Widok

Dezynfekcja zabawek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam,
czy mógłby ktoś polecić coś na do mycia zabawek czy np. smoczka gdy jest się z maluszkiem na dworze i dostęp do gorącej wody jest ograniczony. Dużo czasu spędzam z córeczką na placu zabaw a taszczenie termosu wygodne nie jest.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Aby umyć dobrze jagody to do wody należy dolać 2-3 kropli płynu do mycia naczyń, bo lubią na nich "przesiadywać" tasiemce, (które łatwo zmyć wodą z płynem)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ogólnie jestem zwolenniczką nie przesadzania w dezynfekcji. Czasem jednak trzeba. Często jeżdżę z dziećmi pociągami, i to dosyć daleko (do dziadków), to bez tej wody, o której wspomniała "kama188" się nie ruszam i myję dzieciom ręce właśnie tym jak chcą coś zjeść, bo wiadomo jak wygląda w pociągach.
hej ,też mam dwójkę dzieciaków,ale niczym nie dezynfekuję ich zabawek,na spacery zabieram ze sobą zwykłe chusteczki i zwykłą wodę w małej butelce.Póki co wystarcza
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
niestety pestycydow i innej chemii, którą sa owoce pryskane nie usuniesz ot tak opłukując pod wodą, części w ogóle nie usuniesz- np. z cytrusów (niektórych), nawet jak wyszorujesz szczoteczka. chodzi głównie o spłukanie kurzu, bakterii i pasozytów(jaj), które zazwyczaj przenoszą sie takimi drogami . ale oczywiście to musi być ciepła woda. i wszelkie durszlaki do owoców małych sie nie sprawdzaja, cały syf zostaje wpłukany między owoce, tak małe owoce jak truskawki, czereśnie itp. nalezy wrzucić do duzej miski, zalac ciepła woda, przemieszać w tej wodzie,obyć ręoma, wody ma byc duuużo, żeby swobodnie sie wyplukały, nastepnie wyjąć na durszlak, rękoma/ łyżką cedzakową, z tej wody (nie wylewać owoców z woda na durszlak, bo zlewacie cały syf), zobaczycie jaki syf zostaje ww misce w wodzie...dopiero tak wypłukane owoce, przelac zimną woda na durszlaku...to samo tyczy się jagód, malin itp.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dezynfekcja jabłka ? Przerażają mnie niektóre pomysły... W myciu owoców WODĄ nie chodzi o dezynfekcje ale o splukanie tego czym były pryskane , co da spsikanie jabłka sprayem do dezynfekcji?
Myj zabawki myj dokładnie ;) Zabijaj wszystkie bakterie ;)
Potem dziecko złapie zwykłe przeziębienie i będzie potrzebowało antybiotyku żeby dać radę zwalczyć katar...

Co jest z Wami ludzie nie halo?!

Mi nikt nie mył zabawek i od 20 lat nie byłem chory!
A ostatnia przypadłość jaką miałem to ospa...
"sterylizator do smoczków Duccio" - wujek Google :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Też nie jestem za tym, aby dezynfekować wszystko co popadnie. Nie popadajmy w paranoję. Ale czasami rzeczywiście jest to przydatne. Ja kupiłam ostatnio przez internet wodę Aquant i jestem zadowolona, u mnie zdaje egzamin w awaryjnych sytuacjach, jak np. skorzystanie z toalety publicznej :)
owoce i warzywa powinno się myć pod ciepła wodą...
Ja też jestem przeciwniczką nadmiernego pozbawiania wszystkiego bakterii ale czasem zachodzi taka konieczność. Np. kupię na straganie jabłko czy brzoskwinie, dziecko z przyjemnością zje je po drodze. ale trzeba jakoś umyć. W aptece kupiłam fajną wodę do dezynfekcji. Nie ma chemii i można jej użyć nawet do odkażenia jedzenia.
Chciałam zauważyć, że większość mam nie rozczula sie nad bakteriami, nie dezynfekuje wszystkiego w zasięgu ręki i oka najlepiej :)
Taaa... hodujcie dalej małych alergików :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fakt, sama chemia te chusteczki. Płyny są różne jak już koniecznie trzeba coś umyć np. z NUK.
Ale czy smoczek bym tym dziecku wyczyściła, chyba się nie nadaje.
Bentley ma jak dla mnie za dużo dodatków w składzie, jakaś pomarańcza, cytrusy, teraz tyle alergików a na cytrusy to na pewno. Powinni zrobić coś zbliżonego do wody i skutkującego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chusteczką mokrą smoczek? Fujjjj... weź sama spróbuj taki chusteczkowy smoczek...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
jesteś trollem? czy naprawdę przecierasz smoczek chusteczką nawilżaną, która jest nawilżana chemią i zapachami -nawet te super naturalne sensitive?

smoczka miec na zapas, a najlepiej dwa, przypinac do łańcuszka, a jak dziecko się bawi, to zabierac, po co mu smok jak jest zauroczone zabawą? masz okazję oduczać smoka...ew.przelewać wodą wszelkie gryzaki itp. do buzi (byle smoka nie oblizywać!), a najlepiej zabawki wytarzane w piasku pilnować żeby nie trafiały do buzi, w domu umyc i już. do dezynfekcji ew. polecam "toy sanitizer bentley organic" w sprayu kupiłam w gemini, zabawki kilka razy spryskałam glównie gryzaki, które tarzały się nawet po przedpokoju, gdzie buty i wózek stoją...teraz głównie przecieram blat krzesełka do karmienia, na którym dziecię różne rzeczy z jedzeniem robi ;) no ale jedzene to jedzenie, czysto być musi. słuzy mi juz prawie rok, także nie to, że jestem sterylną matką:)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Hej za zazwyczaj na plac zabaw noszę ze sobą chusteczki nawilżone i przecieram maluszkowi smoczek oraz rączki. A co do zabawek to zazwyczaj jeśli jest to możliwe to przelewam je wrzątkiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
pianka lub płyn do dezynfekcji Bentley Organic, super u mnie sie sprawdziły
zawsze można mieć 1 smoczek na zapas ze sobą jeśli jest to konieczne
Są różne płyny dezynfekujące. Spytaj w aptece.
Rezygnacja ze smoczka. Skoro dziecko już jest na etapie zabawy na placu zabaw czyli pewnie ma ok. pół roku albo więcej to smoczka nie potrzebuje. Innych zabawek nie trzeba dezynfekowac.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry