Widok

Czy któraś z was brała ketonal w ciązy ?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
na ulotce napisane jest ze mozna brac w razie koniecznosci....
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ketonal jest zakazyw ciazy, jedyne srodki przeciwbolowe ktore mozna to paracetamol lub apap. 10lat choruje, wiec troche obeznania mam z lekami.. mam takie bole ze poduszki gryze, a lekarz powiedziala ze nic poza paracetamol nie moge i tyle. jesli masz bole z ktorymi sobie nie radzisz jedz do spzitala tam Ci podadza leki. ale w zyciu nie bierz ketonalu.
Amelia Zofia 1225g, 43cm:) jestem mama!

image
mozesz wziąć do 4 na dobe tabletek efelaganu - lepiej przyswajalnej postaci paacetamolu
image

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja i bez ciąży ketonalu nie biorę bo mi żołądek rozwala ;)

więc w ciąży nie ryzykowałabym tymbardziej, w razie potrzeby tylko coś co ma paracetamol w składzie ( apap, paracetamol, panadol i słyszałam o tych efelaganie właśnie)
imageimage
image
oj to słbiutki pomysł....lepiej zapomnij o ketonalu, bardzo silny i niebez;pieczny lek, ja co prawda biore na bóle meisiączkowe ale w ciazy bym z daleka omijała
a ja brałam w ciąży i ketonal i jeszcze gorszy syf - imigran. Mam takie silne migreny, że wpadłam przez nie w depresję, po 5-7 dni bólu bez przerwy:( 2 ginekologów pozwoliło mi brać te leki tylko w razie konieczności. Wg. obu taki ból nie do zniesienia dla matki jest równie szkodliwy dla dziecka, co te leki. Wzięłam je 3 razy. Schizowałam się do porodu, że coś będzie nie tak z dzieckiem, ale nie wytrzymałam bólu. Dodam, że próg bólu mam wysoki, urodziłam 2 dzieci i mój poród przy bólu głowy to pikuś. Ale nie wzięłabym żadnego leku bez pozwolenia lekarza. Chociaż oczywiście to potem i tak będzie nasz problem jak (tfu tfu) coś się wydarzy
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
ketonal dostała dziewczyna karmiąca dziecko jak leżałam z nią na tej samej sali na położnictwie...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
mi też dawali ketonal w redłowie po porodzie jak karmiłam piersią na bóle obkurczającej się macicy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
u mnie w rodzinie brano ketonal na raka czy mega mocne bole podczas okresu.z tego co wiem jest na morfinie, wiec nie bardzo mozna sobie go od tak brac w ciazy.

najbezpieczniejszy lek przeciwbolowy (chociaz nie dziala na kazda) to paracetamol.dziewczyny biora tez nospe, ale ja nie rzyzykowalam.

najlepiej konsultowac sie z lekarzem, bo wszystko zalezy od przypadku ciazy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
nospa to norma w ciąży, a na porodówce też dostawałam ketonal dożylnie po cesrce...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
no ale po cesarce to po ciązy, ja tez wlasnie ketonal dozylnie pozniej w tabletkach po operacji jajników (cięcie jak do cesarki) ale w samej ciazy ? jak ktos pisal, to bardzo silny lek po pierwsze uzalezniający i niszczący zołądek
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
no wlasnie co innego wziasc ketonal po ciazy a co innego w trakcie...
po ciąży, ale kobiety karmiące piersią.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paracetamol lub Apap ? A Apap co ma w składzie....
Ale głupoty ludzie pisali. Paracetamol lub Apap faktycznie obeznanie z lekami. Można brać ketonal w 1 i 2 trymestrze ciąży, potem nie i wiadomo, że z umiarem
Cala ciaze bralam pyralgine, dzialala na bol i malenstwo urodzilo sie calkiem zdrowe! Ale robilam to pod kontrola ginekologa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
ketonal kategorycznie nie jedynie no spe
image[/url]
image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dziewczyny ketonal jest NLPZ i może jest silnym lekiem ale ból jest czasem bardziej szkodliwy niż lek. Ketonal nie jest na morfinie i dziwi mnie ze ktokolwiek nie wiedząc nic na ten temat wypowiada się w tak odpowiedzielnych wątkach. Moja kuzynka chora na ZZSK od lekarza dostała zezwolenie brania wyłącznie ketonalu w ciązy jakos srodka przeciwbólowego i lekko przeciwzapalnego i ma 3 pieknych zdrowych dzieci więc bardzo proszę Panie które nic nie wiedzą w tym temacie o niewypowiadanie się bo tylko tym szkodzą.!

Oczywiscie wszystko pod kontrolą lekarza.
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w ciąży dostałam 2 razy domięśniowo ketonal na pogotowiu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na patologi ciąży na Zaspie też dostawałam ketonal. Synek urodził się zdrowy. Natomiast po cc na Klinicznej nie chcieli mi go dać, dostałam paracetamol, gdy mąż przycisnął antestezjologa dostałam słabą morfinę. Położne mówiły, że to operacja to ma boleć.
Ciekawe, czy położne jak idą do dentysty to też nie biorą znieczulenia, bo ma boleć... no co za padaka.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie nalezy stawiac znaku równości miedzy braniem danego leku w ciazy a braniem danego leku po porodzie karmiac piersia. przeciez to sa dwa rozne mechanizmy i dwie rozne sytuacje. w ciazy chodzi o to by lek nie przenikal przez lozysko, a podczas kp ma nie przenikac do mleka matki. Ew.moze przeikac ale ma byc bezpieczy dla dziecka lub w razie niejasnosci i niebezpieczenstwa ma byc brany pod kontrola nie tylko ginekologa ale i specjalisty, ktory owy lek przepisuje. Dlatego leki na nadcisnienie powinny przepisywac kobietom w ciazy lekarze z kliniki nadcisnienia w konsultacji z ginekologiem. Wydaje mi sie, ze podczas kp jest wiecej mozliwosci niz podczas ciazy, niewiele lekow przenika do mleka, a na pewno jest o wiele wiecej zamiennikoww ktore mozna przyjmowac. Z leko p.bólowwyvh w ciazy bezpieczny jest paracetamol- czyli apap (to to samo, kwestia koncernu farm. ktory go wytwarza, no i kwestia ceny oczywiscie).
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja również odwiedziłam oddział patologii na Zaspie i tam przez dwa tygodnie dostawałam ketonal. Niestety zostało mi jeszcze półtora miesiąca do rozwiązania ale jestem pod stałą kontrolą ginekologa i mówi że Mała rozwija się prawidłowo.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

wierszyk na dzień babci i dziadka (24 odpowiedzi)

potrzebuję ładnego wierszyka na DZIEŃ BABCI, DZIADKA może Wasze dzieci uczą się czegoś fajnego...

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

Ile wydajecie dziennie na jedzenie? (85 odpowiedzi)

U mnie sam obiad wychodzi 30-40 zł. Dziennie wydaję 70-100zł. Zastanawiam się,czy nie przesadzam...

do góry