Widok

Co robicie z pieniędzmi dzieci?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Co robicie z pieniędzmi dzieci? Chodzi mi na przykład o to co dziecko dostaje na chrzciny albo od rodziny? Nasza córeczka dostała trochę pieniędzy z tej okazji, a że na razie nie musimy po nie sięgać to zastanawiamy się czy założyć jej jakąś lokatę, bo kupować jej za to np. zabawek nie ma najmniejszego sensu.... Dziadkowie też deklarują że chcieliby wpłacać jej jakieś drobne sumy na książeczkę jeśli jej założymy, tylko że ja nie wiem czy takie książeczki się jeszcze zakłada? Jest tyle "nowocześniejszych" sposobów - konto oszczędnościowe, lokata, fundusz... Macie jakieś mądre sposoby na to co zrobić z takimi pieniędzmi?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dostała sporo, to zawsze warto zlokalizować je gdzieś.

Jak suma 2-3tys, to nie warto się bawić w lokaty, i tak to szybko wydasz.W krótszym lub dłuższym odstępie, ale wydasz.
ja`mam zalozona lokate
Jesli wieksza kwota, to np zakup działkę dla malucha na przyszlosc.
My tak zrobilismy, niech leży.
A ja jestem za odkładaniem. Nawet najmniejszych kwot. Jeżeli dziadkowie się deklarują, że pomogą co miesiąc dokładać się do oszczędzania to jestem uważam to za super pomysł. Ja mam lokatę na którą odkładam mniejsze kwoty i zbieram kasę na wydatki związane z komunią świętą, a długoterminowo mam polisę posagową. Ja nie miałam, żadnego startu w życie. Bo rodzice nie mieli kasy. Chciałabym by moja córka miała inaczej.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
w tej chwili nie opłaca się już zakładać książeczek bo jest bardzo niskie oprocentowanie; jak juz to ewentualnie książeczkę mieszkaniowa która i tak już teraz nie jest w formie papierowej książeczki tylko w formie rachunku. można ją przeznaczyć po latach na dowolny cel, niekoniecznie na mieszkanie. funduszów też osobiście nie polecam bo są ryzykowne, można stracić. chyba najlepszym sposobem jest konto oszczędnościowe - tylko że trzeba ja założyć na siebie a po latach przelać na konto dziecka.
ja też jestem za odkadaniem, też o tym myślałam, mamy z mężem jedno konto oszczędnościowe (bezpłatne) z którego nie korzystamy i tam chcę wpłacać pieniądze dla dziecka.
też uważam że warto oszczęddzać nawet niewielkie kwoty - przez te kilkanaście lat uzbiera się ładna sumka, nawet jak nie będzie jakiś bardzo wysoki procent. byle przewyższał inflację.
A ja za ksiazeczkami nie jestem.

Wole od razu cos kupić.

my nie dostaniemy dużo,nie liczę na to i raczej na rzeczy potrzebne przenaczymy dla małej
ja tez wolę kupić :)

co nie zmienia faktu, ze część pieniędzy co miesiąc idzie na lokaty

natomiast te, które MIśka dostała na chrzciny czy święta zostały już spożytkowane...
jeśli jakieś dostaniemy to odłoże na nasze konto na lokate, może kiedys uda sie nam kupic chociaz 2pok mieszkanie to bedzie na te kilka cm pokoju dla córeczki :)
tak, tylko zeby od razu cos kupic to trzeba dostac ładna kwote na chrzciny, a ja raczej watpie-nawet bym nie chciala zeby ktos z rodziny tyle kasy dal....
My chcieliśmy założyć konto malemu żeby nawet drobne sumy wlacać....za kilkanaście lat coś się uzbiera:)
Ale jesteśmy w trakcie budowy domu więc każdy grosz jest ważny...a to też przecież dla naszego synka:) może później założymy lokate. Teraz te pieniążki,które dostał zainwestowaliśmy w wózek,leżaczek, mate, ubranka, zabawki...wszystko dla niego:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja przy swoim zwykłym koncie mam oszczędnościowe - co miesiąc przelewam tam 100 zł... może kiedyś uzbiera się jakaś fajna sumka i będzie na dołożenie do czegoś (auto, ślub, mieszkanie)...
my tez odkladamy na oszczednosciowe, kazda sumke tam wkladamy, juz sie uzbieralo troche, w przyszlosci mu sie przyda:)
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl
My też odkładamy na konto, grosz do grosza i za jakiś czas bedzie ładna kwota, teraz tych pieniedzy nie potrzebujemy, mała wszystko ma, a w przyszlosci nigdy nic nie wiadomo.
może nie na temat ale.... Dziadek mojego męża odkładał mu co miesiąc pieniądze (nie małą sumę) na konto oszczędnościowe, i miał być to prezent z ślub.... no i był.... tylko szkoda że jak w banku przeliczyli, podejmowali te 0 to dostaliśmy ok 500 zł...... ;) więc ja teraz jestem sceptyczna ;)
Ja też myślę o odkładaniu na OKO. Na pewno w przyszłości się ucieszy i dobrze to spożytkuje.
Ale jak to możliwe? Przecież określona suma musiała być tan na koncie to za co odejmowali?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

do góry