Widok

Dieta Montignaca

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć dziewczyny, czy któraś z Was stosowała może dietę Montignaca? Słyszałam, że jest bardzo skuteczna i nie przynosi efektu jojo tak jak. np. dieta Dukana. Czy macie jakieś fajne przepisy na dietę Montignaca(w szczególności chodzi mi o pomysły na śniadania i kolacje ;-) Pozdrawiam dzięki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
O jeju jeju to ja już nic nie wiem :/ Przeczytałam w weekend książkę, całe forum o którym wcześniej pisałyście i nadal nic nie wiem :/

Mam koło siebie lidla i bomi więc wszystko pod ręką, ale jestem skołowana :/ zacznę od środy, jutro wyjdę na zakupy :D
Mam w domu różniaste makarony z mąki durum i 2 sery pleśniowe :P i na tym to co mogę się kończy :P aaaaaaa i dziś na ciepłą kolację mam ogórkową - ale to się nie liczy ;P
warzywa z mięsem mogę, ale jak mięso to nie mogę makaronu/ziemniaków, czyli jak w środę mam zaplanowany kapuśniak to spokojnie mogę go zjeść?? (nigdy nie jadam ziemniaków w zupie więc dla mnie luz że ziemniaków nie mogę:P gorzej przy innych zupach jak nie będę mogła makaronu lub ryżu:/) Ale mięso z zupy mogę śmiało zjeść?? i mogę takie porcje jakie chcę??

Na I śniadanie mówicie owoc (bez bananów winogron i te de) czyli jabłko, gejowskifiut czy inne pomelo :D tylko jedna sztuka tak?? ale np pomelo jest takie wielkie że mój Mąż po 1/2 mówi że się najadł :P (ja tam mogłabym takie 2 czy nawet 3 pomelo zjeść bo je uwielbiam!!:D)

II śniadanie... i co tu mogę? twaróg (pewnie nie cała kosta:P) z czymś... dżemem z lidla niebieskim, albo z warzywkami :) a mogą być kiszone ogórki??
Kawy nie pijam od jakiegoś czasu (odkąd zajmuję się chorą Babcią pijam Inkę zbożówkę :P), za herbatą nie przepadam - a bez cukru to już w ogóle :P
mogę fruktozę kupić i dodawać do inki??
mogę pić mleko? dodawać mleko do Inki? jakie najlepiej??
jak płatki owsiane to z czym?
A kaszę mannę bym mogła??

Obiad... też czarna magie ale ok, jeśli mogę kapuśniak na mięsie (bez marchewki) to w środę i czwartek mam co jeść :P zup nie zabielam bo daję dużo "dodatku" (czyli głównego składnika :P).
Czy na obiad mogę mieszać albo mięso - warzywa, albo makaron/ryż - warzywa czy tak?? i obojętnie czy gotowane, pieczone czy smażone - tak?? Jak smażone to na czym?? czy na początek nie smażyć??

Kolacja... można jeść jajka?? np gotowane??
I załóżmy że na początek będę jadła podwieczorek czy może to być jogurt jogobella brzoskwiniowa light?? i czy jak się "przyzwyczaję" do nowego menu będę mogła po jakimś czasie z podwieczorku zrezygnować??

W książce jest dużo o serach, ale co, nieważne ile mają tłuszczu? jak ser to można je jeść ile się chce??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dziewczyny jak potrzebujecie kilku gotowców, to koleżanka która jest na tej diecie założyła bloga z przepisami:)
Zaraziła MM całą masę ludzi, i efekty są rewelacyjne:)

Także polecam:)
http://montignacowo.blogspot.com/
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
Fajny ten blog, dowiedziałam się, że można jeść rybę z bułką/chlebem pełnoziarnistym, więc zaraz śmigam do Biedronki po wędzonego łososia i jutro zrobię sobie kanapki do pracy :) Dziewczyny a powiedzcie mi gdzie kupujecie takie bułki pełnoziarniste w których nie ma cukru itp.? Te na zdjęciu w blogu wyglądają bardzo apetycznie, ale zastanawiam się, gdzie takie można dostać :)
Czyli makrelę także mogę z chlebem pp zajadać?
A gdzie fruktozę można dostać?
fruktozę kupuję w carrefourze :)
fruktozę kupiłam w bomi :)

Mam kilka rzeczy kupionych, masę zaraz kupię w lidlu, a nadal nie wiem czy dobrze będę jeść :/

ech...
Słoneczko już odpowiadam na Twoje pytania
1) warzywa z mięsem możesz jeść, możesz także ugotować zupę na wywarze z warzyw i wtedy możesz dołożyć tam ryż (brązowy lub dziki) lub makaron ( durum oczywiście) i wtedy możesz zabielić zupę jogurtem . Natomiast jeśli zrobisz wywar mięsny, to wtedy zjadasz mięso i zabielasz śmietaną (18% i powyżej), ale już nie dodajesz makaronu ani ryżu.
2) Ziemniaków nie możesz jeść w ogóle, bo mają wysokie IG
3) Porcje zjadasz takie, jakie chcesz.
4) Owoce możesz jeść raz dziennie i to 30 min. Przed śniadaniem.
5) Ogórki kiszone do twarożku jak najbardziej wskazane.
6) Płatki owsiane możesz jeść z mlekiem, ale kupuj tylko górskie i nie błyskawiczne. Ja płatki te zjadam na śniadanie i dodaję trochę fruktozy do smaku.
7) Co do inki to chyba nie wolno pić w ogóle, ale głowy sobie nie dam uciąć
8) Kaszy manny absolutnie nie wolno jeść.
9) Na obiad zjadasz albo mięcho z warzywami, albo makaron/ryż z warzywami, ale NIGDY nie łączysz w jednym posiłku ryżu/makaronu z mięsem.
10) Ja do smażenia mięsa używam oliwy z oliwek.
11) Kolacja jest wskazana węglowodanowa, ale czasem można zjeść tłuszczową, więc jajka gotowane możesz wtedy zjeść.
12) Na podwieczorek nie wolno jeść jogurtu brzoskw. Jogobella Light , bo zawiera fruktozę i owoce, a zarówno jedno jak i drugie możemy jeść tylko rano. Fruktozy również wieczorem nie wolno.
13) Sery możesz śmiało pałaszować, zarówno żółte jak i pleśniowe.
czy na kolację mogę np. makaron z twarogiem i z fruktozą?? z dodatkiem jogurtu?

czy mogę gorzkiego czarnego kakao dodać do serka homo 0%tł?
słoneczko na kolację nie możesz pałaszować nic co zawiera w sobie fruktozę. Fruktozę jemy najlepiej rano. Ale ogólnie połączenie makaronu, twarogu, jogurtu nat. i fruktozy jest jak najbardziej ok. A co do serka homo 0% to możesz dodać do niego gorzkie kakao.
Witam, również planuję zacząć wcielać w życie zasady Montignaca,
generalnie z obiadami myśle że żadnego problemu nie będzie, ale boję sie tych śniadań, bo jakoś mam na nie mało pomysłów, poza tym kocham chleb i wiem że będzie mi cieżko się bez niego obejśc... wiec co z nim łączyć oprócz warzyw? widzę że ryby czyli łosoś i makrela ok, a co jeszcze? rozumiem że np. serek wiejski + warzywa jest ok, a serek + dzem, a można do tego np. wase? i właśnie nie mogłam w bomi znaleźć drzemu słodzonego fruktozą? ktoś coś pisał o lidlu czy tam taki znajdę? jeśli tak to który to? ( co jeszcze z lidla kupujecie co można jeść na tej diecie?) a co z musli? może być np. musli + jogurt? kurcze lipa trochę z tymi owocami przed śniadaniem bo wtedy jakoś mam na nie najmniejszą ochotę... ale jakoś trzeba będzie to wytrzymać... a i mam jeszcze pytanie do osób strosujących dietę czy oprócz niej jakoś intensywnie ćwiczycie? bo widziałam że niektórzy mają super efekty. czy muszą to być koniecznie tylko 3 posiłki? z góry dziękuje za pomoc
słoneczko zamiast inki mozna pić ricore lub anatol

i nie smażymy na oliwie tylko na oleju np. rzepakowym
oliwę tylko na zimno np. do sałatek
fajny ten blog ale czy te przepisy są takie pierwszo-fazowo mm-owe?
ten blog mi wygląda na II fazę. Nie przypominam sobie żeby w I można było jeść bułkę/chleb z np. łososiem lub rybą :(
ale anatol to dokładnie to samo - kawa zbożowa ;P
W pierwszej fazie można jeść chleb z rybą i można smażyć na oliwie z oliwek... Chyba własną dietę podajesz, nie Montignaca ;)
Koleżanka jest już na bank na drugiej fazie. A przepisy wrzuca z tego co robiła na bieżąco.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
A co jecie na obiad jak np nie ma Was w domu i nie macie nic na obiad zrobione?? mam dziś taką syt. miałam mieć kapuśniak na mięsku ale mam tel i muszę jechać, nie wiem czy zdążę do domu na porę obiadową, a tym bardziej czy zdążę coś ugotować :/
sloneczko inka i anatol mają inny skład inka ma w składzie buraka cukrowego i dlatego nie jest zalecana

ja sie wzoruję na forum zuzla tam dziewczyny piszą żeby nie smażyć na oliwie z oliwek, do smażenia normalny olej rzepakowy
Pierwszy raz słyszę żeby można było jeść chleb z rybą....

Moja dieta to też bardziej Zuzel niż czysty Montignac.

Ja kupiłam sobie kawę zbożową Caro ale d*ppa zbita, ma ma w składzie słód, co zauważyłam dopiero w domu, wczoraj wypiłam zamiast zbożówki zwykłą rozpuszczalną z mlekiem i fruktozą i waga poszła w dół.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dom czy mieszkanie??? (433 odpowiedzi)

zaczynam juz myslec o własnych czterech katach ale ceny mieszkań jak i budowy domu mnie...

Wakacje z dziećmi (124 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

do góry