Widok

Dania wigilijne...

Kulinaria Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny co znajdzie się na Waszych wigilijnych stołach? Co szykujecie na Święta? :) może ja zacznę ale pomysłów mi brak-chciałabym coś innego, coś nowego...
- Barszcz, zupa grzybowa
- Pierogi
- Bigos
- Łosoś w galarecie
- Jaja faszerowane
- Sałatka ze śledzia z buraczkami - moja ulubiona :)
- Sałatka warzywna
- Sałatka z tuńczykiem
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
reszta w trakcie planowania...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tydzien po wigilii bedzie sylwester, robicie sylwestra w domu? A jesli tak, to co przygotowujecie do jedzonka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Również nie wyobrażam sobie wkładania monet do jedzenia... ;/ brud, zarazki i ryzyko zadławienia... fe.
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jeszcze nie wybiegłam myślami do Sylwestra ;) Spędzamy w domu, z ospą... :] Szaleć nie będziemy :] dzisiaj byłam w Ikei i kupiłam gruszkowego "szampana" bezalkoholowego :]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
czekolada a jak robisz dorsz po japońsku?
Agusia to współczuję ospy. Poszelejecie jedynie z pudrem chłodzącym...
Gdy u nas zaszalała ospa to moja córa miała niedużo pryszczy, za to mnie po dwoch tygodniach wysypało cała wszędzie...
Mó mąż miał przerypane przez miesiac.
wiolka tego dorsza będę robiła po raz pierwszy,a przepis podawała Asiunia,wklejam:
Ryba po japońsku
Składniki:
1 kg. filetów z ryby
2 cebule
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki
vegeta
mąka
bułka tarta
jajko
olej
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
mały przecier pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyzki cukru
4 łyżki octu
sól
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobne słupki. Filety rybne posypać vegetą i obtoczyć w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć z obu stron na oleju. Zagotować wodę , dodać wszystkie składniki zalewy i gotować 3 minuty. Ryby i warzywa układać warstwami, a następnie wszystko zalać zalewą.
Odstawić do lodówki żeby się przegryzło.

Oj Aga współczuje,mnie tez dopadł wirus tak jak wspominałam w naszym wątku,dziś jest lepiej,ale nadal temp i łazienka co chwilę,nie wiem jak ja się wyrobię,miałam dziś jechac po ozdoby,bombki i prezenty i nie dam rady.Jutro wieksze zakupy z B,a w poniedziałek zamiast gotowac będe jeszcze dla wszystkich prezentów szukac,w tym roku na /wigili mamy przjaciól i nawet ppomysłu nie mam co im kupić,mama i jeszcze jedna przyjaciłóka z mężem,nie wiem jak to ogarnę.
Wspolczuje wam dziewczyny chorobsk, matko kochana akurat przed Swietami.
Mam nadzieje ze pomimo chorob i tego zgielku spedzicie dobrze ten przedswiateczny czas i wierze ze wyrobicie sie ze wszystkim
NO TO JESZCZE OBOWIĄZKOWO
1 KLUSKI Z MAKIEM NA SŁODKO /RODZYNKI /POKROJONE FIGI,SKÓRKA Z POMARAŃCZY SMAŻONA,mak 1szklanka/ zaparzamy mlekiem i przepuszczamy przez maszynkę .Paczka grubo krojonego makaronu

2 GROCH Z KAPUSTĄ osobno gotujemy kapustę kiszoną 70dkg i dodajemy ugotowany 30dkg grochu puree .Do smaku majeranek,wszystko mieszamy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
co prawda wątek i Wigilii, ale się podczepię..
Babeczki, podpowiedzcie co na obiad na I i II dzień świąt.
bo pomysłów brak
Ja nie robię obiadu w I dzień Świąt------wstajemy późno, potem jakieś sniadanko i jemy to co zostaje z Wigilii czyli krokiety, pierozki jakis barszczyk rybkę itp. Bigos.

Na drugi dzień Swiąt robię zrazy z szynki. Szybko, łatwo i smaczno:)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
My też nie robimy obiadu ,bo jedziemy do rodziców ale gdyby był to pewnie zrazy wołowe lub bitki na drugie dzień kaczka pieczona udka bądź pierś tak najprościej w majeranku ,oba dania podane z ziemniakami i buraczkami .
W pierwszy dzień swiąt zawsze kaczka nadziewana jabłkami,rodzynkami ,smarowana miodem,obsypana pieprzem solą i majerankiem .Pieczona w żeliwnym garnku -pychota
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Dziewczyny :)

Dzisiaj pierwszy raz w życiu zrobiłam (i trochę zjadłyśmy z Mamą) kutię :)

Nie wiem czy tak powinna smakować ale jest pyszna :) nie mogłyśmy się powstrzymać od próbowania ;) a jakie byłyśmy zawiedzione, że cała weszła do pojemnika... A już chciałyśmy "zagospodarować" nadwyżkę ;P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Graszka...określając inne wiary mianem " kocią" dajesz świadectwo swojej obłąkanej świadomości katolickiej, nie mającej nic wspólnego z wiarą. Nawet jehowym należy się tolerancja w myśl " nie czyń drugiemu co tobie niemile".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5
Cyc, ja tylko napisalam jak to sie nazywa na wsiach. Dokladnie taka nazwe stosowalo sie na pewnych wsiach nawet w okresie drugirj wojny Swiatowej i niektorzy uzywaja nazwe do dzis.
A koty to piekne zwierzeta. Masz cos do kotow?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jezeli chodzi o wiare katolicka, to dajesz swiadecto swojej nietolerancji, nie masz prawa nazywac jej " oblakana" bo obrazasz uczucia religijne nie tylko moje, ale innych katolikow.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
oooo...widzę że Graszka znalazła w swojej osobie dla siebie samej adwokata. To nie jest nietolerancja tylko nazywanie rzeczy po imieniu.
PS. nie jestem katolikiem i Boze broń mnie przed tym. Jetem wierzący.
PS nie pisałem o wszystkich ale konkretnie o tobie;
PS. koty lubię...szybko się gotują.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Przechodząc do tematu zasadniczego....moje potrawy to golonka i litr.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pomodle sie za Ciebie jak bede w kosciele Cycu.
Zycze i tobie Zdrowych i wesolych Swiat Bozego Narodzenia, duzo milosci i radosci, a takze golonki bez kosci:))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Podbijam, bo kolejna Wigilia przed nami ;)

Co robicie?

U nas na stole będą:
- smażone dzwonka z łososia
- karp w nowej odsłonie http://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/karp-zapiekany-z-kasza-i-bakaliami-8631.html
- smażone filety z pstrąga
- sałatka jarzynowa
- pasztet rybny z winną galaretką http://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/pasztet-rybny-z-migdalami-i-rodzynkami-8626.html
- pierogi z kapustą i grzybami + ruskie (kupne)
- śledzie w 2 wersjach :)
- ryba po grecku
- tatar z łososia
- być może znów zrobię pierogi z ciasta francuskiego z fetą (link wyżej, rok temu baaaardzo smakowały Mężowi, że szybko musiałam je powtórzyć)
- barszczyk czerwony do popicia
- kompot z suszu

z ciast - sernik, keks z białek(z makiem i jabłkami), jabłecznik na kruchym cieście i kruche ciasto ze śliwkami(tradycyjnie pół blachy jednego, pół drugiego)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

do góry