Widok

Czy ktoras z Was brala Staveran 40 w ciazy?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
... badz inny lek zamierajacy verapamil hydrochloride...
Pytam, bo moja przyjacolka ma go przepisanego i jak przeczytala ulotke to sie za glowe zlapala tyle skutkow ubocznych dla dziecka... Dajcie znac jesli macie jakiekolwiek doswiadczenia w tym temacie, bo trudno bardzo znalezc jakiekolwiek informacje, a lekarz tez nie bardzo wie jak sie odniesc do ryzyka dla dziecka...
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
z tego co znalazłam w necie to jest to zamiennik isoptinu, który podaje sie osłonowo przy fenoterolu. od 15tyg jestem na tych pigsach i córcia ma się dobrze. bardzo powszechne leki do podtrzymywania ciąży
Z tego co czytalam to substancja aktywna isoptinu jest taka sama, wiec ryzyko jest podobne... Ach juz sama nie wiem co o tym sadzic...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Lek bezpieczny w ciąży, o działaniach niepożądanych producent musi pisać nawet jeśli występują bardzo rzadko.
Jest bardzo często stosowany u kobiet w ciąży, przy skurczach macicy i ryzyku przedwczesnego porodu.
Nie ma czego się obawiać, tylko jeśli jest wskazanie to brać.
Jest wskazany, tylko ze branie go powoduje ryzyko ciezkich chorob u dzieci i nawet jesli dzieci urodza sie spelniajac wszelkie normy to tak naprawde nie ma zadnych badan na temat tego jak dzieci sie potem rozwijaja... Moja przyjacolka po prostu boi sie go brac z tymi ryzykami. Zawodowo pracuje z dziecmi z zaburzeniami rozwojowymi, wiec codziennie spotyka sie z dziecmi ktore nie rozwijaja sie prawidlowo po tym jak ich mamy braly nieodpowiednie leki w ciazy.
Np w Stanach verapamil hydrochloride jest sklasyfikowany jako niewskazany dla kobiet w ciazy.
Znacie jakakolwiek alternatywe do tego leku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Laski, bylabym bardzo zobowiazana za jakies info...
Nikt?
Nadal będę próbowała uspokajać:)
Po pierwsze lek nie jest przeciwwskazany w ciąży (dotyczy to też USA). Posiada kategorię C. Leki bezwzględnie PRZECIWSKAZANe to kategoria X, dopuszczalny w stanach zagrożenia życia- kategoria D.
Kategoria C oznacza, że wykazano działanie toksyczne na płód u zwierząt, ale nie potwierdzono u kobiet w ciąży (ponieważ nie prowadzi sie badań klinicznych na kobietach w ciąży). Na podstawie szerokiej praktyki (jest to lek stosowany stosunkowo często u kobiet w ciąży ) nie zaobserwowano zależności pomiędzy stosowaniem leku a wadami wrodzonymi. ze względu na ograniczone dane nie zaleca się stosowania przez pierwsze 6 miesięcy ciąży. Zawsze tez rozpatruje się ryzyko kontra korzyść. Zakładam , ze lekarz przepisując lek właśnie tak zrobił.
http://www.safefetus.com/DrugDetail.asp?DrugId=142&TradeName=Verapamil&TradeId=2518
Jestem w ciąży i jestem farmaceutką i gdyby mój lekarz zalecił mi verapamil przyjmowałbym go , bo wiem ze ryzyko jest małe, a poród przedwczesny niesie za sobą o wiele wyższe zagrożenie dla dziecka.
Zawsze rozpatrujemy konkretną sytuację.
Alternatywą do verapamilu jest no-spa (drotaweryna), często stosowana w Polsce , natomiast niekoniecznie za granicą ( nie wiem skąd jest przyjaciółka).
Stosuje się też fenoterol, ale zazwyczaj w połączeniu z verapamilem , a nie jako osobny lek. Nie ma wielu alternatyw, bo mało jest leków 100% bezpiecznych w ciąży, więc bazuje się na sprawdzonych w praktyce.
Powtarzam, ze wszystko zależy od sytuacji, więc lepiej wątpliwości wyjaśniać z lekarzem prowadzącym i nie czytać ulotek zbyt szczegółowo:)
Jeśli masz jeszcze jakieś pytania to pisz , może uda mi si.ę coś jeszcze wyjaśnić:)
Przyjaciolce (ktora mieszka w Polsce) lekarz przepisal wlasnie fenoterol zeby zapobiec wczesnemu porodowi (ma miesniaka w macicy) oraz Staveran 40 zeby zlagodzic skutki uboczne fenoterolu czyli podwyzszona akcje serca.
A z lekarzem to jest problem bo sie strasznie oburza jak ona mu zadaje jakiekolwiek pytania i reaguje jakby ona conajmniej podwazala jego autorytet, a ona najzwyczajniej sie martwi o swoje dziecko.
Czy w jej sytuacji (rosnacy miesniak) NO-SPA forte bylaby wystarczajaca, zeby zatrzymac skurcze macicy?
To za trudne pytanie dla mnie , bo nie jestem lekarzem ginekologiem.:)
Isoptin, nie tylko daje się "osłonowo " do fenoterolu, wywiera on także własne działanie rozkurczające macicę. Isoptin i fenoterol są lekami "silniejszymi" jeśli w ogóle tak można porównywać i często stosowane w "poważniejszych" przypadkach.
No-spa tez ma kategorie C w ciąży, poza tym jest lekiem rzadziej stosowanym na świecie, więc nie uważam jej za bezpieczniejsza alternatywę.
Jeśli Twoja przyjaciółka jest tak zestresowana faktem przyjmowania Isoptinu to proponuje konsultację u innego lekarza.Lub nie przejmowanie się oburzeniem lekarza i pytanie, bo to w końcu ona i dziecko są najważniejsi:)
dedes, dzieki wielkie za info. Tez radze jej konsultacje u innego lekarza... Ach wiesz jacy lekarze potrafia byc... czasem czlowiek sie zastanawia czyje samopoczucie jest tu najwazniejsze - wielce szanownego pana lekarza, ktory wszystko wie, czy ciezarnej... Eh szkoda slow.
Ale jeszcze raz dzieki za info.
Brałam w pierwszej ciąży izoptin i fenoterol i dziecko urodziło sie zdrowe w 37tc.Teraz jestem w ciazy z drugim dzieckiem i tez mam zapisany fenoteron tylko zamiast izoptinu(staveran),Trzeba zaufac lekarzowi chyba wie co zapisuje...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

pomóżcie-pomysł na własny biznes (104 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (86 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

do góry