Widok
Chyba zazdrościsz. Moja córka też jest Julka i koniec. Trudno. Ja mam na imię Natalia i w mojej klasie w liceum były 4 Natalie a w podstawówce 3, ale nigdy nie zmieniłabym imienia. Mi się inne imię nie podobało niż Julia chyba, że moje. Julka ma imieniny wtedy kiedy ja. Żadna Ania Amelia Aurelia Hermenegilda, Kasia, Karolina, Justyna i inne. Czego Ci szkoda? Każdy wybiera takie jakie mu się podoba. Ja to imię miałam wybrane dawno dawno temu i tak zostało. Nie interesują mnie inne dzieci. Moja Julia jest dla mnie wyjątkowa.
taka po prostu moda. kiedyś była na Anny,Agnieszki, Karoliny a teraz jest na Julki,Lenki czy Laury. jak będę miała kiedyś córkę to.będzie Iza chyba, że będzie moda na to imię to wymysle coś innego. Ja zawsze wszędzie byłam jedna i to było i jest super! każdy od razu wie że chodzi o mnie! i wcale nie mam na imię Kunegunda:-):-):-):-)
mi od 15 r życia podobało się to imię i powiedziałam sobie ze jak będę miała kiedys córkę to choćby niewiadomo co będzie Julia no i mam a w otoczeniu, w rodzinie wśród znajomych itp nie znam zadnej i zadna koleżanka Julki nie ma mimo ze słyszałam ze popolarne to miałam to w ....podobało mi się to dałam i pewnie reszta tez ma swoje powody a nie dlatego ze jest popularne!!!!!!!!!!!!!!!!
hm, lepsza Julka niz Nicola, Samanta czy Dzastin ! kiedys byl taki artykul (niedawno) gdzie opisano odbiór przez dorosłych imion, ktore teraz sie nadaje dzieciom..no niestety Nikolki i Dzastinki od urodzenia maja przypiętą łatke "nizszego poziomu" rodziny z ktorej sie wywodza, wypowiadaly sie nawet nauczycielki, ze takie dzieci od razu kojarza sie z nizszym poziomem wyksztalcenia i statusu rodzicow...przykre to, ale chyba jednak prawdziwe, tzn z dzieciak moze byc dobry i madry ale jednak to imie zawsze bedzie jego pientem i bedzzie mial pod gore...poza tym z obserwacji (m.in. mojej kolezanki nauczycielki ) nikole itp. rzeczywiscie pochodza z nazwijmy to "mniej ambitnych" rodzin, nie ublizajac nikomu, bo to nie oznacza czy ktos jest dobry, zly, wychowany czy nie, chozi glownie o poziom wyksztalcenia i ambicji rodzicow.
Dziewczyny...imie jakie by nie było jest najpiekniejsze dla kazdej mamy z osobna...niech kazdy nazywa jak chce i co komu do tego:))
Nie sadze aby Julki byly skrzywdzone bo jest ich duzo:)))Albo zeby Wanessy.Dzesiki,Nikole i inne byly z rodzin o nizszym statusie...znam rozne imiona z rodzin patologicznych wiec po co wrzucac wszystkich do jednego wora????
Jak dla mnie moze i nawet nazywac sie Esmeralda i co mi do tego skoro mamie sie podoba to ok!!!!!!
Nie sadze aby Julki byly skrzywdzone bo jest ich duzo:)))Albo zeby Wanessy.Dzesiki,Nikole i inne byly z rodzin o nizszym statusie...znam rozne imiona z rodzin patologicznych wiec po co wrzucac wszystkich do jednego wora????
Jak dla mnie moze i nawet nazywac sie Esmeralda i co mi do tego skoro mamie sie podoba to ok!!!!!!
Kuba - kubica masakra. A mojej siostry synek nazywa się Antoś a ona woła na niego" Tośka" .Koszmar. Mi się podobają typowo polskie imiona typu Marysia, Zosia, Zuzia (chociaż też jest ich sporo), Karolina, Helenka, a z chłopców Paweł, Tomek, Piotr, Staś, Franek, Michał itp. Dużo jest ładnych POLSKICH imion.
Julia bardzo ładne imię, chociaż rzeczywiście oklepane. Ale na to nie powinno sie zwracać większej uwagi. Wg mnie są DWIE sprawy bardzo istotne równorzędne!), przy wyborze imienia dla dziecka:
1. imię ma się podobać rodzicom
2. rodzic musi, po prostu MUSI zastanowić się, czy wybrane imię nie będzie przedmiotem drwin, żartów wśród kolegów dziecka (zwłaszcza przy imionach bardziej nietypowych) i wybrać takie, przez które dziecko nie będzie wyśmiewane wśród rówieśników. Pracowałam w szkole i dzieci naprawdę bywają okrutne wobec kolegów z powodu "innego" imienia.
Jak te dwa punkty sa załatwione, to nie trzeba się niczym innym przejmowac.
A tak na marginesie, nie można wrzucać wszystkich do jednego worka, ale ja rzeczywiście zauważyłam taką prawidowość, że imiona typy Wanesa, Jesika, Brajan występuja w rodzinach o niższym statusie społecznym/ekonomicznym/ "wykształcenia".
1. imię ma się podobać rodzicom
2. rodzic musi, po prostu MUSI zastanowić się, czy wybrane imię nie będzie przedmiotem drwin, żartów wśród kolegów dziecka (zwłaszcza przy imionach bardziej nietypowych) i wybrać takie, przez które dziecko nie będzie wyśmiewane wśród rówieśników. Pracowałam w szkole i dzieci naprawdę bywają okrutne wobec kolegów z powodu "innego" imienia.
Jak te dwa punkty sa załatwione, to nie trzeba się niczym innym przejmowac.
A tak na marginesie, nie można wrzucać wszystkich do jednego worka, ale ja rzeczywiście zauważyłam taką prawidowość, że imiona typy Wanesa, Jesika, Brajan występuja w rodzinach o niższym statusie społecznym/ekonomicznym/ "wykształcenia".
"A tak na marginesie, nie można wrzucać wszystkich do jednego worka, ale ja rzeczywiście zauważyłam taką prawidowość, że imiona typy Wanesa, Jesika, Brajan występuja w rodzinach o niższym statusie społecznym/ekonomicznym/ "wykształcenia".
~A."
na prawde jest coś w tym u nas na wiosce jest jennifer (+typowo kaszubskie nazwisko hehe) rodzice przepraszam ale nie ma trafniejszego słowa-prostaki ze wsi ale córka dżeniffer :)
albo Markus, nie mozna było po prostu Marek..
~A."
na prawde jest coś w tym u nas na wiosce jest jennifer (+typowo kaszubskie nazwisko hehe) rodzice przepraszam ale nie ma trafniejszego słowa-prostaki ze wsi ale córka dżeniffer :)
albo Markus, nie mozna było po prostu Marek..
Imię nie jest głupie dopóki jakiś kopnięty dorosły osobnik tak nie stwierdzi i nie przekaże tego dalej. A jeszcze jak będzie się wyśmiewać z takich imion przy swoim dziecku, które to podłapie i później w szkole będzie powtarzać. Doskonale wiemy jakie dzieci są okrutne.
No i nie wiem co jest bardziej patologiczne. Imię Nikola, czy takie zachowanie dorosłego, przez które może dziecko o powyższym imieniu ucierpieć, ponieważ postanawia wylać swoje frustracje.
Już to kiedyś pisałam. Zapytajcie się swoich dzieci czy mają w przedszkolu osoby z dziwnym imieniem. Powiedzą nie. Dla nich wszystkie imiona są naturalne. Tylko dorośli robią z tego problem i wmawiają, że tak jest.
Jeżeli dziecko powie, że są dziwne imiona, to znaczy że już pojawił się problem...zapewne przekazany przez rodzica.
No i nie wiem co jest bardziej patologiczne. Imię Nikola, czy takie zachowanie dorosłego, przez które może dziecko o powyższym imieniu ucierpieć, ponieważ postanawia wylać swoje frustracje.
Już to kiedyś pisałam. Zapytajcie się swoich dzieci czy mają w przedszkolu osoby z dziwnym imieniem. Powiedzą nie. Dla nich wszystkie imiona są naturalne. Tylko dorośli robią z tego problem i wmawiają, że tak jest.
