Widok

Do ekspertek od fotelikow samochodowych

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej, mam pytanie odnosnie fotelika następnego. Wiem, że jest tu pare ekspertek, może AsiaczeK_S_88 mi coś podpowie :)
Jaki fotelik kupić dla rocznego dziecka? Pewnie w przedziale 9-18 ?
Nie znam sie na typ zupełnie, a zgłebianie tej wiedzy pewnie zajęło by mi troche czasu. Chce aby moje dziecko jezdziło bezpiecznie a zarazem wygodnie :) Moglybyscie podać pare typów i wymienic ich zalety, a z tych co podacie, po dopasowaniu do auta wybiore któryś :)
Z góry dziekuje za porady :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
dla rocznego wybrałabym tylko i wyłącznie tyłem do kierunku jazdy :)
masz isofix w samochodzie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
zwróć uwagę przy zakupie czy styropian jest cały..my kupiliśmy fotelki 9-18 za ponad 800 zl i mimo wysokiej ceny okazało się (po roku bo ściągnęłam pokrowiec do prania)że styropian nad głową i boczny był pęknięty..
nie winie producenta a raczej firmę która przewoziła ten fotelik..

podsumowując
przy zakupie trzeba też sprawdzać czy styropian jest cały..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wolałabym bez isofixu bo bedzie wożony w dwoch samochodach, w jednym z nich nie ma isofixu
Ja nie jestem ekspertem ale tu masz tabelke z wynikami testów poszczególnych fotelików (przedział 9-18).
http://fotelik.info/pl/testy/grupa:9-18/ocena/malejaco/index.html
Ja gdy syn miał niecały rok to zdecydowałam sie na fotelik przodem do kierunku, tylko że synek jest bardzo wysoki. Wybraliśmy besafe izi comfort 3. On jest do izofixu i też na pas. Wiadomo, że tyłem są najbardziej bezpieczne, ale dziecko jest już wtedy ciekawe świata i chciałoby oglądać coś innego niż oparcie kanapy.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nic mu sie nie stanie jak poogląda oparcie kanapy przez pół h dziennie czy nawet godzine ;)
zależy mi na tym aby oprócz bezpieczeństwa dziecko w miare wygodnie mogło sie zdrzemnąć, bo moje to najczesciej w samochodzie spi
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Akurat w tym co mam można regulować nachylenie fotelika, więc można trochę przechylic do spania. Ja bym na Twoim miejscu pojechała do mamaija, tam doradcy wszystko pokazują, tłumaczą no i dziecko mozn posadzić.
image
image
alana ja mam na pasy Maxi Cosi Mobi 9-25 tyłem i pochyla się do spania praktycznie tak jak 0-13 :)
myslisz że nadaje sie on dla rocznego dziecka?
są jeszcze jakieś tyłem które warto obejrzeć (na pasy) oprócz tego Mobi?
Autorce polecam romera.

A najlepiej radzę się wybrać do mama i ja we wrzesniu, pan od fotelików profesjonalnie opowie, zaprezentuje, zamontuje, da zniżkę i dobierze do wieku/wzrostu/modelu auta.
Jeśli zainteresował Cię MC Mobi to tu ciekawa recenzja:
http://forum.gazeta.pl/forum/w,97434,126533666,126533666,Maxi_Cosi_Mobi_8211_kilka_refleksji_po_zakupie.html
image
image
alana a jaki wzrost/waga dziecka? moja Ola ma teraz 1,5 roku ale waży równe 9 kg i ma jakieś 76 cm wzrostu :)

