Widok
Dania wigilijne...
Dziewczyny co znajdzie się na Waszych wigilijnych stołach? Co szykujecie na Święta? :) może ja zacznę ale pomysłów mi brak-chciałabym coś innego, coś nowego...
- Barszcz, zupa grzybowa
- Pierogi
- Bigos
- Łosoś w galarecie
- Jaja faszerowane
- Sałatka ze śledzia z buraczkami - moja ulubiona :)
- Sałatka warzywna
- Sałatka z tuńczykiem
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
reszta w trakcie planowania...
- Barszcz, zupa grzybowa
- Pierogi
- Bigos
- Łosoś w galarecie
- Jaja faszerowane
- Sałatka ze śledzia z buraczkami - moja ulubiona :)
- Sałatka warzywna
- Sałatka z tuńczykiem
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
reszta w trakcie planowania...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp w galarecie, karp w occie, karp w migdałach Okrasy, śledzie opiekane w occie, śledzie w oleju, i na słodko w occie. Sałatka jarzynowa. Pstrąg smażony. Ryba po grecku. Chętnie zrobiłabym paszteciki ale nie wiem z czym, żeby wszyscy jedli(ja nie ruszam nic co ma kapustę z grzybami lub mak, Młody nie toleruje grzybów i nie ruszy szpinaku)... Jakiś pomysł na farsz?
U nas w tym roku:
- barszcz z pasztecikami (ale z kapustą i z grzybami)
- ryby różne w galarecie
- terrina z wędzonego łososia - debiut:)
- sałatka ze śledziami i z buraczkami
- łosoś w papilotach z ziemniaczkami
- ciasta.
Agusia a jaki to ślesz na słodko w occie?
Myślałam o koreczkach śledziowych ale może wpadnę na jakiś inny pomysł.
- barszcz z pasztecikami (ale z kapustą i z grzybami)
- ryby różne w galarecie
- terrina z wędzonego łososia - debiut:)
- sałatka ze śledziami i z buraczkami
- łosoś w papilotach z ziemniaczkami
- ciasta.
Agusia a jaki to ślesz na słodko w occie?
Myślałam o koreczkach śledziowych ale może wpadnę na jakiś inny pomysł.
wklejam swoje menu z innego wątku
Ciasta:
-3bit /lub ptasie mleczko z galaretkami/
-piernik
-blok czekoladowy
-makowiec
Na zimno:
-sałatka śledziowa /lub z tuńczykiem/
-sałatka warzywna
-ryba po grecku
-śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym
-terrina z łososia
-kisiel żurawinowy
-kompot z suszu
Na ciepło:
-barszcz z uszkami
-łosoś w porach
-paszteciki z kapustą
-pierogi z kapustą i grzybami
-pieczarki z kaparami
-łazanki
tyle że zamiast terriny będą różyczki z łososia z twarożkiem, bo zrobiłam na próbę i się rozpłynęło :/
do tego jeszcze koreczki z sardeli z oliwkami i papryką konserwową
sernik też będzie ale robiony przez babcię
i jeszcze smażony łosoś-również rodzice robią
Ciasta:
-3bit /lub ptasie mleczko z galaretkami/
-piernik
-blok czekoladowy
-makowiec
Na zimno:
-sałatka śledziowa /lub z tuńczykiem/
-sałatka warzywna
-ryba po grecku
-śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym
-terrina z łososia
-kisiel żurawinowy
-kompot z suszu
Na ciepło:
-barszcz z uszkami
-łosoś w porach
-paszteciki z kapustą
-pierogi z kapustą i grzybami
-pieczarki z kaparami
-łazanki
tyle że zamiast terriny będą różyczki z łososia z twarożkiem, bo zrobiłam na próbę i się rozpłynęło :/
do tego jeszcze koreczki z sardeli z oliwkami i papryką konserwową
sernik też będzie ale robiony przez babcię
i jeszcze smażony łosoś-również rodzice robią
ja robie debiut wigilijny i to z niewielka pomoca tesciowej, bo nie maja mozliwosci w tym roku za duzo zrobic.
