Widok

Co sądzicie o imionach Eryka i Gracja?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Na początku lipca spodziewam się dwóch córeczek i nie jestem jeszcze pewna co do imienia. Nam z mężem podoba się właśnie Eryka i Gracja, ale rodzice woleliby jakąś Zuzię albo Julcię. Może i dałoby się ich przekonać i jak zechcemy to na pewno się uda, ale boję się, że skrzywdzę takimi imionami dzieci. Proszę o szczere opinie i może jakieś propozycje, lubimy imiona nieoklepane, ale też takie, które nie skrzywdzą dziecka.
PS. Mamy już 3 letniego synka Doriana i fajnie by było jakby imiona w miarę pasowały :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mi się podobają . Ja też lubię mało spotykane imiona . Mam 10 latkę Zuzię i wokół same Zuźki.
Synowi dałam mało popularne imię .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

He, ja preferuję imiona klasyczne, ale nie oklepane aczkolwiek nie mam reguły w tym zakresie. Sama mam na imię Martyna, mój brat to Szymon, a siostra Julita. Czy to wyszukane imiona?? Niekoniecznie, ale w dzieciństwie spotykałam się z zaskoczeniem. Nawet pamiętam jak jedno z dzieci w piaskownicy powiedziało, że mamy dziwne imiona. Większość w szkole czy na podwórku to były: Anie, Asie, Kasie, Magdy, Moniki, Iwony, Grzesie, Marki, Piotrki. Sama nie mam dzieci, ale współczuję w kwestii nadawania imienia bo to jednak nas bardzo identyfikuje i jest to pierwszy ważny dylemat rodziców gdy na świecie pojawia się maluszek:) No i uważam, że przy wyborze nie powinno kierować się obowiązującymi kanonami tylko własnym gustem bo za jakiś czas obecnie interesujące imiona mogą przejść do lamusa;) Poza tym kolejna Pola czy Julka, Leon czy Kacper w szkole czy przedszkolu to aby na pewno dobry pomysł? Ja jestem zadowolona z własnego imienia bo rzadko sie z nim spotykałam, chociaż obecnie jest ono dość popularne. Tymczasem powodzenia!! Kieruj się własnym smakiem:) Pozdrawiam!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

A co jeśli Gracja usłyszy kiedyś od kogoś, że nie ma...gracji? Będzie Gracja bez gracji...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wg mnie takie sobie, ale jak ci się podobają to tak je nazwij. Czasy stygmatyzowania po imieniu minęły. Widzę w przedszkolu i w szkole przeróżne imiona i dla dzieci nie jest to żaden problem. Różnorodność jest dobra. Lepsze to niż 4 Magdy i 3 Anie w jednej grupie jak to miało miejsce w latach 90. Później były grupy z powtarzającymi się Julkami, Zuziami i Amelkami. A tak jak ktoś powie, że Gracja ładnie rysuje to od razu wiadomo o kogo chodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Te imiona wieją grozą,dramat do małego dziecka wołać Eryka albo Gracja.W życiu dorosłym Gracja pod warunkiem,że będzie miała grację jeszcze ujdzie ale Eryka -dramat.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bez żartów. To są zbyt dziwne imiona. Patrzysz z punktu widzenia osoby dorosłej, która w córkach widzi sam cud i miód. Eryka brzmi bardzo męsko, będą na nią wołać Eryk. A Gracja? Niestety nie lepiej. To zaproszenie do wyśmiewania.
Pamiętaj, że Twoje córy będą musiały przejść przez przedszkole, podstawówkę. Jak nie chcesz aby wyszły z niej z traumą daj normalne imię.
Nie musi to być od razu Amelka jakich tony, ale niech nie będzie aż tak nietypowe.
Niepowtarzalność człowieka lezy w jego charakterze, a nie w wydziwionym imieniu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

do góry