Jeżeli dziecko powie, że są dziwne imiona, to znaczy że już pojawił się problem...zapewne przekazany przez rodzica.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Tinker masz absolutna rację. Dla nas może być każde nawet najdziwniejsze imię normalnym ale nie wyegzekwujemy tego od wszystkich ludzi. I ja na pewno bym nie zaryzykowała dac dziecku imienia, które może być przedmiotem drwin ze strony innych, chociaż miałabym w sobie 100% akceptację dla wszystkich imion świata. Bo najzwyczajniej nie chciałabym, aby moje dziecko cierpiało po zetknięciu z osobami, które takiej akceptacji nie maja. Poza tym nie tylko dorośli "piętnują" niektóre imiona. Z czasem dzieci zaczynają być coraz mądrzejsze i to, co akceptował 3,4 latek niekoniecznie zaakceptuje 10 czy 12 latek. I tu nie musi być żadnego wpływu dorosłych.
Zgadzam się, że do pewnego wieku wyśmiewanie imion i nie tylko to wina rodziców.
Do A.(gatha?)
"Kuba - kubica masakra. A mojej siostry synek nazywa się Antoś a ona woła na niego" Tośka" .Koszmar. Mi się podobają typowo polskie imiona typu Marysia, Zosia, Zuzia (chociaż też jest ich sporo), Karolina, Helenka, a z chłopców Paweł, Tomek, Piotr, Staś, Franek, Michał itp. Dużo jest ładnych POLSKICH imion."
Stanisław, Stanisława, Bogusław, Bogumił, Czesław, Zdzisław - to są typowe polskie imiona.
Maria - hebrajskie
Zofia - greckie
Paweł - łacińskie
Tomasz - aramejski
nawet ANNA - hebrajskie
Wcale nie są polskie. Przyjęły się i są uważane za polskie. Teraz te, które są uważane za obce też się powoli przyjmują i za 30 lat wszyscy będą uważali, że Alan i Amelia to przecież typowo polskie imiona.
O gustach nie dyskutuje bo mam specyficzny ;P
Do A.(gatha?)
"Kuba - kubica masakra. A mojej siostry synek nazywa się Antoś a ona woła na niego" Tośka" .Koszmar. Mi się podobają typowo polskie imiona typu Marysia, Zosia, Zuzia (chociaż też jest ich sporo), Karolina, Helenka, a z chłopców Paweł, Tomek, Piotr, Staś, Franek, Michał itp. Dużo jest ładnych POLSKICH imion."
Stanisław, Stanisława, Bogusław, Bogumił, Czesław, Zdzisław - to są typowe polskie imiona.
Maria - hebrajskie
Zofia - greckie
Paweł - łacińskie
Tomasz - aramejski
nawet ANNA - hebrajskie
Wcale nie są polskie. Przyjęły się i są uważane za polskie. Teraz te, które są uważane za obce też się powoli przyjmują i za 30 lat wszyscy będą uważali, że Alan i Amelia to przecież typowo polskie imiona.
O gustach nie dyskutuje bo mam specyficzny ;P
no wlasnie, my akurat nie widzimy w tym wiochy, jak się urodziła najmłodsza, to same wybrałysmy jej imię clowo na E, chociaż nasze imiona nie zamierzone są oba na E.
Mozna by powiedzieć że Brajan Kowalski to jest mega wiocha, a ktos mi powie że nie...jalowa dyskusja...aha i nazywamy się bardzo popularnie, Ewa Emila Eliza a żadne z tych imion nie jest pochodzenia polskiego...zdziwiłybyście się jakie imiona to typowo pochodzenia polskiego....
Mozna by powiedzieć że Brajan Kowalski to jest mega wiocha, a ktos mi powie że nie...jalowa dyskusja...aha i nazywamy się bardzo popularnie, Ewa Emila Eliza a żadne z tych imion nie jest pochodzenia polskiego...zdziwiłybyście się jakie imiona to typowo pochodzenia polskiego....
Madness is the gift, that has been given to me!!
:) no wlasnie, wątek do niczego nie prowadzi, bo o gustach się nie dyskutuje.
Co do tej literki to teraz sobie przypominam ze wśród moich znajomych bylo to bardzo popularne, tak samo Piotr i Paweł - znam conajmniej 3 pary takch braci :) i też było to świadomy wbór rodziców bo zawsze Piotr był starszy.
Co do tej literki to teraz sobie przypominam ze wśród moich znajomych bylo to bardzo popularne, tak samo Piotr i Paweł - znam conajmniej 3 pary takch braci :) i też było to świadomy wbór rodziców bo zawsze Piotr był starszy.
Oczywiście - można podawać argumenty, ale mówienie że to imie to wiocha, to słabe jest...ja to bym chciała by moim najwiekszym problemem bylo wybranie imienia...pierw wo9gole muszę mieć dziecko ! może dzieki temu że tak ciężko mi zajśc, później docenie inne rzeczy niż takie pierdy jak kolor wózka, chusta czy nosidełko czy ile dzieci ma na imię Julka...
No powiem Ci tak...ja miałam być dwa lata po starszej jestem rok a młodszej wogóle mialo nie być bo lekarz powiedział po powaznej operacji mojej mamie że nie będzie mogla już mieć dzieci...mama miała 39 lat i wycięte pół wnętrzności, ledwo ją odratowali i co??....po poł roku zaszła w ciążę :) oczywiście wiele osób jej mówiło że niebezpiecznei ze powinna usunąć bo nawet po tak skomplikowanej operacji nie doszła jeszcze do siebie a co dopiero trzecie dziecko, przy dwóch 8 i 9 letnich dziewczynkach, taka chora...i co ?? młoda ma 22 lata, za rok bierze ślub i swoje dzieci planuje ;):)
oczywiście nie obyło się bez problemów, późna ciąża zaskutkowała problemami z sercem u siostry, ale jest dobrze, i powiem wam, że nie wyborażam sobie zycia bez tego guaniarza :D:D
bardzo miło mi się zrobiło jak przeczytałam twój wpis ;):)
oczywiście nie obyło się bez problemów, późna ciąża zaskutkowała problemami z sercem u siostry, ale jest dobrze, i powiem wam, że nie wyborażam sobie zycia bez tego guaniarza :D:D
bardzo miło mi się zrobiło jak przeczytałam twój wpis ;):)
Tak sobie to czytam i....
1. Imiona typu Jessika, Vanessa itp Dzastin, Majkel nadają najczęściej ludzie ktorzy chca sie czyms wyróżnić wieć dlaczegomnie imieniem dla dziecka?? żałosne to ale niestety prawdziwe. No i najczęściej takie imiona noszą dzieci z patologicznych rodzin, niestety....
2. Kiedyś była moda na Isaury, Leoncie itp imiona bohaterów brazylisjakich telenowel....-Masakra dla dzieci...a i o rodzicach nieświadczy to dobrze...
3. Dla dzieci nie ma dziwnych imion, tylko my dorośli śmiejemy sie z Józków, Stasiów itp no i dajemy przyswolenie na to dzieciom. Kiedyś pytałam moja córe czy zna kogoś o dziwnym imieniu. Opd. że nie, a potem sie okazało, że zna Olafa, Arona,Oskara, Jessike, Nikolę, Majkela....Tine
4. Mi sie podoba imie Arleta i Przemek
4. Mi sie podoba imie Arleta
1. Imiona typu Jessika, Vanessa itp Dzastin, Majkel nadają najczęściej ludzie ktorzy chca sie czyms wyróżnić wieć dlaczegomnie imieniem dla dziecka?? żałosne to ale niestety prawdziwe. No i najczęściej takie imiona noszą dzieci z patologicznych rodzin, niestety....
2. Kiedyś była moda na Isaury, Leoncie itp imiona bohaterów brazylisjakich telenowel....-Masakra dla dzieci...a i o rodzicach nieświadczy to dobrze...
3. Dla dzieci nie ma dziwnych imion, tylko my dorośli śmiejemy sie z Józków, Stasiów itp no i dajemy przyswolenie na to dzieciom. Kiedyś pytałam moja córe czy zna kogoś o dziwnym imieniu. Opd. że nie, a potem sie okazało, że zna Olafa, Arona,Oskara, Jessike, Nikolę, Majkela....Tine
4. Mi sie podoba imie Arleta i Przemek
4. Mi sie podoba imie Arleta
ja wczoraj słyszałam jak mama woła do synka Sami - okazało się ze ma na imie Samuel
Oczywiscie to dla rodziców niektore imiona sa dziwne - dzieci traktuja je jako naturalne.
Jak nadawalismy dzieciom imiona to chcialam by nie byly az tak popularne ale nie chcialam tez udziwniac i co sie okazalo ze pelno jest Jasko, Antkow i Emilek ;)
Oczywiscie to dla rodziców niektore imiona sa dziwne - dzieci traktuja je jako naturalne.
Jak nadawalismy dzieciom imiona to chcialam by nie byly az tak popularne ale nie chcialam tez udziwniac i co sie okazalo ze pelno jest Jasko, Antkow i Emilek ;)
Ja też mam córkę Liliannę - przez dwa 'N' ;) podobało mi się od zawsze, mimo że teraz staje się coraz bardziej popularne, ale nie przeszkadza mi to jakoś specjalnie :) a druga córka będzie Ula :)
A co do tego, że dzieci wszystko traktują naturalnie to jeszcze zależy w jakim wieku, mój siostrzeniec poszedł teraz do gimnazjum i ma w klasie dziewczynę o imieniu Grażyna i raczej się wszyscy z niej wyśmiewają z tego powodu, więc jednak w późniejszym wieku już nie jest tak prosto z oryginalnymi imionami...
A co do tego, że dzieci wszystko traktują naturalnie to jeszcze zależy w jakim wieku, mój siostrzeniec poszedł teraz do gimnazjum i ma w klasie dziewczynę o imieniu Grażyna i raczej się wszyscy z niej wyśmiewają z tego powodu, więc jednak w późniejszym wieku już nie jest tak prosto z oryginalnymi imionami...
a ja jestem dziwna i podobają mi się takie imiona
Tymon, Tytus, Bruno, Antoni, Remigiusz
Gabriela, Zofia, Konstancja, Estera
a córeczka ma Apolonia- zdrobniale Pola, Lonka
a jak się komuś nie podoba jak nazwałam córkę to niech się pocałuję w .. ;) bo co komu do tego jak kto nazywa moje dziecko?
che ktoś 1000 Julkę to niech będzie najważniesze by dziecko było kochane i dowartościowane to będzie miało gdzieś wyśmiewki rówieśników.
N przykładzie mojej 18 lat młodszej siosty to była chyba zerówka 3/4 dziewczynek przebranych za księżniczki ona za turczynkę. ,,koleżanka'' do niej mówi, że ma brzydki strój a co młoda na to? a wy wszystkie wyglądacie tak samo ;)
i nie mówię tu o wmawianiu dziecku,że jest lepsze od innych ale o pokazaniu,że inne nie znaczy gorsze! ;)
Tymon, Tytus, Bruno, Antoni, Remigiusz
Gabriela, Zofia, Konstancja, Estera
a córeczka ma Apolonia- zdrobniale Pola, Lonka
a jak się komuś nie podoba jak nazwałam córkę to niech się pocałuję w .. ;) bo co komu do tego jak kto nazywa moje dziecko?
che ktoś 1000 Julkę to niech będzie najważniesze by dziecko było kochane i dowartościowane to będzie miało gdzieś wyśmiewki rówieśników.
N przykładzie mojej 18 lat młodszej siosty to była chyba zerówka 3/4 dziewczynek przebranych za księżniczki ona za turczynkę. ,,koleżanka'' do niej mówi, że ma brzydki strój a co młoda na to? a wy wszystkie wyglądacie tak samo ;)
i nie mówię tu o wmawianiu dziecku,że jest lepsze od innych ale o pokazaniu,że inne nie znaczy gorsze! ;)
A mi będzie dane drugi raz wybierać imię dla dziecka:) I jeśli urodzi mi się syn, imię wybiera mąż jeśli córka to ja razem z pierworodną.
Mąż obstawia Mateusza choć mi się bardzo podoba Jasiu:) Ale jemu już nie;)
Natomiast pierworodna wybrała imię Emily jeśli będzie córka. Przebywamy w Szkocji i tu dopiero imion przeróżnych od groma:) Oczywiście zarejestrowana zostanie jako Emilia. Ponieważ zagraniczne imię nijak komponuje się z nazwiskiem.
Tutaj Jessic jest mnóstwo:) Julii nie ma żadnych, przynajmniej nie poznałam.
Mąż obstawia Mateusza choć mi się bardzo podoba Jasiu:) Ale jemu już nie;)
Natomiast pierworodna wybrała imię Emily jeśli będzie córka. Przebywamy w Szkocji i tu dopiero imion przeróżnych od groma:) Oczywiście zarejestrowana zostanie jako Emilia. Ponieważ zagraniczne imię nijak komponuje się z nazwiskiem.
Tutaj Jessic jest mnóstwo:) Julii nie ma żadnych, przynajmniej nie poznałam.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)