Widok

Czym przemywać pępuszek? Spirytus salicylowy?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam, mam pytanko, czy pępuszek można przemywać spirytusem salicylowym?? Jestem w angli a tutaj mówią że samą wodą, ale synkowi sie tam babrze.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak się babrze to Octanisept. Spirytusu teraz nie zalecają, ale ja mam 2 dzieci po spirytusie (na pępek, oczywiście) i było ok, tylko przy 3 się zmieniło:) Tylko ten spirytus się rozrabiało, ale nie mam pamiętam proporcji.
image
Jeżeli już spirytus to zwykły ,żaden salicylowy.
zwykłych tutaj w sklepach nie ma. Czym sie różnią salicylowy od zwykłego?
image
image
stosowałam u siebie (po CC) i u Syna na pępek Octaniosept..., jak dla mnie rewelacja...
image

Matko, co za kraj, żeby sirytu w sklepie ni było;)
image
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepiej Octanisept :) uzywałam na pepuszek dla corci i nic się nie babrało pozniej sama po zabiegu chirurgicznym tez przemywałam :)
spirytus spożywczy, niczym nie rozcieńczony, ewentualnie gencjana, ale brudzi ubrania :/
Ja stosowałam spirytus i pięknie się zagoił:)
image
Ja również stosowałam zwykły "Spirytus Rektyfikowany 95% 100ml" ze sklepu, oczywiście beż żadnego rozcieńczania.
image
ja nie stosowalam nic tylko suszylam i po 5 dniach odpadl anwet nie wiem kiedy
ja przy corce stosowałam spirytus rozcienczony w proporcji 3:1 z wodą tzn 3 porcje spirytusu na 1 porcję wody. No i nie mówię to o żadnym salicylowym tylko normalnym alkoholu wysokoprocentowym do kupienia w sklapch monopolowych :)
zwykły spirytus bez rozcieńczania mam dwoje dzieci i pępuszki bardzo ładnie się goiły
Są różne szkoły.

Trzy lata temu osobiście spotkaliśmy się z 3 metodami:
- na zajęciach SR polecano rozcieńczony zwykły (czysty, mocny) spirytus (jak na nalewki)
_______
- na Klinicznej gdzie rodziłam - używało się czystego, nie rozcieńczonego spirytusu :] dokładniej robiło się z jałowych gazików wąski pasek, moczyło w spirytusie i owijało nim kikut pępowiny, na to drugi suchy pasek, trzeba było uważać żeby ten mokry nie dotykał brzuszka, i tak się zmienia co kilka godzin. (dobrze sprawdza się maleńki słoiczek po koncentracie pomidorowym, ze spirytem)
_______
- w szpitalu na Polankach (gdzie trafiliśmy w 5 dobie życia Młodego) kikutki raz dziennie smarowali gencjaną.

http://www.ciazowy.pl/artykul,jak-pielegnowac-pepek-noworodka,589,1.html

Ja moim dzieciom smarowałam pępek roztorem spirytusu. Dostałam małą buteleczkę tuż przy wypisie ze szpitala, a potem z buteleczką szłam do apteki :) Spirytus jest powszechny, a jeśli są komplikację (rozprzestrzenione zaczerwienienie, opuchlizna) najlepiej zasuwać do lekarza.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
jezeli chcesz octenisept mozesz skorzystac a polskich aptek w uk online np http://www.twojaapteka.co.uk/index.php?route=product/product&product_id=657

Najlepiej zapytaj sie midwife. W moim przypadku jej rady były trafione :)
nam w szkole rodzenia kazali rozcieńczać spirytus czysty w ten sposób, żeby uzyskać 70 %. Robi się tak, że np wlewa się 30ml przegotowanej ostudzonej wody i 70 ml spirytusu. W aptece była gotowa taka mieszanka.
a nam na sr mówili sama woda z mydłem i wysuszyc jak się babrze coś na rany do odkarzenia i było ok
image
Octanisept może być ale bardziej się nadał dla mnie na ranę po c niż na kikut u małej. Ja smarowałam spirytusem 70%. Kupujesz mała buteleczkę spirytusu i rozcieńczasz w proporcji 3:1 z wodą.
Octanisept to stosunkowo "nowy" wynalazek. Moja mama dla mnie i siostry używała spirytusu, moja siostra przy swoich dzieciach (teraz 15 lat i 6 lat) też. Ja kiwałam głową jak w szpitalu mówili że tylko suszyć, wietrzyć i samo odpadnie a na szkole rodzenia polecali Octanisept a i tak zrobiłam jak z dziada pradziada i małej kikut odpadł, nic się nie babrało, nic się nie działo więc polecam :)
image

Pielęgnacja pępka noworodka nie jest trudna. Trzeba być sumiennym i uważać, żeby za mocno nie moczyć pępka. Do odkażania stosowałam wspomniany Octenisept, który podczas odkażania nie wywołuje nieprzyjemnego pieczenia a przy tym wspiera procesy gojenia się ran. Nic dziwnego, że stosowany jest przy ranach pooperacyjnych.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja też stosowałam Octenisept, ale także położna zaleciła przemywać spirytusem i tak też robiłam po powrocie do domu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej używać do tego octeniseptu. Sama w ten sposób dbałam o pępek swojego synka. Dzięki temu nie wdała się żadna infekcja, a synkowi szybko odpadł pępek. Polecam ;) ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

jak żyć po śmierci jedynego dziecka ? (23 odpowiedzi)

22 lipca 2016 straciłam mojego jedynego ukochanego Syna ...miał zaledwie 25 lat... Poszedł spać i...

Czy kiedykolwiek "żałowałyście" że zdecyedowałyście się na drugie dziecko? (38 odpowiedzi)

Hej, wiem, że brzmi strasznie, ale nie chodzi mi o wywołanie jakiegoś poruszenia. "Żałowanie" w...

do góry