Widok

Czy za nauki przedmałżeńskie się płaci?

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej, napiszcie mi czy płacicie u siebie w parafiach za nauki przedmałżeńskie, a jak tak to ile?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
u mnie w parafii płaciłam za nauki, jak kto ksiadz powiedział: "symboliczne 50 zł od osoby"

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
a Twoja parafia to gdzie?
ja mieszkam w Rumi

z tego co wiem to w NSJ w Gdyni to co łaska
o rany !! ja nie wiem to ja mam jakas super parafie chyba za nauki nic za zapowiedzi nic nie placilam, nikt nie rozbil zadnej pretensjonalnej miny i nie chrzakal ze moze co laska, zamierzma za to troszke wiecej dac za slub bo ksiedza tez sobie wybralam :)proboszcz nie robil problemow
My tez nic nie placilismy- Okrąglak

potwierdzam w NSPJ co łaska i nie robią problemów, uważam, ze to również super parafia :)
Aneczka i co zapłaciliscie 50 zł od osoby?:(
My mielismy przykre doswiadczenie pod koniec nauk.Nie slyszelismy o tym ze sie placi, ale to w sumie o kase nie chodzi, ale o samo podejscie ksiedza.Jak wchodzilismy na ostatnie nauki to ksiadz nam "przypomnial"zeby kase przygotowac po.A my nic nie slyszelismy, ze sie placi na poczatku i akurat grosza przy sobie nie mielismy.I powiedzielismy księdzu to,a on ze mamy mu głupot nie wciskac i spytal nas czy mozemy poświadczyc swoimi nazwiskami ze nie wiedzielismy:((bo babka w kancelarii w kosciele mowila ze sie nie placi, tak moj narzeczony powiedzial, bo tak bylo)
Po naukach podchodzimy i pytamy czy mozna pieniadze przywiesc jutro, albo na nastepne spotkanie (my mielismy juz ostatnie), mowilismy ze kartke zostawimy i odbierzemy jak kase wplacimy.A ksiadz na to, że on i tak nam nie wierzy, że przywieziemy....A ja sie go pytam czemu tak mówi?A on ze 5 osob mialo przywiesc i nie przywiozlo.....A ja na to, że nie jestesmy tymi osobami i zostawimy kartke z nauk i odbierzemy jak przyjedziemy.On puścił focha i rzucil nam tą kartkę na biurko (prawie na podloge spadła) .......:(Tak mi sie zrobilo przykro, poczulam sie jak jakas zlodziejka..........Poplakałam sie na koniec rozmowy, takim tonem to mówił, że nie pomyslalabym ze to ksiadz jakby był normalnie ubrany!
Teraz juz widze o co chodzilo w tych naukach, tylko i wylacznie o kase, z gory ustaloną......dlatego ten watek.Mam nadzieje, że w innych parafiach jest inaczej.
Nie wiem czy to ciekawosc, czy obawa! Mozesz napisac-ku przestodze- coz to za kosciol?

Nie chce psuć reputacji kościoła (jeśli taka jest) przez jeden (moze) wyjątek!!:(
Tak wlasnie myslalam, ze to moze nie byc zbyt ladnie... rozumiem i mam nadzieje, ze nikt sie juz z taka przykroscia nie spotka! Bardzo Ci wspolczuje tego przezycia!!!

to przykre...tez bym sie poplakala :-(
A czy ktoś wie czy za nauki przy Katedrze Oliwskiej trzeba przygotować "małe conieco"?
A jak z poradnictwem rodzinnym?
U nas ksiadz tez przypomiona na kazdych naukach ze 30 zł od pary
my tez płacimy 30 zł - chodzicie może do wrzeszcza na czarną??

W Sopocie nauki, które się odbywają w Kaplicy przy Gwieździe Morza są bezpłatne. Polecam
tak,dzisiaj idziesz na 19??? hihih
A kiedy płaci się za nauki? Na początku czy na końcu nauk? Chcemy dziś zacząć w NSPJ w Gdyni, na 18.00.
Proponuję na końcu. Z tego co czytam zachłanność ksieży nie zna granic (niektórych ksieży). A moze akurat na takiego trafisz i zapomni na końcu, że płaciłaś i bedziesz musiała zapłacić drugi raz ;) To oczywiście żart, ale strasznie mnie wkurzyła opowieść madzik.

Tzn nie opowieść mnie wkurzyła tylko zachowanie księdza w tej opowieści. Ten brak ufności w ludzi, czy to przystoi księdzu. Może oceniał po sobie.

wiesz, jest niestety taki typ księży - ja ich nazywam "księża - biznesmeni", którzy chyba trochę mineli się z powołaniem (może powinni zostać bankierami albo windykatorami)... no ale to już taka moja mała dygresja
anula ty tez chodzisz na czarną ???
my nic nie placilismy, przeciez nauki sa darmowe, to co robia ksieza jest nie fair
jak tez tak myslałam, ale jest inaczej................
Zastanawia mnie to, czemu w jednej parafii trzeba placic(suma ustalana jest odgórnie) a w drugiej nie ma nawet takiego tematu.Uwazam ze za nauki powinno sie dawać co łaska, tyle na ile kogo stac..........
A jesli kwota jest ustalona, przynajmniej dla mnie wygląda to odrazająco....Nie jest to przeciez żadna usługa.........
Tak samo jakby księża ustalili sumę za slub.......mogą zasugerować ale nie narzucic.
Odrażające jest dla mnie również to, jak w czasie mszy (podczas slubu) wychodzi ministrant i zbiera pieniadze "na tace".
Takie jest moje zdanie
Nauki powinny byc za darmo...My chodzimy obecnie na nauki ale ani razu nie slyszelismy o tym, by sie za nie placilo....
a gdzie chodzicie Olak?
Na Suchaninie. w Maksymilianie
Iga!!!! tak , chodzę na czarną - dzisiaj juz ostatnie nauki na szczęście :):)

hej! i co - kto bedzie dzis o 18 w NSPJ w Gdyni?
tak jak juz proponowalam - moze o 17.55 spotkamy sie na gorze - tj pod glownymi drzwiami wejsciowymi do kosciola? i stamtad razem przejdziemy do salki??? bedziecie???

My będziemy! Oki, możemy spotkać się pod głównym wejściem:)

swonko napisał(a):

> hej! i co - kto bedzie dzis o 18 w NSPJ w Gdyni?
> tak jak juz proponowalam - moze o 17.55 spotkamy sie na gorze -
> tj pod glownymi drzwiami wejsciowymi do kosciola? i stamtad
> razem przejdziemy do salki??? bedziecie???
do góry