Widok
ketonal jest zakazyw ciazy, jedyne srodki przeciwbolowe ktore mozna to paracetamol lub apap. 10lat choruje, wiec troche obeznania mam z lekami.. mam takie bole ze poduszki gryze, a lekarz powiedziala ze nic poza paracetamol nie moge i tyle. jesli masz bole z ktorymi sobie nie radzisz jedz do spzitala tam Ci podadza leki. ale w zyciu nie bierz ketonalu.
a ja brałam w ciąży i ketonal i jeszcze gorszy syf - imigran. Mam takie silne migreny, że wpadłam przez nie w depresję, po 5-7 dni bólu bez przerwy:( 2 ginekologów pozwoliło mi brać te leki tylko w razie konieczności. Wg. obu taki ból nie do zniesienia dla matki jest równie szkodliwy dla dziecka, co te leki. Wzięłam je 3 razy. Schizowałam się do porodu, że coś będzie nie tak z dzieckiem, ale nie wytrzymałam bólu. Dodam, że próg bólu mam wysoki, urodziłam 2 dzieci i mój poród przy bólu głowy to pikuś. Ale nie wzięłabym żadnego leku bez pozwolenia lekarza. Chociaż oczywiście to potem i tak będzie nasz problem jak (tfu tfu) coś się wydarzy
u mnie w rodzinie brano ketonal na raka czy mega mocne bole podczas okresu.z tego co wiem jest na morfinie, wiec nie bardzo mozna sobie go od tak brac w ciazy.
najbezpieczniejszy lek przeciwbolowy (chociaz nie dziala na kazda) to paracetamol.dziewczyny biora tez nospe, ale ja nie rzyzykowalam.
najlepiej konsultowac sie z lekarzem, bo wszystko zalezy od przypadku ciazy
najbezpieczniejszy lek przeciwbolowy (chociaz nie dziala na kazda) to paracetamol.dziewczyny biora tez nospe, ale ja nie rzyzykowalam.
najlepiej konsultowac sie z lekarzem, bo wszystko zalezy od przypadku ciazy
Dziewczyny ketonal jest NLPZ i może jest silnym lekiem ale ból jest czasem bardziej szkodliwy niż lek. Ketonal nie jest na morfinie i dziwi mnie ze ktokolwiek nie wiedząc nic na ten temat wypowiada się w tak odpowiedzielnych wątkach. Moja kuzynka chora na ZZSK od lekarza dostała zezwolenie brania wyłącznie ketonalu w ciązy jakos srodka przeciwbólowego i lekko przeciwzapalnego i ma 3 pieknych zdrowych dzieci więc bardzo proszę Panie które nic nie wiedzą w tym temacie o niewypowiadanie się bo tylko tym szkodzą.!
Oczywiscie wszystko pod kontrolą lekarza.
Oczywiscie wszystko pod kontrolą lekarza.
Nie nalezy stawiac znaku równości miedzy braniem danego leku w ciazy a braniem danego leku po porodzie karmiac piersia. przeciez to sa dwa rozne mechanizmy i dwie rozne sytuacje. w ciazy chodzi o to by lek nie przenikal przez lozysko, a podczas kp ma nie przenikac do mleka matki. Ew.moze przeikac ale ma byc bezpieczy dla dziecka lub w razie niejasnosci i niebezpieczenstwa ma byc brany pod kontrola nie tylko ginekologa ale i specjalisty, ktory owy lek przepisuje. Dlatego leki na nadcisnienie powinny przepisywac kobietom w ciazy lekarze z kliniki nadcisnienia w konsultacji z ginekologiem. Wydaje mi sie, ze podczas kp jest wiecej mozliwosci niz podczas ciazy, niewiele lekow przenika do mleka, a na pewno jest o wiele wiecej zamiennikoww ktore mozna przyjmowac. Z leko p.bólowwyvh w ciazy bezpieczny jest paracetamol- czyli apap (to to samo, kwestia koncernu farm. ktory go wytwarza, no i kwestia ceny oczywiscie).