Re: Co tam dzisiaj dobrego na obiad?? Część 42 Marzec 2015
Hej,
u nas dzis i jutro klopsiki z piersi indyka w sosie warzywnym (od mojej mamy), w weekend byly poledwiczki wp. duszone w grzybach, golabki z miesem i kasza tez od mamy, i wypad na rybke...
rozwiń
Hej,
u nas dzis i jutro klopsiki z piersi indyka w sosie warzywnym (od mojej mamy), w weekend byly poledwiczki wp. duszone w grzybach, golabki z miesem i kasza tez od mamy, i wypad na rybke nad morze, jedlismy z mama makrele z pieca, a maz dorsza zapiekanego z warzywami i obowiazkowo na przystawke smazone szprotki:) (przy okazji polecam tawerne orłowska). mama zostawiła jeszcze pierogi ruskie w porcji jak dla sztabu wojska:) maz zjadł czesc na kolacje, reszte zamroziłam na wypadek braku czasu w pierwszych tygodniach po porodzie:) no i zrobiłysmy jeszcze pycha sledzika- z suszonymi grzybami (tzw.przysmak gajoweo), robilam pierwszy raz, bardzo dobry:)
schab robie podobnie jak asiunia: sol,pieprz kolorowy w ziarnach,czosnek,majeranek plus lisc laurowy, kolendra w ziarnach, ziarenko jałowca, ziela ang., i w worku ok 1 godz na kg miesa (180stopni). albo czosnek, sól, pieprz i suszona natka pietruszki (duuuzo) i zioła prowansalskie i 30 min w parowarze /kg mięsa (schab musi byc wąski w przekroju, nie szeroki,bo wtedy dłuzej). macerowanie w obu przypadkach min. 24 h.
zobacz wątek