Widok

Czy teraz panuje jakiś wirus?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny mój 3 latek od prawie tygodnia ma rozwolnienie i pobolewa go brzuszek. Daje mu probiotyki itp., ale zastanawiam się, czy to jakiś wirus, czy może jakaś inna przyczyna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wirus zazwyczaj trwa od 1- 3 dni, charakteryzuje się podniesioną temp.
proponuję zrobić badania kału u dziecka, może ma problem gastryczny.

Dobrze, ze podajesz probiotyki.

U nas był podobny problem jak synek wrócił z kina, w przeciągu dwóch godzin jego stan się pogarszał. Wirus poszedł dalej : na moją córę (też bolał ją brzuszek i zbierało się na wymioty) oraz na kolegę, który był z dziećmi w kinie (biegunka i ból brzucha)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
u nas było podobnie, marudzenie, biegunki nie było ale kupy były inne niż zwykle po tygodniu przeszło. mała ma rok i podawałam jej tylko probiotyki i herbatkę rumiankową.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam.

Gabryś obudził się z odruchem wymiotnym, później zaczął wymiotować flegmą (skąd ona skoro jest zdrowy?), po wypiciu herbaty miętowej dosłownie wychlustał ją na 2 razy, pierwszy raz zaczął się w momencie odstawienia kubka na stół.

Zarejestrowałam Go do lekarza, dzwoniłam też bezpośrednio do naszej Pani Dr - kazała kupić Acidolit dawać po łyżeczce.
I tu jest problem. Dosłownie ŁYŻECZKA czystej wody lub Acidofilu powoduje kolejne wymioty.

Nie ma innych objawów. Może tyle, że wczoraj cały dzień leżał i oglądał bajki. Nie chciał się bawić, miał raczej mały apetyt(ale bez przesady).

Co to za cholerstwo?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w czwartek wieczorem synek rozpoczął wymioty, a w sobotę ja z córką do tego u mnie była biegunka. Dwa dni i było wszystko ok. Na drugi dzien sbrak apetytu.
podobno szaleje jakas jednodniowa jelitówka,moja mała tez to mniała na drugi dzien było ok ja po ostatnim wymiocie przez godzine niedałam jej nic pic a puzniej czesto ale po łyczku orsalit na drugi dzien wszystko ok jakbynigdy nic.
ńa pocztku myslałam ze to zatrucie ale za dwa dni mnie to tez dopadło a po kilku dniach meza podobno kilkoro dzieci w przedszkolu tez tak mniało
Dosłownie ŁYŻECZKA czystej wody lub AcidoLITU* powoduje kolejne wymioty.

miało być Acidolitu ;)

Czyli jednak panuje jakiś wirus :/ zatrucie wykluczyliśmy, bo jadł wszystko to co my - no może poza jogurtem.

________

biegunki nie ma, nic Go nie boli, gorączki też nie ma
agusia dlatego ja niedawała,m nawet wody przez godzine a dopiro po godzinie lyk orsalitu,po pieciu minutach łyk itd bo niechciałam wywołac kolenych wymiotow po około 3 godzinach młoda piła juz wiecej i niewymiotowała
ale piła tylko orsalit bo bałam sie ze po wodzie herbacie itp znow bedzie wymoitowac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Megiii - u nas miał godzinną przerwę (w tym czasie byłam w aptece, Młody spał z Babcią) i jak dostał łyżeczkę Acidolitu to od razu chlust :/
no niewiem co poradzic
też właśnie nie wiem co zrobić :/ próbować jeszcze raz z łyżeczką picia i przygotować miskę/ręcznik czy dać Mu spokój?
Jak to czytam to przypomina mi się co syn przechodził parę miesięcy temu :/ wymioty częściej niż co pięć minut i tuż przed wymiotami osuwał się jakby miał zemdleć, biegunka i ból brzuszka...okazało się,że to rotawirus.
Niestety mój syn też był zdrowy i zacżął mi wymiotować,pozniej juz byla temperatura,poszlismy do lekarza i okazalo się że angina;/
mojej malej zaczelo pomagac dopiero jak zwymiotowalo wszystko szła juz zulc ale niebylo w tym flegmy a kaszlal ostatnio albo miał katar?
nie kaszlał, a kataru tyle co podmarzł na cmentarzu i wtedy na dworze trochę Mu z nosa leciało, w domu już nic.

czyli albo angina albo ta jelitówka :/
Moja córka miała tak dwa tygodnie temu, najpierw w nocy miała mega wymioty, później rano wielka biegunkę i tak kilka dni, później pojawił się katar i kaszel.
Biegunka i wymioty ustały,ale codziennie przez ponad tydzień robiła rzadkie kupy.
Dostawałam Dicoflor30.I dużo piła.
Dzisiaj poszła do przedszkola.
agusia a jak sie skonczyła historia z wstrzymywaniem moczu? doszliscie co to było?
to obstawiałabym ze to ta jelitówka moze moja mała łagodniej ja przeszła
nie doszliśmy.

kupę też wstrzymuje po kilka dni. dzisiaj tak się wystraszył wymiotami, że zrobił 2 kupy - bo Mu tłumaczyłam, że brzuszek już jest pełen i nie ma na nic miejsca ;) tak jak z plecakiem pełnym autek - jak za dużo, to się wysypują.
przy wymiotach nie podaje się mietowej herbaty, bo jeszcze bardziej powoduje wymioty. Miętówka ma takie działanie,że powoduje zwiększone wydzielanie kwasu żołądkowego,co za tym idzie skurcze żółądka i jeżeli ją podasz, to wymiotuje mocniej. Najlepsza zwykła gorzka herbata.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia - skąd wiesz? znalazłam sprzeczne info w artykułach w sieci. Jedni twierdzą, żeby podawać, inni - że nie.

http://dziecisawazne.pl/wymioty-u-dziecka/
ja podaje zwykłą czarną herbatę ale zimną ..ciepła wzmaga wymioty podobno a i odgazowana cola tez jest dobra ...
podajecie herbatę gorzką czy słodką?

bo własnie się zdziwiłam jak trafiłam na info, żeby dawać słodką.

Młody wypił łyka Acidolitu i wody, nie chce pić tego pierwszego.
słodką, słodką :-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
mozna podawac wodę lekko osolona lub posłodzoną a nawet starszym dzieciom napój izotoniczny bo tych elektrolitów aptecznych nie chcą dzieci wcale pić .nawet smakowe sa fuujj
gorzką letnią
no właśnie kupiłam o smaku malinowym, a i tak nie chce pić :/ zresztą się nie dziwię - sama próbowałam ;)
hehehe noo okropieństwo
Mój synek miał już rotawirusa i inne podobne jelitówki. Teraz mieliśmy dwie pod rząd. Ostatnia skończyła się wczoraj. Była biegunka od 1 listopada - ogólnie wszystko ok ładnie jadł miał doby chumor - ale rzeby go nawodnić dawałam jemu POWERrade - wiem wiem nie wolno dzieciom dawać takich rzeczy - ale to jedyna rzecz którą chętnie pił w dużej ilości a rzeby wspomóc jelitka dostawał ENTEROL 250 w kapsułka bo są tańsze od saszetek i można je otworzyć i zawartość wysypać na łyżeczkę i pomieszać z wodą. A najlepsze co może być rzeby zatrzymać biegunkę to kisiel z mąki ziemniaczanej z odrobina cukru i np. soku z cytryny czy malin. A jak młody miał wymioty to dostawał tylko powerrade małymi częstymi łyczkami.
Młody ma jelitówkę. Przed chwilą znowu miałam pół łazienki zarzygane(w sumie to już ok 8 raz dzisiaj). Mam dosyć. Wypisuję się z tego. To nie dla mnie. Nigdy nie miałam ciągot pielęgniarskich :/

Przez cały dzień zjadł 4 biszkopty i teraz 2 widelce ugotowanego ziemniaczka(rozgniecionego). Od 17 próbujemy dawać mu do picia Acidolit z sokiem - no to teraz wymiociny były odpowiedniego koloru...

Jak mam Mu dawać cokolwiek do jedzenia albo picia jak wszystko wyrzyguje???????????????????

Do tego gorączka 38,1. Jak mam dać syrop przeciwgorączkowy na pusty żołądek?

Wymiękam. To nie dla mnie.
Dzieci moje to ominęło...ale ja od tygodnia męczę się z dokładnie takimi objawami.
Normalnie , jak ciąża;)- na szczęscie, to nie to...uff..

Ale objawy powalają mnie , co dopiero dziecko:(
image

image
Agusia, moze czopek przeciwgoraczkowy skoro syropu nie...
u nas maz wymiotowal w srode, w czw rano raz starsza, a mlodsza dwa dni wczesniej 3 dni pod rzad tylko z rana po mleku, a do dzis ma biegunke... starsza tak samo
bez goraczki, bez niczego
na szczescie chetnie pija smecte od dzis, mam nadzieje, ze pomoze w koncu... nawadniac specljalnie orsalitami itp nie musze bo pija i sikaja duzo, wiec odwodnienie poki co im nie grozi ;)
Agusia czopek podaj. A do picia najlepiej wodę mineralną. Skoro woli wodę, to na siłe nei podawajcie elektrolitów.
U mnie w pracy mieli też jelitówki narazie jedna dziewczyna i jej rodzinka mam nadzieje,że na nas nie przejdzie.
06.07.2009r. - 3705g, 60 cm, synuś,
20.02.2015r.-26.04.2015r.-10tc - Aniołek
20.04.2017r.-przewidywany termin porodu
czy ktoś dawał dziecku do picia "domowy" napój izotoniczny? Mąż podesłał mi linka z przepisem http://www.marta-gotuje.pl/domowy-napoj-izotoniczny/
Tak teraz panuje ten wirus,najpierw miałam ja,po tygodniu córka ale już nam przeszło:)
agusia z tym ze woda wysoko zmineralizowana nie jest polecana dla dzieci wiec nie wiem jak ten napoj :)

u mnie tez wirus - zlapal mnie :(( lekarka mowila by pic malymi lykami ale czesto wowczas nie wymiotuje sie
I u nas po biegunce też był katar i kaszel,lekarka powiedziała,że to kontynuacja tego wirusa.
z tego co tu czytam - ważny jest miód i sól :] http://www.rowerowe-porady.pl/2011/02/napoj-izotoniczny-domowej-roboty-jak.html
zrobiłabym na zwykłej wodzie, którą normalnie pijemy :P http://polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,7575723,Przypominam__izotonik___nektar_dla_biegaczy.html

a taki - tylko dodać troszkę soli? http://www.zajadam.pl/zdrowy-tryb-zycia/domowy-napoj-izotoniczny

Madzia - współczuję :(((( u Młodego to picie małymi łykami nic nie dało :/ teraz śpi :/
agusia to nie dawaj mu jesc ewentualnie kisiel?
moje dziecko jest dziwne i wcale nie je kisieli, galaretek, budyni... :/ taki cudak.

a teraz stwierdzil ze nic nie bedzie jadl(mial ochote na zolty ser ktorego teraz nie powinien), bo boi sie ze znowu bedzie "zigal".
to niech nie je jak niechce wazne aby jakos mu przemycic plyny, aczy jest juz lepiej?
W nocy dwa razy dorwał się do picia(wody) - bałam się, że po takiej ilości będą "atrakcje" ale całe szczęście był spokój.

Dzisiaj zjadł 2 biszkopty i na każdą próbę podania czegoś do jedzenia mówi, "nie dzięki, będę zigał"

wodę pije, Mąż wracając późnym wieczorem z pracy kupił izotonika i Gabryś też troszkę wypił. Przed chwilą wypił też trochę soczku marchewka, jabłko i banan. Chyba najgorsze za nami.

Dobrze, że na noc ma zakładane majtki pampersowe (tak dla świętego spokoju chociaż zawsze są suche) - bo jakaś kupa gdzieś się przytrafiła. I dopiero rano została zlokalizowana.
czyli była to jelitówka młoda normalnie zaczeła jesc dopiero po dwóch dniach ale nie namawiałam jej pozwoliłam samej decydowac ze chce jesc i zje,bo tez skumała ze po jedzeniu wymiotuje

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Poszukiwany fizjoterapeuta uroginekologiczny (20 odpowiedzi)

Jak w temacie, szukam dobrego fizjoterapeuty uroginekologicznego, zajmującego się m.in...

Przedszkole Centrum Inspiratio Gdynia - proszę o opinie (5 odpowiedzi)

Czy jakaś mama dawała tam swoje dziecko? Drogie Mamy, macie jakieś opinie?

gdzie ksero na chełmie lub ujeścisku? (7 odpowiedzi)

Mieszkam tu od niedawna a pilnie potrzebuję skserować dokumenty medyczne,znacie jakiś punkt ksero...

do góry