a to, że nic dzieci nie widzą to piszą tylko osoby które chyba nigdy nie widziały takiego fotelika :) przecież to nie jest 0-13 leżąca nisko tylko jak normalny fotelik od 9 kg przodem, tyle że odwrócony i wg mnie dzieci siedzące tyłem widzą wręcz więcej niż te przodem, bo mają do dyspozycji całą tylną szybę (szczególnie po wyciągnięciu zagłówka), a dzieci siedzące przodem właśnie widzą oparcie fotela przed nimi :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
a z innych fotelików na pasy- be safe izi kid, ew izi kombi (on jest i przodem i tyłem)- oba mają wersje na isofix i na pasy, tylko na pasy w mama i ja jak ja szukałam to trzeba było czekać na zamówienie :) u nas odpadły ze względu na profil kanapy, ale teraz mają jakieś wkładki redukujące
innych nie znam...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
No być może to prawda, ja nigdy nie widziałam takiego fotelika :)
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
aktualnie mysle ze ma gdzies około 10 kg i 75 cm, jednak fotelik chcemy kupować gdzies za dwa miesiące, puki co zbieram dane :)
i 10 miesiecy :)
na razie miesci sie jeszcze w nosidełku, ale juz lada momemnt głowa zacznie wystawać
moja to w aucie zawsze spi jakby ją ktoś łomem obłożył, wiec czy widzi czy nie to własciwie bez znaczenia, bardziej jak juz wspominałam zależy mi na wygodzie podczas snu
no i na pewno wybiore sie do sklepu przed zakupem poprzymierzac do auta i do dziecka jednak chciałabym mieć juz jakieś typy w głowie :)
a, ja do Mobiego kupiłam dodatkowy zagłówek, jak znajdę fotkę jakąś to wrzucę :) bo on jest dość szeroki przy głowie... a że be safe u nas nie pasował to nie miałam wyjścia, wolałam ten tyłem niż jakiś inny przodem :)
be safe są bardziej zabudowane
dzieki za porady :)))
nie mam zdjęcia z zagłówkiem, ale mam bez :) kliknij zdj to zobaczysz całe
image

a tu zagłówek znaleziony w necie
image

on jest docelowo do MC Priori, ale to ta sama skorupa i pasuje :)
My mamy besafe izi kid i ogolnie jest naprawde super, jednak nie ma pozycji leżącej i jak kiedys mi córa zasneła to na kazdej dziurze głowa leciała w dół...
Myslalam o zakupie takiego 'rogala' ale sama nie wiem czy cos pomoze...
Jeszcze dodam, ze moja córcia ma 13mcy, wazy ok 10kg i w tym foteliku jeździ od 2mcy...

Polecam jeszcze blog http://osiemgwiazdek.blogspot.com/
nulka a macie te podkładki redukcyjne? ja jak kupowałam to jeszcze ich nie było, a w pozycji najbardziej leżącej izi kid miał pozycję taką jak mobi w całkiem pionowej ;)
nie wiem jakie... pierwsze słyszę...

no wlasnie ta pozycja... to jest wielki minus :/ na szczescie młoda rzadko spi w aucie...
szukam szukam i nie mogę znaleźć, ale jak mi się uda to podrzucę :) one weszły w styczniu w tym roku do sprzedaży
my kupowalismy jakos w lutym fotelik to w mama i ja nic nam nikt nie powiedział...
a co to jest ?
https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/551413_514239501960463_1667888197_n.jpg
ooo, fajne.... ale my mamy isofixa wiec to chyba nie przejdzie... :/
aa to nie wiem :)
nulka, my mamy coś takiego:

http://allegro.pl/mamo-tato-poduszka-rogalik-niezbedny-w-podrozy-i3346062151.html

Nie używamy tego przy każdej jeździe, ale czasami się przydaje, więc polecam. Mimo, że mamy fotelik tyłem do kierunku jazdy i jest on odchylony do tyłu to i tak czasami Karolina ma zwisającą główkę.

Z fotelików tyłem mamy Maxi Cosi Opal. Do wagi 13kg jest tyłem, a później przestawia się go i do 18kg służy do jazdy przodem. Polecam go z tego względu, że w Naszym samochodzie jeździ tyłem, ale zdarza się, że korzystamy z innego samochodu i tam się on nie mieści i wtedy ustawiamy go przodem do kierunku jazdy.
image
image
Oo... no wlasnie myslalam o czyms takim... i to faktycznie pomaga ?
Pomaga
My mamy takiego rogala wypełnionego takimi małymi kuleczkami fajnie dopasowuje sie do bużki jak młoda zaśnie to nie trzyma sztywno główki,ale też dobrze przytrzymuje główkę aby nie latała na boki
mojej na boki nie lata tylko na dół jej spada i mam takiego malego wisielca ;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

polećcie pakiet medyczny (112 odpowiedzi)

jestem w trakcie poszukiwań i chętnie poznam oferty, jakie macie. Nie ukrywam, że szukam pod...

Wakacje z dziećmi (119 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry