Widok
Ania ale Twoj maly ma dopiero rok i 4 m-ce i troche jeszcze maly.
Moj maly tez bedzie mial w maju 2 lata i zazwyczaj ajk zasnie w dzien to spi do 2h ale usypianie go to katorga dla mojej mamy bo to ona w tym czasie jest z nim w domu.Dzis np.zasnal dopiero po 15.Toz to bez sensu.I mialam caly wieczor z glowy bo z trudem zasnal mi o 22.
Chyba w ogole przestane go klasc w dzien o ile do 14 nie zasnie i tyle.
Moj maly tez bedzie mial w maju 2 lata i zazwyczaj ajk zasnie w dzien to spi do 2h ale usypianie go to katorga dla mojej mamy bo to ona w tym czasie jest z nim w domu.Dzis np.zasnal dopiero po 15.Toz to bez sensu.I mialam caly wieczor z glowy bo z trudem zasnal mi o 22.
Chyba w ogole przestane go klasc w dzien o ile do 14 nie zasnie i tyle.
moj maly na poczatku marca skonczyl 2 lata, spi okolo 1,5 h dziennie, jak idziemy na spacer to spi od 13 do 15, a jak nie idziemy na spacer i sie nie dotleni to zasypia kolo 14 na godzine, zalezy ile sie wymeczy
OSOBISTY TRENER FITNESS, ODCHUDZANIE, kształtowanie i modelowanie sylwetki, zajęcia indywidualne,diety,zapraszam, tel.695519424,fitness-ola@wp.pl www.odchudzanieztrenerem.pl
no niestety w wieku dwoch latek dzieci moga juz tak nie potrzebowac snu jak wczesniej... moje mialy roznie w tym wieku, chcialam zeby spaly i robilam wszystko, zeby tak sie stalo! mialam wtedy ok. 1,5 godziny dla siebie... jednak z tego co pamietam, bylo ciezko ;) a kiedy mialy 2,5 roku, to sie poddalam i juz ich nie usypialam na sile :) juz nie spia, ale za to zaraz po "dobranocce" pedem ida do lezeczek :) i to jest super ;)
teraz maja 3 latka
teraz maja 3 latka
u nas jeszcze do niedawna właśnie był ten problem (przez zimę w zasadzie), że ciężko było małego zagonić do spania w ciągu dnia. Najchętniej to by zasypiał dopiero o 15 i ciągnął ze trzy godziny... Jak chciałam go wcześniej w ciągu dnia to musiałam mu dość mocno "popsuć"humor po godzinnej udręce... Koniec końcem robiłam tak,że szedł spać tak jak chciał czyli koło 14 i dawalam mu pospac maks 1,5h i po prostu budzilam. Potem na noc szedl spac 20-21Przetrzymanie go w ciągu dnia i polozenie szybciej na noc u nas sie nie sprawdzalo bo maly byl nie do zycia po czym padal o 18 i potrafil budzic sie np. o 21-22.Nie bylo wcale efektu przespanej nocy.
Teraz od jakiś 2 tyg zmienilo mu sie diametralnie i w ciągu dnia pada koło południa zaraz po spacerze i teraz jest fajnie. Moze to ta wiosna ;)
Teraz od jakiś 2 tyg zmienilo mu sie diametralnie i w ciągu dnia pada koło południa zaraz po spacerze i teraz jest fajnie. Moze to ta wiosna ;)
moja corcia przestala spac niedawno -jak miala 2,5 roku moze miesiac lub dwa wczesniej. Czasem sie zdarzy,ze zasnie,ale nie pozwalam jej spac dluzej niz pol godziny bo potem potrafi sie obudzic o 3.00 nad ranem i nie daje nam spac :/ No i w samochodzie potrafi zasnac,ale tylko jesli jest mocno zmeczona...
A jesli chodzi o nocne spanie to chodzi spac o 19.30 i spi do 6.30 rano...
A jesli chodzi o nocne spanie to chodzi spac o 19.30 i spi do 6.30 rano...
Mój jak na razie ładnie śpi w ciągu dnia między 12-15, w nocy 19-6 (ale z krótkimi pobudkami).Czasami zdarzało się,że wstawał ok.8 wtedy oczywiście o 12 nie był zmęczony,więc nie kładłam go wcale (jeżeli nie zaśnie do 14 to rezygnuję z drzemki,zdarzyło się kilka razy),i o 15 budzę,bo inaczej wieczorem są cyrki.Mam nadzieję,że uda nam się utrzymać tę drzemkę,jak urodzi się młodszy brat,bo widzę,że starszak zdecydowanie jej potrzebuje (mam wrażenie,że odsypia cały pierwszy rok życia,kiedy to drzemki w ciągu dnia trwały 30min:-) ale znam dzieci w wieku mojego,które w dzień śpią jedynie w wózku lub samochodzie,inaczej nie sypiają wcale.
mój 3 latek potrafi spać w dzień, tak więc to zależy od dziecka
Dziewczyny w przedszkolu 90% dzieci w grupie TRZYLATKÓW zasypia podczas leżakowania Zwłaszcza w sezonie zimowym (na wiosnę juz śpią krócej)
W większości przedszkoli leżakowanie jest obowiązkowe Tylko nieliczne mogą pozwolić sobie na luksus podziału grupy na dzieci odpoczywające i aktywne...
Weźcie to pod uwagę kiedy będziecie decydować o tym czy pozwolić dziecku spać w dzień czy nie... Jeżeli dziecko np od września ma iść do przedszkola, to z korzyścią dla niego będzie jeśli mimo wszystko pozostaniecie przy rutynie odpoczynku w godzinach 12-14.
Odpoczynek nie musi oznaczać spania. Przy odpoczynku dziecko dostaje ograniczoną ilość bodźców z zewnątrz dzięki czemu regeneruje się jego układ nerwowy
W większości przedszkoli leżakowanie jest obowiązkowe Tylko nieliczne mogą pozwolić sobie na luksus podziału grupy na dzieci odpoczywające i aktywne...
Weźcie to pod uwagę kiedy będziecie decydować o tym czy pozwolić dziecku spać w dzień czy nie... Jeżeli dziecko np od września ma iść do przedszkola, to z korzyścią dla niego będzie jeśli mimo wszystko pozostaniecie przy rutynie odpoczynku w godzinach 12-14.
Odpoczynek nie musi oznaczać spania. Przy odpoczynku dziecko dostaje ograniczoną ilość bodźców z zewnątrz dzięki czemu regeneruje się jego układ nerwowy