Widok

Czy terapia małżeńska ma sens?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Do terapeuty poszłam sama w kiepskim stanie psychicznym. Mam małżeński kryzys, kolejny. Mam dość. Po dwóch spotkaniach terapeutka poleciła, żeby przyprowadzić na terapię rodzinę, a przede wszystkim męża. Zastanawiam się czy to ma sens. Nie będę go zachęcać do terapii. Nie chodzi mi o niego, chcę pomóc sobie i się wzmocnić na tyle, żeby móc sobie z nim poradzić. Jestem po dwóch miesiącach spotkań z terapeutką i zastanawiam się czy to wszystko ma sens, bo jeżeli chodzi o moje małżeństwo, to poprawy nie widać, chociaż po lekach jestem spokojniejsza i bardziej optymistyczna. Godzina u terapeutki kosztuje 100 zł. To dla mnie sporo. Czy terapie w ogóle kiedyś się kończą i dają sukces?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
a ja wręcz przeciwnie - polecam terapię małżeńską i to bardzo.
Po urodzeniu dziecka przestałam się dogadywać z mężem i taka półroczna terapia pozwoliła nam ułożyć wszystko między nami. Zdecydowanie nie było lekko.

Gdyby nie terapia, to pewnie bylibyśmy w trakcie rozwodu.

ALe naszą terapię prowadziła pani psychiatra (z gdyni), a nie terapeuta czy psycholog. Bardzo polecam.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chodziłam na taką terapię z polecenia sądu, które powstało na prośbę małżonka. Mam niemiłe wspomnienia, w niczym nam nie pomogła ta terapia. Mi dodatkowo zaszkodziła, bo sąd zarządał opinii od prowadzącego terapię i była ona nie zbyt korzystna dla mnie. Na szczescie otrzymałam rozwód po 2,5 roku trwania sprawy... Nie polecam takiej terapii.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Chodziłam na terapię z mężem. Zakończyło się rozwodem. Teraz jest zdecydowanie lepiej. Terapia pokazała nam tylko, że nasze drogi bardzo się różnią i właściwie nic nas nie łączy. Nie wierzę w naprawę związku poprzez takie terapie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 2
Anula, dzięki. Stan mojego kryzysu małżeńskiego jest przewlekły. Kilka lat chudych już za nami, więc nie wiem czy to centrum kryzysowe przyjmuje takie przypadki. Czajka, na czym polega to wygadanie się? Tak tylko, żeby sobie pogadać? Kto jest po drugiej stronie maila?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jeżeli chcesz się komuś wygadać polecam wysłanie maila do wygadajsie@spoko.pl na prawdę ci ulży
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Polecam Centrum Pomocy Kryzysowej Gdańsk Nowy Port- suuuper pomoc fachowców. Darmowa!!! chodziłam dłuuugi czas, ale bardzo mi to pomogło
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci z AZS porady kosmetyki wsparcie mamuś (7 odpowiedzi)

Założylam ten temat ponieważ moja Amelia ma azs. Czytałam na temat tej choroby, wiem jak trzeba...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry