Widok

Cukrzyca kontra poród

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Wiem że temat pojawiał się nie raz, ale nie wyczytałam tam jak wygląda poród przy cukrzycy.

Moje pytania to:

Czy konieczna jest cesarka przy cukrzycy?
Czy do szpitala należy zgłosic się wcześniej?
Czy jeśli jestem w 35 tygodniu powinnam isc odrazu z wynikami do lekarza, czy czekac do wizyty (mam dopiero za tydzień).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli masz wynik dużo odbiegający od normy to jakbym poszła do lekarza i niech on decyduje czy dać skierowanie do szpitala na obserwację i dalsze badania .
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
Kasia ty zadzwoń teraz do swojego lekarza i zapytaj co i jak
dokładnie z cukrzycą typu ciążowego nie żartów.
www.ajka.com.pl - nauka jazdy konnej, spacerki dla dzieci na kucach
ja mam trochę gorszy wynik ,bo po glukozie 149( norma to do 140). jak moja lekarka to zobaczyła to przyjęła to na spokojnie.powiedziała,że mam odstawić cukry proste, nawet nie mogę posłodzić herbaty.odpadaja wszytskie słodycze. nie kazała mi mierzyć poziomu cukru samej w domu, nie kazała przejść na specjalną dietę. będę u niej w czwartek i zobaczymy co powie
z tego co wiem to ukrzyca nie jest wskazaniem do cc
chyba ze ciaza przebiega nieprawidlowo albo dzieciak jest megaogromny (a cukrzyca sprawia ze dzieci sa wieksze)
ja w drugiej ciazy mialam cukrzyce, bylam od 26 tyg. (chyba) na diecie, pod opieka poradni cukrzycowej na klinicznej.
nie mialam cesarki, tylko porod naturalny, nie szlam szybciej do szpitala, tylko zglosilam ze mialam cukrzyce juz w trakcie porodu.
ze wzgledu na to, ze syn mial niska wage urodzeniowa, zrobili mu badanie krwi, zeby sprawdzic czy nie "dostal" ode mnie w prezencie cukrzycy. ale wszystko bylo ok, takze glowa do gory, nic sie nie martw.
ja rejestrujac sie w poradni cukrzycowej otrzymalam wskazowki czego sie wystrzegach w posilkach - do czasu wizyty, bo troche na nia czekalam...
Agutek81 - ja mam podobny wynik (148) - i od razu dostałam glukometr + szkolenie w Regionalnym Centrum Diabetologii (Akademia Medyczna - moja lekarka z RCLNT mnie tam zabrała)

muszę uważać na dietę - póki co będziemy próbować dietą ustabilizować cukier :) jeśli się nie uda - małe dawki insuliny...

cukier sprawdzam 11 razy na dobę :/

oczywiście o słodyczach mogę pomarzyć ;) tak jak i o dużej ilości owoców :(
ja też miałam cukrzycę ciązową i nie musiałam szybciej zgłaszać się do szpitala. Poród naturalny. Dziecko zdrowe. Ważne aby na porodówce pół godz po porodzie sprawdzili dziecku poziom glukozy. Mały mial sprawdzone poziomy co 4godz przez pierwszą dobę, a potem 3 razy dziennie. Na Klinicznej(tam rodziłam) robią noworodką matek z cukrzycą usg głowy i brzuszka-takie mają procedury.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry