Widok
Dania wigilijne...
Dziewczyny co znajdzie się na Waszych wigilijnych stołach? Co szykujecie na Święta? :) może ja zacznę ale pomysłów mi brak-chciałabym coś innego, coś nowego...
- Barszcz, zupa grzybowa
- Pierogi
- Bigos
- Łosoś w galarecie
- Jaja faszerowane
- Sałatka ze śledzia z buraczkami - moja ulubiona :)
- Sałatka warzywna
- Sałatka z tuńczykiem
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
reszta w trakcie planowania...
- Barszcz, zupa grzybowa
- Pierogi
- Bigos
- Łosoś w galarecie
- Jaja faszerowane
- Sałatka ze śledzia z buraczkami - moja ulubiona :)
- Sałatka warzywna
- Sałatka z tuńczykiem
- Ryba smażona
- Ryba po grecku
reszta w trakcie planowania...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
Barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, karp w galarecie, karp w occie, karp w migdałach Okrasy, śledzie opiekane w occie, śledzie w oleju, i na słodko w occie. Sałatka jarzynowa. Pstrąg smażony. Ryba po grecku. Chętnie zrobiłabym paszteciki ale nie wiem z czym, żeby wszyscy jedli(ja nie ruszam nic co ma kapustę z grzybami lub mak, Młody nie toleruje grzybów i nie ruszy szpinaku)... Jakiś pomysł na farsz?
U nas w tym roku:
- barszcz z pasztecikami (ale z kapustą i z grzybami)
- ryby różne w galarecie
- terrina z wędzonego łososia - debiut:)
- sałatka ze śledziami i z buraczkami
- łosoś w papilotach z ziemniaczkami
- ciasta.
Agusia a jaki to ślesz na słodko w occie?
Myślałam o koreczkach śledziowych ale może wpadnę na jakiś inny pomysł.
- barszcz z pasztecikami (ale z kapustą i z grzybami)
- ryby różne w galarecie
- terrina z wędzonego łososia - debiut:)
- sałatka ze śledziami i z buraczkami
- łosoś w papilotach z ziemniaczkami
- ciasta.
Agusia a jaki to ślesz na słodko w occie?
Myślałam o koreczkach śledziowych ale może wpadnę na jakiś inny pomysł.
wklejam swoje menu z innego wątku
Ciasta:
-3bit /lub ptasie mleczko z galaretkami/
-piernik
-blok czekoladowy
-makowiec
Na zimno:
-sałatka śledziowa /lub z tuńczykiem/
-sałatka warzywna
-ryba po grecku
-śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym
-terrina z łososia
-kisiel żurawinowy
-kompot z suszu
Na ciepło:
-barszcz z uszkami
-łosoś w porach
-paszteciki z kapustą
-pierogi z kapustą i grzybami
-pieczarki z kaparami
-łazanki
tyle że zamiast terriny będą różyczki z łososia z twarożkiem, bo zrobiłam na próbę i się rozpłynęło :/
do tego jeszcze koreczki z sardeli z oliwkami i papryką konserwową
sernik też będzie ale robiony przez babcię
i jeszcze smażony łosoś-również rodzice robią
Ciasta:
-3bit /lub ptasie mleczko z galaretkami/
-piernik
-blok czekoladowy
-makowiec
Na zimno:
-sałatka śledziowa /lub z tuńczykiem/
-sałatka warzywna
-ryba po grecku
-śledzie w sosie jogurtowo-koperkowym
-terrina z łososia
-kisiel żurawinowy
-kompot z suszu
Na ciepło:
-barszcz z uszkami
-łosoś w porach
-paszteciki z kapustą
-pierogi z kapustą i grzybami
-pieczarki z kaparami
-łazanki
tyle że zamiast terriny będą różyczki z łososia z twarożkiem, bo zrobiłam na próbę i się rozpłynęło :/
do tego jeszcze koreczki z sardeli z oliwkami i papryką konserwową
sernik też będzie ale robiony przez babcię
i jeszcze smażony łosoś-również rodzice robią
dwa lata(i rok) temu robiłam fantastyczne, ślicznie wyglądające śledzie w wersji biało-czerwonej ;) http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/swiateczna_salatka_sledziowa
i sałatkę śledziową z migdałami http://www.wielkiezarcie.com/recipe9710.html - doszłam do wniosku, że brakuje mi orzechów włoskich i rok temu dodałam jeszcze orzechy :]
poza tym rok temu zrobiłam takie śledzie http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/sledzie_na_slodko_z_rodzynkami :)))))
i sałatkę śledziową z migdałami http://www.wielkiezarcie.com/recipe9710.html - doszłam do wniosku, że brakuje mi orzechów włoskich i rok temu dodałam jeszcze orzechy :]
poza tym rok temu zrobiłam takie śledzie http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/ryby/sledzie_na_slodko_z_rodzynkami :)))))
ja robie debiut wigilijny i to z niewielka pomoca tesciowej, bo nie maja mozliwosci w tym roku za duzo zrobic.
ja przygotowuje:
-barszcz, uszka z grzybami i szpinakowe(tortelini z lidla chyba wezme bo sprawdzone ze moi nie grzybiarze to jedza)
-łosoś pieczony w ciescie francuskim w ksztalcie ryby http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Losos-ze-szpinakiem-i-serem-feta-w-ciescie.html
- smarzony dorsz w panierce
- sałatka warzywna,
- sledz pod kołderka
-sledz z cebulka w oleju
-sledz smarzony w occie
-pieczione nadziewane ziemniaki
u nas karpia nikt nie lubi moze od mamy wezme szkielko male z karpiem w galarecie ale takie z doslownie kawaleczkiem.
myslalam jeszcze ew. o sałatce z sałat i łososiem wędzonym,
czy krakersach z pasta i łososiem wędzonym, ale nie wiem na ile mi czasu, sil i weny starczy i czy dostane świeżego wedzonego w poniedzialek.
dzis pieke ciasta pod W-Z , snikersa i moze karpatke, potem jeszcze sernik i jablecznik na kruchym ugniecionym teraz.(ciast duzo bo polowe daje mamie,i jeszcze troche na 2dzien swiat do dziadkow zabieram)
ja przygotowuje:
-barszcz, uszka z grzybami i szpinakowe(tortelini z lidla chyba wezme bo sprawdzone ze moi nie grzybiarze to jedza)
-łosoś pieczony w ciescie francuskim w ksztalcie ryby http://bronislawa70.blox.pl/2012/02/Losos-ze-szpinakiem-i-serem-feta-w-ciescie.html
- smarzony dorsz w panierce
- sałatka warzywna,
- sledz pod kołderka
-sledz z cebulka w oleju
-sledz smarzony w occie
-pieczione nadziewane ziemniaki
u nas karpia nikt nie lubi moze od mamy wezme szkielko male z karpiem w galarecie ale takie z doslownie kawaleczkiem.
myslalam jeszcze ew. o sałatce z sałat i łososiem wędzonym,
czy krakersach z pasta i łososiem wędzonym, ale nie wiem na ile mi czasu, sil i weny starczy i czy dostane świeżego wedzonego w poniedzialek.
dzis pieke ciasta pod W-Z , snikersa i moze karpatke, potem jeszcze sernik i jablecznik na kruchym ugniecionym teraz.(ciast duzo bo polowe daje mamie,i jeszcze troche na 2dzien swiat do dziadkow zabieram)
Smith jak różyczki robisz z tego łososia? Mamy podobne menu.
Z ciast mamy sernika, keksa i makowca. Sernik i keks to moja specjalność. No i pierniki. W tym roku chce trochę poeksperymentować i zrobić ciasta z pełnoziarnistej mąki. zobaczymy co mi wyjdzie.
Dajcie dziewczyny przepis na słodkiego śledzia. Mam ochotę robić małą porcję:)
Z ciast mamy sernika, keksa i makowca. Sernik i keks to moja specjalność. No i pierniki. W tym roku chce trochę poeksperymentować i zrobić ciasta z pełnoziarnistej mąki. zobaczymy co mi wyjdzie.
Dajcie dziewczyny przepis na słodkiego śledzia. Mam ochotę robić małą porcję:)
nyzosia, na łososia troche twarożku i zawinąć: http://kotlet.tv/rozyczki-z-lososia-nadziane-twarozkiem
u mnie bardzo tradycyjnie:
barszczyk czerwony z uszkami
krokiety z kapustą i grzybkami
pierogi z kapusta i grzybkami odsmażane
paszteciki z kapusta i grzybkami
(innego nadzienia rodzina nie zje)
pstrąg/łosoś smażony z pieczarkami
śledzie w oleju z czerwoną cebulką
rolmopsy kaszubskie kupne
sałatka jarzynowa
sałatka z surimi i porem
no i pierniki, jakieś ciasto pewnie sernik
nie robimy duzo, bo jesteśmy sami na wigilię i święta.
barszczyk czerwony z uszkami
krokiety z kapustą i grzybkami
pierogi z kapusta i grzybkami odsmażane
paszteciki z kapusta i grzybkami
(innego nadzienia rodzina nie zje)
pstrąg/łosoś smażony z pieczarkami
śledzie w oleju z czerwoną cebulką
rolmopsy kaszubskie kupne
sałatka jarzynowa
sałatka z surimi i porem
no i pierniki, jakieś ciasto pewnie sernik
nie robimy duzo, bo jesteśmy sami na wigilię i święta.
U nas też bardzo podobnie:
barszcz z uszkami
pierogi z kapustą i grzybami
pstrąg w galarecie
karp smażony
ryba po grecku
sałatka warzywna
sałatka z tuńczykiem
śledź z cebulką
śledź jakiś nowy - Luby myśli nad przepisem:)
roladki z łososiem i almette
na słodko
sernik
keks
makowiec
piernik Kętrzyński:)
Łosoś w cieście fr wygląda super chyba też spróbuję:)
barszcz z uszkami
pstrąg w galarecie
karp smażony
ryba po grecku
sałatka warzywna
sałatka z tuńczykiem
śledź z cebulką
śledź jakiś nowy - Luby myśli nad przepisem:)
roladki z łososiem i almette
na słodko
sernik
keks
makowiec
piernik Kętrzyński:)
Łosoś w cieście fr wygląda super chyba też spróbuję:)
U nas też tradycyjnie,w tym roku wigilia u nas i jeszcze znajomi będa,tzn przyjaciele,czyli muszę zrobić wigilię na około 10 osób,a dopadła mnie choroba,ponad 39 stopni gorączki,mam nadzieję ze do soboty przejdzie.
Bedą pierogi swoje z kapusta i grzybami,uszka,barszcz czerwony,salatka jarzynowa,chlebek swiąteczny z kapusta i grzybami,dorsz po japońsku,ryba po grecku,śledzie samoże w occie,sałatka sledziowa pod pierzynką,łosoś pieczony,pstrąg łososiowaty w galarecie i pstrąg smażony,już mam zamrożone dwie dorodne sztuki.
Sernik,jabłecznik itd.
Bedą pierogi swoje z kapusta i grzybami,uszka,barszcz czerwony,salatka jarzynowa,chlebek swiąteczny z kapusta i grzybami,dorsz po japońsku,ryba po grecku,śledzie samoże w occie,sałatka sledziowa pod pierzynką,łosoś pieczony,pstrąg łososiowaty w galarecie i pstrąg smażony,już mam zamrożone dwie dorodne sztuki.
Sernik,jabłecznik itd.
Ja jeszcze robię sandacza w sosie śmietanowo-chrzanowym, bo u nas wszyscy lubią. Ale skromnie, bo w dumie troje dorosłych nas będzie i dwoje dzieci, w tym jedno jeszcze za małe, żeby popróbować czegokolwiek ze stołu.
Jaka to jest sałatka śledziowa z burakami?? Nie jestem wielbicielką śledzi, ale mąż lubi, więc bym może mu przygotowała...
Jaka to jest sałatka śledziowa z burakami?? Nie jestem wielbicielką śledzi, ale mąż lubi, więc bym może mu przygotowała...
dziewczyny, a mam pytanie, tyle potraw smacznych robicie. Ile u Was będzie osób na Wigili? Bo ja będę tylko z mężem i dziećmi. Tyle, że dzieci to jeszcze małe, więc młodszy to nie za wiele zje, ma rok, a starszemu nic nie smakuje więc pewnie też nic nie zje. I tak sobie myśłę, że w tym roku nie będziemy robić nic specjalnego. Ale czytając o Waszych smakołykach aż mi chęć nachodzi żeby jednak coś zrobić innego. Ale nie chcę tego później jeść w nieskonczoność albo co gorsza na koniec wywalić.
U mnie jak co roku dwie dorosłe osoby i nastolatka:) i z tego powodu mam zamówione w garmażu pierogi, krokiety i paszteciki oraz uszka.
Przecież nie będę robić 15 pierogów, 20 uszek i 6 krokietów....
po pierwsze nie umiem, po drugie nie mam przepisu na 15 pierogów i farsz, a po trzecie nawet jakbym miała, to nie chce mi sie:]
Generalnie potrawy robie w takich ilościach żebyśmy to zjedli w święta
Przecież nie będę robić 15 pierogów, 20 uszek i 6 krokietów....
po pierwsze nie umiem, po drugie nie mam przepisu na 15 pierogów i farsz, a po trzecie nawet jakbym miała, to nie chce mi sie:]
Generalnie potrawy robie w takich ilościach żebyśmy to zjedli w święta
mam b, no właśnie ja też jakoś nie umiem i nie chce mi się robić małych ilości. Do tego mój mąż nie je buraków, barszczu itp, kapusty tez nie. Więc nie wiem co robić. I ogólnie to zrobię to co wiem że wszyscy zjedzą.
Makaron z krewetkami i cukinią, krewetki pieczone, łosoś wędzony i marynowany, może kalamary nadziewane. Sałatke warzywną, polpeta, może jakąś łopatke upieke i to tyle. Troche wędliny. Te mięsa to na 25.12
Makaron z krewetkami i cukinią, krewetki pieczone, łosoś wędzony i marynowany, może kalamary nadziewane. Sałatke warzywną, polpeta, może jakąś łopatke upieke i to tyle. Troche wędliny. Te mięsa to na 25.12
u nas tylko my i dzieci czyli razem 4 .
Pierogi tylko na święta robimy więc znikną raz dwa ,ryby podobnie bo mąż i młodszy syn wcinają a ja po grecku non stop mogę jeść ,u nas właśnie nie będzie aż tak dużo tych potraw bo nie ma co się objadać .
Najczęściej u nas po świętach tylko ciasta zostają ,bo za bardzo nie przepadamy .
Pierogi tylko na święta robimy więc znikną raz dwa ,ryby podobnie bo mąż i młodszy syn wcinają a ja po grecku non stop mogę jeść ,u nas właśnie nie będzie aż tak dużo tych potraw bo nie ma co się objadać .
Najczęściej u nas po świętach tylko ciasta zostają ,bo za bardzo nie przepadamy .
U mnie też tradycyjnie- musi być 12 potraw na Wigilię:
kutia + łazanki
kompot z suszu + ryż
barszcz z uszkami
pierogi z kapusta i grzybami
ziemniaki z olejem lnianym
karp smażony
śledzik z octu
śledź w oleju
racuchy drożdżowe
kapusta z grzybami
Do Wigilii wszyscy poszczą ,a później trzeba spróbować wszystkiego ( jemy ze wspólnego talerza)- chociaż po troszku, żeby przez 12 miesięcy się szczęściło. Obowiązkowo sianko pod obrusem i portfel z łuską karpia- na urodzajny rok :)
kutia + łazanki
kompot z suszu + ryż
barszcz z uszkami
pierogi z kapusta i grzybami
ziemniaki z olejem lnianym
karp smażony
śledzik z octu
śledź w oleju
racuchy drożdżowe
kapusta z grzybami
Do Wigilii wszyscy poszczą ,a później trzeba spróbować wszystkiego ( jemy ze wspólnego talerza)- chociaż po troszku, żeby przez 12 miesięcy się szczęściło. Obowiązkowo sianko pod obrusem i portfel z łuską karpia- na urodzajny rok :)
mama b a teraz to już podają ludzie na Wigilię jakieś cuda ,dla mnie też nie do wyobrażenia niektóre potrawy w ten dzień ,ale każdy je co lubi .
Ja pamiętam jak kupę lat temu na Wigilii u mojej teściowej była ryba maślana, łosoś jeszcze jakaś ryba już nie pamiętam i wówczas też mi się to wydawało dziwne ,bo moja babcia zawsze robiła potrawy wigilijne tradycyjne a teraz to już norma u wielu ludzi.
Ja pamiętam jak kupę lat temu na Wigilii u mojej teściowej była ryba maślana, łosoś jeszcze jakaś ryba już nie pamiętam i wówczas też mi się to wydawało dziwne ,bo moja babcia zawsze robiła potrawy wigilijne tradycyjne a teraz to już norma u wielu ludzi.
A ja tam lubię tradycyjnie w Święta, a nie krewetki czy inne nowości:)
Bez pierogów, uszek, pasztecików ryb smazonych, barszczyku czy grzybowej to nie wigilia dla mnie by była.
A u Kociewiaków nie ma kolacji wigilijnej, ha....ktoraś z Was sie z tym spotkała? To jeszcze większe zdziwienie było dla mnie niż kalmary.....
Bez pierogów, uszek, pasztecików ryb smazonych, barszczyku czy grzybowej to nie wigilia dla mnie by była.
A u Kociewiaków nie ma kolacji wigilijnej, ha....ktoraś z Was sie z tym spotkała? To jeszcze większe zdziwienie było dla mnie niż kalmary.....
wiecie, tak jak wiele z Was nie mogło sobie wyobrazić krewetek na Wigili, tak wiele nie może wyobrazić sobie męża obcokrajowca. Więc nie lubie się tym "chwalić' Na codzień już mam dość głupich komentarzy chociaż mąż jest europejczykiem. A i nic złego nie widzę w parach z nieeuropejczykami. ale nie o tym mowa w tym wątku. No i moje dziecko się obudziło więc koniec mojego pisania..
My idziemy do moich rodzicow na wigilie, ale przynosimy ze soba sernik na zimno, miodownik z orzechami i szarlotke:) moj maz piecze dobre ciasta.
Moja siostra tez z mezem bedzie i cos przynosi. U mojej mamy beda:
Sledzie smazone w occie
Rybka po grecku
Losos w galarecie z warzywami
Ryba w galarecie z duza iloscia rodzynek, cebuli i pieprzu
Wielki pasztecik z kapusta tora sami ukwasili z grzybami
Barszczyk
Salatka warzywna ze sledziem i dalej nie pamietam
Moja siostra tez z mezem bedzie i cos przynosi. U mojej mamy beda:
Sledzie smazone w occie
Rybka po grecku
Losos w galarecie z warzywami
Ryba w galarecie z duza iloscia rodzynek, cebuli i pieprzu
Wielki pasztecik z kapusta tora sami ukwasili z grzybami
Barszczyk
Salatka warzywna ze sledziem i dalej nie pamietam
Szczerze to pierwsze słyszę że na Kociewiu kolacji Wigilijnej nie ma ,mam rodzinę w tych rejonach ,moja mama pochodzi z Morzeszczyna i normalnie wszyscy zasiadają do kolacji Wigilijnej .
Mam też koleżankę z Starogardu tam się urodziła jej rodzice dziadkowie też i też tak samo jak my zasiadają do kolacji .
Mam też koleżankę z Starogardu tam się urodziła jej rodzice dziadkowie też i też tak samo jak my zasiadają do kolacji .
A to dobre:)))
Znaczy sie rodzina mojego męża dziwaczna jakaś( nie tylko wigilijnie).
Moja teściowa swoją pierwszą i jedyną Wigilię u nich-swoich teściów do dziś pamięta....jako coś, ze tak powiem niespodziewanego:P
Koleżanka ze Starogardu też ma normalną Wigilie. Ale znajomi z Tczewa nie mieli dopoki nie przyszli do mojej teściowej kiedyś kilka lat temu. Wszystko ich dziwiło....
Znaczy sie rodzina mojego męża dziwaczna jakaś( nie tylko wigilijnie).
Moja teściowa swoją pierwszą i jedyną Wigilię u nich-swoich teściów do dziś pamięta....jako coś, ze tak powiem niespodziewanego:P
Koleżanka ze Starogardu też ma normalną Wigilie. Ale znajomi z Tczewa nie mieli dopoki nie przyszli do mojej teściowej kiedyś kilka lat temu. Wszystko ich dziwiło....
Ktos pytał o przepis na sledzie pod pierzynką... ja wspomagam się tym przepisem:
http://smakalajzyt.pl/sledzie-pod-pierzynka/
tylko, że ja robię troszkę inaczej buraczki, właśnie po to żeby nie zabarwiły reszty, trę je na tych większych oczkach :)
Dziewczyny jak robicie łososia w galarecie? Bedę robiła pierwszy raz i boję się że mi się rozleci... :D chciałabym taie większe kawałki, mam w planie kupić taki surowy na tacce... tylko co dalej żeby się nie rozleciał?
http://smakalajzyt.pl/sledzie-pod-pierzynka/
tylko, że ja robię troszkę inaczej buraczki, właśnie po to żeby nie zabarwiły reszty, trę je na tych większych oczkach :)
Dziewczyny jak robicie łososia w galarecie? Bedę robiła pierwszy raz i boję się że mi się rozleci... :D chciałabym taie większe kawałki, mam w planie kupić taki surowy na tacce... tylko co dalej żeby się nie rozleciał?
Asiunia - tylko pasztecików z pieczarkami nie zje mój Dzieć :/ a jak tak patrzę na nasze menu, to właściwie będzie siedział głodny :P jedynie pstrąg smażony i sałatka... może pieroga skubnie ;)
zapomniałam napisać, że u nas będzie obowiązkowo kompot z suszu :] coby trawienie polepszyć po takiej kolacji ;)
a z ciast sernik i jabłecznik :]
u nas 3 osoby dorosłe i dziecko lat 4 :] nie szalejemy, robimy małe ilości różnych potraw. Pierogi i uszka obiecał Kumpela, która będzie robiła dla swojej Rodzinki :] a tak dostawaliśmy symboliczne kilka sztuk od sąsiadki, która robi zawsze "dla pułku wojska" ;)
świetna sałatka z buraczkami jest tu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/swiateczna_salatka_sledziowa
a śledzie pod pierzynką robię tak:
używam śledzi solonych, wymoczonych w mleku :) poza tym cebula, marchewka, ziemniaki, buraki, jajka na twardo i ogórek kiszony :) majonez wymieszany ze śmietaną :)
http://forum.trojmiasto.pl/Salatka-Szuba-t498493,1,310.html
zapomniałam napisać, że u nas będzie obowiązkowo kompot z suszu :] coby trawienie polepszyć po takiej kolacji ;)
a z ciast sernik i jabłecznik :]
u nas 3 osoby dorosłe i dziecko lat 4 :] nie szalejemy, robimy małe ilości różnych potraw. Pierogi i uszka obiecał Kumpela, która będzie robiła dla swojej Rodzinki :] a tak dostawaliśmy symboliczne kilka sztuk od sąsiadki, która robi zawsze "dla pułku wojska" ;)
świetna sałatka z buraczkami jest tu http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/swiateczna_salatka_sledziowa
a śledzie pod pierzynką robię tak:
używam śledzi solonych, wymoczonych w mleku :) poza tym cebula, marchewka, ziemniaki, buraki, jajka na twardo i ogórek kiszony :) majonez wymieszany ze śmietaną :)
kurde no... siedzę i szukam pomysłu na paszteciki z innym farszem niż mięsny(wiadomo), grzybowy czy z kapustą i grzybami...
co mi się spodoba wizualnie - to farsze jak wyżej :/
jak się wnerwię, to nam zrobię z pieczarkami, a Młodemu parówkę zawinę w ciasto francuskie i na tym się skończy :/
dajcie jakiś pomysł :)))) odpadają pieczarki, kapusta, brokuły, szpinak :P
ewentualnie te są fajne http://przekaskinaimpreze.pl/paszteciki-z-nadzieniem-po-chinsku/ tylko Młody nie jadł takiej chińskiej mieszanki... więc nie wiem czy zje chociaż 1 sztukę :/
albo zmielę namoczone "poduszki" sojowe i warzywa - tak jak do kotletów mielonych wegetariańskich i tyle :/
zobaczcie jakie fajne paszteciki-świnki :] http://foodfashionblog.com/paszteciki-swinki-z-kapusta-i-grzybami-piggy-buns-with-sauerkraut-mushrooms-%E3%82%B5%E3%82%A6%E3%83%AF%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%A9%E3%82%A6%E3%83%88%EF%BC%86%E3%83%9E%E3%83%83%E3%82%B7/
co mi się spodoba wizualnie - to farsze jak wyżej :/
jak się wnerwię, to nam zrobię z pieczarkami, a Młodemu parówkę zawinę w ciasto francuskie i na tym się skończy :/
dajcie jakiś pomysł :)))) odpadają pieczarki, kapusta, brokuły, szpinak :P
ewentualnie te są fajne http://przekaskinaimpreze.pl/paszteciki-z-nadzieniem-po-chinsku/ tylko Młody nie jadł takiej chińskiej mieszanki... więc nie wiem czy zje chociaż 1 sztukę :/
albo zmielę namoczone "poduszki" sojowe i warzywa - tak jak do kotletów mielonych wegetariańskich i tyle :/
zobaczcie jakie fajne paszteciki-świnki :] http://foodfashionblog.com/paszteciki-swinki-z-kapusta-i-grzybami-piggy-buns-with-sauerkraut-mushrooms-%E3%82%B5%E3%82%A6%E3%83%AF%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%A9%E3%82%A6%E3%83%88%EF%BC%86%E3%83%9E%E3%83%83%E3%82%B7/
Fajnusie te paszteciki:) ciekawe jakby smakowal pasztecik z ryba:) wiesz co w zeszlym roku maly byl glodny, nie chcial nic ze stolu, to jadl parowki:))) niezbyt wigilijnie, ale co zrobic. Lepiej zeby zjadl parowke, pasztecik z parowka lub ciastem francuskim niz siedzial glodny.... tego dnia nikt nie ma prawa byc glodny:))) jeju a ja teraz jestem strasznie glodna
na wszelki wypadek muszę mieć opakowanie parówek w lodówce ;P
znalazłam jeszcze takie ciekawe przepisy:
paszteciki z serem feta http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-serem-feta
drożdżowe paszteciki z twarogiem na słodko http://jajem.blogspot.com/2011/11/raz-na-sodko-raz-na-sono.html
paszteciki z ciasta francuskiego z owczym serem http://www.kuchcik.radio-slask.pl/rozne/521-paszteciki-z-serem.html (jaki ser tu obstawiacie? chyba bryndza albo bundz?)
Zakopiańskie pierogi z oscypkiem, bryndzą, ziemniakami i żurawiną http://gotowaniezpasja.pl/pierogowo-i-okolice/120-zakopianskie-pierogi-z-oscypkiem-bryndza-ziemniakami-i-zurawina
ktoś zna pasztet sojowy Sante? czy to jest zjadliwe? tutaj przepis na paszteciki z tym pasztetem http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/12/ciasto-francuskie-z-pasztecikiem-sojowym.html
pieczone pierogi z soczewicą i bryndzą http://wlazurowejkuchni.blogspot.com/2012/04/pieczone-pierogi-z-soczewica-i-bryndza.html
pieczone pierogi z fetą i ziemniakami http://martexsweetdreams.blox.pl/2013/01/Pieczone-pierogi-z-feta-i-ziemniakami.html
Młody lubi sery, twarogi, oscypki - więc może faktycznie uderzyć w tę stronę?
znalazłam jeszcze takie ciekawe przepisy:
paszteciki z serem feta http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-serem-feta
drożdżowe paszteciki z twarogiem na słodko http://jajem.blogspot.com/2011/11/raz-na-sodko-raz-na-sono.html
paszteciki z ciasta francuskiego z owczym serem http://www.kuchcik.radio-slask.pl/rozne/521-paszteciki-z-serem.html (jaki ser tu obstawiacie? chyba bryndza albo bundz?)
Zakopiańskie pierogi z oscypkiem, bryndzą, ziemniakami i żurawiną http://gotowaniezpasja.pl/pierogowo-i-okolice/120-zakopianskie-pierogi-z-oscypkiem-bryndza-ziemniakami-i-zurawina
ktoś zna pasztet sojowy Sante? czy to jest zjadliwe? tutaj przepis na paszteciki z tym pasztetem http://emcia-pichci.blogspot.com/2013/12/ciasto-francuskie-z-pasztecikiem-sojowym.html
pieczone pierogi z soczewicą i bryndzą http://wlazurowejkuchni.blogspot.com/2012/04/pieczone-pierogi-z-soczewica-i-bryndza.html
pieczone pierogi z fetą i ziemniakami http://martexsweetdreams.blox.pl/2013/01/Pieczone-pierogi-z-feta-i-ziemniakami.html
Młody lubi sery, twarogi, oscypki - więc może faktycznie uderzyć w tę stronę?
uffffffffffffff - zawęziłam wybór do http://przystole.blox.pl/2009/10/Pieczone-pierozki-z-feta-ziemniakami-i-rozmarynem.html lub http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-serem-feta
Ania:) - patrz dokładnie ;) fajne przepisy dla Twojej Córy ;)
Ania:) - patrz dokładnie ;) fajne przepisy dla Twojej Córy ;)
Ja w tym roku nie szaleję, wigilię spędza nasza trojka, ja, mąż i córka i Teściowa moja, znaczy mama mojego męża no i nasza ukochana psina:) a będą takie dania:
-barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów własnej roboty,
-Pierogi ruskie
-łosoś w galarecie
-sałatka jarzynowa
-śledzie w śmietanie
-do tego sernik i makowiec
Na święta przygotowuję jeszcze taką galantynę z kurczaka wytrybowanego, połowę tak na zimno do ćwikły z chrzanem, a połowę zrobie w galarecie. Nie robię tego dużo bo potem mi mnóstwo jedzenia zostaje i trzeba wyrzucać bez sensu:( Młoda w zasadzie w święta zjada tylko barszcz i pierogi, reszty nie ruszy bo tam mięso i ryby wiec sami nie przejemy:)
-
-barszcz z uszkami z nadzieniem z suszonych grzybów własnej roboty,
-Pierogi ruskie
-łosoś w galarecie
-sałatka jarzynowa
-śledzie w śmietanie
-do tego sernik i makowiec
Na święta przygotowuję jeszcze taką galantynę z kurczaka wytrybowanego, połowę tak na zimno do ćwikły z chrzanem, a połowę zrobie w galarecie. Nie robię tego dużo bo potem mi mnóstwo jedzenia zostaje i trzeba wyrzucać bez sensu:( Młoda w zasadzie w święta zjada tylko barszcz i pierogi, reszty nie ruszy bo tam mięso i ryby wiec sami nie przejemy:)
-
U Nas
Ryba po grecku
Barszcz z uszkami
Pierogi z kapusta i grzybami
Krokiety z kapusta i grzybami
Golabki
Bigos
Kurczak w galarecie
Salatka warzywna
Salatka gyros
Sledzie w smietanie
Sledzie w occie
Makowiec
Biszkopt z galaretka
Jablecznik
Jajka faszerowane
Jajka w majonezie i to bylo by chyba wszystko
Ryba po grecku
Barszcz z uszkami
Pierogi z kapusta i grzybami
Krokiety z kapusta i grzybami
Golabki
Bigos
Kurczak w galarecie
Salatka warzywna
Salatka gyros
Sledzie w smietanie
Sledzie w occie
Makowiec
Biszkopt z galaretka
Jablecznik
Jajka faszerowane
Jajka w majonezie i to bylo by chyba wszystko
no to decyzja ostateczna podjęta :] robię http://przystole.blox.pl/2013/12/Pierozki-z-kasza-jaglana-i-twarogiem.html i http://www.przepisy.pl/przepis/paszteciki-z-serem-feta
na święta poza tym upiekę (chyba) pasztet z kurczaka z żurawiną :] i jakieś mięso... Nie wiem co ładnego dostanę - szynkę, karkówkę schab?
Jakby co mam zamrożoną pyszną białą surową kiełbaskę :] więc uduszenie jej to żadna robota ;)
na święta poza tym upiekę (chyba) pasztet z kurczaka z żurawiną :] i jakieś mięso... Nie wiem co ładnego dostanę - szynkę, karkówkę schab?
Jakby co mam zamrożoną pyszną białą surową kiełbaskę :] więc uduszenie jej to żadna robota ;)
na wigilię jadę do mamy, a tam BIG TRADYCJA - nie zmienia się nic od ...dziesięciu lat
a ja taka, co lubię zmiany, lubie dodawać "coś" nowego do tradycji
2 lata temu wzięłam ze sobą 3 rodzaje rybnych cudów - nie jadł nikt - bo to inne, czyli złe
a w tym roku zabieram ze sobą paszteciki z soczewicą, bo te kapuściane to takie ciężkie. wymyślę jeszze sałatkę i jakiąś nowość z rybą
a polecam na szybko: ciasto francuskie pokrojone na kwadraty, na nim mozarella i łosoś + pieprz kolorowy oczywiście upiec. Na ciepło i na zimno zwłaszcza do wódeczki, a do tego może być dip lub sos czosnkowy
a ja taka, co lubię zmiany, lubie dodawać "coś" nowego do tradycji
2 lata temu wzięłam ze sobą 3 rodzaje rybnych cudów - nie jadł nikt - bo to inne, czyli złe
a w tym roku zabieram ze sobą paszteciki z soczewicą, bo te kapuściane to takie ciężkie. wymyślę jeszze sałatkę i jakiąś nowość z rybą
a polecam na szybko: ciasto francuskie pokrojone na kwadraty, na nim mozarella i łosoś + pieprz kolorowy oczywiście upiec. Na ciepło i na zimno zwłaszcza do wódeczki, a do tego może być dip lub sos czosnkowy
mój niby "jadek" ;) ale nie na grzyby ;) śledzi surowych Mu nie daję(w occie, oleju itd,), a octowych(opiekanych) nie ruszy :P nic w galarecie też nie zje ;) no i tak mija Wigilia ;)
z naszego menu to tylko pstrąg smażony (zajadał się 2 lata temu u teściowej, nie wiem jak będzie w tym roku) i sałatka jarzynowa ;)
może pieroga z kapustą zje :) rok temu dostaliśmy od sąsiadki i zjadł chyba 3 ;)
gdyby to była Wielkanoc i biała kiełbaska, sałatka i jajka pod różną postacią - to nie byłoby problemu ;)
____
w piątek na szybko kupiłam Mu kotleta rybnego w Krewetce na Piastowskiej... tak chciał rybę... Podzióbał i zjadł same ziemniaki :/ a następnego dnia nie można Go było odgonić od usmażonych tuszek śledziowych ;) więc nie nadążam za nim :P
może Mu kawałek łososia kupię :]
z naszego menu to tylko pstrąg smażony (zajadał się 2 lata temu u teściowej, nie wiem jak będzie w tym roku) i sałatka jarzynowa ;)
może pieroga z kapustą zje :) rok temu dostaliśmy od sąsiadki i zjadł chyba 3 ;)
gdyby to była Wielkanoc i biała kiełbaska, sałatka i jajka pod różną postacią - to nie byłoby problemu ;)
____
w piątek na szybko kupiłam Mu kotleta rybnego w Krewetce na Piastowskiej... tak chciał rybę... Podzióbał i zjadł same ziemniaki :/ a następnego dnia nie można Go było odgonić od usmażonych tuszek śledziowych ;) więc nie nadążam za nim :P
może Mu kawałek łososia kupię :]
FUUU pieniądze do jedzenia? z całym syfem tego świata, dłońmi bezdomnych? metalicznym posmakiem i tym co uwalnia się z metalu pod wpływem temperatury/kwasu z kapusty itp... Pomysł rewelacja. Już bym wolała, żeby dziecko nic nie zjadło, niż COŚ takiego. Oczywiście nic wam po tym nie było i nikt nie narzekał zabawa była super, tylko raz w roku, rodzice zadowoleni i wy też. Ale może już na swoich dzieciach tak nie eksperymentuj.
wiolka tego dorsza będę robiła po raz pierwszy,a przepis podawała Asiunia,wklejam:
Ryba po japońsku
Składniki:
1 kg. filetów z ryby
2 cebule
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki
vegeta
mąka
bułka tarta
jajko
olej
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
mały przecier pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyzki cukru
4 łyżki octu
sól
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobne słupki. Filety rybne posypać vegetą i obtoczyć w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć z obu stron na oleju. Zagotować wodę , dodać wszystkie składniki zalewy i gotować 3 minuty. Ryby i warzywa układać warstwami, a następnie wszystko zalać zalewą.
Odstawić do lodówki żeby się przegryzło.
Oj Aga współczuje,mnie tez dopadł wirus tak jak wspominałam w naszym wątku,dziś jest lepiej,ale nadal temp i łazienka co chwilę,nie wiem jak ja się wyrobię,miałam dziś jechac po ozdoby,bombki i prezenty i nie dam rady.Jutro wieksze zakupy z B,a w poniedziałek zamiast gotowac będe jeszcze dla wszystkich prezentów szukac,w tym roku na /wigili mamy przjaciól i nawet ppomysłu nie mam co im kupić,mama i jeszcze jedna przyjaciłóka z mężem,nie wiem jak to ogarnę.
Ryba po japońsku
Składniki:
1 kg. filetów z ryby
2 cebule
słoik ogórków konserwowych
słoik papryki
vegeta
mąka
bułka tarta
jajko
olej
Zalewa:
2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju
mały przecier pomidorowy
4 łyżki keczupu
4 łyzki cukru
4 łyżki octu
sól
Przygotowanie:
Cebulę, paprykę i ogórki pokroić w drobne słupki. Filety rybne posypać vegetą i obtoczyć w jajku i mące wymieszanej z bułką tartą. Smażyć z obu stron na oleju. Zagotować wodę , dodać wszystkie składniki zalewy i gotować 3 minuty. Ryby i warzywa układać warstwami, a następnie wszystko zalać zalewą.
Odstawić do lodówki żeby się przegryzło.
Oj Aga współczuje,mnie tez dopadł wirus tak jak wspominałam w naszym wątku,dziś jest lepiej,ale nadal temp i łazienka co chwilę,nie wiem jak ja się wyrobię,miałam dziś jechac po ozdoby,bombki i prezenty i nie dam rady.Jutro wieksze zakupy z B,a w poniedziałek zamiast gotowac będe jeszcze dla wszystkich prezentów szukac,w tym roku na /wigili mamy przjaciól i nawet ppomysłu nie mam co im kupić,mama i jeszcze jedna przyjaciłóka z mężem,nie wiem jak to ogarnę.
NO TO JESZCZE OBOWIĄZKOWO
1 KLUSKI Z MAKIEM NA SŁODKO /RODZYNKI /POKROJONE FIGI,SKÓRKA Z POMARAŃCZY SMAŻONA,mak 1szklanka/ zaparzamy mlekiem i przepuszczamy przez maszynkę .Paczka grubo krojonego makaronu
2 GROCH Z KAPUSTĄ osobno gotujemy kapustę kiszoną 70dkg i dodajemy ugotowany 30dkg grochu puree .Do smaku majeranek,wszystko mieszamy
1 KLUSKI Z MAKIEM NA SŁODKO /RODZYNKI /POKROJONE FIGI,SKÓRKA Z POMARAŃCZY SMAŻONA,mak 1szklanka/ zaparzamy mlekiem i przepuszczamy przez maszynkę .Paczka grubo krojonego makaronu
2 GROCH Z KAPUSTĄ osobno gotujemy kapustę kiszoną 70dkg i dodajemy ugotowany 30dkg grochu puree .Do smaku majeranek,wszystko mieszamy
Dzięki Dziewczyny :)
Dzisiaj pierwszy raz w życiu zrobiłam (i trochę zjadłyśmy z Mamą) kutię :)
Nie wiem czy tak powinna smakować ale jest pyszna :) nie mogłyśmy się powstrzymać od próbowania ;) a jakie byłyśmy zawiedzione, że cała weszła do pojemnika... A już chciałyśmy "zagospodarować" nadwyżkę ;P
Dzisiaj pierwszy raz w życiu zrobiłam (i trochę zjadłyśmy z Mamą) kutię :)
Nie wiem czy tak powinna smakować ale jest pyszna :) nie mogłyśmy się powstrzymać od próbowania ;) a jakie byłyśmy zawiedzione, że cała weszła do pojemnika... A już chciałyśmy "zagospodarować" nadwyżkę ;P
Podbijam, bo kolejna Wigilia przed nami ;)
Co robicie?
U nas na stole będą:
- smażone dzwonka z łososia
- karp w nowej odsłonie http://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/karp-zapiekany-z-kasza-i-bakaliami-8631.html
- smażone filety z pstrąga
- sałatka jarzynowa
- pasztet rybny z winną galaretką http://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/pasztet-rybny-z-migdalami-i-rodzynkami-8626.html
- pierogi z kapustą i grzybami + ruskie (kupne)
- śledzie w 2 wersjach :)
- ryba po grecku
- tatar z łososia
- być może znów zrobię pierogi z ciasta francuskiego z fetą (link wyżej, rok temu baaaardzo smakowały Mężowi, że szybko musiałam je powtórzyć)
- barszczyk czerwony do popicia
- kompot z suszu
z ciast - sernik, keks z białek(z makiem i jabłkami), jabłecznik na kruchym cieście i kruche ciasto ze śliwkami(tradycyjnie pół blachy jednego, pół drugiego)
Co robicie?
U nas na stole będą:
- smażone dzwonka z łososia
- karp w nowej odsłonie http://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/karp-zapiekany-z-kasza-i-bakaliami-8631.html
- smażone filety z pstrąga
- sałatka jarzynowa
- pasztet rybny z winną galaretką http://www.tesco.pl/smaczna-strona/przepisy/pasztet-rybny-z-migdalami-i-rodzynkami-8626.html
- pierogi z kapustą i grzybami + ruskie (kupne)
- śledzie w 2 wersjach :)
- ryba po grecku
- tatar z łososia
- być może znów zrobię pierogi z ciasta francuskiego z fetą (link wyżej, rok temu baaaardzo smakowały Mężowi, że szybko musiałam je powtórzyć)
- barszczyk czerwony do popicia
- kompot z suszu
z ciast - sernik, keks z białek(z makiem i jabłkami), jabłecznik na kruchym cieście i kruche ciasto ze śliwkami(tradycyjnie pół blachy jednego, pół drugiego)
Witajcie. ja znów się udzielę, mimo że wciąż mój "nie polski" mąż nie je barszczu i wielu potraw które pojawiają sie na naszych stołach.
U nas w tym roku będą:
łosoś marynowany,
karp w migdałach (z lidlowskiej książki)
śledź z suszonymi pomidorami ( z Waszego przepisu)
sola z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
osmiorniczki baby w pomidorach
kaczka nadziewana cebulą
giga mielony z jajkiem w środku
ziemniaki z beszamelą
i słodkości
U nas w tym roku będą:
łosoś marynowany,
karp w migdałach (z lidlowskiej książki)
śledź z suszonymi pomidorami ( z Waszego przepisu)
sola z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
osmiorniczki baby w pomidorach
kaczka nadziewana cebulą
giga mielony z jajkiem w środku
ziemniaki z beszamelą
i słodkości
u nas:
grzybowa
barszcz bez uszek tylko taki do picia robimy mocno pieprzny
pierogi z kap i grzybami
karp dzwonki smażony
ziemniaczano-sledziowa sałatka
śledzik z koperkiem i szczypiorem w sosie musztardowym
ryba w occie (dorsz albo mintaj)
pasztet z soczewicy
śledz pod pierzynką
chciała bym cos jeszcze cos nowego coś pysznego :P
czekam na wasze wpisy
grzybowa
barszcz bez uszek tylko taki do picia robimy mocno pieprzny
pierogi z kap i grzybami
karp dzwonki smażony
ziemniaczano-sledziowa sałatka
śledzik z koperkiem i szczypiorem w sosie musztardowym
ryba w occie (dorsz albo mintaj)
pasztet z soczewicy
śledz pod pierzynką
chciała bym cos jeszcze cos nowego coś pysznego :P
czekam na wasze wpisy
U nas tak w tym roku:
barszcz czerwony
pstrągi pieczone z koprem i cytryną
ryba "po grecku"
sałatka jarzynowa
jajka w majonezie
sałatka z tuńczykiem
chleb własnej roboty
pasztet z fasoli i grzybów
smażone filety dorsza
ryba w galarecie
śledzie w różnych wariantach
łosoś z grilla + sos kaparowy
barszcz czerwony
pstrągi pieczone z koprem i cytryną
ryba "po grecku"
sałatka jarzynowa
jajka w majonezie
sałatka z tuńczykiem
chleb własnej roboty
pasztet z fasoli i grzybów
smażone filety dorsza
ryba w galarecie
śledzie w różnych wariantach
łosoś z grilla + sos kaparowy
Ania - jeśli to ten przepis na karpia w migdałach http://kuchnialidla.pl/product/Karp-w-migdalach - to jest pyszny :) tak bardzo, że robiłam dwie Wigilie z rzędu + kilka razy poza świętami ;) aczkolwiek sos robiłam tylko za pierwszym razem :)
Ten karpik super smakuje ze zwykłym chrzanem albo ćwikłą ;)
Ten karpik super smakuje ze zwykłym chrzanem albo ćwikłą ;)
moja lista :
łosoś smażony z sosem z kaparami od dziewczyny z forum
barszcz czerwony czysty
krokiety z kapustą i grzybami
śledż pod pierzynką
śledzie z jabłkiem ,cebulą i ogórkiem kiszonym + młode kartofelki gotowane w mundurkach
sałatka jarzynowa
ciasta :pierniczki ,tort miodownik,ciasto czekoladowe z burakiem .
łosoś smażony z sosem z kaparami od dziewczyny z forum
barszcz czerwony czysty
krokiety z kapustą i grzybami
śledż pod pierzynką
śledzie z jabłkiem ,cebulą i ogórkiem kiszonym + młode kartofelki gotowane w mundurkach
sałatka jarzynowa
ciasta :pierniczki ,tort miodownik,ciasto czekoladowe z burakiem .
U nas Wigilia, ale każdy coś robi i będą takie potrawy:
- śledzie w śmietanie
- śledzie pod pierzynką
- rybka dorsz smażona na patelni
- dzwonki karpia smażone na patelni
- łosoś z piekarnika
- łosoś w cieście francuskim
- pstrąg w galarecie
- ryba po grecku
- sałatka jarzynowa
- sałatka z pieczonych buraczków
- ziemniaki gotowane
- barszcz i samorobne pierogi z grzybami i kapustą
+ piernik, sernik i makowiec
Już doczekać się nie mogę :)
- śledzie w śmietanie
- śledzie pod pierzynką
- rybka dorsz smażona na patelni
- dzwonki karpia smażone na patelni
- łosoś z piekarnika
- łosoś w cieście francuskim
- pstrąg w galarecie
- ryba po grecku
- sałatka jarzynowa
- sałatka z pieczonych buraczków
- ziemniaki gotowane
- barszcz i samorobne pierogi z grzybami i kapustą
+ piernik, sernik i makowiec
Już doczekać się nie mogę :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Aj spóźniłam się...rocznica dodania wątku minęła :-) ale dzięki niemu przypomniałam sobie o mojej ulubionej sałatce ze śledziem i buraczkami :-) W tym roku u nas:
Barszcz z uszkami
Karp smażony
Szczupak smażony
Szczupak w galarecie
Łosoś w galarecie
Jaja faszerowane
Sałatka warzywna
Sałatka ze śledziem i buraczkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Kompot z suszu
Ryba po grecku
....
Myślę co jeszcze... :-)
Barszcz z uszkami
Karp smażony
Szczupak smażony
Szczupak w galarecie
Łosoś w galarecie
Jaja faszerowane
Sałatka warzywna
Sałatka ze śledziem i buraczkami
Pierogi z kapustą i grzybami
Kompot z suszu
Ryba po grecku
....
Myślę co jeszcze... :-)
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sledzie-pod-pierzynka-z-buraczkami-7
Tutaj znalazłam przepis przypominający moją sałatkę... ja dodaję jeszcze warstwę marchewki. Wszystkie warzywa tzn buraczki, ziemniaki i marchewkę gotuję na parze, wtedy pozostaje ładny kolor i przede wszystkim smak.
Moja rada...kupcie śledzie tzw. "nie przerośnięte" takie małe płaty wtedy są kruche i smaczne. Wiadomo - filet biały a nie żółtawy... Do tego ja moczę śledzie bardzo długo czasami całą noc... przed moczeniem płuczę kilka razy. Jestem pod tym katem strasznie wyczulona - kiedyś ktoś zaserwował nam tą sałatkę, rzuciłam się na nią bo to moja ulubiona a jak spróbowałam.....zastanawiałam się gdzie wypluć. Wtedy zapytałam jak długo płukała śledzie na co usłyszałam "nie było czasu-nie płukałam" blee
WAŻNE!
Ja po starciu buraczków odsączam je przez jakiś czas lekko dociskając na sicie, dzięki czemu nie spływa z nich sok po warstwach sałatki i wygląda zjawiskowo :-)
Ps. Ja daję majonez na każdą warstwę.
Smacznego :-)
Tutaj znalazłam przepis przypominający moją sałatkę... ja dodaję jeszcze warstwę marchewki. Wszystkie warzywa tzn buraczki, ziemniaki i marchewkę gotuję na parze, wtedy pozostaje ładny kolor i przede wszystkim smak.
Moja rada...kupcie śledzie tzw. "nie przerośnięte" takie małe płaty wtedy są kruche i smaczne. Wiadomo - filet biały a nie żółtawy... Do tego ja moczę śledzie bardzo długo czasami całą noc... przed moczeniem płuczę kilka razy. Jestem pod tym katem strasznie wyczulona - kiedyś ktoś zaserwował nam tą sałatkę, rzuciłam się na nią bo to moja ulubiona a jak spróbowałam.....zastanawiałam się gdzie wypluć. Wtedy zapytałam jak długo płukała śledzie na co usłyszałam "nie było czasu-nie płukałam" blee
WAŻNE!
Ja po starciu buraczków odsączam je przez jakiś czas lekko dociskając na sicie, dzięki czemu nie spływa z nich sok po warstwach sałatki i wygląda zjawiskowo :-)
Ps. Ja daję majonez na każdą warstwę.
Smacznego :-)
Nasci - czym faszerujesz jajka? :P (zastanawiam się czy nie zrobić jajek dla Młodego)
Na Wielkanoc (chciało mi się nowych smaków) zrobiłam pyszne z pieczarkami i prażonymi ziarnami słonecznika :) http://gotujmy.pl/moje-ulubione-jajka-faszerowane,przepisy-jaja-przepis,184896.html
I takie z ćwikłą http://gotujmy.pl/jajka-z-rzezucha-i-cwikla,przepisy-jaja-przepis,209988.html
My śledzie moczymy w mleku lub wodzie z mlekiem ;)
Był kiedyś wątek poświęcony "szubie" czy też śledziom pod pierzynką ;)
Na Wielkanoc (chciało mi się nowych smaków) zrobiłam pyszne z pieczarkami i prażonymi ziarnami słonecznika :) http://gotujmy.pl/moje-ulubione-jajka-faszerowane,przepisy-jaja-przepis,184896.html
I takie z ćwikłą http://gotujmy.pl/jajka-z-rzezucha-i-cwikla,przepisy-jaja-przepis,209988.html
My śledzie moczymy w mleku lub wodzie z mlekiem ;)
Był kiedyś wątek poświęcony "szubie" czy też śledziom pod pierzynką ;)
Agusia ja na wigilię faszeruję łososiem wędzonym a na Święta bardzo drobno pokrojoną kiełbaską lub szynką plus drobno pokrojony ogórek korniszony. Do drugiej wersji dodaję odrobinę koncentratu który poprawia kolor w przypadku mało "żółtego" żółtka :-)
Ps. Jeśli śledzie moczę od rana a po południu robię sałatkę to również dodaję mleko a jeśli na cała noc to tylko w wodzie bo w mleku wtedy są zbyt kruche :-)
Ps. Jeśli śledzie moczę od rana a po południu robię sałatkę to również dodaję mleko a jeśli na cała noc to tylko w wodzie bo w mleku wtedy są zbyt kruche :-)