Widok

Czemu bukiety ślubne są takie drogie?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Kto mi - ignorantce - odpowie na to pytanie...?
Czy jest to po prostu opłata za przymiotnik "ślubny", czy są jakieś inne powody tego, ze ich ceny są o tyle wyższe, niż innych bukietów?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz co chyba to jest oplata wlasnie za przymiotnik "slubny "... niestety na wszystkim co zwiazane ze slubem i z weselem czesto sie przeplaca - dobry biznes w Polsce, ktory chyba nigdy nie upadnie :)))

ktos juz tu wczesniej pisal, aby w kwiaciarni mowic, ze jest sie swiadkowa a nie panna mloda i cena powinna byc nizsza - ja napewno tak sprobuje ;)

pozdrawiam

no tak , dobry pomysł ale ..... ja np. zamawiam dwa bukiety : jeden dla mnie "ślubny" a drugi mały dla świadkowej...
jak pójde do kwiaciarni i własnie w taki sposób zamówie + jeszcze butonierki , to kwiaciarka odrazu się skapnie , że to na ślub ....
co z tego , że powiem , że jestem swiadkową ???????

albo czegoś nie kumam

image
image
pomarańczka dziewczyny zamawiaja jeden chyba i dlatego
ja zaplacilam 190 zl za dwa bukiety + dwie butonierki
ale nie chciałbym miec na swoim slubie bukietu swiadkowej był ladny to fakt ale za mały

no chyba masz rację .. zamawiaja jeden

image
image
ja się pytałam u mnie w kwiaciarni na osiedlu (bo te kwiaciarnie w centrum miasta mają z reguły drozsze ceny) babka powiedziała mi, ze ślubny bukiet z róż latem wyjdzie ok.50zł bo te kwiatki są latem bardzo tanie.
Wiem też, że na Hali targowej w Gdyni robią tanie bukiety ślubne.

image
Czytalam kiedys w gazecie jak zrobic tanie wesele.. i jedna z rad byla zeby zamawiac tort, a nie tort weselny- zamowic wiazanke, a nie wiazanke do slubu...

Slowo slub/wesele kosztuje...

No ale fakt jest, ze to pewnie tez dlatego ze poswiecaja wiecej czasu i przy samym zamowieniu, i tez wiedza ze musza sie 100 razy wiecej starac aby bylo jak panna sobie zyczy. Serwis kosztuje.

image
tak , ale jak kwiaciarka zapyta , "a na jaką okazję ma byc ten bukiet ? "

chyba nie powiem , że na urodziny , skoro wiązanka ewidentnie wyglada na ślubną ... i jeszcze przy tym zamówię butonierki....

to nie przejdzie

image
image
a ja mialam tort w cenie zwykłego toru za przydomek slubny nic nie dopłacilam

ja za tort wogóle nie płace , jest wliczony w jedzenie

image
image
Ja tego nie stosuje.. tylko tak czytalam :-)

image
no właśnie przecież wiązanki ślubne a na inne okazje różnią się troche od siebie...

image
trochę ??? bardzo !!! :):):):):)

tak jak mówie - to nie przejdzie

image
image
akurat na kwiatach nie da sie oszczedzic mozna na czyms innym
np. samemu zrobic wystrój koscioła, sali

no właśnie Pomarańczko bardzo :) inne dodatki, końcówka tez musi być inaczej zrobiona a nie w sreberku ;p
Właśnie zauważyłam, ze moje serduszka w suwaczku już są prawie przy sobie ahhh jak ten czas leci :)

image
magdalenja a ja jestem poslubie i one nie sa bliżej

dokładnie !! :):) (np. sreberko na końcówce)

image
image
albo takie wstazki srebrne te cienkie

no patrz MAdziu czyli moje juz sie nie przesunie ;p mgły by się złączyć hihi

image
właśnie wyobraziłam sobie siebie z takimi kwiatami ze sreberkiem na końcu hehehe furora by była

image
no szkoda nie?

