Widok

Co warto zobaczyć w Gdańsku ??

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny ;)
Chociaż mieszkam w pobliżu Trójmiasto to jakoś nigdy nie było okazji aby zwiedzić na spokojnie Gdańsk.
(pomijam wycieczki szkolne)

Tym razem zaproponowałam koleżance abyśmy wybierały się raz w tygodniu na "zwiedzanie" ;D
W najbliższą środę mamy zamiar pojechać do Gdańska. Ograniczamy się tylko do Śródmieścia (Gdańsk Główny) gdyż nie mamy zbyt wiele czasu - zaledwie 3-4 godziny, a chcemy na spokojnie sobie pochodzić.
Dodam jeszcze że będzie z nami moja córka w wózku.

Możecie podpowiedzieć mi gdzie najlepiej pójść.
Oczywiście Starówka to wiemy ale co po za tym ?

Od razu proszę - jeśli masz zamiar wyżyć się w tym wątku to sobie odpuść. Więc bez złośliwych komentarzy ;pp
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
po za starówką polecam Górę Gradową, fajny widok na panoramę Gdańska, centrum Hewelianum i można bez problemu wjechać wózkiem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Salambo - a wiesz może jak tam dotrzeć np. komunikacją miejską ?
Specjalnie jedziemy SKM aby nie szukać wszędzie parkingów ;D

Z tego co widziałam na mapce to ta Góra w sumie nie jest aż tak daleko od dworca ;)
dwa kroki od dworca :)
jak jedziesz skm to wychodzisz wyjściem na PKS, kierujesz się w prawo i zaraz za kamienicą (jest tam tylko jedna) już widać Górę Gradową i przylegające do niej tereny
Muzeum morskie nad Motławą, obok Żurawia. Super wystawa, szczególnie ta interaktywna.
Polecamy
jak na 3-4 godziny pobytu -wszelkie muzea bym sobie odpusciła -chyba ze juz byłyscie w Gdansku i w sumie znacie starówke

zacznijcie od Góry Gradowej - wchodzi sie ścieżka za dworcem PKS
jak juz zobaczycie widoki idzie od razu na Starówke

a tak wiadomo Długa, Świętojańska, Mariacka, kościół Mariacki, ( tez mozna wejść na wieże )
Długie Pobrzeże, fajna jest fontana 4 kwartałów przy Kościele Mariackim

wracając jak wam jeszcze starczy czasu możecie ewentualnie zachaczyc o Muzeum Bursztynu na Targu Węglowym

Hewelianum i Muzemu Morskie to niewątpliwie fajne miesca ale na każde trzeba poświecic min 1-2 godziny wiec raczej nie zdążycie..

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry