Widok

Czy są uczciwe warsztaty samochodowe?

Parę znam (a w dokładniej dwa), które określiłbym, jako uczciwe ale w mojej ocenie są to wyjątki. Co z resztą?

Odnoszę wrażenie, że gros warsztatów samochodowych jest nieuczciwa i nieuczciwymi praktykami wyciąga od nieświadomych niczego klientów bardzo duże pieniądze.
Zauważyłem, że ci ludzie nie potrafią nie ulec pokusie okradzenia nie znającego się na mechanice pojazdowej klienta, wciskając mu kłamstwa o konieczności wymiany połowy samochodu - i również tyczy się to tzw. ASO.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
może to wynika z niewiedzy, a nie z chęci zysku. po nitce do kłębka. jak nie wiedzą gdzie leży przyczyna to wymieniają wszystko poklei i cena rośnie jak na drożdżach.
Za głowę byś się złapał jakich tandetnych śrub potrafią używać warsztaty, jak urywają rożne zaczepy. Po kilku naprawach rdza wszędzie, odkręcić nic nie można, a z cichego auta robi się klekot, bo nic nie trzyma jak powinno.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mam swojego mechanika i jest uczciwy tylko ma krótką pamięć- czego nie zapisze w swoim kajecie co miał jeszcze sprawdzić to zapomni.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, ja też zapisuję, co było naprawiane. Oni nie mają/nie potrafią bazy danych klientów, gdzie wszystko byłoby wpisane. Nie wiem czemu, przecież to tylko ułatwia życie i pracę.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak dzieciak HALEWICZ, wszystko zapisuję, co zostało wymienione. Papier wszystko przyjmie, co mechanik powiedział, że wymienił. Może powieszm taki zaufany, albo patrzysz kilka godzin jak dokonuje naprawy Ale frajer z ciebie
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dokładnie o takich burakach ćwikłowych piszę. Tylko w mordę lać i patrzeć, czy równo puchnie.
od tego jest faktura, co i kiedy było robione
Niechętnie wystawiają faktury. A jeśli już, to nagle z kwoty brutto robi się kwota netto.
Przoduje w tej bezczelności serwis opon Autodrom w Sopocie przy Obodrzyców. Za naprawę opony inkasują 50zł, wydawałoby się, że to kwota brutto - nic bardziej mylnego. Gdy prosi się o fakturę, dodają do tych 50zł 23% podatku VAT.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Następnym cwaniaczkowatym warsztatem jest Inwestgum. Jakiś czas temu kupowałem nowe opony. Zamówiłem komplet 4 opon, poprosiłem o proformę i wyraźnie w zamówieniu zaznaczyłem, że cena ma obejmować komplet usługi: zakup i wymianę - przepłaciłem, umówiłem się, pojechałem. Gdy już udało im się wymienić opony...nagle okazało się, że mam dopłacić jeszcze 20zł za jakieś wentylki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
dlatego pewnie niektórzy klienci robią oczy jak się ich prosi o dane do f-ry :-)
ja w 90% wypadków robię wycenę, w której wyraźnie widać co ile będzie kosztować. części i robocizna, ceny netto i brutto. przynajmniej nie ma niedomówień. o wszystkich nowych zonkach informuję na bieżąco i nie ma problemu. jest to upierdliwe. ale jak kwota naprawy czasem potrafi podskoczyć o 30%-50% to nie jest to przyjemne dla portfela.
Cwaniaczki warsztatowe są na tyle tępawi i nie rozumieją, że liczba oszukanych klientów w końcu przekroczy rubikon i zwyczajnie zostaną bez pracy. Żyjemy w dobie internetu i wiadomości o nieuczciwych warsztatach rozchodzi się bardzo szybko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
takich pajaców jak ty nie obsługujemy dziady niech pod blokiem sobie naprawiają. co jeszcze może tobie ciulu dopłacać za przyjazd swoim sztruclem do warsztatu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 10
Kogokolwiek w ogóle obsługujecie...czy też raczej okradacie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
To po cholere przyjeżdżasz do warsztatu, jeśli wszyscy mechanicy to oszusci. Czym ty się zajmujesz, jesteś taki krystalicznie czysty. Pewnie też kantujesz, bo każdy mierzy innych swoją miarą
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Nie przyjeżdżam do warsztatów, które okradają swoich klientów - znam dwa warsztaty, które są uczciwe i w nich naprawiam samochody. Zapewne jest wielu uczciwych mechaników ale ty się do chyba nie zaliczasz, co?

Czym się zajmuję nie jest istotne - ale zapewniam, że gdybym chociaż raz ośmielił się okraść/oszukać mojego zamawiającego, to na sól bym nie zarobił.
Dlatego każdy przejaw oszustwa, w tym przypadku oszustw mechaników-złodziei, należy piętnować z całą surowością.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tak jestem oszustem, złodziejem, tylko czekam zeby ciebie złupić. Oj głupiś ty człowieku aż żal doope ściska jak czyta się te twoje wypociny. Zwykły pędrak jesteś i tyle w temacie a teraz możesz napisać wszystko, co wyciśniesz ze swojego pustego pojemnika na mózg. Ja swoje napisałem i szkoda mi czasu na polemikę z imbecylem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 9
Ale co napisałeś, poza tym, że mi naubliżałeś, przyznałeś się do tego, że jesteś małym drobnym cwaniaczkiem z wiecznym brudem za paznokciami? Nic.
Zło zawsze wraca do człowieka. Przyjdzie dzień, że nie znając się na czymś, będziesz oczekiwał naprawy/pomocy i ktoś ciebie wydoi, jak krowę i będziesz skamlał, że zostałeś oszukany.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4
jestem Ciekaw czy taki cwany jesteś jak do ciebie klient przyjeżdża. Też mu tak ubliżasz?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam do warsztatu pojechalem z powodu wycieku olejuna wysokosci miski olejowej lecialo prawie ciurkiem i sprawa wyglada tak: do wymiany zimering 300zl naprawa ok auto odebralem wracam do domu rano chce jechac odjezdzam plama oleju wyciek taki sam wiec jade do nich zostawiam auto i wymienili usczelke pod miska olejowa koszt taki sam nic nie mowilem przeciez ciezko tak odrazu 100% zdiagnozowac wszystko bylo ok do przejechania okolo 3500km znowu to samo myslalem z zrobia to porawia na gwarancjiale znowu skasowali tyle samo wymienili wszystkie uszczelki od tego poniedzialki wszystko do wczoraj miska sie poci od oleju i auto zostawia takie male plamy od oleju i pasek jest zalozony na pol rolki od pompy paliwa wspomagania i alternatora w poniedzialek jade znowu tam i co o tym myslicie warsztam ogolem ma dobra opinie czy mam placic dalej za kazde naprawy ktore nic nie pomagaja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Z pewnością bym już do nich nie wrócił. Sugeruję, abyś pojechał do innego warsztatu. A jakiej marki masz samochód?
jestem w posiadaniu opel Vectra B 1.6 8v 1996r w poniedzialek bede jechal i bede sie klocil o poprawieniu tego bezplatnie bo przeciez kase juz wzieli i to nie malo za takie naprawianie
Jakaś dziwna sprawa, bo w Trójmieście niewiele jest warsztatów specjalizujących się w naprawianiu Opla, a to przecież popularna marka. Serwis Haller raczej należy omijać SZEROKIM łukiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
dzis zawioze te auto i okaze sie co wyjdzie ja wynikam z faktu ze najlepiej dobremu znajomemu mechanikowi dac do naprawy lub naprawiac samemu jak cos sie tam umie
napewno sa jakies dobre warsztaty narazie jeszcze na taki nie natrafilem
Pojedź Halewicz do Auto-Gumu w Brzeźnie, jak bedzie trza zostawic auto a bedziesz grzeczny dostaniesz zastępczy,albo cie odwiozą, maja kamery na warsztacie, poziom bdb i przy kazdej okazji jak widac ze cos sie sypie to uprzedzaja co moze byc do wymiany sprobuj i sie przekonasz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dzięki za namiar, choć do Brzeźna mam "kawałek". BMW naprawiam u Sobisza, bo mu ufam, a Jeep`a u chłopaków w madacar.pl, też solidni i uczciwi. Ale zapamiętam nazwę, może przy okazji ich odwiedzę, bo widzę na ich stronie, że specjalizują się również w oponach i felgach.
Witam zawiozlem opla do warsztatu w ramach gwarancji poprawili pasek i wymienili na nowa uszczelke pod pokrywa miski olejowej o ile to zrobili, po tej wizycie ostatniej powiedzial mechanik ze to wina oleju musze zmienic z 10w40 na 15w40 bo bedzie dalej cieklo jeszcze nie wymienilem oleju po pierwszym dniu jazdy
REZULTAT:
DALEJ CIEKNIE po misce olejowej od strony skrzyni co o tym myslicie czy to wina oleju ja mysle osobiscie ze nie jesli jest nowy komplet uszczelek i zimmering od strony rozrzadu to nie powinno cieknac zmiana oleju na 15w40 moim zdaniem to tylko do zuzytych juz silnikow lac a nic spolnego z wyciekiem oleju
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Za chwilę doleją tobie tzw. autodoktora i przez jakiś czas będzie spokój, ale skończy się rozwałką solnika
a jaki masz przebieg i czy sądzisz, że jest prawdziwy?
a uszczelniacz na wałek rozrzadu był? a na wał korbowy, od str skrzyni?bo rozumiem ze skoro poprawiali pasek to rozrzad byl robiony? a jak tak to powinno sie i simmeringi wałka i walu tez wymieniac...

sorry ale rodzaj oleju nie ma nic do rzeczy, trzeba zdiagnozowac skad cieknie, jak w powyzej, tez polecam Auto-Gum Brzeźno lub na Zaspie

i jesli juz to nie powinno sie zmieniac oleju, ew. na lepszy czyli w tym przypadku 5w40

Halewicz opony i felgi to tylko dodatek, tam mechanika pełna parą
przebieg mam przed 200 000 tys czy prawdziwy nie wiem rozrzad wymieniony ponad rok temu ?po trzec naprawach od strony rozrzadu juz nie cieknie byly tam wymienione wszystkie uszczelki od pompy oleju i ten zimering i uszczelka miski olejowej ale zaczelo cieknac od strony skrzyni biegow mysle ze znowu kolejny zimering do wymiany czy go naruszyli czy jak poprostu musze zmienic mechanika i teraz kolejny koszt naprawy mimo ze byl 4 razy u tego samego mechanika z ta samom przyczyna teraz cieknie mniej i w innym miejscu
A i firma to AUTO NAPRAWA s.c. ul. Partyzantow 74 we Wrzeszczu za urzedem miejskim w ostatniej hali

Nie polecam oszusci ,naciagacze i partacze brak slow
coś mi się wydaje, że 10w40.
autko ma zacny wiek. jeśli wyciek jest w miejscu, którego nie dotykali to wina nie leży po stronie mechaników.
serio jedz do Auto Gum brzezno, zakochasz sie w tym miejscu
Hal mężczyzna pewne rzeczy robi sam,sam naprawia samochód ,sam zabawia żonę,sam się leczy,sam buduje dom , itd.;) a co Ty robisz w podrzędnych warsztatach??myślałem ze z nowymi autami to tylko autoryzowany serwis
Widzisz, moim zdaniem problem z ASO polega na tym, że dealer z czegoś żyć musi, a prowadzenie serwisu staje się podstawowym źródłem jego dochodów - żyje z klientów "gwarancyjnych" przez 3 lata, a potem jedynie z przypadkowych i naiwnych, więc "wali" ceny z kosmosu.
Raz w życiu kupiłem nowy, prostu z salonu samochód i drugi raz nie popełnię tego błędu. Wolę kupić samochód używany, dwu-trzyletni ale dobrej marki, serwisowany regularnie i sprawdzony, niż kupować to samo auto w salonie, przepłacają niemiłosiernie.
Poza tym ASO wcale nie jest sama w sobie synonimem jakości - weźmy na przykład osławiony Serwis Haller, gdzie strach jechać z Oplem, bo jedno naprawią, aby za chwilę zepsuć drugie.

O serwisie FOTA krążą legendy, a i sam byłem świadkiem ich niemiłosiernego cwaniactwa. Otóż jakiś czas temu, mojemu znajomemu pękła drobna plastikowa część w szyberdachu w BMW X3, dach się nie domykał. Sobisz jeszcze wtedy nie miał drygu do X3 i trochę bał się rozbierać cały szyberdach, więc znajomy pojechał do Foty - tam literalnie rozebrali całą podsufitkę, wymontowali w całości szyberdach i okolice, po czym stwierdzili, że pęknięty element (na odcinku 2cm) implikuje konieczność wymiany całego szyberdachu. Koszt? 3700zł komplet szyberdachu, robocizna...2400zł - razem 6100zł. Uwierzyłbyś?? o_O Finał był taki, że znajomy kazał im to poskładać do kupy, zapłacił im 800zł (tyle zażyczyli sobie) i zaryzykował naprawę w nieASO. Zamówiliśmy pękniętą ramkę u FOTY (koszt: 550zł), jej wymiana trwała tyle, co demontaż i montaż szyberdachu...koszt wymiany wyniósł 300zł, łącznie znajomy zapłacił w nieASO 850zł, co w zderzeniu z 6100zł trąci ponurym dowcipem w wykonaniu pana Foty.
Ja naprawiam samochody w dwóch sprawdzonych warsztatach - do ASO nie jeżdżę i jeździć nie będę, nigdy.
jak chcesz naprawic Opla to zapraszam , zdiagnozujemy i naprawimy Twoje autko.

Specjalizujemy sie w Oplu i Renault
piszesz oczywiste, oczywistości, tylko iku ludzi sprzedaje trzy, czteroletnie uto po serwisie z usuniętymi problemami, aby potem kupić nowe i jeździć po serwisach.
BMW Premium Selection - moja X3 jest z "drugiej ręki" ale kupiona u dealera w Niemczech. Stan techniczny? Idealny. Dostałem gwarancję na 12 miesięcy.
bedziesz bydlaku po smietnikach jeszcze chodzil jak tak dalej bedziesz postepowal z panem klientem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Foty nie znam nie mam bmki a moze szkoda; u Hallera serwisuje i nie mam zastrzezen, malo tego kiedys bylem w serwisie na hutniczej-jakis nie autoryzowany serwis, wymienili kolo zamachowe w mojej vectrze i schrzanili a zaplacilem jak za zboze 3 tysie!; pojechalem na morska do opla hallera, sprawdzili, naprawili swoje skasowali polowe tego co juz zaplacilem ale jeszcze gwarancje na 2 lata dali
Chcę dorzucić parę kwiatków do tego ogródka.Jestem mechanikiem z wieloletnim doświadczeniem i z mojego punktu wiele warsztatów niestety oszukuje klijentów .Przykład jeden z szacownych warsztatów zajmujących się obsługą Bolidów Młodych Wieśniaków ma najlepsze metody - przykład.
Samochód bmw x5 w chwili przyjazdu do warsztatu 4 lata i 240 tys km ,dwa dni pużniej przebieg ok.114 tyś km , naprawiony rozrusnik,zregerowane wachacze( nie wymienione),tapicerka wyprana, wypolerowane nadwozie , wymienione nakładki pedałów czyli miód malina dla naiwnych kliijentów. INNĄ SPRAWĄ JEST ŻE W POLSKICH WARUNKACH WIELU LUDZI NIE STAĆ NA SWOJE SAMOCHODY i warsztaty starają sie wycisnąć z naiwnych właścicieli aut trochę grosza.Osobną grupą klijentów to idioci którzy węszą w wszystkim co chce im przekazać mechanik oszustwo i chęć wyciągniecia z jego kieszeni pieniądze.
A cóż to za warsztat, co obsługuje tak BMW?
A no była stacja sao z pod znaku srebrnej gwiazdy Celowo nie podaje nazwy niejakiego Pana inż. i jego brata
Pachciarze z Sopotu. Zgadzam się.
Akurat się kolega pomylił - Gdańsk(proszę o trochę dedukcji)- w Sopocie ten gość inż. zaczynał u Cerkaskiego dalej proszę dedukować .Na tym forum jego nazwisko sie przewijało.Jest on mistrzem w rżnięciu luidzi w bambuko.
Że niby Adam Sobisz? Bzdura i tyle. To jedyny uczciwy warsztat, który naprawia BMW.
Nie on szanowny kolego. Piasałem że Ten gość pijawia sie na forum odnośnie warsztatów naprawiających Bolidy Młodych Wiesniaków.
To może nazwij w końcu tej warsztat, a nie bawisz się w szarady.
Nie czaje się .Po prostu użycie Nazwiska tego gościa może być wielkim problemem. Jest to RS w Brzeznie.
Aaaa ten...:) To trzeba było od razu pisać, że Rutkowski Service. Raz w życiu tam byłem, wyjątkowe cwaniaczki.
Ostatnie miejsce, gdzie był naprawiał BMW - szybciej bym kupił Lanosa, niż pojechał do Rutkowskiego.
trafny wybór kolego.
Ten Halewicz to chyba niezły cwaniaczek, wszyscy wokoło to naciagacze i złodzieje! Współczuje , trudno żyć z takim nastawieniem do swiata, a może ten Halewicz mierzy innych swoją miarką?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ten Misiek to chyba jeden z tych mechaników, co okradają swoich klientów. Bo: uderz w stół, a nożyce się odezwą...i się Misiek odezwał. Co cwaniaczku?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Halewicz, koniecznie odwiedź psychiatrę. Jeśli postawi diagnozę że jesteś zdrowy, to nie wierz mu. Pewnie jak mechanik, to będzie oszust i naciągacz. Jeśli powie że jesteś iidotą to znaczy, że mówi prawę
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Chciałeś błysnąć?
Chłopie, gdybyś sam miał okazję poodwiedzać różne warsztaty to gwarantuję ci że sam byś pilnie leczenia nerwów potrzebował.
A jak myślisz, że na moje podwórko dojeżdża mechanik i na trawniku naprawia auto. Ogarnij się człowieku. Wszędzie spotkamy takich pseudomechaników. Wśród lekarzy, murarzy, architektów i sprzedawców.
A jak myślisz, że na moje podwórko dojeżdża mechanik i na trawniku naprawia auto. Ogarnij się człowieku. Wszędzie spotkamy takich pseudomechaników. Wśród lekarzy, murarzy, architektów i sprzedawców.
W przeciwieństwie do wymienionych przez Ciebie zawodów, wśród mechaników trudniej znaleźć uczciwego, niż wśród murarzy, architektów, lekarzy...nieuczciwego.
Można przyjąć, że większość warsztatów mechaniki pojazdowej, blacharzy, lakierników, itd., są nieuczciwi wobec swoich klientów. Wynika to z ich prostego przekonania, że niewiedza klienta oznacza możliwość wciśnięcia mu "dziecka w brzuch", za które jeszcze słono zapłaci. Gdy natomiast zdarza się ktoś, kto ma wiedzę, a to potrafią ocenić w sekundę, to nagle są uczciwi i rzetelni.
Uczciwych warsztatów jest niewiele w Trójmieście. Wystarczy poczytać opinie klientów.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Szanowni państwo nie możemy wszystkich mechaników brać do jednego worka. Powinno się piętnować cwaniaków i oszustów oraz partaczy. Jednak ja jako praktykujący od 22 lat w zawodzie mechanik mam własne spostrzeżenia: śmiem twierdzić żę 60 % małych warsztatów nie ma prawidłowego wyposażenia przez co nie jest w stanie wykonać na należytym poziomie usługi.A najgorsze żę wiele znanych trujmiejskich serwisów wykonuje naprawy wręcz poniżęj jakich kolwiek zasad i regół( młotek ,przecinak ,palnik a nie przy pomocy ściągaczy,pras i oprzyżądowani)
Hal prosze Cie ....,a lekarz wystawiający Ci receptę na drogi lek mający profity z firmy farmaceutycznej , a budowlaniec naciagajacy klienta na droższy materiał z zaprzyjaźnionej hurtowni ,a taksiarz wozacy klienta po całym mieście,a wytwórca wedlin sypiący do kiełbasy wszystko oprócz mięsa itd.itd....,taki kraj tacy ludzie
Pivo, masz rację - ale skala nieuczciwości tychże jest minimalna w porównaniu do warsztatów i ASO.
@moxy41 - nie biorę/wrzucam wszystkich mechaników do jednego worka. Są uczciwe warsztaty ale JA osobiście znam 3 (słownie: trzy):
1/ ADAM SERWIS Adam Sobisz - specjalizacja BMW
2/ MADACAR.PL- specjalizacja JEEP
3/ Zygmunt Janczak - specjalizacja VW i AUDI (ale wieki już u niego nie byłem)
Proszę się nie dziwić, większość (co nie oznacza, że wszystkie) warsztatów to cwaniaczki.
Może orientujecie się gdzie posiadają wystarczając wiedzę na temat Opla?
ja polecam warsztat w rumi żeromskiego 17 tel. 663654706 maja niskie ceny, naprawde fachowa obsluge i daja gwarancje.
Myślałam raczej o Gdańsku.
Co cie interesuje na temat opla
Szukam warsztatu w którym rzeczywiście znają się na autach tej marki. Gdzie problem nie przerasta mechanika, rąk nie rozkłada... że części... silnik...Gdzie założą dobre części, a nie najtańsze a skasują za te z najwyższej półki.

Uczciwy i zaufany warsztat.
505 528 708 Tomek
z fakturą i gwarancją na naprawę
Jak najbardziej są:

http://www.facebook.com/pages/Nowy-Warsztat/450366744987331?sk=info

Inne tematy z forum Motoryzacja

Jaki samochód kupić do 10 000zł ?? (82 odpowiedzi)

Kryteria: -kombi lub kombi van (dla 5 osób), -niskie koszty eksploatacji (paliwo itd.), -trasy...

Auto serwis MM Marek Makurat opinie. (27 odpowiedzi)

Chciałabym naprawić auto po wypadku .Czy macie jakieś doswiadczenia z tym zakładem?Jeśli nie to...

Wypożyczalnia samochodów (123 odpowiedzi)

Szukam dobrej i taniej wypożyczalni! Samochód będzie mi potrzebny na okres świąt.

do góry