Widok
Co w pracy po urlopie macierzyńskim?
Witam, może któraś z Was mi powie co wg przepisów może pracodawca. 2 lipca kończy mi się urlop macierzyński, później chce wykorzystać zaległy urlop za 2008r, a potem iść na 3 miesięczny urlopu wychowawczy. Czy pracodawca, może mi kazać w pierwszej kolejności wziąć bieżący urlop ( przed urlopem wychowawczym – ja wolę go zostawić i wybrać pod koniec roku kalendarzowego).
I jeszcze jedno mam pytanie. Wiem, że obecnie nie ma tzn. Okresu ochronnego, dla kobiet które wracają do pracy po urodzeniu dziecka. Obecnie sytuacja na rynku jest trudna i wolałabym mieć pewność, że choć przez rok mam pewne miejsce pracy. Czytałam, że to obowiązuje przy skróconym czasie pracy. Ale czy np. jak złoże wniosek o skrócenie godz. pracy, gdyż zamierzam nadal karmić Małą piersią, pracodawca nie może mi dać wypowiedzenia? I kiedy powinnam złożyć wniosek o skrócenie godz. pracy i czy musze dołączyć zaświadczenie od lekarza , że nadal karmię czy wystarczy moja deklaracja?
Dziękuję za wszelkie inf. Pozdrawiam
I jeszcze jedno mam pytanie. Wiem, że obecnie nie ma tzn. Okresu ochronnego, dla kobiet które wracają do pracy po urodzeniu dziecka. Obecnie sytuacja na rynku jest trudna i wolałabym mieć pewność, że choć przez rok mam pewne miejsce pracy. Czytałam, że to obowiązuje przy skróconym czasie pracy. Ale czy np. jak złoże wniosek o skrócenie godz. pracy, gdyż zamierzam nadal karmić Małą piersią, pracodawca nie może mi dać wypowiedzenia? I kiedy powinnam złożyć wniosek o skrócenie godz. pracy i czy musze dołączyć zaświadczenie od lekarza , że nadal karmię czy wystarczy moja deklaracja?
Dziękuję za wszelkie inf. Pozdrawiam
1/ najpierw wybierz urlop wypoczynkowy zaległy + ew. nowy ( niestety jak korzystasz z wychowawaczego tarcisz chyba 1 dzien z wypoczynkowego za kazdy miesiąc wych. )więc lepeij wykorzystac wypoczynkowy w całosci
2/odrazu składaj podanie o url. wychowawczy
3/ po url. wychowawczym jak wrócisz do pracy daj zaświadczenie że karmisz i złoż podanie o skrócenie czasu pracy do np. 7/8 etatu czyli o 1 godzine dziennie to cie uchroni przed zwolnieniem przez 12 miesięcy i tyle nic więcej zobic sie nie da
2/odrazu składaj podanie o url. wychowawczy
3/ po url. wychowawczym jak wrócisz do pracy daj zaświadczenie że karmisz i złoż podanie o skrócenie czasu pracy do np. 7/8 etatu czyli o 1 godzine dziennie to cie uchroni przed zwolnieniem przez 12 miesięcy i tyle nic więcej zobic sie nie da
http://finanse.wp.pl/kat,104762,title,Po-macierzynskim-zawodowa-przyszlosc-jest-niepewna,wid,11128733,wiadomosc.html
Oczywiście trzeba zaświadczenie od lekarza, że się karmi.
Możesz skrócić sobie wymiar czasu pracy np. o 1/8 i masz jeszcze godzinę dziennie na karmienie - możesz wychodzić 2 godziny wcześniej. :-)
Powodzenia!
Oczywiście trzeba zaświadczenie od lekarza, że się karmi.
Możesz skrócić sobie wymiar czasu pracy np. o 1/8 i masz jeszcze godzinę dziennie na karmienie - możesz wychodzić 2 godziny wcześniej. :-)
Powodzenia!
rybalon-mam pytanko:
wiem ze mozna isc na wychowawczy i jednoczesnie sobie"dorabiac",ale pensja nie moze przekroczyc o ile sie nie mylę 1000zl.mam pytanie wobec tego na jaka umowe mozna byc zatrudnionym?slyszalam ze tylko na umowe zlecenie lub o dzieło...a na zwykłą umowę,ktorą sie mialo przed ciażą,w trakcie ciazy oraz wtrakcie macierzynskiego to juz nie mozna...
Wiesz cos na ten temat,bo w necie nie znalazlam dokladnej odpowiedzi.
wiem ze mozna isc na wychowawczy i jednoczesnie sobie"dorabiac",ale pensja nie moze przekroczyc o ile sie nie mylę 1000zl.mam pytanie wobec tego na jaka umowe mozna byc zatrudnionym?slyszalam ze tylko na umowe zlecenie lub o dzieło...a na zwykłą umowę,ktorą sie mialo przed ciażą,w trakcie ciazy oraz wtrakcie macierzynskiego to juz nie mozna...
Wiesz cos na ten temat,bo w necie nie znalazlam dokladnej odpowiedzi.
I jeszcze jedno: jak weźmiesz 7/8 etatu to masz 1 godzinę na karmienie, a jak 3/4 etatu lub mniej to już masz tylko 0,5 godzinki na karmienie.
Też mnie zaskoczyłyście, że ochrona tylko jak się nie korzysta z wychowawczego:-( Szkoda, bo też chciałam iść na pół roku na wychowawczy, a potem na 3/4 etatu.
Też mnie zaskoczyłyście, że ochrona tylko jak się nie korzysta z wychowawczego:-( Szkoda, bo też chciałam iść na pół roku na wychowawczy, a potem na 3/4 etatu.
Na temat urlopu wypoczynkowego można sobie poczytać tutaj https://businessmind.pl/aktualnosci/urlop-wypoczynkowy-na-zadanie-i-zalegly-najwazniejsze-informacje/ . Przepisy tak szybko się zmieniają, że warto być na bieżąco. Generalnie bezpośrednio po urlopie macierzyńskim można wziąć urlop wychowawczy lub wypoczynkowy. Poczytajcie sobie na ten temat.
Powrót do pracy po macierzyńskim to poważna decyzja. Warto się najpierw przygotować na taką sytuację. Polecam poczytać https://notojob.com/blog/powrot-do-pracy-po-urlopie-macierzynskim-jak-pogodzic-obowiazki-zawodowe-i-rodzinne/
Najpierw zadaj sobie pytanie kim ty jesteś i co chcesz robić. Co Cię przyciąga, a potem małymi krokami idź w tym kierunku jeśli jest to coś, co sprawia Ci przyjemność i Cię przyciąga. Innej drogi nie ma. Duze znaczenie ma nawiązanie kontaktu z doświadczonym biurem rachunkowym: https://tactis.pl/biuro-rachunkowe-katowice/ Daję tutaj namiar.