Widok

Czy byłyście leczone podczas ciąży w kierunku streptococcus agalactiae (paciorkowiec)?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej,
właśnie się dowiedziałam, że wykryto u mnie paciorkowca :(
Jutro mam wizytę u mojego ginekologa. Wiem, że będę leczona antybiotykiem i wszystkiego dowiem się jutro ale strasznie się denerwuję...
Zaczęłam czytać na ten temat i boję się bardzo o swoje dziecko a poród na dniach...
Dziewczyny, czy któraś była leczona w czasie ciąży? Ile to trwało? Jak Wasze maluszki?
Wszystko OK? Przestraszyłam się...:(
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie była taka sama sytuacja. Antybiotyk podany w trakcie porodu ale urodziłam za szybko i nie zadziałał. Przez to byłyśmy z córką 10 dni w szpitalu. Teraz też jestem w ciąży i jak wyjdzie mi paciorek w badaniach to poproszę lekarkę o antybiotyk.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie ma czego się bać. Ponoć 50% społeczeństwa ma. Jest groźne tylko dla dziecka, jeśli dostanie się do płuc podczas porodu i nie będzie leczone. Mój poród trwał bardzo krótko i nie zdążyli podać mi antybiotyku, dziecko niestety się zaraziło. Dostawało antybiotyk w szpitalu (przymusowy pobyt 5 dni zamiast 2) i wszystko jest ok.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ostatnio zostałam zdiagnozowana z bakterią i strasznie się boję :( Jak to wyleczyć?
Ja też się dowiedziałam żę mam tą bakterie, chcemy się starać o dzidzi czy to nieprzeszkadza na początku ciąży? czy nie ma ta baktria wpływu na prawidłowe zapłodnienie komórki?
ja miałam tą bakterie i nie mogłam się jej pozbyć , potem miałam ecoli jak już pozbyłam się paciorkowca a potem to juz nie pamietam nawet co ale co chwile jakieś cholerstwo , ja miałam cc więc z dzieckiem wszystko ok , brałam antybiotyk potem juz nie chciałam brać i lekarz przepisał mi globulki dopochwowe do zrobienia w aptece z antybiotykiem pozdrawiama
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
witam was !!
ja mam też tą bakterie a poród na dniach i mój lakarz zaproponował mi już teraz antybiotyk doustny dla lepszego bezpieczeństwa przez 5 dni jestem spokojniejsz o malenstwo!!pozdrawiam
ja tez walczyłam całą ciążę z bakteriami, miałam enterococcusa faecalis, także paciorkowiec raz mi wyszedł, brałam amoksycykilnę, a jak pojechałam na izbę przyjęć do porodu to od razu mówiłam że mam paciorkowca i notorycznie powtarzałam dopóki nie dostałam antybiotyku, synek zdrowy, lecz po porodzie na obchodzie zapytałam czy synek zostanie dodatkowo zbadany, zrobili mu morfologię i crp, wyszło ok:))))))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
U mnie paciorkowca wykryto pod koniec ciąży i byłam leczona antybiotykiem + globulki. Mała urodziła się się zdrowa więc nie martw się na zapas.
Tak ja brałam TAROMENTIN 3razy dziennie przez tydzień,ponieważ przy S .A.miałam +++
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki dziewczyny za tak szybką odpowiedź. Troszkę mnie uspokoiłyście. Jutro idę do swojego gina. Zobaczę, co mi powie.
krecikowa ja tez mam taka bakterie i dzis dostalam antybiotyk na tydzien. amotaks 1g. ginka mnie uspokoila ze nie jest bardzo niebezpieczna ale podleczyc trzeba no i zaglosic przed porodem
imageimage
Ta bakteria którą masz nie jest groźna dla malucha, ja też miałam w 7 miesiącu i mój gin zapisal mi globulki robione w aptece. Po leczeniu ani śladu E.f. Ostatni wymaz wykrył za to paciorkowca z tematu, też biorę te globulki i dostanę antybiotyk przy porodzie.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja dziś odebrałam wyniki z posiewu. Enterococcus facealis. O badanie sama poprosiłam mojego gina, bo czułam, że coś jest nie w porządku. Przy każdej wizycie (a jestem już prawie w 7 miesiącu ciąży) zgłaszałam lekarce, że dręczą mnie dziwne upławy, a ona za każdym razem wypisywała mi te same globulki, które i tak nie przynosiły rezultatu. W koncu sama poprosiłam o ten wymaz dla świętego spokoju, a tu proszę... Czarno na białym jakieś świństwo. Boję się o mojego malucha i szczerze mówiąc nie wiem co z tym dalej zrobić. Lekarka mówiła już przy pobieraniu, że nawet jeśli coś wyjdzie to i tak nie będziemy mogly zastosować konkretnego leczenia. Czy taka nieleczona bakteria nie zaszkodzi mojej dzidzi?
Mam wrażenie że często nie ma objawów, oprócz tej bakterii stwierdzono u mnie candidia (grzyb) - na to biorę już drugi antybiotyk, ciekawe czy mi pomógł, ale podobnie nie mam objawów - nic mnie nie swędzi, nie mam upławów, lekarz przy badaniu stwierdził że mam lekki stan zapalny i wtedy wysłał na badania.
powodzenia wianeczku:) No i napisz później jak te podawanie antybiotyku wyglądało w praktyce
image
fotografia ślubna, chrzciny, ciąża,rodzinnie- http://www.betrisa.pl
Dzięki. Już mam ten wynik spakowany razem z kartą ciąży i innymi badaniami. Od razu zrobiłam ksero. W poniedziałek będę na KTG w szpitalu i od razu im to zgłoszę. Jeszcze raz dziękuję.
Ja miałam, w ciąży brałam globulki, a po porodzie ja z dzieckiem antybiotyk. Dobra rada - weź wynik do szpitala i uczul personel, zwłaszcza jeżeli chodzi o dziecko
Ja też nie miałam i nie mam żadnych objawów. Mój lekarz nie zlecił mi tego badania ale szpital, w którym chcę rodzić. No i dobrze się stało, bo w razie czego podadzą antybiotyk przy porodzie.
dziewczyny ja wczoraj odebralam wynik no i mam enterococcus faecalis;/ podeszlam do poloznej bo mojej gin. nie bylo i poiwedziala ze to nie jest paciork. niebezpieczny dla dziecka ale podleczyc oczywiscie trzeba, no i czekam teraz na wizyte. poczytalam troche o tym na necie, opinie sa oczywiscie rozne ale podobno czesto jest spotykany i nie podaje sie leku dziecku przy porodzie takze jestem dobraj mysli , aczkolwiek zdziwilam sie bo zadnych objawow nie mam
imageimage
Dziewczyny,
dziękuję Wam bardzo. Już dziś jestem spokojniejsza ale jak wczoraj połykałam pierwszą tabletkę antybiotyku to się bałam. Modlę się żeby nie zarazić dziecka i wierzę, że wszystko będzie dobrze :) Jeszcze raz dzięki i pozdrowionka.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

prywatny dentysta (25 odpowiedzi)

Gdzie w gdansku jest dobry prywatny dentysta dla dzieci??

gdzie kupic ubrania dla 2 metrowego faceta??:) (17 odpowiedzi)

albo za krotkie rekawy,albo do pasa...jak z mlodszego brata...a gdzie kupic te normalne??

Gdzie kupię duże kartony? (20 odpowiedzi)

Tak jak w temacie, gdzie można kupić duże kartony, nawet takie 150x150x150? Castorama? Praktiker...?

do góry