Widok

Czy wasze 5 latki mają tablety/komputery/laptopy? Jakie?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
proszę o wypowiedź osoby które mają coś do powiedzenia na w/w temat ;-)

odpowiedzi w stylu po co 5 latkowi tablet/komputer /laptop proszę zachować dla siebie!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 29
aha, średnia klasa tyczyła się nie zasobności majątkowej, ale umysłowej...;] rzecz jasna.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
a po co półrocznemu dziecku grające, śpiewające, świecące zabawki?

kupują je rodzice. jak dla mnie, nie wnoszą nic. a frajdę przynosi wiele innych czynności, np.zabawa z mamą i tatą, nie ze śpiewającym miśkiem... poza tym, tablet to zabawka? nie, to jest urządzenie dla dorosłych. głupi argument.

ale skoro tak, to proponuję 15 latce, w ramach postępu i żeby nie została w tyle..kupić na urodziny...wibrator...jak dla mnie, nie ma żadnej różnicy z tabletem dla 4latka.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 13
a po co półrocznemu dziecku grające, śpiewające, świecące zabawki?

dla frajdy :)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
może zacznijmy od podstaw? co to jest tablet i do czego służy? jest to wygodny gadżet, który służy m.in. do przeglądania internetu...typowa wygodna , lekka forma laptopa, która na lotnisku, na spotkaniach biznesowych jest po prostu wygodniejsza nią zwykły laptop... porządnej roboty (projekty, praca ze specjalistycznym oprogramowaniem na takim g*** nie wchodzi w grę) tak więc po co 4-5 latkowi to coś? nie wiem. obstaje przy swoim (z obserwacji) kupuje je tak małym dzieciom średnia klasa, żeby zaszpanować. twierdzicie, że przecież książeczki czytacie na żywo, gry i zabawy uprawiacie na żywo...to po kiemu 5 latkowi sprawiacie takie coś? zresztą, jak mówię, z obserwacji, zastaw się a postaw się. żenada. żenada. żenada. i śmiech na sali. ale żyjcie w przeświadczeniu, że dzięki temu, że 4 latek ma laptopa/tableta zawojuje świat. a ja wam mówię, że wasze dzieci będą na szarym końcu w porównaniu z moimi ;)hehe...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
no dobra, ja to rozumiem że jest doba komputeryzacji ale nie zrozumiem chyba never ever dlaczego ta doba zaczyna się tak wcześnie-czytaj u 3-4-5latków. Ja uważam że to stanowczo za wcześnie, a co gorsza na razie sama nie potrafię sobie odpowiedzieć na pytanie kiedy pozwolę córce na takie cacka. Ale ona ma na razie 3,5roku więc daje jej czas. Komputer, internet itp wcale nie jest dobrym "zajęciem" dla dziecka a jedynie pochłaniaczem czasu, który tak mały dzieciak powinien najpierw spożytkować na naukę malowania, pisania, robótek plastycznych, gotowania z mamą /tatą w kuchni, ale to tylko moje zdanie.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
Cytat z innego forum.....U nas w domu sa 3 tablety i 4 komputery. 8-mio latek, czasami 'ciupkajacy' w gierki potrafii wyszukac informacje na dowolny temat i przygotowac samodzielnie animowana prezentacje. Jego 11-to letni brat potrafii wyprodukowac animowana bajke z podkladem glosowym i wrzucic ja na Youtube. Kontrastem - ich dziadek, nie zramolaly tylko aktywny fizycznie i umyslowo ale stroniacy od 'niepotrzebnych mu gadzetow' , nie potrafi wyslac maila. Uczy sie swojego tableta od miesiaca z marnym rezultatem.

Pogodzcie sie z tym ze Wasze dzieci zyja w dobie komputeryzacji. Potrzebuja jej do funkcjonowania w otaczajacym je swiecie. Pod warunkiem ze maja dobre wzorce w domu, nie traktuja jej jako substytutu innych zabaw. Moi trenuja plywanie, tenisa, graja na keyboardzie, rozwijaja zainteresowania plastyczne, jezdza na rowerach i hulajnogach, opiekuja sie zwierzetami, podrozuja. I ' ciupciaja ' w gierki. Na ktore notabene sami zarabiaja, dzieki czemu cala rodzina ma np. regularnie myte samochody
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 8
http://sklep.goclever.pl/tablet-dla-dzieci-goclever-play-tab.html

myślę że ten jest godny uwagi, jak opanuje ten program to kupimy lepszy! wszystkim dziękuje za wypowiedź!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
tzn ja tam jestem w szoku trochę :/
tym bardziej że ostatnio jedna Pani opowiadała mi o uzależnieniu (!) 4latka od tableta i o jego leczeniu psychiatrycznym z tego też powodu! Także proszę się nie dziwić że niektórzy czytając to się szokują....
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 7
W DDtvn własnie leci o tabletach dla dzieci
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
No tak się skład fk ,że ja z tych złych ,wyrodnych matek bo dość,że daje dziecku tablet to jeszcze nie mam nic przeciwko temu żeby poszło od 6 r. do szkoły bo nie widzę powodu dlaczego by iść nie miało ale to chyba nie o tym ten wątek.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 6
Właśnie fk,masz absolutną rację...
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7
To jest wręcz nieprawdopodobne jak zmienia się zdanie matek jeśli chodzi o dzieci. Teraz to laptopik, tablecik..a najlepiej iPhone, bo przecież to lans..
Ale.już sześciolatköw do szkoły nie puszczą bo "niedojrzałe" jeszcze.
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 10
Moje też nie wyobraża sobie wieczoru bez książki czytanej w tradycyjny sposób przez rodzica a z tabletu korzysta zresztą w ciągu dnia też jej czytam,lubi ksiązki i sama wybiera do czytania ,audiobooki też słucha i nie zgodzę się ,że nie uczą dziecka koncetracji moje siedzi i słucha jak zaczarowane .
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 5
Jedna drugiej nie przekona,prawo jest by mieć swoje zdanie,ale po co 4-latką gry?Edykacyjne czy nie,po co?
Wiecie co zaczyna się od edukacyjnej,a potem kończy na kilkugodzinach przy kompie i granie w jakieś strzelanki.
Komputer i gry uzależnia,a w tak młodym wieku dzieci są najbardziej na to narażone.

Dla mnie mogłaby nie istnieć tv,tablety,smartfony itd. Mój 4 latek moze raz na miesiąc obejrzy na you tube Bolka i Lolka,za to codziennie czytamy książki,najpier jego,a potem ja czytam swoje,a on zasypia,moje dziecko nie wyobraża sobie by jakiegos wieczora nie sięgnęła po książkę.
A te wszystkie audiobooki to dla mnie też porażka,nigdy żaden gadżet nie zastąpi prawdziwej książki,ludzie już nie czytają,nie oswajają dzieci z książką,a szkoda bo książka to najlepsze co może być dla dziecka,uczy koncentracji,wymowy,ortografii itd. Tablet to jeden z wielu gadżetów i tyle.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 6
Ciekawe...
Ludzie sami wciskają dzieciom od najmłodszych lat komputery (laptopy, tablety, konsole itp), a później się dziwią czemu ich dzieci świata poza tym nie widzą.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 8
nie widzę nic złego w tablecie dla 5-latka oczywiście z głowa oczywiście nie głupie gierki, ale edukacyjne, tak jak ktoś napisał świat idzie do przodu i dziecko musi się oswajać z techniką. Nasze 6-latki maja w przedszkolu informatykę i nie jest to prywatne przedszkole, tylko niepubliczne, tak samo w pierwszej klasie dzieci mają informatykę.
Jak ja miałam 5 lat to zapisywanie dziecka na jezyk angielski był komentowany pukaniem sie w głowe ...bo po co? Teraz 5-latek na angielskim nikogo nie dziwi.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 7
Beti gdzieś na początku podałam linka ;) http://sklep.goclever.pl/tablet-dla-dzieci-goclever-tab-genius-7.html

Moje dziecko ogląda dwie kilkuminutowe bajki co któryś dzień, do tego jakaś krótka gra i nie sądzę, żeby miało być uzależnione ;)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bardzo niemądre podejście, dużo prostych bezsensownych słów. To od ciebie zależy jak dziecko bedzię korzystało z komputera, to ty masz szanse na wpłyniecie na jego rozwój i wiedzę na temat komputerów. To iż dziecko będzie w posiadaniu takiego tableta nie znaczy że mówisz masz i daj mi spokój, oj nie - może ty byś tak chciała ale, jezu! dziewczyno twoje dziecko wymaga pracy, uwagi i to wszystko w twoich rękach!!!! to nie tablet jest zlym pomyslem tylko twoje ograniczenie i niechęc do dbania o przyszłość.
Wiem bo sama kiedyś mialam brak tego co inni a teraz mam problem, z opanowaniem się. Załuje że mi ktoś tego kiedys nie wytłumaczył !
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
To jest nasze życie codzienne, wprowadzenie dziecka do świata komputeryzacji jest ważne dla jego przyszłości

5 latka będziesz wprowadzać do świata komputeryzacji? to do czego głównie odnosi się ten wątek, to jest przyzwyczajenie dziecka, że najlepszą rozrywką i zabawą, jest komputer/tablet. i własnie na tym etapie należy dziecku pokazywać, że można spędzać czas, uczyć się i bawić bez tego typu wynalazków. technologii nie wykluczymy całkowicie z życia. ale można ją wykluczyć z pewnych jego elementów. dziecko powinno być nauczone, że komputer to głównie narzędzie pracy. a nie nieodłączny element każdego aspektu życia. osoba kupująca czteroletniemu dziecku własnego tableta nigdy nie będzie mieć kontroli, bo jest na tyle nieświadoma, że sama to dziecko pcha w najgorszą możliwość.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 10
A ja sie nie zgodzę!
To jest nasze życie codzienne, wprowadzenie dziecka do świata komputeryzacji jest ważne dla jego przyszłości. Póki masz jeszcze na dziecko wpływ możesz bezpiecznie go nauczyć co jest ważne w życiu, tak by zrozumiało że to sprzęt ułatwiający życie a nie pochłaniające do reszty :) . Dziecko w tych czasach będzie "głodne" tego co mają inni i narastająca chęć może go tylko pogrążyć. Ważne by rodzic MIAŁ KONTROLĘ!
W sumie to sądzę że osoby krytykujące takie prezenty nie wiedzą jak radzić sobie z problemami świata zewnętrznego i od razu zakładają czarne scenarjusze, chowając głowę w piach, mówi się najlepsza obroną jest ATAK! Więcej uwagi dla dziecka a świat stanie się ciekawy nie tylko dla naszych pociech :)
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

Inne tematy z forum Technologie

Jaki iPhone polecacie do zdjęć z Trójmiasta? (3 odpowiedzi)

Cześć! Planuję spędzić więcej czasu na fotografowaniu Gdańska, Sopotu i Gdyni, szczególnie...

Praca zdalna: jak oceniacie? (5 odpowiedzi)

Czy ktoś z was pracuje w sposób zdalny? Jak oceniacie możliwości jakie daje praca zdalna? Jak...

Lepszy będzie tradycyjny zegarek czy smartwatch (26 odpowiedzi)

Witam. Pytanie do wszystkich posiadaczy smartwatchy i nie tylko. Mianowicie zawsze byłem nieco...

do góry