ja przygotowuje:
-barszcz, uszka z grzybami i szpinakowe(tortelini z lidla chyba wezme bo sprawdzone ze moi nie grzybiarze to jedza)
-łosoś pieczony w ciescie francuskim w ksztalcie ryby http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Losos-ze-szpinakiem-i-serem-feta-w-ciescie.html
- smarzony dorsz w panierce
- sałatka warzywna,
- sledz pod kołderka
-sledz z cebulka w oleju
-sledz smarzony w occie
-pieczione nadziewane ziemniaki
u nas karpia nikt nie lubi moze od mamy wezme szkielko male z karpiem w galarecie ale takie z doslownie kawaleczkiem.
myslalam jeszcze ew. o sałatce z sałat i łososiem wędzonym,
czy krakersach z pasta i łososiem wędzonym, ale nie wiem na ile mi czasu, sil i weny starczy i czy dostane świeżego wedzonego w poniedzialek.
dzis pieke ciasta pod W-Z , snikersa i moze karpatke, potem jeszcze sernik i jablecznik na kruchym ugniecionym teraz.(ciast duzo bo polowe daje mamie,i jeszcze troche na 2dzien swiat do dziadkow zabieram)
ja przygotowuje:
-barszcz, uszka z grzybami i szpinakowe(tortelini z lidla chyba wezme bo sprawdzone ze moi nie grzybiarze to jedza)
-łosoś pieczony w ciescie francuskim w ksztalcie ryby http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Losos-ze-szpinakiem-i-serem-feta-w-ciescie.html
- smarzony dorsz w panierce
- sałatka warzywna,
- sledz pod kołderka
-sledz z cebulka w oleju
-sledz smarzony w occie
-pieczione nadziewane ziemniaki
u nas karpia nikt nie lubi moze od mamy wezme szkielko male z karpiem w galarecie ale takie z doslownie kawaleczkiem.
myslalam jeszcze ew. o sałatce z sałat i łososiem wędzonym,
czy krakersach z pasta i łososiem wędzonym, ale nie wiem na ile mi czasu, sil i weny starczy i czy dostane świeżego wedzonego w poniedzialek.
dzis pieke ciasta pod W-Z , snikersa i moze karpatke, potem jeszcze sernik i jablecznik na kruchym ugniecionym teraz.(ciast duzo bo polowe daje mamie,i jeszcze troche na 2dzien swiat do dziadkow zabieram)
Smith jak różyczki robisz z tego łososia? Mamy podobne menu.
Z ciast mamy sernika, keksa i makowca. Sernik i keks to moja specjalność. No i pierniki. W tym roku chce trochę poeksperymentować i zrobić ciasta z pełnoziarnistej mąki. zobaczymy co mi wyjdzie.
Dajcie dziewczyny przepis na słodkiego śledzia. Mam ochotę robić małą porcję:)
Z ciast mamy sernika, keksa i makowca. Sernik i keks to moja specjalność. No i pierniki. W tym roku chce trochę poeksperymentować i zrobić ciasta z pełnoziarnistej mąki. zobaczymy co mi wyjdzie.
Dajcie dziewczyny przepis na słodkiego śledzia. Mam ochotę robić małą porcję:)
nyzosia, na łososia troche twarożku i zawinąć: http://kotlet.tv/rozyczki-z-lososia-nadziane-twarozkiem
u mnie bardzo tradycyjnie:
barszczyk czerwony z uszkami
krokiety z kapustą i grzybkami
pierogi z kapusta i grzybkami odsmażane
paszteciki z kapusta i grzybkami
(innego nadzienia rodzina nie zje)
pstrąg/łosoś smażony z pieczarkami
śledzie w oleju z czerwoną cebulką
rolmopsy kaszubskie kupne
sałatka jarzynowa
sałatka z surimi i porem
no i pierniki, jakieś ciasto pewnie sernik
nie robimy duzo, bo jesteśmy sami na wigilię i święta.
barszczyk czerwony z uszkami
krokiety z kapustą i grzybkami
pierogi z kapusta i grzybkami odsmażane
paszteciki z kapusta i grzybkami
(innego nadzienia rodzina nie zje)
pstrąg/łosoś smażony z pieczarkami
śledzie w oleju z czerwoną cebulką
rolmopsy kaszubskie kupne
sałatka jarzynowa
sałatka z surimi i porem
no i pierniki, jakieś ciasto pewnie sernik
nie robimy duzo, bo jesteśmy sami na wigilię i święta.
U nas też bardzo podobnie:
barszcz z uszkami
pierogi z kapustą i grzybami
pstrąg w galarecie
karp smażony
ryba po grecku
sałatka warzywna
sałatka z tuńczykiem
śledź z cebulką
śledź jakiś nowy - Luby myśli nad przepisem:)
roladki z łososiem i almette
na słodko
sernik
keks
makowiec
piernik Kętrzyński:)
Łosoś w cieście fr wygląda super chyba też spróbuję:)
barszcz z uszkami
pierogi z kapustą i grzybami
pstrąg w galarecie
karp smażony
ryba po grecku
sałatka warzywna
sałatka z tuńczykiem
śledź z cebulką
śledź jakiś nowy - Luby myśli nad przepisem:)
roladki z łososiem i almette
na słodko
sernik
keks
makowiec
piernik Kętrzyński:)
Łosoś w cieście fr wygląda super chyba też spróbuję:)
U nas też tradycyjnie,w tym roku wigilia u nas i jeszcze znajomi będa,tzn przyjaciele,czyli muszę zrobić wigilię na około 10 osób,a dopadła mnie choroba,ponad 39 stopni gorączki,mam nadzieję ze do soboty przejdzie.
Bedą pierogi swoje z kapusta i grzybami,uszka,barszcz czerwony,salatka jarzynowa,chlebek swiąteczny z kapusta i grzybami,dorsz po japońsku,ryba po grecku,śledzie samoże w occie,sałatka sledziowa pod pierzynką,łosoś pieczony,pstrąg łososiowaty w galarecie i pstrąg smażony,już mam zamrożone dwie dorodne sztuki.
Sernik,jabłecznik itd.
Bedą pierogi swoje z kapusta i grzybami,uszka,barszcz czerwony,salatka jarzynowa,chlebek swiąteczny z kapusta i grzybami,dorsz po japońsku,ryba po grecku,śledzie samoże w occie,sałatka sledziowa pod pierzynką,łosoś pieczony,pstrąg łososiowaty w galarecie i pstrąg smażony,już mam zamrożone dwie dorodne sztuki.
Sernik,jabłecznik itd.
Ja jeszcze robię sandacza w sosie śmietanowo-chrzanowym, bo u nas wszyscy lubią. Ale skromnie, bo w dumie troje dorosłych nas będzie i dwoje dzieci, w tym jedno jeszcze za małe, żeby popróbować czegokolwiek ze stołu.
Jaka to jest sałatka śledziowa z burakami?? Nie jestem wielbicielką śledzi, ale mąż lubi, więc bym może mu przygotowała...
Jaka to jest sałatka śledziowa z burakami?? Nie jestem wielbicielką śledzi, ale mąż lubi, więc bym może mu przygotowała...
dziewczyny, a mam pytanie, tyle potraw smacznych robicie. Ile u Was będzie osób na Wigili? Bo ja będę tylko z mężem i dziećmi. Tyle, że dzieci to jeszcze małe, więc młodszy to nie za wiele zje, ma rok, a starszemu nic nie smakuje więc pewnie też nic nie zje. I tak sobie myśłę, że w tym roku nie będziemy robić nic specjalnego. Ale czytając o Waszych smakołykach aż mi chęć nachodzi żeby jednak coś zrobić innego. Ale nie chcę tego później jeść w nieskonczoność albo co gorsza na koniec wywalić.
U mnie jak co roku dwie dorosłe osoby i nastolatka:) i z tego powodu mam zamówione w garmażu pierogi, krokiety i paszteciki oraz uszka.
Przecież nie będę robić 15 pierogów, 20 uszek i 6 krokietów....
po pierwsze nie umiem, po drugie nie mam przepisu na 15 pierogów i farsz, a po trzecie nawet jakbym miała, to nie chce mi sie:]
Generalnie potrawy robie w takich ilościach żebyśmy to zjedli w święta
Przecież nie będę robić 15 pierogów, 20 uszek i 6 krokietów....
po pierwsze nie umiem, po drugie nie mam przepisu na 15 pierogów i farsz, a po trzecie nawet jakbym miała, to nie chce mi sie:]
Generalnie potrawy robie w takich ilościach żebyśmy to zjedli w święta