szkoda szkoda, ładnie by to wyglądało :)

image
hej dziewczyny
Moja kolezanka jak brala rok temu slub to np. u fryzjera, wizazystki i w kwiaciarni nie mowila ze to slubne i powiem wam ze za fryzjera zaplacila 80zł za makijaz 60zł a za bukiet dla siebie 75 zł.
najlepszy numer to byl z fryzjerem bo jak zaplacila i czekala na swoja mame to jej mama sie wygadala i fryzjerka do niej podeszla i powiedziala ze za kok slubny sie wiecej placi i powinna doplacic a ona sie spytala co za roznica jest miedzy zwyklym a slubnym??
babka nie wiedziala co powiedziec i dala jej spokoj. szkoda gadac za slowo ślub juz jest drozej nie wazne ze roba to samo co zawsze:)))
pozdrawiam przyszle mezatki:))))

image
ja za kok ślubny płacę 55 zł :) bez próbnego,tylko zdjęcie sukni muszę przynieść,bo tym tez sie bedzie kierować, tylko mam przyjść 2 tyg. wcześniej na podcięcie włosów żeby zobaczyła jak się układają i czy są podatne.

image
no co wy dziewczyny ja za swoja wiazanke zapłaciłam fakt 120 zl ale warta była tej ceny
za za koka 60 zl za makijaz 50 zł
i wszystkim mówiłam że to slubne wiec zalezy gdzie sie udacie

ja tez bede za moja fryzure płaciła 70/80 zł ... i fryzjerka wie, że to ślubny

image
image
ja mam welon i diadem i nie wyobrażam sobie żebym nie powiedziała ze toślubny kok bo musi mi dopasować też do tego :)
Trzeba pochodzic i sie popytać i zawsze sie cos znajdzie tanszego (nie znaczy ze gorszego)

image
dokładnie zgadzam sie z magdalenja
to zalezy gdzie sie robi a czesto jest tak ze w tych malych salonach sie bardziej satraja bo licza ze beda polecani

Fakt jest ze moja wizazystka bierze nieco wiecej za panna niz za np swiadkowa.. wiec roznica jest, przynajmniej w niektorych miejscach.

No ale ja bym sie bala brac szanse, mysle ze sie bardziej staraja jak to na slub.

image
....bo wszystko co ślubne jest 2 razy droższe
niestety :(
wiadomo, że każda z nas przeznacza jakąś tam kwotę na wesele
i biznes ślubny się kręci,
bo ile by to nie kosztowało i tak kupimy :(((

moja fryzjerka robi mi na kazdą imprezkę kok za 70 zł i ślubny też mi za tyle zrobi , za bukiety ślubne napewno trzeba zapłacić więcej niż zwykłe, to jasne ale moja koleżanka po sąsiedzku ma kwiaciarnię, która pięknie robi bukiety ślubne i na autko i nie drogo, moja znajoma zapłaciła tam 150 zł za bukiet dla niej, świadkowej i kwiaty na auto tylko zaznaczam że było to 3 lata temu ale ceny nie powinny aż tak dużo podskoczyć, jak chcecie zaoszczędzić to musicie trochę poszukać, zorientować się gdzie jest taniej i ładnie :) tylko żeby nie przesadzić i jakiegoś kitu nie kupić :))))) ja i tak wyznaję zasadę jaka cena taka jakość to się sprawdza choć niektórzy oszukują na weselach żeby zarobić, trzeba być czujnym ale nie przeginać :))) takie moje zdanie :)
A ja mam kolezanke ktora pracuje w kwiaciarni i powiedziala mi tak:
za to ze slubne niektorzy potrafia sobie cos doliczyc, ale wiazanka slubna jest zupelnie inaczej robiona, do tego sa butonierki iitd. Ja u siebie place 150-200 za 2 bukiety i 2 butonierki. I tak za duzo uwazam bo nie mam nic nie zwyklego, no ale co zrobic.
Co do fryzjera to place 120 ale bezie u mnie co robic, wiec to standardowa cena jak dla mnie.

image

Inne tematy z forum Wesele

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry