Widok

:D

"Nigdy nie używaj nożyczek i kleju do ręcznej edycji tekstu na dyskietkach. Dane na dyskietkach są zbyt małe, aby można je było zobaczyć gołym okiem, i tak postępując możesz niechcący wkleić kawałek całkiem innego dokumentu w sam środek twojego tekstu..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Stworku

o dziwo żyję...
trzeba czegoś więcej niż paru garnków i talerzy, abym się poddała...

p.s nie znoszę zmywania!!!

Przedświt

teraz Cher śpiewa Belive,
nawet pasuje
pozdrawiam

Agentce i Gaji

"ach jak dobrze mi w pozycji tej
pozycji horyzontalnej..."

...czy jakoś podobnie, śpiewane niskim, powolnym, ponurym, by nie rzec wprost - grobowym głosem ;)

Stworku

dłuższą chwilę stałyśmy wpatrzone w plakat informujący o tym koncercie...
jest pewna bariera, zasadnicza bariera i dlatego pewnie pozostanie nam słuchanie muzyki z płyt.

p.s mam pomysł odnośnie niemego elfa, zaczyna mi sie podobać ten pomysł....

Stworku

Ale to nie jest ten ubóstwiany przez nas mężczyzna, tylko inny.

Bilbo

Bilbo, co ty wiesz o manipulowaniu!

Chyba nic, czy mi się tylko tak wydaje?

Hę?

Bariera?
Co za bariera?

I owszem

Stworku,
bariera finansowa to się nazywa.
Ale gdyby był to koncert Cohena....

to

na kolanach byśmy szły

Gaja

o manipulowaniu dowiedziałem się bardzo wiele, od osoby skłonnej do wszystkiego - i mającej z tym najwięcej do czynienia o każdej porze dnia i nocy ...
"Błądziłem
Nad ciemnymi rzekami
Przeżyłem życie
W Babilonie"
Będę nadal choć nie chcę być, ale jestem i będę żyć !

Agentka!!!

Ja ci dam, co ja ci mówiłam o takim zachowaniu.
Niedobra jesteś dziewczynka, co to za pozdrowienia ode mnie!!
Przy następnym spotkaniu to cię chyba zabiję!!!
Tak i to przez duużee "Z"!
A na pewno się z tobą spotkam,
muszę ci oddać książkę!!!

Wuchachachacha!

Dla tych, którym nazwa "Totoro" coś mówi:

"Kwietniowa kariera Totoro.
by Totoro Team :)

W pewien kwietniowy poranek 1999 roku czytelnicy "RT Daily" mogli przeczytać artykuł korespondenta z Tokyo Fay'a Kstori o tytule "Japonia wybiera nowy hymn i flagę" o takiej mniej więcej treści:

Rząd japoński zaskoczył świat ogłaszając, że wybrano nowy hymn i flagę dla Japonii. "

De facto kontrowersyjny "Kimigayo" (Rządy Cesarza), zostanie zastąpiony przez "Tonari no Totoro" (Mój Sąsiad Totoro), piosenkę z japońskiego filmu animowanego z 1988 roku o tym samym tytule. Zaś 'Hinomaru" (Wschodzące Słońce) ustąpi miejsca na japońskiej fladze Totoro, postaci z filmu (włochate stworzenie wyglądające jak mieszanka niedźwiedzia i sowy)

Chociaż Kimigayo i Hinomaru używane są podczas ceremonii państwowych, ich obecność była zawsze kontrowersyjna, jako że nigdy nie zostało legalnie uchwalone, że są to narodowy hymn i flaga Japonii. Bardzo delikatną kwestią jest to, że oba te symbole są blisko związane z przedwojennymi i wojennymi rządami imperialnymi Japonii oraz z Armią Cesarską.

Rząd japoński parokrotnie próbował przeprowadzić ustawę legalizującą Kimigayo i Hinomaru, ale musiał porzucić ten projekt ze względu na silną opozycje wewnątrz i na zewnątrz Japonii. Wiele krajów azjatyckich wciąż pamięta japońską inwazję i okrutne japońskie rządy, których symbolem były Kimigayo i Hinomaru. Kraje te podejrzewały także, że usankcjonowanie Kimigayo i Hinomaru może być częścią próby odtworzenia japońskiej potęgi militarnej, w celu ponownej dominacji w Azji. Wielu Japończyków uważa, że ich kraj potrzebuje nowego hymnu i flagi, które odzwierciedlałyby założenia konstytucji, zastrzegającej najwyższą władzę dla ludzi, nie zaś dla Cesarza. "Powojenna Japonia to nie Imperium. Dlaczego więc nie możemy mieć nowego hymnu i flagi, które ukazywałyby wartości dzisiejszej Japonii?" mówi Konohito Inai, szef Koalicji Ludowej Demokratycznej Japonii.

Pod naciskiem takich głosów w marcu rząd japoński utworzył komisję rewizyjną, której zadaniem było zastąpienie Kimigayo i Hinomaru nowym hymnem i flagą. Komisja w składzie 7 mężczyzn i 3 kobiety, złożyła propozycję już po 10 dniach, zadziwiająco szybko jak na kraj, gdzie najdrobniejsze decyzje uchwala się 10 lat. :D. Ich wybór był jeszcze bardziej zaskakujący: mimo wszystko jest to piosenka i postać z filmu rysunkowego!

Jednak rząd japoński wydaje się być zadowolony z tej decyzji. " I piosenka i postać są bardzo dobrze znane i kochane przez Japończyków. Totoro jest stworzeniem miłującym pokój, z silnym przesłaniem ekologicznym. W XXI wieku chcemy być krajem wiodącym w ochronie pokoju i środowiska naturalnego ziemi, więc wybór ten właściwie reprezentuje Japonię." Powiedział Yon Usoda, rzecznik rządu japońskiego, który przyznał się, że sam jest fanem Totoro.

Film animowany o dwóch dziewczynkach, które przeprowadziły się na wieś i spotkały Totoro - włochatego "Ducha Lasu" jest jednym z najbardziej uwielbianych filmów w Japonii. Pluszowe Totora są sprzedawane w całym kraju, zaś piosenka "Mój Sąsiad Totoro" z jej wpadającą w ucho melodią jest jedną z najbardziej ulubionych wśród japońskich dzieci. Dziennikarz przeprowadził małe doświadczenie w szkole podstawowej Kakuu w Shingawie, Tokyo. Pośród 22 pierwszoklasistów tylko dwoje potrafiło zaśpiewać Kimigayo do końca. Żadne zaś nie miało najmniejszych problemów z zaśpiewaniem "Mojego Sąsiada Totoro.

Nie udało się skontaktować z Hayao Miyazakim, autorem i reżyserem filmu, w celu uzyskania komentarza. "

"Pewien kwietniowy poranek" był to jak przypuszczam poranek 1 kwietnia.
A jak wygląda Totoro, można zobaczyć w linku.

Więcej

Totoro jest tu:

Stworek

obejrzyj sobie
są tam też inne linki. szkoda że nie ma próbek MP3

Bilbo

Ciekawe, bo np. nigdy nie czytałam biografii Vangelisa, choć od czasów kiedy ostatnio rozmawialiśmy o muzyce do grona moich ulubionych kompozytorów dołączyli (i wysunęli się zdecydowanie na prowadzenie): Joe Hisaishi, Danny Elfman, James Horner, Hans Zimmer, Michał Lorenc, Angelo Badalamenti, Kenji Kawaii, Hajime Mizoguchi i Zbigniew Preisner.

Chociaż...

co Oxygene to Oxygene ;)

Ale

tylko pierwsze "Oxygene".
Dla mnie Jarre skończył się po "Chronologie".

Ława Przysięgłych

Chciałam tylko powiedzieć, że jest mi niewymownie przykro z powodu zaistniałej sytuacji...
Czy Szanowna Ława P. raczy mi wybaczyć i wreszcie przestanie się irytować , klawiatura tego nie wytrzyma, szkoda sprzętu.

Stworek

no, no, ... wydoroślałaś ;) jak te gusta się zmieniają - bo zupełnie u mnie jest podobnie :)) Pewnie znasz z Elfman-a: Edwarda Nożycorękiego, Faceci w Czerni, Batman (1 i 2), Beetlejuice, Hornera: Perfect Storm, Bicentennial Man, Zimmera: Backdraft, Black Hawk Down, Pearl Harbour, Lorenca: Kroll, Bandyta.
Polecam J.Goldsmith: Omen, Rambo ;)) D.Arnold: Gwiezdne Wrota, Dzień Niepodległości, J. Ottman: X-Men (1 i 2)
no i tych wykonawców j.w. oraz innych ścieżek z filmów: Conan, E.T., Mumia, 7lat w Tybecie, Maszyna Czasu, U-Boot, Predator, Excalibur, Wodny Świat, Polowanie na Czerwony Październik, Adwokat Diabła ;)) Ufff ..... ale się rozpisałem , ale czego się nie robi dla duszy ... a jest tego jeszcze cały świat ....

Inne tematy z forum Hydepark

Biżuteria jako prezent? (45 odpowiedzi)

Hej, szukam prezentu dla koleżanki i widziałam ostatnio w sieci firmę, która robi dość unikatową...

Grajdołki (392 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

Jest jakiś skup niepotrzebnych części do maszyn? (3 odpowiedzi)

Zgromadziłem trochę niepotrzebnych części, które gdzieś tam kupowałem do wykonywania napraw i się...

do góry