Widok
Dlaczego 6 miesięczne dziecko zaczęło ulewać?
dziewczyny mój Artur tez zaczał ulewac jakos ok 6 m-ca. Pediatra podejrzewała refluks i kazała nam sie wybrac na usg brzuszka. Poszlismy - dr Wyszomirska powiedziała ze ze Art jest juz za 'stary' na refluks :D zrobiła usg i okazało sie ze młody jak pije/je to łyka duzo powietrza i i stad to ulewanie :D to przeszło po krotkim czasie. Dr Wyszomirska kazała nam w miare mozliwosci klasc malca czesto na brzuchu zeby pozbyc sie tego powietrza :D
Ząbkowanie może być powodem, moja mała śliniła się na potęgę jeszcze zanim dziąsła jej spuchły, a potem ulewała głównie ślinę. Po paru dniach zęby zaczęły się przeciskac w górę dziąsła. Jeśli dziecko zaczyna siadać albo zdobyło jakąś umiejętność ruchową, to też możliwe że układ pokarmowy się inaczej układa, może powietrze się gdzieś zbiera i wychodząc powoduje ulewanie. Warto poprosić o skierowanie na USG brzuszka żeby wykluczyć ewentualny refluks. A refluks może się pojawić w różnym wieku (słyszałam o rożnych przypadkach i widziałam na własnw oczy), więc lepiej sprawdzić niż zignorować. To nie przytyk do Kasiki :) tylko ogólna uwaga.