plytka ?:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dr Małgorzata Błędzka (4 odpowiedzi)

czy może ktos chodzi do pani doktor? chciałabym poznac opinię o niej.

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry